Opoziția formează noul Guvern al României [7]

Prima zi (28 aprilie 2012), a doua zi, a treia zi, a 4-a zi, a 5-a zi, a 6-a zi.

 • Un rezumat al Programului de guvernare al USL…oferit de Varujan Vosganian.
 • Idem: „Având în vedere perioada scurtă de timp în care va exercita guvernarea, am stabilit următoarele priorităţi esentiale: 1. Respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze; 2. Repararea inechităţilor sociale; 3. Implementarea unei viziuni economice de lungă durată, care să ofere predictibilitate, locuri de muncă şi să protejeze resursele naturale ale ţării; 4. Depolitizarea administraţiei publice. Doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi şi sprijiniţi politic; 5. Toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism. Continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.
 • Dorin Tudoran: „Natural, căderea Cabinetului Ungureanu continuă să fie resimțită în chip diferit: PD-Liștii și suporterii lor sunt din în ce ce mai frustrați; adversarii politici ai partidului condus de dl Emil Boc și suporterii lor jubilează; oamenii săraci în patimi politice dar bogați în necazuri se întreabă cine, când și cum va putea oferi României o cale spre liniște socială și prosperitate. Manifestarea frustrărilor cunoaște forme apoplectice: în interval de numai câteva zile, Speedy Gonzales [Vladimir Tismăneanu] ne-a asigurat că venirea Opoziției la guvernare va conduce și la mexicanizare, și la lukașenk(o)izare”.
 • Idem: „Ca și cum nu eram lămuriți ce înseamnă pentru nucleul dur al PD-L jocul democratic, dl Vasile Blaga ține să ne convingă definitiv: “Poziţia PDL este că nu votăm niciun guvern din care nu facem parte. Asta a fost poziţia noastră şi în 2007, şi în 2008, şi asta va fi poziţia partidului”. Cu alte cuvinte, nu lăsăm pe nimeni să producă pâine, dacă nu ni se asigură accesul necondiționat la miezul ei: cozonacul. Nu democrația mă înspăimântă, ci originalitatea variantelor ei românești!”.
 • Cristian Tudor Popescu: „Pregătindu-se pentru funcţia de preşedinte al României, dl Crin Antonescu exersează genul de batjocură agresivă, faţă de presa care nu-i convine, pe care îl practică în mod constant preşedintele actual, dl Traian Băsescu”.
 • Varujan Vosganian: „în mediul de afaceri românesc este mult mai greu decât înainte să trăieşti, dar e mai lesne să mori. Noul Guvern are o mare răspundere în privinţa ameliorării climatului de afaceri. De la înscrierea unei firme şi derularea operaţiunilor fiscale cu statul şi până la obţinerea autorizaţiilor şi conectarea la utilităţi, ca să nu mai vorbim de predictibilitatea legislativă, e nevoie de un set de noi reguli şi de respectarea lor”.
 • Ionuț Vulpescu: „Nu sunt partizanul ideii că o schimbare de guvern trebuie să aducă schimbări de persoane de sus până jos, de la vlădică până la opincă. Însă la Televiziunea Română aceste schimbări sunt strict necesare şi, de fapt, ele ar fi fost obligatorii pentru orice guvern de bună-credinţă. Şi aceasta, deoarece TVR, deşi este singura televiziune bugetară din ţară şi are, de departe, cea mai mare schemă de personal, a înregistrat anul trecut pierderi de circa 35 de milioane de euro. Care vorbesc de la sine despre cât de prost este gestionată instituția”.
 • Sorin Roșca Stănescu (Dece News): „Razbunarea nu numai ca nu este o prioritate a Guvernului Ponta dar nici nu este luata in calcul ca actiune politica”.
 • Erau + 29 grade la București la ora 15. 16.
 • Ion Voicu (Dece News): „Semnarea protocolului dintre PSD și UNPR a fost văzută de unii comentatori drept o lovitură la adresa Uniunii Social Liberale. S-a spus că e la mijloc prietenia dintre Ponta și Oprea. Sau că e un ”blat” cu Traian Băsescu, odată ce UNPR s-a angajat să blocheze orice tentativă de suspendare a președintelui. În realitate, semnarea protocolului de către PSD a fost un gest de pragmatism politic, inevitabil în actuala ecuație parlamentară. Fără această înțelegere, guvernul Ponta devine foarte fragil și, chiar dacă nu va cădea prin moțiune de cenzură, ar putea fi blocat din punct de vedere legislativ. Vinovat: succesul electoral al Uniunii”.
 • Gândul: „Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit ca luni [7 mai 2012], la ora 10.00, miniştrii desemnaţi să fie audiaţi în comisiile parlamentare de resort, iar la ora 16.00 să se reunească plenul comun pentru votul de învestitură a Cabinetului Ponta”.
 • Jurnalul Național, cameră web, 18. 49:

  3 comments

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *