A 66-a zi pentru România

Ce s-a petrecut în București, România și în întreaga lume în cadrul protestelor…pentru România în ultimele 65 de zile: prima zi (13 ianuarie 2012), a doua zi, a treia zi, a patra zi, a cincia zi, a șasea zi, a șaptea zi, a opta zi, a noua zi, a zecea zi, a 11-a, a 12-a zi, a 13-a, a 14-a, a 15-a zi, a 16-a zi, a 17-a zi, a 18-a zi, a 19-a zi, a 20-a zi, a 21-a zi, a 22-a zi, a 23-a zi, a 24-a zi, a 25-a zi, a 26-a zi, a 27-a zi, a 28-a zi, a 29-a zi, a 30-a zi, a 31-a zi, a 32-a zi, a 33-a zi, a 34-a zi, a 35-a zi, a 36-a zi, a 37-a zi, a 38-a zi, a 39-a zi, a 40-a zi, a 41-a zi, a 42-a zi, a 43-a zi, a 44-a zi, a 45-a zi, a 46-a zi, a 47-a zi, a 48-a zi, a 49-a zi, a 50-a zi, a 51-a zi, a 52-a zi, a 53-a zi, a 54-a zi, a 55-a zi, a 56-a zi, a 57-a, a 58-a, a 59-a zi, a 60-a zi, a 61-a zi, a 62-a zi, a 63-a zi, a 64-a zi, a 65-a zi.

 • Petru Calapodescu (Jurnalul Național): „Vineri, multă lume a fost tentată să râdă de modul grotesc în care nişte huidume de la Jandarmerie au înhăţat şi au aruncat brutal în dubă doi studenţi care, în faţa Ministerului Agriculturii, îmbrăcaţi simbolic în costume imitând ştiuletele de porumb, atrăgeau atenţia asupra organismelor modificate genetic. Plăvanii nu interveniseră, însă, de capul lor, ci primiseră ordin: „Nu contează că-s doar doi ştiuleţi, săltaţi-i, să nu se înmulţească! Bestiile astea trebuie ucise de mici!”. Acesta e „ordinul de zi” pe jandarmerie,  prin care nişte comandanţi obtuzi, cu deprinderi de trupe de securitate, îl înfig şi în creierul subordonaţilor, oricum morcoviţi că, dacă mai gândesc şi ei, vor fi daţi afară”.
 • Idem: „Societatea civilă, dar în primul rând Opoziţia politică trebuie să reacţioneze dur şi imediat faţă de acest sindrom de punere a pumnului în gură. Altminteri, vom asista la scene în care, dacă doi-trei amici cârtesc între ei, pe stradă sau la o bere, împotriva incompetenţei, corupţiei şi abuzurilor guvernanţilor, vor fi ciomăgiţi, încătuşaţi şi aruncaţi în dubă”.
 • Astăzi, Joachim Gauck, fost pastor din RDG, va fi cel mai probabil confirmat ca noul președinte al Germaniei.
 • Varujan Vosganian: „Doresc să aflu de la Ministerul Finanţelor Publice şi de la Ministerul Educaţiei care a fost evoluţia sumelor alocate pentru infrastructura din domeniul educaţiei între anii 2002 – 2012 şi cât anume dintre aceste sume au fost îndreptate către şcolile de la ţară. MFP ţine sub straşnic secret aceste cifre. E drept că e mai de bon ton să te răfuieşti cu rectorii universităţilor din Ardeal decât să repari haznalele şcolilor din sate. Moartea acestui copil este, însă, o palmă usturătoare pe obrazul societăţii româneşti care, deşi a ales ca imn Deşteaptă-te române, nu se mai trezeşte odată”.
 • Adrian Năstase: „Am urmarit in aceste zile, cu mai multa atentie, calatorind prin Franta si Belgia, campania pentru alegerile prezidentiale din Franta si reactiile la aceasta campanie.  Impresia mea este aceea ca mesajele moderate (mai mult sau mai putin) ale dreptei (Sarkozy) si ale stangii (Hollande) nu mai au o audienta suficienta. Exista o nemultumire tot mai mare in ceea ce priveste modelul de societate, efectele crizei  si lipsa de solutii.  Asa se explica cresterea in sondaje a dreptei radicale (Marine Le Pen) si ale stangii radicale (Jean-Luc Melenchon – care vrea sa “recucereasca’ Bastilia). Din acest motiv, temele sunt orientate mai mult spre frustrarile electoratului (imigratie, disparitati sociale, “precaritatea”conditiilor de trai) si, in mod paradoxal, spre trecut, nu spre viitor”.
 • Jurnalul Național, 18. 07, cameră web:

 • Gazeta de Nord-Vest: „Un procent de 73% dintre români au renunţat în 2010 la îngrijire medicală din cauza lipsei banilor, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), potrivit Agerpres. Femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74.9% din respondente declarând că nu au consultat un medic specialist din motive financiare. În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, 89.4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie”.
 • Radu Câmpeanu: „Întotdeauna a existat o solidaritate între non-valori”.18. 44. Antena 3. / Poporul român are dreptate să fie ostil față de conducătorii pe care îi are astăzi/ Puterea actuală e cu totul compromisă/ Tăierea salariilor a fost un act imoral la adresa românilor/ „o țară trebuie condusă cu înțelepciune, cu generozitate și cu multă atenție”. 18. 48/ proasta creștere și incultura actualei Puteri merită ridiculizarea /
 • Cristian Tudor Popescu: opinia o formează jurnaliștii. 19. 21. Realitatea TV. / până în 1989 am trăit o perioadă de închidere…am refuzat să devin jurnalist/ și eu am dorința să îmi văd de viața mea…dar nu pot să tac/ insistența dementă a celor care mă porcăiesc online/ scriu și vorbesc pentru că încă fac audiență/ mă simt dator față de cei care vor să mă mai citească/am debutat în Contrapunct, în 1990, împreună cu Mircea Cărtărescu/am ieșit din elita insensibilă la pulsul străzii/19. 37: „sunt legat cu lanțul de public”/îmi asum înjurăturile/ contează glasul simplului cetățean, intelectual, om: așa trebuie să se exprime în spațiul public orice intelectual/
 • Idem: „puțin îi pasă politicianului de jurnalist” în România/ politicianul are nevoie numai de prestația publicitară a jurnalistului/ politicianul vrea ca jurnalistul să se înmoaie…să scrie afabil la adresa lui/ toți politicienii sunt „lichizi, curg…”/ asta m-a uluit întotdeauna la politicieni: trec de la furie maximă…la o atitudine fluidă, favorabilă/
 • Sunt + 19 grade Celsius la București. 19. 31.
 • Dinu Giurescu: Puterea actuală practică „zeflemeaua la adresa Europei” Antena 3. 19. 54/ nu sunt membru de partid și nu pledez pentru un partid anume/m-a lăsat cu un gust amar problema de la Târgu Mureș/„România fără Transilvania este un non-sens”. 19. 55./
 • Constantin Cucoș: „Ni se dă de înțeles, la tot pasul, că e bine să fim primii în toate cele: la învățătură, la locul de muncă, în viață. Cel care se plasează pe un loc secund nu este luat în seamă, nu este demn, e chiar repudiat. Istoria omenirii reține doar pe primii, cel puțin pe cei care se plasează așa la un moment dat și din anumite puncte de vedere. Se manifestă o propensiune de a ne opri la suprafața (era să zic, „înălțimea”) lucrurilor, de a valoriza pe cei care ies în față, care sunt „primianți”, care sunt „mari” (din punctul lor de vedere și al altora), de a nu vedea ce se întâmplă mai departe, de a nu cerceta cum evolueză oamenii și faptele lor. Oare nu ar fi cazul să devenim mai atenți față de cei care sunt plasați după primii – la secunzi, la cei de pe următoarele „locuri”, la perdanți? Nu cumva și aceștia urnesc lumea? Aceștia, din urmă, nu au ceva de zis? Nu merită să fie luați în seamă?”.

6 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *