A 64-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 63 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi, a 56-a zi, a 57-a, a 58-a, a 59-a zi, a 60-a zi, a 61-a zi, a 62-a zi, a 63-a zi.

 • Protest intelectual: „Dezavuăm cu fermitate iniţiativa unui grup de activişti servili de a se acorda titlul de Doctor Honoris Causa lui Horia-Roman Patapievici, în 17 martie 2012, la orele 12, în Aula Magna, iniţiativă ce se distinge şi prin ocolirea etapelor legale prevăzute de Carta Universităţii de Vest din Timişoara”.
 • Idem: „Decernarea celui mai preţios titlu de gratitudine aceluia care a publicat fraze precum „Eminescu este cadavrul nostru de debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană”, „Eminescu este incorect politic”, „Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau…să o folosim numai pentru înjurături”, „Privit la raze X, trupul poporului român abia dacă este o umbră: el nu are cheag, radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării”, „Românii nu pot alcătui un popor fiindcă valorează cât o turmă”…„un popor cu substanța tarată. Oriunde te uiți, vezi fețe patibulare…”, etc, etc, este inacceptabilă şi total inoportună, realitatea însăşi contrazicând premoniţiile cu iz de blasfemie publicate de H.-R. Patapievici, recentele sale încercări de a drege busuiocul rămânând inconsistente şi perpetuu neconvingătoare”.

 • Mihai Goțiu (Vox Publica): „Oameni buni, jandarmii ăia habar nu au de legile pe care trebuie să le aplice! Acționează, pur și simplu, la ordin. Și nici măcar nu le e clar cine le dă ordinul! Jandarmeria Română nu mai este o instituție care să apere ”ordinea și liniștea publică”, ci o forță de represiune împotriva civililor. Chiar nu vă sperie niciun pic o asemenea situație? Când păstrați tăcerea, nu vă dați seama că vă transformați în complici morali la asemenea abuzuri (iar aceasta nu este o figură de stil, complicitatea morală este prevăzută în drept)? Nu realizați că tăcerea voastră le dă curajul să acționeze așa cum acționează? Că mâine s-ar putea să fie rândul vostru, al copiilor sau părinților voștri? Pentru o bucată de pânză pe care scrie ”Salvați Roșia Montană!”, ”Mitică la brutărie!”, ”Concediu plătit după naștere”, ”Jos taxa auto” ori ”România e frumoasă”, ”Traian Băsescu e deștept”?”.
 • Crin Antonescu (Gândul): „USL e o alianţă deschisă către toţi aceia care înţeleg că trebuie constituită o alternativă unitară la actuala putere, alternativă care e deschisă din punct de vedere doctrinar. Eu cred că, în realitate, guvernul pe care USL îl va forma după alegeri va fi, doctrinar, un guvern de mare uniune naţională”.
 • Lucian Avramescu (Jurnalul Național): „Poţi visa într-o limbă străină? Nu, zice categoric, aşezându-se drept mărturie şi argument, istoricul religiilor, Mircea Eliade. Limba, zice la rându-i Emil Cioran, e patria în care ne-am născut. Restul – exerciţii intelectuale pentru a-i citi pe antici în greaca veche şi trebuinţe gospodăreşti pentru a nu muri de foame într-un restaurant din Japonia. Şi totuşi, noi l-am dat pe Iorga, despre care se zice că vorbea 14 limbi, iar în drum spre Suedia a învăţat, în tren, limba ţării unde fusese invitat. Şi tot la noi, unii stâlcesc până mor limba maternă, care le rămâne cu desăvârşire străină”.
 • Roxana Gagiu (RTV. net): „La sfârşitul anului 2011, peste 170.000 de persoane cu domiciliu în străinătate au primit pensii acordate de statul român, potrivit Ministerului Muncii. Vorbim despre oameni stabiliţi în statele membre ale Uniunii Europene, dar şi despre cei stabiliţi în Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Armenia, Maroc, Rusia si Canada”.
 • Idem: Căci „dacă o persoană a lucrat atât în România, cât şi în Spaţiul Economic European, beneficiază de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proporţional cu perioadele de asigurare socială realizate în cele două sisteme de pensii”.
 • Idem: „Pentru relația cu Israelul, evidenţa statistică prezintă un număr de 4.000 de beneficiari (titulari sau mandatari). Drepturile de pensie cuvenite pot fi primite şi pe teritoriul statului de domiciliu”.
 • Jurnalul Național, cameră web, 17. 58:

 • Iulian Leca (Vox Publica): „Nu imi fac iluzii. Acolo unde nu au gresit marile companii sau bancherii, au avut grija guvernele sa isi cumpere puterea cu excese de toate felurile. Ca si in cazul Greciei. Totusi, putem sa invatam sa fim macar putin greci. Mai devreme sau mai tarziu, criza ne va obliga sa regandim chiar modul in care gandim”.
 • Sunt + 9 grade Celsius la București. 19. 36.
 • Alexandru Vișan (Cotidianul): „Câţiva protestatari care manifestau pașnic vineri [16 martie 2012] împotriva modificării genetice a alimentelor au fost săltaţi din faţa Ministerului Agriculturii. Jandarmii au luat pe sus două persoane costumate în ştiuleţi de porumb şi s-au chinuit minute bune să le bage în dubă. „Ştiuletele” s-a dovedit a fi prea mare pentru duba jandarmilor. Până la urmă însă, în duba jandarmilor au intrat doi „ştiuleţi”. Protestatarii sunt indignaţi de atitudinea autorităților”.
 • Bogdan Teodorescu (Antena 3): premierul Ungureanu ne-a spus deja prea multe despre sine. 22. 13/ Am aflat că premierul Ungureanu „nu știe să dea răspunsuri”/ De aceea nu poate să facă anumite lucruri…/ care e legătura lui Ungureanu cu Băsescu?/ greva parlamentară arată că partidele USL sunt unite/ Puterea e foarte slabă…și de aceea creează iluzia că sunt puternici /
 • Monica Tripon (Făclia de Cluj): „„Ca să staţi la guvernare,/ Călcaţi ţara în picioare!” şi „Aţi făcut tot ce aţi vrut/ Şi la unguri ne-aţi vîndut!” – au scandat cei circa 25-30 de manifestanţi care s-au adunat vineri seara [16 martie 2014] în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Aceştia au cerut din nou demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a „Guvernului SIE”  şi, din nou, i-au amintit fostului premier Emil Boc că nu-l doresc primar la Cluj. „Băsescu după Boc,/ Demisia pe loc!”; „Băsescu,/ Mai rău ca Ceauşescu!”; „Băsescu mafiot,/ El ne fură tot”; „Băsescule, ia-ţi Mafia,/ Cară-te din România!”; „Ieşi afară,/ Javră ordinară!”; „Băsescu ne minte/ Şi nu-l mai vrem preşedinte”; „Tu trăieşti bine,/ Să-ţi fie ruşine!; „Te simţi umilit/ Găozar nenorocit!” – au scandat vineri manifestanţii clujeni, scuzîndu-şi apoi ultimele acuze prin lozinca  „Ceea ce noi am strigat/ De la tine-am învăţat!””.
 • Idem: „S-au reluat şi lozincile vechi la adresa PDL şi UDMR („PDL, nu uita,/ Gherla este casa ta”; „PDL/ Este sluga UDMR”; PDL, UDMR,/ Aceeaşi mizerie”; „Voi daţi afară/ Tinerii, din ţară!”; „Voi ne furaţi,/ Voi nu privatizaţi”; „PDL în România/ Este furtul şi hoţia” etc.) şi la adresa Guvernului Ungureanu. La fel ca în ultimele seri, pe tot traseul parcurs în marş manifestanţii nu au scandat altceva decît „Jos Băsescu! Jos Băsescu! Jos Băsescu!”. În faţa sediului PDL doar şi în faţa Prefecturii au reluat lozincile din Piaţă şi au scandat iarăşi: „Hoţii! Hoţii!” şi „Ruşine! Ruşine!””.

15 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *