A 45-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 44 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi.

  • Ieri, 25 februarie 2012, la Cluj-Napoca 60 de oameni au protestat anti-ACTA, ne spune Monica Tripon de la Făclia de Cluj. „Protestul efectiv a început abia după ce doi sau trei tineri şi-au pus măştile Anonymous pe feţe. Protestatarii au adus steaguri şi au afişat bannere şi pancarte cu mesaje anti-ACTA: „Stop ACTA”; „Vă rugăm să ne scuzaţi, ne simţim supravegheaţi”; „Sînt un pui de disident, vreau să folosesc torrent!”; „Voi spuneţi ACTA, noi spunem GATA!”; „Nu ACTA!””.
  • Idem: „Lozincile scandate au fost, în cea mai mare parte, aceleaşi ca la protestul anti-ACTA  din 11 februarie [2012]: „ACTA, nu!”; „Nu corporaţia/ Face legislaţia”; „Acest c…/ Trebuie-anulat”; „Veniţi cu noi/ ACTA la gunoi!”; „Nu vrem ACTA să ne ia/ Libertatea din reţea!”. S-a scandat însă şi: „Vrem anulare,/ Nu amînare”; „De nu rezolvaţi problema/ Clujul va fi ca Atena”; „ACTA, nu uita/ Noi sîntem cenzura ta!”; „Vreţi să downloadaţi/ Veniţi şi protestaţi!”; „Săriţi cu toţii şi strigaţi tare/ Cine vrea ACTA vrea manipulare!”. Cea mai amuzantă lozincă a fost însă una pre limba… politicienească: „Clasa politică/ Vrea să mă verifică!”. De aceea – s-a mai scandat -, „O dorinţă sinceră,/ România liberă!””.
  • Mihai Copăceanu: „Zilele acestea iarăşi am încercat să desprind o înţelegere culturală a altruismului la români. Gerul şi zăpezile au provocat aproape 100 de victime. Doliu naţional. Nu? Ei, autorităţile se învinovățeau reciproc şi negociau gradul stării de urgenţă în momente când dezbaterea nu-şi avea rost ci doar acţiunea. Au sărit oameni de rând şi asociaţii de voluntari, au trimis alimente şi unii au plecat să ajute cu lopata la deszăpezire. Dar parcă prea puţin altruism. Puterea comunităţii poate face miracole. [Altfel] indivizii singuri devin slabi şi neputincioşi”.
  • City News: Ieri, 25 februarie 2012, la Sibiu au protestat 40 de oameni anti-ACTA. „Timp de trei ore, cât a fost autorizat protestul, sibienii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a amâna aderarea la ACTA şi au cerut renunţarea la tratat. Printre tineri s-au aflat şi câteva persoane care au participat la protestele antiguvernamentale de la Sibiu din ianuarie şi februarie. Oamenii spun că nu doresc cenzura şi că internetul este spaţiul unde ar trebui să îşi exprime opiniile necenzurat. „Nu are nicio legătură dacă Guvernul nu aprobă astăzi sau mâine, noi vrem retragerea definitivă [a tratatului]”, a spus unul dintre protestatari”.
  • Idem: „Sibienii au scandat: „Jos ACTA!”, „Vrem net curat, nu restricţionat!”, şi, pentru că echipele de jandarmi au fost prezente în zonă, au cântat:  „Știm că îi interesează…și jandarmii downloadează!”. Un alt mesaj, care s-a remarcat a fost purtat de o tânără care a dorit să atragă atenţia: „Înainte ardeau cărţi, acum închid saituri!””.
  • Niciun ziar mare/cunoscut/ popular din România nu are categoria Religie sau Credință, în care să găsim articole și știri religioase redactate profesionist. Însă am găsit categoria Religie, spre exemplu, într-un ziar independent ca Făclia de Cluj.
  • De ce Gândul, Cotidianul, Jurnalul Național etc. nu au oameni în redacție, într-o Românie ortodoxă, care să scrie subiecte religioase?
  • În unele publicații românești firavele subiecte religioase care sunt discutate sunt incluse la categoria Cultură…adică alături de filme, piese de teatru, prezentări de carte…Însă problemele religioase nu sunt sub-asimilabile domeniului cultural.
  • Radu Tudor: majoritatea protestatarilor din România sunt „oameni maturi”…pentru că „suntem într-un blocaj moral, pe un drum fără întoarcere”. 20. 25. Antena 3.
  • Protestul USL pe Facebook împotriva PDL:

  • Florin Constantiniu (Jurnalul Național): „Cred ca impulsul cel mai puternic in stare sa-i tina pe oameni in strada, in frig si sa nu ia seama de incercarile de tot felul ale jandarmilor de a-i descuraja si intimida a fost dispretul guvernantilor. Romanii se simt dispretuiti si asta e mai greu de indurat decat taierea salariilor”.
  • Idem: „Solutia cea mai buna ar fi alegerile anticipate, care ar da posibilitatea poporului sa-si spuna cuvantul. Dar falsa democratiei se teme de moarte de consultarea poporului (…). [Pentru ca] in Romania, ciolanul este tinut cu ghearele si cu dintii”.
  • Corina Vârlan (Gândul): „O altă problemă ridicată de către Tounis este aceea că Biserica Ortodoxă este cel mai mare deţinător de terenuri din Grecia. „Nu plăteşte taxe pentru transferul proprietăţii, pentru donaţii sau taxe de moştenire şi preoţii nu plătesc impozit pe venit „, explică ea, propunând ca Biserica să fie obligată să plătească la stat aceleaşi taxe ca orice alt cetăţean elen”.
  • Idem: „Pe de altă parte, olandezul Piet Saarloos, care locuieşte în Grecia de 16 ani, este căsătorit cu o grecoaică şi are doi copii, îşi exprimă nedumerirea cu privire la modul în care au fost cheltuite cele 350 de miliarde de euro, reprezentând datoria publică a Greciei, din acest moment. „Ce s-a întâmplat cu cele 350 de miliarde de euro? Pe ce au fost cheltuite? Cine este responsabil? Aceste întrebări sunt evitate sistematic„, spune Saarloos care este de părere că nimeni nu are curajul necesar pentru a investiga astfel de probleme pentru că lumea este „probabil mult prea speriată de adevăr„”.
  • Despre viitoarele carduri de sănătate românești.
  • News Timișoara: „Şi duminică [26 februarie 2012], aproximativ 50 de persoane au venit în Piaţa Operei pentru o nouă zi de proteste. Aceştia au venit înarmaţi cu steaguri şi pancarte pe care se putea citi „Băse, te aşteaptă Boc”, „Mafia, lenea şi prostia au distrus economia”, „România te iubesc”, „Există Dumnezeu” sau „Fiţi români liberi”. Protestatarii au strigat împotriva lui Băsescu, pe care l-au făcut hoţ şi trădător, dar i-au cinstit şi memoria lui Marius Tudose, căruia i-au strigat numele de mai multe ori.
  • Mihai Gâdea. Antena 3, 21. 21. Robert Turcescu a primit 1.080.000 de euro pentru ca să sprijine Puterea actuală. Aceasta a fost valoarea contractului pe care l-a avut cu Realitatea TV pentru emisiunea 100%.
  • Monica Tripon (Făclia de Cluj): 30-40 de oameni au protestat la Cluj-Napoca. „Lozincile scandate au fost fost aceleaşi ca în ultimele zile. S-a scandat mai cu seamă împotriva preşedintelui Traian Băsescu: „Jos Băsescu!”; „Băsescu, Băsescu/ Mai rău ca Ceauşescu!”; „Băsescu Traian/ Primul huligan!”; „Marinare nu uita,/ Ţara nu-i şalupa ta!”; „Băsescu după Boc,/ Demisia pe loc!”; „Mai avem un singur dor/ Să-l dăm jos pe dictator!”; „Mărţişor/ Fără dictator!” etc.”.
  • Idem: „Alături de lozincile împotriva „Guvernului SIE” şi împotriva PDL, duminică s-au scandat iarăşi lozincile împotriva fostului premier Emil Boc: „Emil Boc, nu uita/ În Cluj n-ai ce căuta!” şi „Boc la Răchiţele/ La-mpletit nuiele!”. Nici duminică [26 februarie 2012] manifestanţii nu l-au uitat pe Daniel Buda, scandînd din nou, atît în Piaţă, cît şi la sediul PDL, „Buda mincinosul!””.
  • Dan Mihalache: „Eu îmi mențin punctul de vedere că instalarea rapidă și oarecum brutală a guvernului Mihai Răzvan Ungureanu nu a fost determinată de vreun scenariu al pediștilor, ci de anumite presiuni externe, care nu mai vedeau în Traian Băsescu un aliat pe care se pot baza într-un context internațional extrem de fluid, în perspectiva unor crize economice și militare. Un președinte extrem de contestat în interior, cu o popularitate sub 10%, nu poate fi un partener viabil pe o hartă geopolitică relativ complicată. Probabil că de aceea a fost nevoie ca el să fie dublat de un premier nou, dar atașat acelorași orientări geostrategice. Probabil că și de aceea premierul nu s-a recrutat din rândul unor specialiști din zona financiar-bancară, cum ar fi fost firesc în perioadă de criză, ci din rândul șefilor serviciilor secrete”.
  • Idem: „Paradoxul anului electoral 2012 face ca pentru prima dată după 20 de ani să nu existe semne de întrebare asupra câștigătorului alegerilor, iar miza formațiunii aflate la putere să nu fie alta decât a-și limita propria pierdere electorală și a-și scădea adversarul de pe locul întâi sub 50%. Reversul acestei situații este că nota obișnuită a comentariilor și analizelor tinde să lase în plan secund ecartul uriaș, unic, între USL și PD și să se refere mai degrabă la micile variații procentuale, cu plus sau cu minus, în jurul cifrelor de 50% în cazul USL, 20% în cazul PD”.
  • Cristian Pîrvulescu: „cinismul este sinistru”. 21. 46. Antena 3. Cinismul membrilor actualei conduceri a României.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *