A 59-a zi pentru România
Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 58 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi, a 56-a zi, a 57-a, a 58-a.
- Monica Tripon (Făclia de Cluj): despre a 58-a zi la Cluj-Napoca. „Primii care au sosit sîmbătă, 10 martie [2012], în Piaţa Unirii, au fost un grup de tineri care şi-au propus să „împartă Cultură”, ca semn de protest faţă de ACTA. Tinerii, unii dintre ei purtînd măştile Anonymous şi avînd pancarte cu mesaje anti-ACTA (”Stop ACTA!”; „NU vrem ACTA să ne ia/ Libertatea din reţea!”; „NU ACTA!”; „Sharing is Caring”) au adus de acasă cărţi, reviste, cd-uri şi dvd-uri originale cu filme, jocuri şi muzică şi au amenajat în Piaţă o „bibliotecă pentru toţi” (cu mesajul „We are Free People”), pentru a face, ca pe internet, un „schimb gratuit de informaţie”.
- Idem: „„Sînt un pui de dizident/ Vreau să folosesc torrent!”; „ACTA, nu!”; „Nu corporaţia/ Face legislaţia!” – au fost cîteva dintre lozincile scandate de tineri. De asemeni, aceştia au scandat împotriva proiectului RMGC: „Salvaţi, salvaţi, salvaţi Roşia Montană!” şi „Vrem cianură/ Pentru dictatură!”. După cei tineri au sosit în Piaţa Unirii şi vechii protestatari, lozincile lor amestecîndu-se uneori cu ale acestora. S-a întîmplat însă şi ca fiecare grup să strige „pe limba lui”, de exemplu unii doar împotriva PDL iar alţii împotriva întregii clase politice”.
- Idem: „„Jos Băsescu!”; Băsescu, după Boc/ Demisia pe loc!”; „Băse în celulă/ Eba pe centură!”; „Traian Băsescu/ Mai rău ca Ceauşescu!”; „Băsescu Traian/ Primul huligan!”; „Iarna nu-i ca vara/ Nu te mai vrea ţara!”; „De popor nu-ţi bate joc/ Că-ţi găsim ac de cojoc!”; „Mai avem un singur dor/ Să-l dăm jos pe dictator!”; „Noi sîntem poporul/ Jos cu dictatorul!”; „Băsescule, nu rezişti/ Nici cu mii de securişti!” sau „Chiar dacă ai fost votat/ Nu te mai vrem şef de stat!” – au fost, sîmbătă, cîteva dintre cele mai repetate lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu”.
- Idem: „Din nou, manifestanţii clujeni i-au transmis fostului premier Emil Boc că nu-l doresc, în viitor, în Cluj. „Emil Boc, nu uita/ În Cluj n-ai ce căuta!”; „Emil Boc face sluj/ Nu e bun primar de Cluj”; „Nu mai este un mister/ Boc nu are caracter!”; „Boc la Răchiţele/ La-mpletit nuiele”; „Emil Boc, du-te-acasă/ Şi apucă-te de coasă!”; „Emil Boc, nu uita/ Clujul nu e Buda ta” (aluzie la Daniel Buda, căruia manifestanţii i-au scandat, iarăşi, „Buda mincinosul!”) – au scandat, şi sîmbătă, veteranii Pieţei Unirii. „Toată lumea ştie/ Ne conduce SIE”; „Jos guvernul SIE/ Făcut la beţie”; „PDL în România/ Este furtul şi hoţia!”; „PDL, PDL/ Slugă la UDMR!”; „PDL, nu uita/ Gherla este casa ta!”; „PDL, UDMR/ Aceeaşi mizerie” şi „UDMR/ Pupă-n c… guvernele” – au mai scandat, sîmbătă, manifestanţii clujeni. „UDMR, învaţă româneşte!” şi „Românie,/ Ieşi din iobăgie!” – au fost două lozinci pe care le-am auzit sîmbătă pentru prima dată în Piaţa Unirii”.
- Dacă funcția de președinte este receptată ca „cea mai mare umilință a vieții”, atunci criticile la adresa sa sunt cu totul îndreptățite: trebuie să își dea demisia și să lase funcția altuia…care consideră președinția României o funcție de reprezentare și nu o știrbire a orgoliului.
- Victor Ponta (Gazeta de Nord-Vest): „Cred că pentru România au fost opt ani de umilinţe, pentru noi, ca români, să avem în funcţia de preşedinte un om cu un nivel atât de scăzut şi profesional şi moral. Este o umilinţă pentru România să aibă un preşedinte ca Băsescu”.
- Marieta Vișan (Cotidianul): „Băsescu refuză posibilitatea numirii unui premier din partea USL, dacă Uniunea câștigă majoritatea în Parlament”.
- Regele Mihai I al României: „Valorile şi competenţa ar trebui să fie criteriile noastre. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor publice şi în regulile lor”.
- Gazeta de Nord-Vest: „Un număr de 2.841 de medici au solicitat în anul 2011 certificate profesionale curente colegiilor medicilor din întreaga ţară pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, informează un comunicat al Colegiului Medicilor din România (CMR), dat publicităţii duminică [11 martie 2012]. Potrivit sursei citate, primele trei ţări alese de medicii români ca destinaţie sunt Germania, unde au plecat 835 de medici, Marea Britanie, spre care s-au îndreptat 611 medici, şi Franţa unde au mers 560 de medici. Cei mai mulţi medici care au plecat la muncă în străinătate anul trecut provin din Bucureşti – 733 şi din judeţele Cluj – 427, Iaşi – 256, Timiş – 394. În 2010 numărul medicilor care au solicitat certificate profesionale curente pentru a putea pleca să lucreze în străinătate a fost de 2.779”.
- Sorin Roșca Stănescu (Corect News): „Dar mult mai simplu este sa ne amintim cateva lucruri, pe care Presedintele Traian Basescu le-a facut in anul 2006, pentru a afla de ce, dupa acest an, analistii l-au “umilit”. Iata o simpla enumerare a catorva actiuni prezidentiale: lansarea atat de controversata a teoriei denumita “axa Bucuresti – Londra – Washington”; enuntul privind redeschiderea capitolelor de negociere cu Uniunea Europeana; scandalul provocat de Presedinte si denumit “casa din Mihaileanu”; inchiderea unui dosar penal al Presedintelui in numai 5 minute, in urma unei vizite la Parchet a consilierului sau Elena Udrea; tentativa esuata de a determina, imediat dupa alegeri, alegeri anticipate; rolul extrem de controversat, jucat in actiunea de recuperare a jurnalistilor rapiti in Irak. Ma opresc aici. Si intreb. Oare nu cumva insusi Presedintele Romaniei este cel care a declansat impotriva sa un val de critici? Mai mult sau mai putin umilitoare?”.
Pingback: A 60-a zi pentru România | Teologie pentru azi