Autoritatea momentului în materie de Teologie Dogmatică (3)

Prima parte și a doua.

***

Primul răspuns al acestei dimineți a venit din partea Pr. Prof. Acad. Dr. Wilhelm Dancă. La ora 8. 10. Și e acesta: „Papa Benedict XVI sau Josef Ratzinger. De ce? Are foarte mulți simpatizanți și ucenici. In Christo, d. Wilhelm”.

Al doilea răspuns îi aparține Pr. Conf. Dr. Nicolae Moșoiu și reprezintă primul răspuns asumat al unui teolog ortodox. L-am primit la ora 9. 12. Și e acesta: „Cu siguranță: părintele arhidiacon profesor Ioan I. Ică jr. de la Sibiu”.

*

papa Benedict

Așadar, avem două noi nume: Papa Benedict al XVI-lea (romano-catolic)

și

arhidiac.-prof.-dr.-ioan-ica-jr.

Arhidiac. Prof. Dr. Ioan I. Ică jr. (ortodox).

*

Fără doar și poate, Papa Benedict are „simpatizanți și ucenici” în toată lumea…Dar mai mult ca papă și nu ca teolog. În cariera sa universitară s-a ocupat de ramura teologiei dogmatice și putem enumera (în traducerea engleză a titlurilor): The Feast of Faith: Approaches to a Theology of the Liturgy, God and the World sau Dogma and Preaching: Applying Christian Doctrine to Daily Life.

Ca papă are 3 enciclice, care, din păcate, nu au deloc genialitatea sintezei cerută de la un dogmatician iar despre Isus din Nazaret am scris în cartea mea de aici.

*

Părintele Profesor Ioan I. Ică jr. e cunoscut de toți în România, mai ales prin multele și valoroasele sale traduceri patristice și nu ca dogmatician.

Teza sa doctorală, Mystagogia Trinitatis. Probleme ale teologiei trinitare patristice și moderne cu referiri speciale la triadologia Sfântului Maxim Mărturisitorul, prin care a devenit Doctor în Teologie în 1998, mi-e străină. Nu știu dacă a publicat-o.

Însă cunosc traducerile sale patristice: volumele traduse din Sfântul Simeon Noul Teolog (4), din Sfântul Isaac Sirul (2), din Sfântul Grigorie Palama (2) etc.

Canonul Ortodoxiei (vol. 1) e o capodoperă.  Îl aștept pe al doilea.

Online, din păcate, Părintele Ică jr. nu are un CV de autor, din care să pot înțelege care sunt cărțile sale în domeniul Dogmaticii.

Iar dacă eu, din România, nu cunosc scrierile sale dogmatice, cum le-ar cunoaște cei din afară?

De aceea, Părintele Moșoiu, când l-a indicat pe Părintele Ică jr. ca autoritate teologică, cred că s-a referit la România.

*

Rămâne deschisă, așadar, discuția: dacă Ortodoxia are acum un nume autoritativ, la nivel mondial, în materie de Teologie Dogmatică.

Iar dacă nu are, care sunt motivele?

5 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *