Viitorul României începe azi

Evenimentele din prima parte a zilei v-au fost sintetizate de către doamna preoteasă. Căreia îi mulțumesc.

De acum înainte sunteți împreună cu mine…pentru a vorbi, în această duminică plină de demnitate, despre cum ne clădim viitorul.

***

*

  • La ora 19.00 în Piața Universității. Pentru că acolo a început totul în 13 ianuarie 2012.
  • Traian Băsescu e așteptat să voteze la Liceul Xenopol din București. Acolo a votat și Cezar Avrămuță, stegarul Pieței Universității, cât și Zoe Petre. Aceasta a spus: „Consider că este nevoie de o schimbare, iar acesta este modul legitim şi constituţional de a o face prin vot. Mă bucur că prezenţa la vot este destul de mare până acum, iar faptul că prezenţa la vot este aproximativ egală între mediul urban şi rural arată că oamenii din oraşe îşi doresc foarte mult schimbarea pentru că în general cei din mediul rural sunt cei care vin dimineaţa la vot”.
  • Alina Gorghiu e la BEC…dar va vota.
  • Conform Companiei de Cercetare Sociologica şi Branding, CCSB, până la ora 11:00, 91% dintre persoanele care s-au prezentat la referendum au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Doar 9% dintre votanţi mai vor ca Traian Băsescu să îşi continue mandatul de preşedinte”.
  • Alin Oprea: „de ceva timp lucrurile au luat-o razna” 13. 32. Antena 3/ Vacanța e un lux pentru români/ pentru că o caracatiță foarte mare s-a pus pe fața acestei țări și lumea nu mai are încredere/trăim un aer plin de teamă și de nervozitate/ eu voi pleca de aici și voi merge la vot/ nu pot să mă abțin…și merg la vot/
  • În comuna Cernica, [la] 13 km de BUCURESTI, Gelu Apostol, primarul din comuna a retinut in schimbul unei sume de 50 RON, 1500 de carti de identitate ale etnicilor romi din satul Tanganu, com Cernica, astfel ca acestia sa nu participe la procesul de vot si pe mai multi dintre ei i-a amenintat ca daca vor vota DA la referendum li se vor taia ajutoarele sociale”.
  • Idem: La Lugoj, „la slujba mica de dimineata, care a avut loc la Catedrala Greco-Catolica din oras, preotul de serviciu a indemnat enoriasii sa nu participe la vot”.
  • Dan Șova, azi, 29 iulie 2012: „În ciuda afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu, unul dintre principalele motive pentru care domnia sa îşi doreşte cu ardoare invalidarea acestui referendum şi revenirea la Cotroceni este teama de justiţie. Am să trec în revistă numai câteva dintre dosarele penale care îl aşteaptă pe domnia sa după 29 iulie [2012], şi o serie de alte acţiuni cu iz sau conotaţie penală, în legătură cu care după pierderea imunităţii constituţionale pe care dânsul şi-o revendică astăzi s-ar putea să-l întrebe procurorii din România”.
  • Vicepresedintele UDMR a participat la referendum, declarand ca voteaza pentru a da o noua sansa acestei tari si pentru ca idealurile din decembrie 1989 „sa fie valabile”. Borbely a votat la Colegiul National „Bolyai Farkas” din Targu Mures, informeaza Mediafax”.
  • Primarul Timişoarei, Nicolae Robu şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, au votat împreună, la o secţie de votare din zona Soarelui. Cei doi au venit la vot cu maşina Primăriei Timişoara, împreună cu familia şi alţi lideri USL, printre care şi europarlamentarul Cristian Buşoi”.
  • Bogdan Teodorescu: „[Liderii PDL] acum trei luni, aveau tot. Într-un timp scurt au pierdut aproape tot: Guvern, Parlament, locale. Le-a mai rămas Președinția, prin care controlează Justiția și serviciile secrete. Nu cred că îi interesează ce se va întâmpla peste doi ani, problemele lor sunt uriașe în prezent. Cu fiecare zi care trece apare un nou audit, se găsesc noi urme ale jafului pe care l-au făcut în administrație. Cât timp au spate la Cotroceni, oamenii lui Daniel Morar nu îi vor deranja. Procurorii se vor ocupa de guvernarea Năstase sau Ciorbea. Dacă Justiția va fi cât de cât liberă, vor intra pe linie dreaptă zeci de dosare ținute astăzi la sertar, cu ilegalități din guvernarea Băsescu-Boc, plus dezvăluirile care vin din audituri. PDL a fost până acum trei luni un partid-stat. Dacă pierde Serviciile secrete și Procuratura, devine un partid banal, cu un pasiv înfiorător. De aceea sunt disperați, nu de ce va fi peste doi ani”.
  • Al doilea semn bun este chiar abandonul strategic al lui Traian Basescu si al PDL. Facand ca si adversarii lor masuratori, corifeii regimului Traian Basescu au ajuns la concluzia ca nu pot obtine o sustinere activa a populatiei”.
  • Lucia Verona votează DA!
  • Bobby Voicu „și-a pierdut” motivația sau…și-a dat seama că nu are nicio specializare?
  • Briana Caragea pledează pentru vot. 14. 41. Antena 3.
  • Două mesaje pe Twitter. De acum o oră-două. De la Traian Băsescu:
  • CCSB, la 12. 30: 17, 3% dintre români au votat (Antena 3. 14. 51).
  • Deținuții de la Penitenciarele Aiud și Codlea au votat masiv la referendumul de duminică. Potrivit datelor furnizate, circa 1.100 de deținuți de la cele două penitenciare și-au exprimat dreptul la vot”.
  • Surse din apropierea lui Traian Băsescu, citate de România TV, susţin că Băsescu s-a răzgândit şi nu va merge la vot”.
  • Dan Nica: „Am votat să fie o ţară normală în România şi românii să aibă un viitor. De mâine să se termine cu scandalul şi să ne apucăm şi noi de treabă, pentru că asta aşteaptă şi copiii şi cei mai în vârstă, toţi oamenii normali. Să fie o ţară aşa cum ne-o dorim cu toţii, ca afară”.
  • Votul s-a încheiat în Noua Zeelandă, unde și-au exprimat opțiunea 78 de cetățeni români”.
  • Peste 3.000 de persoane au vizitat celebra Vilă Dante din București, duminică până la ora 15.00”.
  • Cetin Ametcea (alias Arhi) a votat DA!
  • Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Marius Militaru, duminică [29 iulie 2012], până la ora 13 s-au eliberat 13.485 de acte de identitate, la nivel național”.
  • Google a anunţat lansarea unui serviciu de internet de mare viteză prin fibră optică, care ar putea permite utilizatorilor din SUA să descarce filme cu până la 1 gigabit pe secundă, informează Daily Mail. Viteza pe care promite Google să o ofere clienţilor săi este de 20 de ori mai mare decât cea oferită de restul furnizorilor. Servicul de internet va fi instalat în luna septembrie şi va fi destinat doar locuitorilor din Kansas, Missouri, după care reţeaua se va extinde şi în alte oraşe americane”.
  • „Eu merg şi votez „Da”. Şi dacă aş avea patru mâini aş vota cu toate patru. Ajunge cu suferinţa şi umilinţa. Suntem sătui că la cultură nu se face nimic, învăţământul este la pământ, iar sănătatea este practic inexistentă. Nu s-a făcut nimic pentru noi, oamenii simpli. De asta merg la vot, ca să-mi exprim punctul de vedere. Să scrieţi aşa cum declar. Voi mă întrebaţi dacă merg sau nu la vot, iar eu spun da, merg, şi vă spun că voi pune ştampila pe „Da” – demiterea. Nu-mi place tipul, e însemnat! Acest domn este urât sufleteşte şi îi iese urâţenia asta pe chip. Noi, românii, suntem oameni frumoşi şi luminoşi şi nu mai vreau să mă reprezinte el. Vreau un preşedinte frumos şi drept, de care să fiu mândră, să nu mă ruşinez când pleacă în vizită în alte ţări. Un preşedinte despre care să ştiu că îşi dă viaţa pentru ţara asta, pentru mine, pentru tine, pentru noi toţi. Aşa că vă spun şi vouă, dragi români, mergeţi la vot şi votaţi „Da”. Asta este declaraţia mea şi mi-o asum. Voi m-aţi întrebat, iar eu am răspuns. Iar la vârsta mea, mă scuzaţi, îmi permit să spun şi pe ce voi pune ştampila„, a declarat actriţa Draga Olteanu Matei”.
  • Idem: „”Eu vă doresc să vi se împlinească cea mai mare dorinţă a voastră, iar ca să-l parafrazez pe Platon, vă spun aşa: pedeapsa pe care o primeşti dacă nu te duci la vot este aceea că poţi să ajungi să fii condus de unul mai prost decât tine„, a mai spus artista”.
  • Pastorului penticostal Cristian Ionescu, din America, i se pare nemergerea la Referendum nu numai un act „democratic” ci și unul „creștinesc”. Așa să faceți în America…pentru că veți fi „bine văzuți”!
  • Gelu Voican Voiculescu a votat la ora 11.
  • Roxana Iordache: „am dat cu DA, de-a sărit cerneala. […] Pe urmă, am plâns când am cântat, cu inima în mână, “Deşteaptă-te, române”, cap-coadă, pentru prima dată din decembrie 1989 încoace. Mai bine morţi, decât umiliţi. […] Azi e sărbătoare. E una din cele mai frumoase zile din viaţa mea. Sunt liberă. Mi-am câştigat libertatea. După decembrie 1989 am scris în “România liberă” – pe vremea în care era nu doar ziar, ci coloană vertebrală a presei române – că sângele eroilor din decembrie 1989 a fost prima mea cerneală. Mi-a dat dreptul de a scrie liber, la care visam cu visele adolescenţei. Azi spun că sângele lor mi-a dat dreptul la vot. Dreptul la alegere liberă. Şi nu l-am trădat. L-am afirmat. Cu toată fiinţa. DA!”. Vă mulțumim foarte mult pentru mărturia dumneavoastră, doamnă Roxana!
  • Dan Ciachir: observ cu bucurie că acum se întărește conștiința patriotică în mulți români. 17. 47. Antena 3.
  • Fidel Castro Odinga, primul fiu al prim-ministrului din Kenya, s-a botezat ortodox împreună cu soția sa.
  • Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, preşedinte al PNL Satu Mare, şi-a exercitat dreptul la vot duminică [29 iulie 21012] declarînd că a votat ca să potolească furtuna în România”.
  • „“Informatie de la surse anonime din cadrul PDL: Disperare maxima in sediul de campanie al lui Traian Basescu. Presedintele suspendat s-a ascuns si nu vrea sa iasa la vot, fiind speriat de prezenta mare la vot si de informatiile care-i sunt comunicate de operativii PDL ‘din teritoriu’, iar numarul mare de vizitatori la Vila Dante contribuie la deteriorarea starii psihologice a lui Traian Basescu“, susține Vocea Rusiei”.
  • Nicu Alifantis: vreau să vedem ceva luminos, calm…și să fim productivi în adevăratul  sens. 18. 09. Antena 3.
  • Victor Ponta și Daciana votează la ora 18. 10. Antena 3.
  • Victor Ponta: (Antena 3. 18. 13): Românii pot să-și decidă singuri viitorul/ e iresponsabilitate să spui că se fraudează Referendumul/ românii sunt destul de inteligenți și își iubesc îndeajuns de mult țara încât să își decidă viitorul/
  • Idem: „Orice vot peste 5. 2 milioane de voturi va pune capăt unei cariere politice lungi. În acest caz, politic lucrurile sunt decise. Vor fi decise şi constituţional dacă vin 9 milioane”.
  • Mihai Voicu (Antena 3. 18. 21): e inacceptabil ca românii să nu vină la vot/ primarii PDL intimidează și amenință alegătorii cu sistarea ajutorului social/
  • SMS de boicotare.
  • La Pitești a votat și un bărbat cu vârsta de 100 de ani:
  • Se numește Alexandru Zamfirescu și a votat împreună cu fiica lui de 79 de ani. „“Nu mi-a fost greu să vin, sunt sănătos, nu ştiu să vă spun de câte ori am mai votat. Eu de la 21 de ani tot votez. Atunci, pe vremea mea, de la 21 de ani aveai drept de vot. Cu fraudele, ce să vă spun, fraudele sunt de când lumea. În 1946, de exemplu, lumea a votat masiv pentru ţărănişti, dar s-a făcut fraudă mare, s-a făcut şi un cântec: «Foaie verde de cicoare/votăm ochi şi din urnă iese soare». 70 la sută au votat cu ţărăniştii, şi au ieşit 96 la sută comuniştii. (…) Ce să vă mai spun, secretul longevităţii este să duci o viaţă liniştită, fără supărări şi fără necazuri deşi eu am fost şi pe front, am făcut şi 13 ani de puşcărie, am fost deţinut politic, temniţa comunistă”, a declarat Alexandru Zamfirescu”.
  • Fostul președinte Emil Constantinescu a votat duminică la ora 18, afirmând la ieșirea de la urne că a ținut să vină la vot și dintr-un considerent de ordin moral. „Am votat mereu, dar în ultimii 22 ani este prima dată când votul are și o componentă morală. Nu este moral ca prin neprezentare la vot să anulezi votul unei majorități care se exprimă”, a spus Constantinescu, adăugând că boicotul este justificat doar într-un regim autoritar. „Oricum, de mâine va începe o perioadă nouă în istoria României. Cum va fi ea, rămâne de văzut”, a încheiat Emil Constantinescu”.
  • Ora 17.00: cu +/- 3% = 26, 89%.
  • Andrei Marga a spus după vot: „Am venit mai întâi cu sentimentul unei datorii pe care orice cetăţean trebuie să o trăiască, datoria de a-şi spune părerea în treburile obşteşti. Am venit apoi cu preocuparea de a pune umărul la o schimbare în bine în România şi, în al treilea rând, am venit cu gândul că acuma este ora schimbării şi fiecare cetăţean ar trebui să îşi spună foarte franc părerea”.
  • Până la ora locală 14:00 îşi exprimaseră opţiunile peste 6.400 de persoane [în Spania], dintre care 650 în Madrid, în cele două secţii de vot organizate la sediul Ambasadei”.
  • Astfel, conform unei ”numărători” publicate de Realitatea.net, 383 dintre alegătoare poartă numele Mita, patru sunt Bacșiș, 13 Ilegitim, unul se prezintă drept ”Mandat”, în timp ce o alta ”Urna””.

  • Ionuț Șandru: e lașitate neparticiparea la vot. 18. 50. Antena 3.
  • Nicu Alifantis: să ieșim la vot. 18. 51. Antena 3.
  • Simona Sensual a votat.
  • 441 de deținuți din Penitenciarul Gherla au votat.
  • În Rusia 121 de cetăţeni români şi-au exprimat dreptul de vot în cadrul referendumului privind demiterea preşedintelui pînă la ora locală 18:30 (17:30 ora României) la cele trei secţii de votare organizate la misiunile diplomatice ale României de la Moscova, Sankt Petersburg şi Rostov pe Don”.
  • Lucian Avramescu: „Azi fiecare dintre noi e preşedinte. Preşedinte peste viaţa lui, rege cu sceptru. Sceptrul încape în podul palmei şi are sculptura delicată a unei ştampile. Nimeni nu te poate obliga unde s-o aşezi, aşa cum nimeni n-are dreptul să atenteze la libertatea ta de a o folosi. Pe cine votezi? În orice variantă te votezi pe tine. Şi da-ul şi nu-ul îţi aparţin”.
  • Ovidiu Lipan Țăndărică: democrația este semnificativă pentru un popor. 19. 15. Antena 3/ e momentul ca poporul să își spună opinia/lipsa de la vot e o fraudă/
  • Ion M. Ioniță votează „pentru că Traian Băsescu și PDL ne-au cerut tuturor românilor să nu participăm. Dreptul la vot ne aparține, nu ni l-a dat nici Traian Băsescu, nici Adriean Videanu”.
  • Idem: „Pentru că absenteismul nu este rezolvarea. Invalidarea referendumului pentru lipsa pragului de prezență va crea cu adevărat haos constituțional”.
  • Idem: „Pentru că demagogia, manipularea și minciuna legate de situația politică din România au depășit orice limită și orice graniță. Pentru că nu ne putem câștiga credibilitatea ca națiune decât acționând democratic într-o criză în care se vorbește despre încălcarea democrației”.
  • Dana Grecu a votat la Pitești, azi dimineață. 19. 30. Antena 3.
  • Surse din partide spun că la ora 19.00 prezența era de 35, 72%. Antena 3. 19. 31.
  • În Italia au votat 8.500 de români până la ora 14.00 (ora 15.00 a României).
  • Matei Ștefănescu (Antena 3.19. 45): astăzi se poate scrie istorie/ astăzi putem reforma clasa politică/
  • Radu Tudor (Antena 3. 19. 47): cei care nu votează azi nu mai trebuie să se plângă de faptul că o duc rău.
  • 1.425 cetăţeni români aflaţi în Austria au votat pînă la ora locală 17:00 (18:00 ora României)”.
  • Ard și pădurile din Tenerife.
  • Radu Tudor (Antena 3. 20. 02): e de neacceptat ca un oficial ungur să vină și să dicteze în România.
  • Un număr total de 1.849 de cetăţeni români aflaţi în Belgia au votat, pînă la ora locală 17:30 (18:30 ora României)”.
  • Mircea Ionescu-Quintus a votat la 95 de ani. Declarație publică la 20. 11. Antena 3.
  • Jurnalul Național, cameră web, ora 20. 10:
  • Aproximativ 270 de români şi-au exprimat duminică dreptul de vot în Bulgaria la referendumul privind demiterea preşedintelui României, pînă la orele 18:30”.



  • De ce alertă Șuțu…dacă și așa nu îți pasă? Îți strici vacanța…pentru „aceeași mârlănie”?
  • Chiar dacă oficial PDL susţine ca simpatizanţii lor nu vor participa la vot, pe surse circulă informaţia că s-a luat decizia ca activiştii PDL să scoată nişte oameni la vot, pentru a diminua distanţa uriașă dintre cei care au votat pentru demitere şi cei împotrivă”.
  • Profesorul Constantin Bursuc „a descoperit metoda de a obţine curent electric gratuit. El a folosit piramida lui Keops, în miniatură, dar păstrând cu exactitate proporţiile, drept suport pentru a transforma atracţia gravitaţională a Pământului în curent electric”.
  • La referendumul privind demiterea preşedintelui României, au votat duminică [29 iulie 2012], în primele zece ore de vot (pînă la ora locală 17:00; 18:00 ora României), 11.500 de cetăţeni români din Italia”.
  • Radu Tudor: Votează cei din închisoare…dar cei liberi nu votează. Ce lecție incredibilă! Impresionată. 20. 48. Antena 3.
  • Dana Grecu: Problema e dacă astăzi alcătuim un popor sau nu. 20. 50. Antena 3.
  • Radu Tudor: Loturile olimpice ale României au votat la Londra. Jos pălăria în fața lor! 20. 50. Antena 3.
  • La  Piaţa Universităţii, în faţa Teatrului Naţional, aproximativ 100 de persoane scandează lozinci împotriva preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, potrivit RTV.net. Protestatarii au drapele tricolore, iar unul dintre ei o portavoce. Oamenii scandează: „Băsescu Traian, trădător de neam!”, „Javră ordinară, trădător de ţară!” sau „Nu vă fie frică, şi Băsescu pică!”. Manifestanţii cer, de asemenea, românilor care nu au votat încă să se prezinte la secţiile de votare: „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă” sau „Haideţi la vot, să-l ciuruim de tot””.
  • Radu Tudor: mă doare și îmi pare atât de rău că milioane de români din Transilvania se lasă mânați ca o turmă de premierul Ungariei. 20. 55. Antena 3.
  • Lucian Avramescu: (Antena 3. 20. 56): Să dea Dumnezeu ca astă-noapte să respirăm liber!
  • Mihai Gâdea: nu există democrație aceea în care nu se votează. 21. 01. Antena 3.
  • Dan Diaconescu a votat la 21.06 minute. Antena 3.
  • Dan Diaconescu: trebuia să votez mai devreme dar am avut probleme cu mașina. 21. 08. Antena 3/ pledez pentru votul obligatoriu/ e un vot de blam pentru actuala clasă politică absenteismul de până acum/
  • Doi miri, „ambii din localitatea argeşeană Băbana, au mers la secția de votare, însoțiți de cei aproximativ 100 de nuntași, care au stat la coadă pentru a-și exprima dreptul de vot”.
  • În Piața Universității se strigă: Băsescu, la pușcărie!:
  • Eugen Nicolăescu a spus că „la ora 19.30 numărătoarea paralelă a USL a relevat faptul că au votat 7 milioane de cetăţeni, adică 39,6% din totalul celor înscrişi pe listele electorale”.
  • Relu Fenechiu: La 21. 00 era o prezență de 45%. Antena 3. 21. 23-24/ Da, se poate!/
  • Oficial: la 20.00 au votat 37, 67%.
  • Declarația de presă a Monicăi Macovei de la B1 TV.
  • Oana Stancu: Mai e nevoie de 850.000 de voturi. 21. 54. Antena 3.
  • Dan Șova: la ora 22.00 votaseră peste 48% dintre alegătorii români/ Vom face peste 52%/ dacă sunteți la ora 23.00 în secțiile de votare…veți vota/ „Mai avem doar 45 de minute…și vom termina cu Traian Băsescu”/
  • Ionuț Iancu: „Am fost şi am votat. Pentru că altfel aş fi fost un laş, care se ascunde în spatele unui joc mizerabil”.
  • Cu aproape o oră înainte de închiderea urnelor, la Palatul Cotroceni s-au adunat câteva zeci de persoane pentru a scanda împotriva preşedintelui suspendat. “Jos Băsescu”, “Stai afară din palat preşedinte suspendat” şi “Ole-ole, ole-ola/ Refuzăm dictatura” au fost câteva dintre scandările care s-au făcut auzite la poarta Palatului Cotroceni. “Sunt în stradă de pe 13 ianuarie. Am rămas fără serviciu. Băsescu mi-a luat serviciul. De angajat nu mă angajează că sunt prea bătrână, la pensie nu mă scot că sunt prea tânără. Am votat. Dacă aveam 10 mâini şi aveam voie, cu 10 mâini votam”, a mărturisit o protestatară jurnaliștilor de la RTV”.

  • ↑La Costinești…așteptând să voteze…
  • La ora 21:

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *