Înmormântarea Părintelui Patriarh Teoctist. Zi de doliu naţional [3 august 2007]

TVR 1 a transmis în direct, de la ora 7 la ora 14 evenimentele legate de înmormântarea Părintelui Patriarh Teoctist.

După ocolirea bisericii, sicriul cu trupul Patriarhului Teoctist s-a întors în Catedrala Patriarhală unde a fost coborât în groapă.

Slujba s-a încheiat în jurul orei 12:45 şi a fost condusă de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.În Catedrală au fost prezenţi membrii familiei Patriarhului, localnici din satul natal al acestuia, membrii Sfântului Sinod, delegaţii venite din străinătate şi alţi oficiali care au participat la şedinţa comemorativă organizată în Palatul Patriarhiei.

Printre cei prezenţi la funeralii au fost preşedintele Traian Băsescu, foştii şefi ai statului Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu, Mircea Geoană, Adrian Năstase, Theodor Stolojan, Sorin Frunzăverde.

Slujba de înmormântare pentru Patriarhul Teoctist Arăpaşu a fost cea care se oficiază în cazul călugărilor, ceea ce implică mai mult decât cântece şi rugăciuni.

După slujbă a umat procesiunea ocolirii Catedralei Patriarhale. Sicriul cu trupul Patriarhului Teoctist a fost scos din Catedrala Patriarhală şi a fost purtat de opt episcopi. În procesiune, sicriul Patriarhului Teoctist a fost încadrat de şase Monahii cu căţui.

După ocolirea bisericii, sicriul a revenit în Catedrala Patriarhală, urmat doar de cel care poartă crucea Prea Fericitului Teoctist, Întâistătătorii, şefii delegaţiilor şi rudele Patriarhului.

Trupul Patriarhului Teoctist a fost depus în ultimul loc rămas liber din Catedrala Patriarhală, alături de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea (1925-1939) şi de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948 ) şi Iustin Moisescu (1977-1986).

Groapa a fost pecetluită cu vin amestecat cu untdelemn care s-a toarnat în chipul sfintei cruci peste trupul Prea Fericirii sale.

Când va fi gata Catedrala Mântuirii Neamului, trupul Patriarhului Teoctist va fi mutat acolo.

Clopotele din Banat bat pentru sufletul Patriarhului

Zece autocare din Oltenia vin la funeralii

Rudele îl vor însoţii pe Părintele Teoctist pe ultimul drum

Ultima noapte de priveghi

Doliul naţional la români

Patriarhul Teoctist – colecţie video

*

Antena 3.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, care a trecut luni, 30 iulie, la cele veşnice, a fost înmormântat vineri, trupul său neînsufleţit fiind înhumat în Catedrala din Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Guvernul a decretat doliu naţional pentru ziua de vineri. Ceremonia a început la ora 7.00 cu o slujbă oficiată de Sebastian Ilfoveanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. După finalizarea Liturghiei clericii au făcut apel la enoriaşi să părăsească biserica, deoarece trebuie pregătită pentru slujba de înmormântare. La 11.00 a început slujba de înmormântare, oficiată de Batrolomeu I al Constantinopolului. Clopotele au bătut timp de 5 minute în cinstea Patriarhului Teoctist.

Slujba de înmormântare a fost urmată de procesiunea ocolirii Catedralei Patriarhale, sicriul fiind purtat de opt episcopi. După ocolirea bisericii, sicriul a fost băgat în Catedrala Patriarhală şi urmat doar de cel care poartă crucea Prea Fericitului Teoctist, Întâistătătorii, şefii delegaţiilor şi rudele Patriarhului. Cripta acestuia a fost pecetluită cu vin amestecat cu untdelemn, citidu-se Psalmul 50 al lui David.

Printre demnitarii prezenţi la ceremonie se numără Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Cioroianu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Mircea Geoană şi Adrian Iorgulescu. Slujba a început cu un Tatăl Nostru, în limba greacă. Mitropolitul Daniel a deschis lucrările, iar Nicon al Târgoviştei a prezentat programul şedinţei, după care consilierul Teodor Baconschi a prezentat mesajul şefului statului, iar ministrul Culturii pe cel al premierului.

Preşedintele Traian Băsescu, prin vocea consilierului prezidenţial Teodor Baconschi, a adus, vineri, un ultim omagiu Patriarhului Teoctist. „În numele statului român, doresc să aduc un pios omagiu Prea Fericirii Sale Teoctist, celui care a fost peste 20 de ani Patriarhul BOR, personalitate venerabilă a lumii creştine şi părinte spiritual al românilor ortodocşi. Cu experienţa anilor de arhierie în mari centre arhiepiscopale şi mitropolitane ale ţării, PF Teoctist a luat asupra sa greutăţile unui timp potrivnic Bisericii şi credinţei”, se arată în mesajul şefului statului.

Casa Regală a cerut luare aminte la importanţa pe care credinţa strămoşească o are în România de astăzi, a arătat regele Mihai I în mesajul de condoleanţe transmis vineri Patriarhiei. „Familia noastră şi cu mine suntem alături de toţi cei care varsă astăzi o lacrimă pentru Părinte şi cer luare aminte la importanţa pe care credinţa strămoşească o are în România de astăzi’” a spus principele Radu.

România a pierdut una dintre personalităţile sale luminoase, un om de o mare înţelepciune, care a pus întotdeauna ţara şi Biserica mai presus de orice interes personal, a subliniat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, în mesajul transmis, în numele său şi al Guvernului.

Mulţimea adunată să îl petreacă pe ultimul drum pe Patriarhul Teoctist a fost ţinută deoparte de Palatul Patriarhiei până la ora 8.00. În momentul în care jandarmii au ridicat barierele şi au permis accesul spre biserică, mulţimea s-a năpustit pur şi simplu spre catedrală.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Daniel, a evocat, vineri, la finalul slujbei de înmormântare, personalitatea Prea Fericitului Teoctist. “În aceste momente de pământească şi vremelnică despărţire, întru aşteptarea învierii celei de obşte, rugăm pe Hristos Domnul cel răstignit şi înviat să odihnească sufletul Părintelui Patriarh în corpurile drepţilor şi în rândurile sfinţilor pentru că lumina multă pe care a adunat-o în suflet prin rugăciune şi fapte bune a răspândit-o în jurul său prin cuvinte înţelepte şi lucrări sfinte”, a subliniat înaltul ierarh.

Servicul religios de înmormântare va avea loc în Catedrala Patriarhală – unde este depus corpul neînsufleţit al Patriarhului -, iar accesul în interiorul acesteia va fi permis numai oficialităţilor, toţi ceilalţi participanţi la ceremonie urmând să vizioneze slujba pe cele patru ecrane amplasate pe Dealul Mitropoliei. Slujba se va încheia cu o salvă de 21 de lovituri de tun.

CORTEGIUL ÎNCONJOARĂ BISERICA
SLUJBA DE ÎNMORMÂNTARE A PATRIARHULUI
21 Fotografii de la Antena 3
SICRIUL PATRIARHULUI A FOST COBORÂT ÎN CRIPTĂ

*
Ziarul Ziua, 3 august 2007.

*

Jurnalul Naţional, 3 august 2007.

6 fotografii

*

Un articol al d-lui Mircea Geoană de pe blogul său, 1 august 2007. Îl redăm integral:

Vestea trecerii la cele sfinte a Prea Fericitului Parinte Teoctist ne-a luat pe toti prin surprindere, in ciuda varstei sale destul de inaintate. Ni se parea pururea pe acest pamant. Acum, numai amintirile au ramas. Si nu sunt deloc putine.

L-am cunoscut pe Prea Fericitul Parinte Teoctist pe cand eram amabasador la Washington. Biserica Ortodoxa Romana are in America de Nord numai un numar restrans de eparhii, celelalte apartinand Episcopiei romanesti din exil, traditional legata de biserica rusa „alba” si de cea greceasca. Patriarhul a avut intotdeauna preocuparea reunificarii bisericii romanesti din exil, separata de Biserica Ortodoxa Romana in perioada comunista.

Am discutat atunci si de epocala vizita in Romania a Papei Ioan Paul al II-lea. Cred ca aceasta va fi principala initiativa pentru care Patriarhul Teoctist va fi amintit in tara si in lume. Astazi un fapt relativ banal, impactul in lumea ecleziatica si politica internationala a primei vizite dupa secole de ruptura simbolizeaza firea, credinta si filosofia de viata ale acestui Intelept al Neamului: bunatate, echilibru, armonie. Indiferent de epoca, de tensiuni sau schimbari de echilibru de forte, Patriarhul nostru a stiut sa tina corabia spirituala a poporului roman pe fagasul interesului national.

Asa l-am cunoscut si in nenumarate intalniri pe perioada ministeriatului meu de la externe. Soarta romanilor din Valea Timocului si Voivodina, starea lacasurilor noastre sfinte de la Ierusalim, relatia cu Mitropolia Basarabiei si cu romanii din Moldova, toate au fost preocupari constante si parte a mostenirii diplomatice pe care Prea Fericitul o lasa urmasului si urmasilor sai.

Un alt eveniment important pentru poporul pe care l-a indrumat cu intelepciune a fost vizita Patriarhului TEOCTIST la Vatican, ca raspuns la invitatia Papei Ioan Paul al II-lea. Ca Ministru de Externe al Romaniei din acea perioada, apreciez la superlativ onoarea care s-a făcut Patriarhului TEOCTIST, Bisericii Ortodoxe Romane si in mod cert Romaniei insasi, prin primirea deosebita si ceremoniile religioase si diplomatice organizate la Vatican in octombrie 2002. Documentul comun semnat atunci si mesajul de unitate crestina transmis de catre cei doi conducatori de Biserici surori a demonstrat fara echivoc determinarea Romaniei de a contribui la demersurile moderne ale democratiei si libertatii umane. Cu siguranta ca tara noastra nu ar fi putut transmite un astfel de mesaj cancelariilor diplomatice ale lumii intregi daca n-ar fi existat aprecierea si contributia vizionara a Patriarhului TEOCTIST.

Nu a avut numai prieteni, dar lasa in urma o mare de dragoste si evlavie. Va ramane in istorie ca cel care a readus Biserica in centrul vietii Cetatii dupa decenii grele de comunism si o tranzitie agitata. Dumnezeu si poporul roman il vor aminti ca unul dintre cei mai de seama pastori ai neamului.

*

Ziarul Gândul, 3 august 2007.

PAPA IOAN PAUL AL II-LEA_PFP TEOCTIST

Născut Toader Arăpaşu, pe 7 februarie 1915, în satul Tocileni din judeţul Botoşani, Teoctist a ales calea monahică la 13 ani, fiind frate la Schitul Sihăstria, apoi la Mănăstirea Vorona.

În anul 1935 a depus voturile monahale la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, primind la călugărie numele de Teoctist. În 1944 a absolvit „Magna cum laude”  Facultatea de Teologie a Universităţii Bucureşti, iar un an mai târziu a fost hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

De-a lungul timpului a fost Episcop vicar patriarhal, Episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului, Episcop al Episcopiei Ortodoxe din America şi Canada, Arhiepiscop al Craiovei, Mitropolit al Olteniei, Arhiepiscop al Iaşilor, Mitropolit al Moldovei şi Sucevei.

La 31 iulie 1986, după moartea Patriarhului Iustin, a devenit locţiitor  de patriarh, iar la 9 noiembrie Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Prea Fericitul Teoctist a primit numeroase ordine bisericeşti de la patriarhi şi arhiepiscopi din străinătate, inclusiv din partea Papei Ioan Paul al II-lea, precum şi o serie întreagă de premii şi disctincţii. I s-a conferit Steaua României în grad de Mare Cruce din partea statului român şi Doctor Honoris Causa de universităţile din Polonia, Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Oradea, Petroşani.

A fost numit Membru de Onoare al Academiei Române (1999) şi cetăţean de onoare în Galaţi, Brăila, Petroşani, Hunedoara şi Baia Mare. În cele două decenii de patriarhat ale PF Teoctist au fost înfiinţate 12 noi eparhii în ţară, 400 de mănăstiri, s-au construit 2.000 de noi lăcaşuri de cult şi peste 230 de instituţii sociale. Activitatea de patriarh a cunoscut unele dificultăţi în anii ’90, când au apărut speculaţii privind colaborarea sa cu Securitatea.

Patriarhul Teoctist a publicat 18 volume de predici, o monografie, a editat Liturhierul Românesc de la 1679 şi a depus eforturi pentru reeditarea Bibliei de la Bucureşti, tipărită pentru prima dată în 1688.  Teoctist avea 92 de ani, longevitatea fiind o trăsătură în familia sa, mama Prea Fericitului Părinte murind la venerabila vârstă de 106 ani.

Din punct de vedere medical, decesulPatriarhului Teoctist a fost constatat luni, la ora 17, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost operat, ieri dimineaţă, de adenom de prostată, intervenţia fiind programată cu mai mult timp înainte.

Patriarhul Teoctist, comemorat prin slujbe speciale în toate catedralele din ţară şi străinătate

Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române, care a încetat din viaţă, luni, la ora 17.00, în urma unui stop cardiac, va fi comemorat prin slujbe speciale zilnice în toate catedralele mitropolitane şi episcopale din ţară şi străinătate, până în ziua înmormântării. „Sunt rugăciuni speciale care se rostesc în aceste momente, pentru odihna sufletului.

Slujbe similare se vor ţine în toate catedralele mitropolitane şi episcopale din ţară şi străinătate, în fiecare zi, până în ziua înmormântării, care încă nu a fost fixată. Noi, cei de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB), suntem surprinşi, îndureraţi, dar cu nădejdea Învierii”, a declarat pentru Mediafax părintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural MMB.

Acesta a adăugat că Biserica Ortodoxă Română nu va desemna un succesor al Patriarhului Teoctist vreme de 40 de zile de la trecerea acestuia la cele veşnice.

Arhiepiscopul Tomisului:

„I-am fost ucenic…”

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, s-a declarat bulversat de vestea morţii Patriarhului Teoctist. „Toţi românii, toţi credincioşii simt o durere profundă şi un regret nemăsurat. Este greu de vorbit şi de mărturisit, pentru noi toţi a fost un părinte, Dumnezeu să-l ierte!”, ne-a declarat arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

Ultima întrevedere a celor doi ierarhi a fost la Sfântul Sinod. „A fost de curând, iar patriarhul se îngrijea de statut în mod special. Avea un optimism, o tinereţe inconfundabilă, nu îi dădeai vârsta, ţinea audienţe dimineaţa şi după-amiaza.

A fost un exemplu de jertfire şi dăruire. Am primit hirotonirea de la Preafericirea sa, i-am fost ucenic şi ultima povaţă pe care ne-a dat-o a fost să avem răbdare, că Dumnezeu le va îndeplini pe toate după voia Sa”, a spus arhiepiscopul Tomisului. „Îmi voi întrerupe misiunea pentru a merge la Bucureşti, la căpătâiul Patriarhului”, a adăugat arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie. (Sînziana Ionescu)

Clopote trase timp de o jumătate de oră,în semn de doliu

În toate bisericile ortodoxe de pe cuprinsul judeţelor Alba şi Mureş, care formează Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, clopotele sunt trase timp de 30 de minute, în semn de doliu faţă de moartea Patriarhului Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române, transmite corespondentul Mediafax.

La Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia au fost trase clopotele la 17.30, după aflarea veştii privind decesul Patriarhului Teoctist, iar în celelalte biserici se vor auzi clopotele pe parcursul serii.

Luni seară, un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Andrei, va oficia o slujbă de pomenire în memoria Patriarhului Teoctist.

Presa internaţională anunţă moartea Patriarhului, comentând trecutul acestuia

Agenţiile de presă internaţionale au relatat vestea morţii Patriarhului Teoctist, comentând pe marginea legăturilor acestuia cu trecutul comunist, dar şi despre planurile sale de construire a unei Catedrale a Mântuirii Neamului.

Agenţia Associated Press reaminteşte controversa pe care a stârnit-o apropierea sa faţă de fostul regim communist, dar şi relaţia bună cu Birserica Catolică, marcată de invitaţia la Bucureşti a fostului papă Ioan Paul al II-lea.

Agenţia Reuters menţionează că unul dintre principalele sale proiecte era construirea “Catedralei Mântuirii Neamului”, proiect nefinalizat din cauza neînţelegerilor pe tema finanţării şi a locaţiei.

*

Pr. Picioruş Dorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *