Extremismul ortodox e la vedere

Apologeticum (nu știu cine e), deși se ocupă cu digitalizarea cărților ortodoxe și așteptai de la el să fie mai deschis la minte, crede că „suntem într-o țară ortodoxă și sunt de părere ca homosexualii [trebuie] să fie exilați din țară [România], ca de altfel și toți trădătorii acestui neam. Ca ortodox nu voi fi niciodată de acord cu legile anticreștine ale UE sataniste. Pentru mine legile anticreștine ale UE sunt ca și inexistente. Nu pot minoritățile să impună legea majorității!”.

Vasile, fost pușcăriaș, intervievat de Danion Vasile, cu care a făcut o carte sau Saccsiv, vede în „ecumenism” „terenul înscăunării Antihristului”. Iar „slugoii dracului” sunt teologii sau episcopii care se duc la întruniri inter-religioase.  „Slugoiul” vituperat astăzi e ÎPS Nifon Mihăiță.

Adolescentul neolegionar Alexandru Sudițoiu, de 17 ani, îl laudă pe Căpitan și îl consideră „sfânt” dar UE este „Spurcata Uniune”. E „în luptă” perpetuă cu masoneria, cu serviciile secrete, cu papa, cu ecumenismul…E anti-USA…dar Vladimir Putin este „cel mai puternic lider al planetei” pentru că e ortodox anti-american. Părintele Amfilohie Brânză este Cuviosul Părinte, adică „un exemplu” de preot ortodox, pentru că o zice cu Antihristul și e adesea anti-sinodal.

În cei trei, în mod evident, cât și în alții ca ei, vorbește slaba pregătire teologică și intelectuală.

Pentru că pozițiile lor extremiste le îmbină cu Sfinte Icoane, cu Sfinți, cu sfaturi duhovnicești…când mesajul lor de fond nu e nici duhovnicesc și nici eclesial ci revanșard.

Nu există dialog în onlineul lor, nu există comentariu la Scriptură și Sfinți, nu au punți de legătură cu nimeni.

Ei creează impresia că Biserica Ortodoxă Română e o „speluncă” a vagabonzilor și a gheboșilor, a extremiștilor panicarzi.

De aceea, a încuraja astfel de oameni…înseamnă a încuraja bătaia de joc la adresa Bisericii noastre.

112 comments

 • Şi totuşi de ce numele meu este folosit pentru a trimite către blogul Deveghepatriei?

  Singura afiliere dintre mine şi acel blog este una de conjunctură prin faptul că administratorul blogului îmi publică editorialele, sau mă rog, le publica la o vreme.

  Eu unul nu mă identific cu acel blog şi cu marea majoritatea a materialelor promovate acolo.

  Nu sunt în luptă cu papa, sau cu ecumenismul, nici cu UE, şi dacă aţi fi avut minimul interes să-mi citiţi blogul personal aţi fi conştientizat acest lucru înainte să scrieţi o mare tâmpenie. De Vladimir Putin şi de Rusia nu-mi pasă, sunt pro-occidental şi pro-românism. 

 • De cunoscut îl cunosc fiindcă vorbeam la o vreme cu el.

  Problema este că individul nu vrea să se afişeze cu propria lui imagine, aşa că nu sunt îndreptăţit să-i fac numele public, tot ce pot să zic e că între persoana administratorului şi ceea ce publică pe blog este o mare o diferenţă.

  Mai puţin la partea cu conspiraţiile, dar cu siguranţă la ce priveşte Ortodoxia. 

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Atunci, domnule Alexandru, cel care vă face probleme…e cel pe care îl lăsați să vă folosească articolele, numele și fotografia.

   Dacă nu sunteți dumneavoastră cel fugărit non-stop de evrei, SRI, masonerie…atunci spuneți-i celui de la De veghe patriei…că dumneavoastră mai trebuie să și terminați liceul, să intrați la facultate, să vă însurați…și nu vă trebuie tinichea de coadă…

 • De Veghe Patriei

  Dle Piciorus, care este problema dumitale?!

  Esti pus de cineva sa te interesezi de administratorii blogului „De Veghe Patriei”?

  In urma cu doua saptamani noi am depus o plangere in urma amenintarilor cu moartea venite din Israel si nu credem ca ai vrea sa dai cu subsemnatul in fata politistilor.

  Noi primim amenintari cu moartea si dumneata ne batjocoresti, cunosti ceva din ce nu au aflat politistii pana la aceasta ora?!

  Pe viitor iti recomandam sa-ti pastrezi bunul simt si sa ne lasi in pace, ok, am inteles ca te afli in slujba Patriarjului, dar nu este problema dumitale ce se intampla pe „De Veghe Patriei”.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Problema mea e problemă de cititor de online: citesc și reacționez față de ceea ce citesc.

   Iar mie îmi place ca cei care creează bloguri să aibă CV-ul la vedere. Căci dacă tot sunt comunicativi și n-au nimic de ascuns…de ce trebuie să se ascundă, nu?!

   Online…amenințări primește oricine…asta nu înseamnă că 90% dintre ele nu sunt pur teribilism.

   Am văzut articolul dumneavoastră cu „amenințările” și mi s-a părut o joacă…

   Pe viitor…mă voi comporta după cum voi decide.

   Dacă sunteți ortodox român și faceți parte din Patriarhia Română…toți suntem sub păstorirea Patriarhului Daniel Ciobotea, adică și eu și dumneavoastră. Mai pe scurt: „toți suntem oamenii Patriarhului”.

   Extremismul dumneavoastră însă mă interesează…pentru că nu îl practic și nici nu-mi place.

 • De Veghe Patriei

  Am facut un printscreen dupa aceste discutii si le vom depune la dosar, sa vedem in ce calitate te interesezi dumneata de administratorii blogului.

  Ori esti pus de cineva sa te interesezi de noi, ori ai legatura cu amenintarile cu moartea venite din Israel. 

  Daca se intampla ceva cu unul dintre noi, cei care administram blogul respectiv, dumneata vei fi chemat la audieri, din moment ce declansezi asemenea atacuri fara ca cineva sa te bage in seama.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Mă interesează, la orice blog pe care îl citesc, autorii blogului.

   Adică: dacă oamenii tot se nevoiesc online toată ziua, dacă au lucruri de spus, dacă își cheltuiesc viața și timpul scriind, aducând file audio, video, fotografii…mie îmi place să îi cunosc…pentru ca să îi admir…sau nu…

   Pe dumneavoastră, după câte am citit, nu vă pot admira…pentru că sunteți o anonimitate de care vă e rușine.

   Eu așa interpretez lucrurile: dacă ți-e rușine cu tine…nu îți dai poza…și nici nu spui cine ești.

   Voi fi chemat „la audieri”…pentru că „vă comentez”?

   Aveți probleme însă cu definirea comunicării. Comunicarea se face cu cuvinte…și pe bază de experiență.

   Dacă eu citesc…și văd că sunteți extremiști…în comunicare și atitudini, credeți că alții nu văd asta?

 • Pingback: Pr. Dr. DORIN OCTAVIAN PICIORUS ataca furibund pe cei ANTI CIP, ANTI ECUMENISM, ANTI MASONERIE, ANTI UE. Are blogul „TEOLOGIE PENTRU AZI” in care prezinta o lume roz foarte departe de ANTIHRIST si de VREMURILE APOCALIPTICE | Saccsiv's Weblog

 • ..iar eu (ca simplu laic) am impresia ca folositi un limbaj neadecvat penru un preot, pentru un om duhovnicesc (cum va pretindeti) la adresa unor oameni cu opinii diferite de ale dumneavoastra si mai grav la adresa unor preoti.

  si mai grav este ca incercati o manipulare ieftina in privinta ‘ecumenismului’.

  Parinte, nu doar cei enumerati de dumneavoastra vad un pericol in ecumenism, chiar unii mari teologi (si SFINTI) contemporani s-au pronuntat (Serafim Rose, Nicolae Velimirovici, Justin Popovici, Ioan Iacob de la Neamt, etc) precum si Sinaxa Sf Munte.

  dar probabil in viziunea dumneavoastra ‘post-moderna’ toti acestia sunt ‘paranoici’ si depasiti…

  aceia din lista domniei voastre (va pricepeti la ‘liste negre) doar au preluat si citat din scrierile unor Parinti ai Bisericii. astept o reactie rationala, ironiile si atacurile ad-hominem (de care faceti abuz) imi repugna.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Cristi, depinde ce înseamnă „adecvat” pentru dumneavoastră…

   Care sunt preoții…față de care am fost „neadecvat”?

   De ce credeți că vreau să manipulez pe cineva „cu ecumenismul”, dacă eu nu-l practic?

   În viziunea mea postmodernă asupra vieții, care e și a dumneavoastră, căci trăim în aceeași lume și nu „în gând”…există mulți oameni, cu diverse perspective asupra vieții…unii dintre ei fiind și „paranoici” iar pe alții ori „i-a depășit” situația…ori nu știu cum să se comporte în ritmul prezentului.

   Mă pricep…la văzut oameni…și dacă vă repugnă ironiile și atacurile…atunci, pe cei 3, enumerați de mine în articolul supra, îi puteți sfătui prietenește: Oameni buni, ocupați-vă de ce ați învățat voi la școală și nu de lucruri care vă depășesc!

   • un părinte arogant nimic mai mult, veziti de viata ta si de pacatele tale si lasa-i pe oameni in pace sa-si faca lucrarea!

    Teologi de 2 bani!

    cu cunostinte si zero duhovnicie!

    rusineeee sa va fie!

    Va stiu foarte bine gustul si nu-i nevoie sa-mi raspundeti, deja v-am inteles viclenia si bine ar fi sa va vedeti de pacatele proprii dar nu sa va dati mari si tari cu lucrui ieftine!

    • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

     Trimite-ți-mă undeva, în online, unde să găsesc ceva scris de dumneavoastră…și de care să mă minunez!

     Atunci voi ști…că am fost mustrat de un mare om…sau de un pierde vară.

 • Stati, ca nu inteleg. „IPS” Nifon nu a facut nimic grav?

  Ce a declarat el in sedinta CMB, adica „una, sfanta, soborniceasca biserica” impreuna cu ereticii protestanti e ceva…minor pentru dvs.?

  E ceva de trecut cu vederea?

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Credeți că ÎPS Nifon Mihăiță s-a dus acolo pentru ca „să-și bată joc” de credința lui?

   • Nu stiu de ce s-a dus la Busan, dar deja si-a batut joc.

    A spus ca „una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca biserica” suntem atat ortodocsii, cat si heterodocsii., si asta puteti vedea pe filmuletul de la conferinta.

    Dvs., daca intr-adevar sunteti teolog, ar trebui sa stiti ca asta e un act de apostazie si conform canonului 15 I-II Const., nu ar trebui nimeni sa mai fie in comuniune directa cu el.

    Asa ca nu inteleg de ce ii mai luati apararea. Vreti sa fiti partas la apostazia lui?

    • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

     Domnule Andrei Dinu,

     dacă cunoașteți canonul 15 de la Qinisext…și știți și cum arată „un act de apostazie”…atunci știți că cineva care vrea să plece din Biserică…nu mai rămâne…ci pleacă, așa cum a făcut d-l Cristian Bădiliță…iar pentru ca „apostazia” să fie „apostazie” deplină…trebuie să fie confirmată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cazul unui ierarh.

     Numai că ÎPS Nifon Mihăiță nu a „apostaziat” ci a fost un trimis al delegației Bisericii Ortodoxe Române la o întrunire inter-religioasă, care ne-a reprezentat și pe noi.

 • Domnule Piciorus, cu deosebit respect…daca dumneavoastra sunteti orb si nu vedeti adevarul din spatele „ambalajului” de ce aruncati cu praf in ochii celor care vad?

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Gabriel,

   eu doar port ochelari…dar, întru câtva, văd atent și în detaliu, la nivel sufletesc și duhovnicesc…lucrurile din oameni. Adică „ce se mișcă” în oameni.

   Lucru pe care îl poate dovedi opera mea de până acum, pe care, dacă începeți să o citiți cu atenție…se va îmbina în mod armonios cu cea pe care o voi edita în viitor.

   • Prost vezi părinte cu tot cu ochelari!

    ai ochelari de orb si inca mai pretinzi ca vezi!

    • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

     Vom vedea, dragul meu, vom vedea cum stau treburile!…

     Dacă vreți să mă convingeți…trimiteți-mi un text al dumneavoastră…ca să vă văd fața sufletului!

 • Bun, am urmarit atent dialogul dumneavoastra cu cititorii..

  problema dumneavoastra consta in lipsa argumentelor valide pe subiectul asta, concluziile vin din prejudecati (si judecati ale altora..’extremisti’..’legionari’..’puscariasi’..’ghebosi’..’vagabonzi’..

  vai ce mesaj ‘duhovnicesc transmiteti..!)

  dictate de ura, pe viitor cand doriti sa ‘atacati la baioneta’ aveti grija sa aduceti si argumente si sa evitati erori logice de genul Strawman sau ad hominem.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Cristi,

   de 7 ani eu îmi asum cuvintele cu față, cu nume, cu specializare…și cu consecințele care derivă de aici.

   Mesajul muncii mele, că vreți sau că nu vreți e și coerent, e și duhovnicesc, e și delicat…e și cu bun simț…

   Pe subiectul acesta…adică al extremismului…dumneavoastră sunteți unul dintre argumentele mele!

 • gata, au inceput ecumenistii sa se puna cu tunurile pe ortodocsi?

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Dacă vă credeți ortodox…dovediți-mi-o!

   Ce faceți dumneavoastră toată ziua…de vă credeți „ortodox”?

   Amănuntele sunt bune…întotdeauna…

 • si preotii sunt oameni, supusi greselilor, inselarilor si patimilor, nu? „Ei creează impresia că Biserica Ortodoxă Română e o „speluncă” a vagabonzilor și a gheboșilor, a extremiștilor panicarzi.

  De aceea, a încuraja astfel de oameni…înseamnă a încuraja bătaia de joc la adresa Bisericii noastre.”dar faptul ca BOR face parte din CMB, un organism sincretist condamnat de alte biserici ortodoxe surori cum o vedeti, nu tot ca pe o bataie de joc la adresa bisericii noastre ? dar ecumenismul dictatorial din BOR nu va creaza impresia ca sunt anumiti vagabonzi in conducerea bisericii ?

  În cei trei, în mod evident, cât și în alții ca ei, vorbește slaba pregătire teologică și intelectuală.”cu tot respectul care vi se cuvine parinte, ce vorbiti acolo ? pai tocmai cei cu pregatire teologica si cu o adevarata valoare intelectuala sunt cei care se opun ecumenismului si noii ordini mondiale.

  si va dau un exemplu concret, pentru ca sambata tocmai s-au implinit 7 ani de la adormirea lui: Marturisitorul Gheorghe Calciu.si nu ma astept sa postati comment-ul acesta.

  dar sa stiti ca astfel de „predici” nu isi mai au efectul asupra tinerilor, adica a acelora care citesc online. in schimb, ne ajuta sa facem diferenta.Iertati-ma pentru sinceritate si imi pare rau daca v-am jignit. simteam nevoia sa spun ce am pe suflet. Doamne ajuta!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Și mirenii greșesc…și noi, preoții, îi spovedim…

   Iar dacă există și „vagabonzi” în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dumneavoastră, cu nume, prenume și adresă…puteți scrie un articol despre dumnealor…și eu vi-l public.

   Însă să spuneți adevăruri despre ierarhii aceia…și nu calomnii!

   Iar dacă aveți preoți care vă predică, cu o bună pregătire predicatorială și care sunt oameni de valoare intelectuală, atunci e lucru bun. Urmați-i!

   Mulțumesc pentru sinceritate, aștept să îmi spuneți și cum vă cheamă…să ne mai auzim și altădată!

 • deveghe, marii luptatori legionari isi scuipa superstitios in san dupa ce un preot isi pune intrebarea cine-o fi in spatele siteului. halal ‘legionari’. toti scriu si articole bune, dar majoritatea sunt drese cu extremism de tip inchizitie, si nu sunt departe de definitia sectei, mai ales ca ii aproba in comentarii doar pe cei ce sunt de acord cu ei. amenintari cu moartea venite din Israel?

  cat de greu e sa folosesti un proxy israelian dupa care sa refulezi intr-un comentariu? cum ajung ei sa apeleze la SISTEM atunci cand le e frica de moarte..

  acesti ‘mucenici’ ai erei noastre. eu ii voi citi in continuare pentru articolele de tip exclusiv si bine documentate, dar voi rumega in continuare cum am facut si pana acum. daca citesc gandul, nu inseamna ca sunt de acord cu tot ce scrie acolo dar ma informez.comentariu neaprobat pe saccsiv:“Foarte „curajoși” dar anonimi în același timp!Foarte „teologi”…dar nu are niciunul studii și nici experiență ascetico-mistică!Se așteaptă la „martiriu” dar nu vor să le știm adresa.

  Sunt foarte „stabili pe ei înșiși” dar le e frică să le vedem fața.”ori nu are dreptate aici? apologeticum, saccsiv, deveghe toti scriu sub anonimat. toti sunt de multi ani in online fara curajul de a-si asuma si insusi scrierile sub identitatea reala. adica voi credeti ca sistemul daca vrea nu va gaseste sau care-i baiul? tu macar ai scris biografia unei perioade importante din viata ta, dar nu este de ajuns atunci cand spui ca ‘lupti’ si cand esti vizitat de mii de persoane.

  ti-am aflat numele din ziar dupa condamnare..asa o fi fost normal?

  cat despre timpul liber, sunt de acord cu dansul. aceasta multitudine de articole zilnice nu se pot scrie decat daca nu ai serviciu, copil de crescut. si intrebarea corecta se pune: de unde vine finantarea nevoilor elementare de tip mancare si utilitati? ceva miroase putred in Danemarca… si mi-ar placea o clarificare mai ales ca sunt cititor.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Citiți-i în continuare, dacă „merită”!

   Semn că vă asemănați

   Iar dacă vă plac anonimii…e treaba dumneavoastră. Mie, nu!

   Considerați că am folosit „un proxy israelian” și am comentat sub anonimat pe vreun blog al cuiva?

   Sunteți cititor al cui?

   • in comentariul meu nu aduceam elogiu siteurilor enumerate in comentariu dar ati sucit comentariul de nu se mai intelege nimic, ci doar faceam niste constatari despre extremisti.

    eu l-am scris in paragrafe dar s-a tiparit impreunat..

    recititi-l. 

    nu pot nici sa dau reply la acel comment pentru ca nu pot scrie nimic (blank) atunci cand incerc.

    folosesc chrome.

 • nu stiu din ce motiv nu mi-a aparut comentariul in paragrafe asa cum l-am scris.

 • I.P.S. Nifon  nu si-a batut joc de ,,credinta,, lui caci el este ecumenist  s-a dat cu ereticii, ci si-a batut joc de credinta noastra, de strabunii nostri de sfintii parinti, e.t.c.

  Urmariti  intalnirea avuta la congresul ereticilor si apoi spuneti ne ca nu este eretic .Mai cunoastem si noi opincarii limba engleza si am vazut destul de clar ca este ecumenist.

  Spune-ti lucrurilor pe nume parinte si nu il mai scuzati  pe I.P.S. Nifon.

  Si  Nifon si Joanta si Corneanu trebuiau si trebuiesc caterisiti.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Bogdan, eu cred că aveți o părere „prea bună” despre dumneavoastră!

   Iar eu nu scuz pe nimeni…pentru că nici nu acuz pe cineva.

   Eu doar constat!

 • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

  Ceea ce nu am înțeles însă, până acum…e lucrul acesta: dacă, printre cei care au comentat aici, se regăsesc totuși: Apologeticum, Saccsiv și De veghe patriei?

  Adică cei luați în vizor…

  Dumneavoastră sunteți „prieteni” cu ei…„doar cititori” ai lor…sau ei sub mai multe nume?

 • parinte Dorin

  Aveti grija ca vedeti cele rele in oameni si pe cele bune in dumneavoastra si acest duh nu poate face teologie,oricit s-ar stradui.Ba poate ca nici pe cele ale oamenilor si ale vremurilor pe care le traim nu le poate deslusi cum se cuvine.

  Caci Dumnezeu le sta impotriva celor mindri,iar celor smeriti le da har peste har.

  Imi place la dumneavoastra ca aveti umor totusi,unde mai pui ca lasati si mesajele oamenilor sa treaca.Cu acestea doua poate treceti de cele rele din mesajul meu si va ocupati mai mult de cele rele din sufletul dumneavoastra,

  Domnul sa ne ajute!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Gabriel Zaman,

   mă bucur că aveți două nume! Și mai mult m-aș bucura…ca ele să fie și reale…

   Și încerc să văd și bunele și relele din oameni și din mine…cu aceeași delicatețe și atenție.

   Și, adevărat, Dumnezeu le stă împotrivă celor care pretind că fac…ceea ce nu sunt…

   Mă bucur că ați remarcat umorul meu…dar și disponibilitatea pentru dialog.

   Însă, dacă mă citiți mai mult…și îmi citiți și cărțile…cu siguranță veți găsi foarte multe lucruri pentru care să îmi mulțumiți…și o pildă vie pentru a mă urma.

   Pentru a mă urma…în a face ceva serios în viața dumneavoastră.

   Dacă faceți ceva serios, dacă sunteți real, dacă aveți ocupații online foarte meticuloase…duceți-mă acolo…ca să învăț de la dumneavoastră!

   Numai bine!

 •  domnule preot Piciorus, n-o mai dati cotita si spuneti din prima ca ati fost naimit de superiorii dvs sa fabricati un articol in care sa denigrati cele trei bloguri (cu toate ca eu consider ca sunt mai multe).

  Desi oamenii va aduc argumente clare in comentarii, domnia voastra va incapatanati sa ocoliti adevarul.

  Am o intrebare pentru dvs: ce parere aveti despre sfintenia catorva oameni din secolul al XX-lea, care au facut parte din Miscarea Legionara, si la multi ani dupa adormirea lor in temnite sau prigoane, au sfinte moaste? de ex: Pr Ilie Lacatusu cu moaste intregi la cimitirul Giulesti, sfintele moaste din gropile comune de la Aiud si nu in ultimul rand Parintele Iustin Parvu din al carui trup a izvorat mir imediat dupa adormire.

  Lista este mai lunga dar nu imi vine acum in minte. Cel mai recent la Biserica sf Gheorge din Mogosoaia, un craniu de la Aiud a izvorat mir timp de cateva zile (22-27 oct 2013)

  cu respect,

  Ionut Ignat

  29 ani,
  Ploiesti,
  jud PH
  consiler pe probleme de daune auto
  Str. Sos. Vestului,
  nr. 27.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Ionuț Ignat,

   mă bucur că aveți o identitate, sper, reperabilă!

   Iar „superiorii mei ierarhici” nu mă învață ce să scriu…nici în cărțile și nici în articolele mele.

   Cele trei bloguri și altele ca ele sunt expresii ale fanatismului religios…care nu se ocupă cu „daune reale” ci, cel mai adesea, cu cele „imaginare”.

   Dacă sunteți ortodox…și aveți întrebări despre Sfinți, formula către mine trebuia să fie Părinte Dorin. Simplu și la obiect!

   Pentru ca eu să vă dau un răspuns…ca de la preot…la credincios.

   Eu nu sunt aici ca „să ocolesc adevăruri” ci să spun adevăruri!

   De aceea repet: cele 3 bloguri de mai sus sunt extremiste!

   Ce înseamnă „extremiste”? Înseamnă că le interesează câteva lucruri despre Ortodoxie și nu toate lucrurile și că îi interesează doar „ce le convine” din Biserică.

   E ca și cum aș vrea eu să fiu căsătorit…doar „cu ce îmi place”…și nu cu tot ce înseamnă căsătoria.

   Legionarismul românesc al lui Codreanu = mișcare fascistă cu amprentă ortodoxă.

   Fericitul Ilie Mărturisitorul, de la Giulești, e Sfânt nu pentru că a fost „legionar” ci pentru că s-a umplut de har și de multe fapte evlavioase. La fel, Fericiții Părinți de la Aiud: nu sunt Sfinți pentru că au fost, cândva, într-un partid intrat în ilegalitate, ci pentru că s-au sfințit, în cele din urmă, în relație cu Dumnezeu.

   Am văzut, pe mai multe bloguri ortodoxe extremiste…minunea revărsării mirului din craniul de la Mogoșoaia…dar minunea de acolo…nu trebuie să îl facă și mai fanatic pe Danion Vasile și pe prietenul lui de cameră, de la studii, din Grecia…ci mai smeriți

   • Conform canonului 15 I-II Const, poti sa rupi comuniunea cu ierarhul eretic si fara sa fie condamnat de un sinod.

    Aici mai adugam ca ecumenismul oricum a fost anatemizat de sinodul ROCOR in 1983.

    Si va rog sa va uitati ce a facut Nifon.

    Nu doar ne-a „reprezentat”, ci la sfarsit a rostit crezul CMB, crez care contravine Crezului Bisericii celei Una.

    Asta e apostazie parinte, nu incercati sa strecurati tantarul si sa inghititi camila.

    Dvs. credeti ca suntem fericiti in astfel de situatii?

    Dar „prin tacere il tradam pe Dumnezeu”(Sf. Grigorie Teologul)

    • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

     Până acum, domnule Ionuț Dinu…cu câți ierarhi români ați întrerupt comuniunea și în ce constă „întreruperea comuniunii” cu ei?

     Sunteți pe stil vechi sau pe stil nou?

     Am văzut fila video, cu minutul ÎPS Nifon Mihăiță…și a făcut ce a făcut și ceilalți: au urmat un program convenit împreună.

     Când și unde a spus Sfântul Grigorie Teologul propoziția citată? Și cum se numeau ereticii față de care a spus-o?

     Dacă sunteți fericit?

     Ar trebui să fiți foarte fericit.

     Dacă vă simțiți al lui Dumnezeu…trebuie să gâlgâiți de fericire!

     Însă nu vă înțeleg exclusivismul…și nici legalismul care stă la baza lui.

     • Eu in acest moment nu am intrerupt comuniunea cu nimeni, pentru ca slava lui Dumnezeu, pana acum nu am avut ierarhi eretici.

      Intreruperea comuniunii inseamna sa nu te mai impartasesti din mana acestor ierarhi si nici sa nu mai mergi la slujbele unde sunt ei pomeniti. Sunt pe stil nou, dar nu sunt anti-stilist.

      Deci ati vazut si sunteti de acord? Sunteti de acord cu ecumenismul?

      O sa caut exact sursa si opera sfantului, dar nu vad de ce e nevoie.

      Nu il tradam prin tacere pe Dumnezeu?

      Exclusivismul e al Bisericii Ortodoxe, ca doar nu exista mantuire in afara granitelor Bisericii.

     • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

      Biserica nu poate fi niciodată exclusivistă, domnule Andrei!

      Biserica cheamă pe toată lumea la unitate și la frățietate.

 • Doamne-ajuta!

  Parinte, va rog sa ne spuneti care este parerea dvs legata de ecumenism, biometrie, e-guvernarea, internetul obiectelor (adica dictatura biometrica ce ni se pregateste), masonerie.

  Credeti ca traim vremurile apocaliptice sau nu?

  Sunt semne care ne arata ca vremurile sunt aproape?Exista mantuire in afara bisericii lui Hristos?

  Exista mai multe biserici? Se pot  mantui ereticii, paganii,  ateii (carora papa le acorda sanse de mantuire)?

  Va multumesc!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Doamnă Dănuța,

   la mulți ani!

   Iar dacă l-ați ascultat pe colegul Danion Vasile predicând sau pe Părinții de la Petru Vodă…v-au spus ei că ecumenismul e „cea mai mare erezie”, că biometria e „de la dracu”, că trebuie să nu vă luați buletin cu cip, Saccsiv v-a spus cum e cu „internetul obiectelor”, că a citit-o și el de la alții…iar „experți” în masonerie sunt cam toți ortodocșii noștri extremiști…chit că mai niciunul nu s-a întâlnit în piele și oase cu un mason…și n-a vorbi cu el.

   Dacă vă uitați pe geam…e doar toamnă. Și la București e și puțin ceață…și răcoare. Deloc „vremuri apocaliptice”.

   Iar dacă mă citiți și mâine…dar și azi, aici, pe această platformă, veți afla răspuns la întrebarea: care e Biserica și cum ne mântuim.

   Și eu vă mulțumesc!

 • si eu va multumesc, raspunsurile dvs sunt clare. Sper totusi ca Bunul Dumnezeu sa va lumineze si Sfintii Inchisorilor impreuna cu Marturisitorul Mucenic Corneliu (Codreanu) sa se roage pentru iertarea pacatelor noastre!amin!

  inca o intrebare in afara subiectului: de unde obsesia asta cu identitatea?

  eu doar v-am facut hatarul, dar de obicei nu-mi dau datele pe niciun blog, si asta se poate confirma de catre alti comentatori.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Mă bucur că sunt clar, domnule Ionuț Ignat!

   Însă în ceea ce privește pe Zelea Codreanu nu îl văd „între Sfinți” ca dumneavoastră.

   Identitatea?! Ușor de spus: să îmi spuneți la câți șoferi cu daune…le-ați rezolvat cazul dacă nu v-au dat buletinul.

   Sau la ce bancă…la ce facultate…la ce loc de muncă…v-ați dus fără CV și ei v-au spus: veniți, vă așteptam de-o viață!

 • Bine, in privinta sfinteniei Marturisitorului Corneliu ne vom convinge impreuna dupa ce sufletele noastre vor intra in vesnicie. 

  Cat despre treaba cu buletinul si CV-ul.. acest site nu e nici banca, nici facultate, nici loc unde caut servici.

  Poate sunteti un militant impotriva anonimitatii pe internet?

  credeti ca este util ca fiecare internaut sa detina o semnatura electronica? Va doresc post cu folos! 

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Da, domnule Ionuț, sunt un militant împotriva anonimității…online, atunci când faci lucruri profunde și constante pentru propovăduirea credinței ortodoxe.

   Dacă vrei să scrii teologie și despre viața Bisericii…trebuie să îți asumi identitatea. Altfel îți decredibilizezi demersul.

   Dacă pe Basilica, pe Gândul sau pe Teologie pentru azi nu s-ar spune cine sunt cei care scriu…ar fi credibile acele zone?

   Dumneavoastră ați cumpăra un laptop online…de la o firmă suspectă, fără date de contact și fără personalitate juridică? Eu nu!

   Semnătura electronică va fi implementată cât de curând…atâta timp cât a apărut, ca aplicație, pe un telefon apărut recent.

   Vă doresc numai bine și dumneavoastră!

   Iar dacă sunteți simpatizat sau membru neolegionar…și vă pregătiți pentru alegeri…trebuie să știți că aveți confrați sau adepți puțini.

 • Nu sunt neolegionar, sunt ortodox.

  Nici nu am de-a face cu lumea politica si mai cred ca singurii legionari in viata au peste 80 de ani ca varsta si nu sunt inregimentati politic. 

  Faptul ca pe fata, direct, sunt foarte putini oameni care s-ar afilia unui partid cu doctrina pseudo-legionara, este un merit al celor ca dvs, care prin propaganda sionisto-masonica ii dati inainte cu minciuna fascismului din Miscarea Legionara.

  In inimi insa, tot mai multi romani se identifica cu ideile legionare, singurele din istoria republicii care au fost orientate către români și pentru români.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Mulțumesc pentru detalii, domnule Ionuț!

   Însă nu cred că un teolog sau un preot responsabil poate îndemna pe cineva la extremism.

 • Parinte, ecumenismul este cea mai mare erezie, pentru ca inglobeaza in sine toate ereziile,declarindu-le adevar sau parte a lui (merge pe calea opusa Sfintilor lui Dumnezeu care in sinoade ecumenice au aratat Cine este adevarul si Biserica Lui ),pentru ca in ecumenism si minciuna si adevarul au aceeasi valoare,Iisus Hristos Dumnezeu-Omul si idolii sint pusi pe acelasi piedestal,credinta ca si necredinta,sfintenia ca si pacatul (homosexualitatea), episcopul si episcopeasa, Biserica si sinagoga,etc…

  totul este la pachet,in ghiveci.Daca mergem intr-o adunare ecumenica il intilnim si pe iehovistul Arie,si pe Nestorie,  uite-i si pe  Ana si Caiafa presedinti de onoare,Pilat care se spala pe miini intr-un colt dupa ce si-a spus cuvintul de pace in cel mai autentic limbaj de lemn,semn al globalitatii ,satanistul,ateistul,woo-doo-istul,samanistul,vraciul,vrajitorul…ia uitati-va cum se tin de miini si o pun de o hora.Sa danseze sanatosi,dar pe noi sa ne lase lui Hristos,daca se poate! Biometria,ca si cutitul sint de la dracul cind se infige in spatele omului,cind prin intermediul ei oamenii sint spionati si isi pierd libertatile…

  a se vedea statutul politienesc infractional al activitatilor NSA,CIA prin intermediul stiintei si tehnologiilor,internetului,telefoniei mobile,etc.Iar ca afara este ceata,toamna si ceva racoare…

  ma gindesc ca pe vremea Potopului era chiar ceva mai bine,poate chiar vara,oamenii se distrau si chefuiau.Vremurile apocaliptice se judeca prin prisma necredintei,a decaderii vietii spirituale in dauna celor materiale,a pervertirii moralei,decadenta si incompetenta conducatorilor,slabiciunile si neputintele popoarelor…

  Oricum, o sa va citesc si miine, sa aflu care credeti dumneavoastra ca este Biserica lui Hristos si cum ne mintuim (ca un rezumat al cartilor dumneavoastra )PS.Daca am inclus prea multi in hora si inca nu fac parte din adunare,cer iertare,probabil ca am luat-o inaintea vremurilor, din viteza…

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Gabriel,

   dacă mergeți într-o școală sunteți într-un spațiu pluri-religios.

   Dacă mergeți la piață, pe stadion, oriunde…vor fi și alții de altă credință…sau fără nicio credință.

   Pentru ca să conviețuiți cu ei trebuie să vorbiți…cu ei…

   Excluderea altora…nu înseamnă că dumneavoastră sunteți mai bun…sau mai duhovnicesc…ci că nu sunteți în stare să comunicați cu ei.

   Dacă eu nu aș fi fost preot…ci satanist…dacă dumneavoastră erați un ortodox autentic…nu ar fi trebuit să mă excludeți…ci să mă convingeți că dumneavoastră sunteți robul lui Hristos.

   În discuțiile cu cei de alte religii noi nu mergem „să-i convingem” cu forța…ci să expunem credința în care credem. A-ți mărturisi credința e cea mai frumoasă atitudine a unui creștin.

   Dar dacă refuzați asta…nu veți afla niciodată cum sunt ceilalți. Pentru că, pentru a-i afla…trebuie să-i lăsați să vorbească…așa cum fac eu cu dumneavoastră acum.

 • ..Parinte Dorin

  daca eu sunt ‘unul’ din argumentele’ dumneavoastra pentru ‘extremism’ ,, masurati-va cuvintele (sunt sub ascultare, probabil ca si dvs) Cristian e numele de botez si e suficient pentru curiozitatea dumneavoastra, nu ma spovedesc on-line..doar asa..

  sa va dau o  satisfactie bolnaviciosa, lumeasca, deci nu  insultati caci masura cu care masori ti se va masura. 

 • Nu vă supăraţi pe mine, părinte, dar vi se potriveşte textul de aici:

  “Se povestea despre avva Agathon că odată au venit la dînsul cîţiva
  fraţi, căci auziseră că avea mare discernămînt. Şi vrînd să-l încerce
  dacă se mînie, i-au zis:
  – Tu eşti Agathon? Am auzit că eşti curvar şi plin de mîndrie.
  – Da.
  – Flecar şi bîrfitor?
  – Eu sînt acela.
  – Tu eşti Agathon, ereticul?
  El însă a răspuns: “Nu sînt eretic”. Atunci ei l-au întrebat: “De ce ai
  acceptat tot ce ţi-am spus pînă acum, iar ultimul cuvînt nu l-ai
  suportat?”. El răspunde: “Cele dintîi acuze mi le însuşesc, pentru că
  sunt de folos sufletului meu.* Dar a fi eretic înseamnă
  a te rupe de Dumnezeu, şi eu nu vreau să mă rup de Dumnezeu”. Ei l-au
  ascultat şi, minunîndu-se de discernămîntul lui, au plecat zidiţi
  (sufleteşte)”.

  Nota noastră: Pentru smerenie.
  (Patericul sau Apoftegmele Părinţilor din pustiu, Ed. Polirom, Iaşi, 2003, pag. 70)

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Ioan Cadar,

   tuturor ni se potrivește smerenia!

   Și dacă vă considerați ortodox…lăsați-L pe Dumnezeu să vorbească despre dumneavoastră!

 • „Fariseul, stand, asa se ruga intru sine: Dumnezeule,
  Iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni, rapitori, nedrepti,
  adulteri, sau ca acest vames. Postesc de doua ori pe saptamana si dau
  zeciuiala din toate cate castig”.

  Sincer parinte, cat de actuale sunt cuvintele Mantuitorului. calauza orbilor…”Fericitul Ilie Mărturisitorul, de la Giulești, e Sfânt nu pentru că a fost „legionar” ci pentru că s-a umplut de har și de multe fapte
  evlavioase”.

  Sfantul Ilie Lacatusul nu a fost si el „extremist si fanatic religios”? Nu s-a opus sistemului comunist, barbar si totalitar, sistem anti uman si anti romanesc – in timp ce sinodul… „tacea cu biciul”? – acelasi sistem nu se impune si in forumul UE ? dar parinte…

  fara sa vreau a va jigni, minciuna are picioare scurte! consider ca fiind un om atat de duhovnicesc cum pretindeti ca sunteti, imi veti afla numele fara sa vi-l spun eu, la fel ca si Cuviosul Iustin Parvu, un alt „fanatic religios” si el bineinteles fara o profunda pregatire teologia ci intelectuala.nici nu ma astept sa postati comment-ul acesta. sunt un simplu crestin ortodox si ma doare lipsa de unitate a oamenilor (romanilor, crestinilor) in fata vrajmasului. Amin!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Dar de ce aș fi un om duhovnicesc „pretins” și nu „real”? Dumneavoastră sunteți „un pretins ortodox”?

   Fericitul Ilie Lăcătușu a fost persecutat de un regim ateist…dumneavoastră nu sunteți persecutat de nimeni.

   Părintele Iustin Pârvu, e adevărat, a avut doza lui de fanatism…și a încurajat mulți fanatici. Poate prea mulți. Și ei activează la nivel online într-o veselie. Poate că faceți parte dintre ei.

   Și pe mine mă doare „lipsa de unitate” a oamenilor…și de aceea trebuie să dialogăm!

   Dialogul ne înfrățește.

   Dacă intrați într-un dialog real și cuviincios cu mine, cu numele și bunul simț la vedere, veți vedea că avem multe în comun!

   Dacă nu…e semn că nu vă place…cu adevărat înfrățirea între oameni.

 • Doamne ajută!

  Frate, te rog să explici ce ai vrut să spui prin exprimarea – „Vasile, fost pușcăriaș,…”.

  Oare ne este dat nouă să fim judecători?

  Îți mărturisesc…cunosc fost PUȘCĂRIAȘ în care acum trăiește Hristos!

  Binecuvintează-mă și iartă-mă!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Părinte Dragoș,

   „fost pușcăriaș” e totuna cu „fost polițist” sau „fostă văduvă”.

   Că Vasile, zis Saccsiv, „trăiește” în Hristos…e observabil la tot pasul.

   Tocmai de aceea se ocupă toată ziua cu copy-pasteuri despre antihrist, despre masonerie și alte „delicatețuri”, adică cu revista presei…tocmai pentru că „Îl iubește” pe Hristos.

 • Buna ziua din nou…va citez d-le Piciorus:

  „iar „experți” în masonerie sunt cam toți ortodocșii noștri
  extremiști…chit că mai niciunul nu s-a întâlnit în piele și oase cu un
  mason…și n-a vorbi cu el.

  Dacă vă uitați pe geam…e doar toamnă.

  Și la București e și puțin ceață…și răcoare. Deloc „vremuri apocaliptice”.

  Imi cer scuze ca v-am facut orb in postarea mea de mai sus…se pare ca sunteti doar naiv…

  P.S. Imi place asta cu masonul in piele si oase…suna a desene animate

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Gabriel,

   dacă sunt naiv…nu e problema dumneavoastră!

   Problema dumneavoastră e dacă ați aflat cine sunteți.

   V-ați întâlnit cu vreun mason, cu vreun satanist, cu vreun baptist…și ați stat de vorbă cu ei…ca și cu propria dumneavoastră conștiință?

 • Parinte, prin exclusivista m-am referit la faptul ca nu exista mantuire in afara granitelor ei. Biserica cheama la unitate in adevar, nu la pseudo-unitatea in minciuna, cum propune ecumenismul.

  Sunteti de acord cu acest aspect?

  E normal ca Dumnezeu pe toti sa-i cheme la mantuire, dar vrea si ca oamenii la „cunostinta adevarului sa vina” (2Timotei, 2:4).

  Ecumenismul e bun cat timp cheama oamenii in adevarata Biserica a Lui Hristos, singura care da posibilitatea manturii si desavarsirii. Nifon pe de alta parte zice ca si ereticii sunt in biserica mantuitoare.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Andrei,

   eu n-am văzut pe nicăieri „ecumenism”!

   Eu am văzut doar oameni care vorbesc…mai bine sau mai puțin bine…mai documentat sau mai puțin documentat între ei…și care sunt de credințe diferite.

   Credeți că vă știrbește din „ortodoxie” discuția cu un om de o altă credință?

 • …sub ascultarea Duhovnicului meu, care apartine BOR, parinte Piciorus, ca sa va parafrazez ‘NU e problema dumneavoastra’.

  manifestati o curiozitate tipic securistilor anilor 50.

  doriti sa aflati si grupa mea sanguina?

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Vă e rușine cu duhovnicul dumneavoastră?

   Pentru că oamenii onești, de obicei, se bucură când îi întrebi de duhovnicul lor…și îți răspund imediat: „Cum să nu, Părinte! Eu mă spovedesc la Părintele Constantin de 10 ani…și e așa și pe dincolo…de bun…”.

   Da, manifest o curiozitate de tip „normalitate”!

   Dumneavoastră știți cu cine vorbiți…iar eu am nevoie de orice dată despre dumneavoastră, chiar și de grupa sanguină, ca să îmi dau seama cu cine vorbesc.

   Pentru că, pentru mine, în clipa de față, Cristian e o inexistență…care îmi scrie…

 • ..pentru ca va simpatizez (cu toate lipsurile dumneavoastra) ica ma ‘spovedesc’ putin pe interneturi.

  pai afla Parinte Dorin ca eu am ‘purtat’ discutii pe teme teologice si cu sectari(face to face)  si cu masoni (doar on-line) stii dumneata ce imi rezulta din aceste ‘dialoguri’?

  ca ambele categorii sunt varza la Teologie si capra la Religie, iar eu nu am facut altceva decat sa arunc paie pe focul care ii arde.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Cristian, dați-mi nume de masoni și sectari cu care ați discutat!

   Dați-mi detalii despre ce ați discutat…pentru ca să îmi dau seama…și să ne dăm seama, noi toți, cei care vă citim aici…despre gradul dumneavoastră de experiență teologică.

 • Asta e ideea parinte, Nifon si multi ecumenisti, nu au purtat simple dialoguri, ci au facut marturisiri anti-ortodoxie.

  Acordurile de la Balamand si Chambessy va spun ceva?

  Acelea au fost „simple dialoguri”?

  Sunt acte de apostazie fara echivoc.

  Si cu monofizitii, doar BOR a semnat!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Aveți studii teologice, domnule Andrei?

   Facultate, master, doctorat, postdoctorat?

   Ați scris vreo carte de teologie?

 • Am studii parinte, facultate. Dar nu are relevanta. Constiita dogmatica trebuie sa aibe orice ortodox.Cat despre carte, nu ma cred mare teolog ca sa scriu carti. Pur si simplu imi apar credinta, ca asta e o datorie.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Ați făcut-o la București?

   Și de când ați devenit un om cu „o conștiință dogmatică” atât de rigidă?

 • Da, la Bucuresti. La ce va referiti cand spuneti ca e „rigida”?

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   De la cine din facultate ați învățat…să excludeți orice întâlnire teologică, la nivel înalt, cu alte culte și religii, domnule Andrei?

   • Parinte, va repet, n-am nimic cu intalnirile.

    Nifon nu doar s-a intalnit. A facut si o marturisire ne-ortodoxa.

    Acordurile de care v-am spus, nu sunt doar intalniri.

    Sunt niste acte pe care BOR le-a acceptat la nivel oficial, si daca nu se razgandeau catolicii de ex., noi acum aveam comuniune liturgica cu ei!

    • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

     Mi-ar fi plăcut, totuși, domnule Andrei, să îmi spuneți care sunt mentorii dumneavoastră?

     Adică cine sunt cei din cauza cărora dumneavoastră, trăindu-le limitările, le-ați devenit rob?

     • Parinte, eu v-am argumentat pozitia mea cu lucruri clare. Nu aveti cum sa tagaduiti ca acordurile respective nu sunt apostate. Ce am spus eu si v-a facut sa credeti ca traiesc in limitare?

      Limitati au fost si Sfintii nostrii Parinti timp de 1900 de ani, pana sa apara ecumenismul?

      A fost limitat Sfantul Nicolae cand i-a dat o palma „intoleranta” lui Arie pentru ca hulea?

      Oriunde am citit, eu inca nu am vazut Sfinti Parinti sa stea la cafele si imbratisari cu ereticii. Iar limitat puteti sa-L numiti intai pe Hristos, ca doar El a zis: „Cine nu aduna cu Mine, risipeste” sau „nu dati cele sfinte cainilor”.

     • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

      Domnule Andrei,

      dați o importanță exagerat de mare „acordurilor” teologice de orice fel, între ortodocși și alții!

      Eu, ca teolog, nu le dau.

      Și vă dau un exemplu: comentariul meu, în 30 de părți, la Documentul BEM. Și un alt articol…despre același lucru.

      De aceea, dacă aveți aspirații mari, ocupați-vă cu traduceri și comentarii la Părinți…și nu cu îndurerări!

      Din păcate blogul dumneavoastră e plin cu texte preluate de la alții. Adică vă ocupați cu copy-pasteul și nu cu teologia!

 • Si uite asa mai apare trafic si pe blogul dvs…cred ca ati iscat un mic razboi..ori asta nu sta in firea dvs. de…preot

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Eu nu isc niciodată războaie, domnule Lorin!

   Eu doar particip la ele…

   Războaiele sunt în cei care vor să mă convingă…că nu văd bine…ceața de afară.

 • Dumnezeu sa va lumineze! si sa ridice ceata pe care o vedeti…la mine e senin!

 • Părinte, in ziua de astăzi fiecare vede ce vrea, pare să aibă fiecare un adevăr parțial !Din fire îmi place mult să studiez, să cercetez, cât mai multe surse, să îmi fac o părere cât mai realistă, să înțeleg și să nu judec oamenii, Dumnezeu m-a pus în situația să cunosc tot felul de oameni pe care să-i detest apoi să-mi pară rău.

  Problema microcipului este una serioasă, nu are rost să râdem și nici să bagatelizăm pe teama acestui subiect, nici să cădem în extreme cum fac unii. Părintele Iustin, înainte să moară a spus că un copil bolnav de cancer care are nevoie să ia cardul de sănătate să-l ia, nu să moara, că asta e sinucidere, dar să luptăm pe cât posibil cu cardul.Problema este una serioasa, a scris de tema asta și dl Iulian Capsali, care a condamnat emreu ieșirile anti patriarh, și altele asemeni.

  De altfel, și dl Virgiliu Gheorghe spune că aceste tehnologii duc spre înrobirea totala a populației, iar avansurile în tehnologie sunt mijloace de control a populației. O spune un om învățaț, o enciclopedie vie, sunt convins că e informat cât toți cititorii blogului la un loc, poate și mai bine. Ce-i drept, nu îndemna la atitudini ieșite din comun, ci, dacă, Doamne ferește, tehnologiile vor fi introduse la nivel național, să vedem neputința și să plțngem in fața icoanei pentru slaba noastră putere ce o avem, și că li se dă putere vrăjmașilor să ne stăpânească.

  Într-adevăr că spune să dăm cezarului ce-i al cezerului, dar tot acolo spune că atunci când ne stăpânește un cezat, să nu pierdem vremea și să dormităm, că vin vremuri grele. Și trăim vremuri grele, e cert. Nu spun  că ne hazardăm că vai, gata apocalipsa, hai în catacombe, dar sunt conțtient de războiul ce se dă astăzi cu noi.Cât privește UE, da, e un regim păgân, ca să nu zic satanic, e cert, și e adevărat. O lungă expunere trebui scrisă și aici, poate cărți întregi, dar nu își are rostul. O spune IPS Pimen, că e regim satanic, în predica de anul acesta de sărbătoarea lui Ștefan Vodă.

  Părintele Calistrat de la Bârnova cita din cartea cu durere și dragoste către omul contemporan a pr Paisie, într-un interviu în care critica pe cei care se interesează de cipuri, că nu e pericol, deși în carte scria clar părintele că nu e de acord cu cipurile, că nu e de glumă cu ele. Fiecare dă exemplele care le vrea, fiecare cu ce-l doar. E greșit să duci la extrem lucruri, dar e greșit să ignori aceste probleme și să critici pe cei care se preocupă de ele, astă dă de înțeles că și acei oameni lucizi, care scriu și în revista familia ortodoxă despre aceste probleme, toți sunt nebuni și fanatici. 

  Tot pr Calistrat dădea exemplu pe părintele Arsenie un citat unde zicea că ne facem prae mutle griji pt cipuri, la fel cum fac și cei de la doxologia, dar au uitat să precizeze că pr Arsenie Papacioc a spus că miroase a 666 și că nu are nevoie de nici un cip. Fiecare cu cel doare. E drept, ca preot vă supără atitudinea celor care nu au viață liturgică și trăncănesc aiurea despre treburile astea, e adevărat. e un fenomen, dar totuși, sunt probleme serioase, altfel nu ar fi precizat despre ele pr Paisie, sau pr Iustin.Există o carte numită apocalipsa, peste care mulți sar.

  Dar, se petrece de 2000 de ani, orice prigoană anticreștină, fie ea comunismul, sau prigoanele lui nero, le putem numi apocaliptice. Apocalipsa nu cade un munte și vin niște cutremuri în câțiva ani, e ceva care trăim și astăzi, dar important e să o trăim în biserică, în viața liturgică, împărtășiți cât mai des.

  Despre pr Amfilohie vă înșelați, nu știu dacă ați asculat 3 conferințe cu el, să vedeți că nu e deloc antisindal, antipatriarh, nu incită la revolte și nici contra cipului nu e , dar are un emsaj zguduitor, plin de trăire, omul trăiește și dă și altora din duhul său, e un ucenic tânăr al pr  Cleopa, Ioanichie Bălan, Iustin Pârvu, Gheorghe Calciu.

  Aici ați greșit, ca și în cazul lui Alexandru, pe care eu chiar l-as putea acuza de filocatolicism, în rest blogul lui e unul foarte bun. Problema cea mare e necredința, slaba credință, atitudinea căldicică, și de compromis a noastră, dezbinarea, astea sunt marile probleme.

  Dacă am fi un popor unit, dreptslăvitor, nici un pericol sionist, ecumenist, masonic,nu ar fi fost o problemă vizibilă, dar așa cum spunea Țutea, nu daor masonii și comploturile sunt de vină, ci și noi avem o mare vină. o trăire în biserica, spovedanie și împărtășanie, astea sunt cele mai grave pericole. Dar și celelalte sunt de luat în seamă.

  Iertați vă rog îndrăzneala.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Mihai, îmi place îndrăzneala dumneavoastră, așa că vă rog să o practicați și altădată în discuțiile cu mine!

   Mă bucur că citiți mult, că vă documentați, că vreți mai multe variante la un subiect.

   Microcipurile, pentru mine, sunt doar tehnologie! Care nu au de-a face cu experiența duhovnicească. Adică nu ne duc spre înșelare.

   E ca și cum aș spune că becurile din casă…sunt motivele pentru care eu păcătuiesc sau eu nu citesc.

   Da, trebuie să fim echilibrați…și să ne facem treaba acolo unde suntem! Să nu trăim ca niște panicați ci ca niște liberi în Hristos.

   Dacă UE e satanică, cum erau atunci Imperiul Roman…sau cel otoman…sub care au stat ortodocșii secole la rândul?

   Da, ca preot, mă enervează trăncănitul…dar mă bucură munca efectivă. Nu invit pe toți la a scrie cărți, dar invit pe toți la a-și face treaba acolo unde sunt, la a avea performanțe mari și nu la a fi codași, necomunicativi și asociali.

   Da, dacă avem o viață liturgică, o trezvie continuă, dacă comunicăm frumos, dacă vedem ce se întâmplă în jurul nostru și suntem săritori la nevoile semenilor…atunci ne mișcăm binișor în viața creștină.

   Nu l-am cunoscut pe viu pe Părintele Amfilohie Brânză…dar onlineul e plin cu dumnealui. Spre exemplu aici sau aici. Eu am auzit de la dumnealui, din gură, în file video, existente online, mai multe atitudini extremiste…însă nu le-am catalogat, pentru ca să vi le dau punctual.

   Da, unitatea se bazează pe o profundă cunoaștere eclesială și națională!

   Vă mulțumesc pentru coerența mesajului și pentru bunul simț pe care îl emană.

   Vă doresc numai bine!

 • Am găsit aici postat de dvs.:

  „Legionarismul românesc al lui Codreanu = mișcare fascistă cu amprentă ortodoxă”.

  Va și provocat să afle vă părerea, chiar așteptau răspunsul acesta ! Dar, cu privire la această afirmație, consider că nu sunteți destul de informat, sper să fie așa.

  Pr Lăcătușu a primit educație legionară, s-a format în acele cercuri, a avut modele care l-a purtat pe drumul crucii, îmbrățisând doctrina legionară în tinerețe. Pr Arsenie Papacioc spunea că educația din legiune ș-a ajutat mult pe calea ce a urmat-o, i-a ferit tinerețea de păcate, nu i-a dăunat deloc, ba chiar i-a prins bine.

  În cartea lui Virgil Maxim, imn pentru crucea purtată, scrie clar că legionarii se rugau pentru ca prigonitorii lor să nu fie pedepsiti pt păcatele lor, să fie iertați cei care-i asuprea și-i snopeau în bătaie. E mai bine acolo unde nu știm să evităm răspunsul, știti teologie, dar nu prae știși istorie, părinte.

  Nu le poarte ști pe toate omul.Educația legionară a ajutat lui Ilie Lăcătușu, așa cum dvs v-a ajutat educația din familie, care v-a îndemnat să fiți om, să ibiți pe Dumnezeu și aproapele.

  Dacă era o mișcare fascistă, criminală, nu ar fi fost achitată la Nurenberg, ar fi fost trimiși direct pe scaunul electric sau ar fi înfundat inchisorile și în occident, ca în lagărele sovietice. 

  Poate nu știu eu teologie ca dvs, dar nici dvs nu cred că aveți cunoștințe medicale așa cum am eu, fiind de profesie asistent medical. 

  Să fiu iertat că am spus asta unui preot, dar nu cred că aveți pretenția infailibilității, suntem oameni supuși greșelii, doar Hristos e fără de păcat, chiar și sfinții au mai grești.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Mihai,

   Wikipedia, în articolul de aici, cred că reflectă punctul de vedere al istoricilor care s-au ocupat de Mișcarea Legionară.

   Și definiția lor e asta: „o organizație paramilitară teroristă de orientare naționalistă-fascistă, creată după modelul organizațiilor naziste SA și SS, cu un caracter mistic-religios, violent anticomunist, antisemit și antimasonic”.

   Când îi elogiem doar pe eroii credinței…lucrurile par să fie „creștinești” întru totul în legiune. Numai că „legiunea” asta, când era în Parlament, a omorât români și evrei, a vandalizat, a făcut lucruri oribile.

   Dacă foști legionari s-au îndreptat, s-au sfințit…nu e din cauza „legiunii”, care era partid politic, ci din cauza unei vieți cuvioase în Biserică.

   Dacă neolegionarii de acum, de la Noua Dreaptă, vor să intre în Parlament pe mormintele și Sfintele Moaște ale tuturor celor care au suferit în închisorile comuniste, atunci acest demers manipulator nu are de-a face nici cu realitatea Bisericii și nici cu istoria.

 • Parinte, cum sa nu bagam in seama acele acorduri? Vreti comuniune cu ereticii?

  Iata ce mai aflam de site-ul Patriarhiei:”Biserica Ortodoxa Romana a recunoscut validitatea
  hirotoniilor anglicane
  in 8 iunie 1935, sub patriarhul Miron Cristea.

  http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_externe/dialog_intercrestin_6_7.html

  Gruparile monofizite sunt denumite „Biserici Ortodoxe(!) vechi-orientale”: http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_externe/dialog_intercrestin_6.html

  Chiar nu vi se par deloc grave aceste aspecte?

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   A recunoaște „validitatea hirotoniilor” anglicane nu înseamnă, domnule Andrei, că Biserica Ortodoxă spune că preoția anglicană e ca preoția ortodoxă…ci că ei au o succesiune neîntreruptă, de când s-au despărțit de romano-catolicism. Ceea ce, din punct de vedere istoric, e adevărat: anglicanii și-au hirotonit neîntrerupt preoții lor.

   Și romano-catolicii au preoție neîntreruptă și anglicanii și monofiziții și nestorienii…Dar au preoție neîntreruptă în cadrul facțiunii lor religioase, nu ca în cazul nostru: de la Domnul, prin Sfinții Apostoli, până azi.

   Însă „recunoașterea hirotoniilor” nu înseamnă că preoția lor e preoția Bisericii lui Hristos și că ei sunt Biserică și că ei au Sfinte Taine…Căci, dacă am înțelege acest lucru, ne-am preoți, ne-am împărtăși și cununa de-a valma: catolici la ortodocși, ortodocși la anglicani, monofiziți la greco-catolici. Însă acest lucru nu se petrece!

   Iar în a doua chestiune: nu noi îi numim pe monofiziți așa, ci asta e titulatura lor. Ei se consideră: Biserici Ortodoxe Vechi-Orientale.

 • Acele clipuri sunt părți tăiate dintr-o conferință a părintelui Amfilohie, o conferință susținută alături de pr Calistrat de la Bărnova. Conferințele lui merită vizionate cap coadă, să ne putem face o impresie despre el, nu doar așa frânturi, așa cum e posibil ca unii să citaescă pe un blog câteva citate ale dvs, trunchiat, peste care s-au adăgat anumite comentarii răutăcioase și să pună imediat amprenta, ceea ce nu este normal.

  Părintele întotdeauna îndemna la ascultare, și la discernâmânt, nu la răzvrăjire, a fost numit de apoloți odată iudă, că a mers la părintele împreuna cu Dan Puric și Pavel Chirilă să-i arate că proiectul de la Aiud nu e mânărie masonică cum î-i spuneau ei.

  Altădată au zis că e în afara ortodoxiei că nu a mers la mașul anti-cip, sunt și extreme de genul ăsta.Să nu uită că în perioada sfinților apostoli, existau partide politice care se revendicau a fi ale lui Hristos, ai lui Pavel, ai lui Petru, altii se certau că sunt ai lui Vasile cel mare, alții ai lui Gură de aur, și așa au apărut Sf Trei Ierarhi să arate înșelarea tuturora.În ultimele numere ale revistei familia ortodoxă, era dezbătută problema wikipedia, caracterizată de un amatorism de joasă calitate, sursă care nu trebuie acordată mare atenție.

  Acolo oricine poate posta ce dorește, poate intra altcineva și să șteargă, să cenzureze, etc.Wikipedia e pe locul 5 în topul site-urilor de specialitate, pe lângă enciclopedia britanică, la care lucrează laureați ai premiului Nobel, unde avem informație utilă, adevărată, filtrată, demnă de luat în seamă, dar nu e gratis, și nu e așa de cunoscută, pentru masele largi, și se află pe locul 200 în acest top. La Nurremberg, după terminarea ww2 au fost judecate toate mișcările fasciste, naziste, teroriste, capii lor și toși care au avut un rol important în genocid și holocaust au fost condamnați, dar Mișcarae legionară a fost etichetată doar ca organizație de extremă dreapta și achitată. 

  Există declarații ale rabinului șef David Safran care spune că s-a întâlnit la casa verde și a avut declarație amicală, apropiată sufletește de Corneliu Codreanu, care nu era un fatic antisemit care dorea să ucidă evrei, și cerea scuze dacă cumva vreun legionar a injurat sau lovit vreun evreu, nicidecum de omorâre.Nicolae Steinhardt în Jurnalul Fericirii scria cu admirație despre Codreanu, cu respect, și admira pe legionari, spunea că în temnițe ei l-au ajuat mult cu mâncare și alte lucruri necesare în temnița comunistă.

  Au fost și elemente rele, criminali, veniți doar pentru aventură în mișcare, mai ales după asasinarea lui Codreanu, când mare parte din elita legionară a fost asasinată.

  Așa cum spunea Răzvan Codrescu, în legiune au fost de la sfinți la tâlhari, toate feluri de oameni.

  Niciodată Codreanu nu s-a subsituit bisericii, în cartea pt legionarea spune că noi, ca oameni, suntem supuși păcatului, că legiunea e în lumea asta păcătoasă, dar trebuie să meargă le linia bisericii, care este fără de păcat. Niciodă Nu a acuzat preoțimea, sau vreun ierarh care nu era de acord cu ei să-l pună la zic.

  Erau mulți care simpatizau și ajutau legiunea, alții care o condamnau și luptau contra ei, dar niciodată nu îndemnat Codreanu pe legionari să se revolte contra ierarhiei bisericești, a bisericii, Doamne ferește.

  El îndemna întdeauna la calm, pace, scrie și în memoriile sale asta. Vremurile erau tulburi, erau prigoane și asasinate contra legiunii, iar unii au recurs la răzbunare, ceea ce nu e creștin, dar despre asasinatele contra legiunii și opresiunilor contra lor nu s-a scris deloc, daor despre asasinatele făcute de legionari, peste care s-a mistificat și mai mult.

  A plecat de la ideea învierii ortodoxiei, a cuprins un mare segment al populației, unii dintre ei au înțeles mesajul Căpitanului Codreanu, de a merge spre sfințenie, cum a fost Valeriu Gafencu, Ianolide, Virgil Maxim, Calciu Dumitreasa, Arsenie Papacioc, Iustin Pârvu, Adrian Făgețeanu și alții, alții însă au venit în legiune cu gțnduri de mărire și de a lua puterea și atât. 

  Avem mărturiile pr Adrian Făgețeanu de exemplu care l-a cunoscut personal, și a spus că e omul pe care l-a iubit cel mai mult în viață. Chiar dacă nu era legionar propriu zis, spunea că mergeam mereu la adunările legiunii și era unul de al lor.

  Nu mai poate fi vorba de reînființarea legiunii astăzi, se înșeală cei care cred asta, dar o abordare istoric autentică, realistă a mișcării, ne poate fi de mare folos. Cărtile lui Ianolide, lui Demonstene Andronescu, Virgil Maxim, Niclae Ciolacu, Pr Bejan, Nicu Popescu, Nicolae Purcărea, etc, ne sunt de mare folos duhovnicesc, duhul și mesajul lor ne sunt spre urcuș duhovnicesc și pe calea crucii.

  Nu legionarism în sine, preluarea puterii, răzbunări vizăm, cei care avem o dreaptă socoteală, ci trăirea în duh asemeni martirilor legionari din temnițele comuniste, spre Hristos, să ne fie căi de mântuire!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Mihai,

   mai înainte de toate, țin să vă mulțumesc pentru substanțialele și onestele dumneavoastră comentarii!

   Am vizionat și audiat, de-a lungul timpului, multe dintre filele video și audio ale domnilor Dan Puric, Danion Vasile…sau ale Părinților Amfilohie, Calistat, Iustin Pârvu, Ilie Cleopa…

   Eu v-am dat două exemple aleatorii în comentariul anterior…

   Și, ca și dumneavoastră, îmi fac o impresie despre un om…ascultându-l îndelung…nu trecând peste el…și având idei preconcepute. Ideile preconcepute…n-au de-a face cu realitatea…iar mie îmi place să cunosc oamenii…și nu să-i minimalizez…

   Eu, din ce am văzut la Părintele Amfilohie, am rămas cu impresia că are tendințe extremiste clare.

   Vă repet: nu l-am cunoscut personal și nici nu l-am audiat pe viu pe Părintele Amfilohie Brânză. Doar din ce am văzut pe You Tube, în format video…

   E adevărat: diversitatea de opinii în Biserica a existat și e normală…iar Wikipedia e o sursă publică făcută cu sprijinul cititorilor…însă are cenzori de specialitate în spate.

   Însă, cel mai bine, e să te duci la operă…când vrei să știi, fără dubii, ce a spus Mihai Eminescu sau Dumitru Stăniloae.

   Nu am date extinse despre procesul german…despre care vorbiți…așa că nu mă pot pronunța.

   Însă istorici importanți ai României au discutat (nu am făcut studii aprofundate pe temă…ci doar am răsfoit) despre Mișcarea Legionară ca despre un partid politic nazist (de unde dorința de epurare etnică și exclusivismul) cu profil ortodox.

   Nu știam de întâlnirea dintre șef-rabin și Codreanu, sunt de acord cu poziția domnului Răzvan Codrescu, iar simpatia multora din Biserică, în acea vreme, era pro-legionară cât și pro-antonesciană…pentru că românii doreau unitate și libertate, atâta timp cât eram sub plapuma războiului.

   Da, erau vremuri tulburi, nesigure, complicate…

   Da, unii au vrut credință…pe când alții au vrut doar victorie în alegeri.

   Da, nici eu nu cred într-o reeditare a mișcării legionare…iar neolegionarismul partidului recent apărut, care se zbate pentru a intra în Parlament, are tendințe extremiste de ordin politic și religios. Și mizează pe ultra-naționalismul lui Vadim, negând regionalizarea și perspectiva UE de existență a României…

   Da, istoria ne învață multe…dacă o tratăm ca pe o doamnă, care ne mărturisește cum a fost…și nu ca pe o metresă, de care ne folosim cum vrem.

   Vă mulțumim foarte mult pentru că doriți să fiți explicit pentru mine…și pentru cei care ne citesc!

 • Părintele Amfilohie, într-un interviu dat acum 2 ani și publicat de ASCOR Iași în revista Teooplis, tipărită de ei, vorbea despre problema internatuților, care nu mai merg la slujbe, preferă să stea pe internet, să asculte predici, având impresia că trăiesc în biserică.

  Părintele are un duh tranșant, dătător de duh. Nu se revoltă contra omului, ci contra fenomenului.

  Nu a făcut  tam tam pe partea cipurilor și să arate cu degetul pe cei care sunt pro sau contra, nu a pus problema mântuirii legată de cea a cipului. Întrebat odata ce părere are despre cip, a spus să judecăm și noi, dacă Hristos așa a venit, cu chestii mărețe, cu tehnologii avansate, aplaudat la scară înaltă, și să tragem o concluzie.

  Conferințele lui trebuiesc ascultate cap coadă. Mărturisește pe Hristos din inimă, cu putere, are un duh aparte, un fel anume de a se manifesta, cum toți preoții au un fel anume de a predica.

  Vorbește și de masonerie, dar nu așa de dragul de a vorbi și de a se răzvrăji, ci pe canoanele bisericii.

  Acolo în conferință, în acel clip postat de dvs, aduce condamnarea de către biserică a masoneriei din 1937, întocmită de Mitropolitul Nicolae al Ardealului, cu argumente ortodoxe, canonice, bisericești, despre rolul masoneriei în distrugerea creștinismului, a secularizării, a luptei contra statelor naționale și pentru propagarea ideilor revoluției franceze și a bolșevismului.

  De aceea, până să ne pronunțăm și să etichetăm, e bine să ascultăm tot discursul, tot ce a vorbit atunci și argumentele pe care le-a adus, și apoi să punem eticheta să spunem dacă e bine sau nu cum a procedat, sau e răzvrăjit, contra bisericii.

  Pr Nicolae Velimirovici are cartea aceea, Prin fereastra temniței, unde critică greșelile Europei și depărtarea ei de Dumnezeu, cu critici lucide la adresa Europei, dar nu o să vedeți nimic anti european sau jigniri la adresa Europei, așa cum nici la pr Amfilohie nu o să vedeți vreo denigrare la adresa bisericii, a vreunui ierarh anume, ba dimpotrivă.

  Dacă a criticat o anume stare a creștinilor, de fleoșcială, nu e ceva de condamnat, și e ceva realist, iar eu în păcatele mele, mă simt vizat, asta sunt un fleoșcăit, păcătos, nedemn de numele de creștin, dar încerc și eu, mă zbat să ma îndrept și cer milă la Domnul să mă ierte și să îmi lumineze calea!

  Cât despre regimul din Siria, islamist fanatic,e unul satanist, unde preoții sunt uciși, creștinii puși să dea biruri grele, iar dacă nu sunt asasinați, unde riscă să fie uciși din clipă în clipă. Nu știu dacă eu acolo aș fi pătrat credința în aceste condiții de prigoană, ferească Dumnezeu.

  Aici în Europa, oamenii sunt mai cizelați, spunea pr Paisie, nu va fi prigoană ca în Asia, așa de dură, va fi altfel lupta contra creștinismului, dar cine poate ști când poate veni o dictatură sălbatică asupra noastră, pe care o merităm pe deplin !Întrebat pr Paisie de antihrist, spunea că toate acestea le vom trăi, toate apucăturile antihristice, urgiile, blestemățiile vor fi la ordinea zile și le vom apuca, dar ziua și ceasul nimeni nu le știe!

  Sunt vremuri premergătoare, așa este, dar nu disperăm ci ne punem nădejdea la Domnul!

  Să vă ajute Domnul să ne luminați în continuare și să ne hrăniți cu cuvintele duhovnicești din predici!

  Vă citesc aproape săptămânal predicile preluate pe site ortodoxia tinerilor, după ce vin de la biserică!

  Doamne ajută!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Mihai,

   încă odată mulțumiri pentru dialogul complex și sintetic!

   Da, e o problemă reală lipsa de la Biserică…și transformarea lor, în mod strict, în consumatori de online religios!

   Dacă îl cunoașteți mai bine pe Părintele Amfilohie Brânză și eu am înțeles greșit modul său de a se manifesta, e un lucru bun! Mie îmi place ca oamenii să fie mai buni…decât cred eu că sunt.

   Și eu sunt un om care mă exprim critic față de multe aspecte ale vieții politice, sociale, religioase, economice…interioare…

   Însă diferența dintre un om critic, care judecă onest, profund și în ansamblu și un extremist…e aceea că pe extremist îl interesează doar masoneria, antihrist, cipuri, papa, ecumenismul, adică câteva lucruri, rupte din context…și tratate împotriva Bisericii, a sinodalității și a ierarhiei ei…când pe mine mă interesează tot ce ține de Biserică, societate, religii, lume, politică, economie, viață…dar tratate ca un întreg și nu văzute ca bătându-se cap în cap sau excluzându-se reciproc.

   Extremistul vine și îmi spune: „Vă place Părinte, că ierarhul cutare sau patriarhul s-a dus și a vorbit cu catolicii…sau cu rabinul…sau cu pastorul cutare…și au ajuns la înțelegeri și s-au rugat unii lângă alții?”.

   Într-o lume ideală, unde noi, ortodocșii, am fi 99% iar 1% ar fi alții…lucrurile ar sta așa.

   Dar în vremea noastră, unde Ortodoxia e mai mică, numeric, decât romano-catolicismul, hinduismul sau mahomedanismul…putem noi să trăim excluzându-i pe ceilalți? Ce măsuri de prezent și de viitor ne luăm noi…dacă nu dialogăm cu cei mulți? Ce măsuri ne luăm noi pentru a trece iarna…dacă nu cumpărăm gaze sau petrol sau energie electrică cât ne trebuie?

   Ce ne facem noi dacă…toți ne exclud? De ce să se întoarcă Ortodoxia în catacombe…când rolul Ortodoxiei e de a fi în centru? Cum să iradiezi masele de oameni care nu te cunosc…dacă ție ți-e frică de dialog, de întâlnire, de stat la un loc cu alții?

   Da, fără doar și poate, când ne întâlnim cu ei…cu alții…facem compromisuri pentru ei: ne rugăm împreună, semnăm niște declarații unde sunt și idei bune și rele, un amalgam, că n-avem ce face…dar e altceva decât a-i trata cu dispreț…a-i socoti niște câini…și să fie sănătoși!

   Dar facem compromisuri și când ne întâlnim noi, ortodocșii, unii cu alții. Că eu, când mă întâlnesc cu unul de-al nostru, ortodox, îi vorbesc după capul lui…și nu după cum mi-aș dori eu să îmi vărs toate lucrurile, toate durerile și bucuriile în inima lui. Și noi facem compromisuri la Spovedanie, la Cununie, la Înmormântare, la Hirotonie.

   Îi iertăm pe oameni cu păcate grele…deși ar fi trebuit să îi mai tragem de urechi…dar dacă îi tragem de urechi…nu mai vin deloc la Biserică. Îi cununăm pe cei doi…deși mireasa e gravidă…Înmormântăm pe oameni care n-au fost deloc sau cu anii la Biserică. Hirotonim nu doar „fruncea”…ci pe cine mai vine să facă studii teologice…

   Așa că, în esență, compromisuri facem și cu ortodocșii sau pogorăminte…și nu doar cu eterodocșii sau păgânii.

   Vă mulțumesc pentru că ne citiți scrierile…și vă vrem, în continuare, aproape!

   Numai bine, domnule Mihai, și minte cuprinzătoare!

 • Care Sfinti Parinti au procedat asa cum ne invatati dvs???
  Eu nu cunosc vreunul.

  Sa dialogam, sa ii iubim pe eretici, e ceva firesc,
  dar sa facem compromisuri in credinta noastra, aceasta este de
  neconceput pentru crestinii ortodocsi.

  In felul acesta nu ii aducem la
  credinta ortodoxa pe eretici ci ii odihnim in erezia lor. E total
  antipatristic.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Părinte Matei Vulcănescu,

   ce onoare să mă comentați!

   Începem însă cu începutul…

   Cred că sunteți ori mai mic cu un an-doi, ori mai mare cu unul-doi, ca generație, la facultate, pentru că eu am terminat facultatea la București, ca și dumneavoastră, în 2002…și vă vedeam des…pe unde mergeam la slujbe.

   Adică vă cunosc…de când dumneavoastră erați mirean…dar și de când aveați atitudini extremiste…care acum…de când vă citesc online, blogul, au atins cote și mai mari.

   Sunteți preot, sunteți în Grecia, ați început să stăpâniți bine limba greacă actuală…v-am văzut, dintr-o filă audio, la Constanța parcă…traducând la o conferință…i-ați trimis două epistole și Prea Fericirii Sale, Daniel, la București…sunteți în emisiuni în Moldova…

   Da, v-am văzut online! Sunt la curent cu zbaterile dumneavoastră de orgoliu teologic.

   Numai că nu înțeleg de ce ducerile…în afara țării nu v-au făcut mai deschis la minte.

   Aceeași întrebare mi-o pun și când îl văd pe Danion Vasile predicând, în același stil, ca al Sfinției voastre sau pe Maricaru.

   Lăsați impresia că întreaga Grecie ortodoxă e dusă cu pluta…dacă dumneavoastră sunteți un anti-discutativ cu eterodocșii.

   Eu vreau să discutăm, să discutăm pe îndelete…puteați să o faceți de mult…venind, ca și acum, și să discutăm…

   Dar vreau să discutați cu capul dumneavoastră…și cu capul meu…și nu textofor. Nu dând cu texte în mine…ci dând cu logică în mine, privind realist Biserica, lumea, teologia.

   Ce ați face dumneavoastră…dacă ați deveni mâine episcop…și ar trebui să decideți? Ați urma episcopilor din Grecia, cu tendințe exclusiviste și cu discurs falimentar, dezastruos pentru Ortodoxie…sau ați căuta să aveți un loc sub umbrela multicoloră a Europei?

   Pentru că eu vă știu ca pe un om docil în facultate, ascultător…și m-am mirat că aveți aere de imperator, de eliberator al Ortodoxiei de sub miasma „ecumenismului”.

   Deci, cu calmitate…și putem vorbi 10 luni de zile…aproape pe fiecare zi…dacă dumneavoastră aveți suflu atât de mare pentru discuție!

   Vă mulțumesc pentru surprinderea de a vă vedea…la comentarii!

   Pe dumneavoastră nu v-am invitat la un dialog, e drept…pe Danion Vasile, da. Sper că o să vină și dumnealui ca să ne spună ce îl mână în lupta…de prim-pion al extremismului românesc.

 • Suntem deschisi dialogului cu toti eterodocsii. E o datorie de iubire dialogul cu ei.

  Nu ne aratam deschisi si europeni daca facem concesiuni in credinta.

  Mai ales ca Parintii au urmat calea dialogului fara concesiuni si istoria Sinoadelor Ecumenice ca si practicele Sinoadelor ne demonstreaza acest lucru.

  Oare si Evanghelia este invechita? Daca e invechita de ce o mai sarutati pe Sfanta Masa?

  Dialogul cu eterodocsii este stabilit de Evanghelie: Cu omul eretic dupa prima si a doua vorbire…

  Cunoasteti acest aspect.

  Da sunt un extremist, sunt un fundamentalist in masura in care si Hristos si sfintii Sau sunt!

  pr matei

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Prea Cucernice Părinte extremist Matei Vulcănescu,

   toată stima pentru dumneavoastră!

   Țineți-o tot așa…pentru că veți fi un model de unitate și de bărbăție duhovnicească în Europa cea creștină.

   Numai bine!

 • Parinte, din pacate aveti o gandire tipic sincretista si secularizata.

  Cu atitudinea asta, daca traiati in perioada iconoclasmului sau monotelismului sau in perioada Ferrara-Florenta, i-ati fi numit si pe Sfintii Teodor Studitul, Maxim Marturisitorul sau Marcu Evghenicul „limitati” sau „extremisti”, ca na, nu au vrut sa faca „pace” si sa se roage cu ereticii.
  Unde mai bagi ca Sfantul Marcu a refuzat in conditiile in care episcopii de atunci au facut asta pentru a primi sprijin militar impotriva turcilor.

  Ce limitat Sfantul Marcu! A preferat sa cada cetatile prada turcilor decat sa-si vanda credinta!

  Pacat ca dvs. considerati ca Ortodoxia trebuie sa se adapteze vremurilor, desi Adevarul Lui Dumnezeu e vesnic si neschimbabil.

  Oi avea blogul plin de copy-paste-uri, dar macar pe blogul meu nu gasesti hule.

  Sa ma iertati.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Andrei,

   care vă pretindeți „congenial” cu Sfinții Părinți ai Bisericii…sperăm ca Biserica Ortodoxă Română…să vă canonizeze peste câțiva ani…elogiindu-vă alături de Sfinții Teodor Studitul, Maxim Mărturisitorul și Marcu Evghenicul, ca pe un mare erou al credinței.

   Însă până când „vă canonizează”, puneți mâna și scrieți-vă blogul…nu-l mai furați de prin împrejur!

   Scrieți pe el că e al lui Adrian D…, care a făcut, face și va face…pentru ca să nu rămâneți anonim pentru Sfântul Sinod al viitorului. Că ați văzut cum stă treaba: dacă nu știu cum te cheamă…Părinții sinodali ai viitorului vă trec la Sfânt necunoscut.

   Scrieți-vă opera din timpul vieții, „sfânt” sunteți…canonizarea o să urmeze.

 • Parinte, nu trebuie sa fiti ironic. Nu am zis ca sunt sfant, nici nu pot sa ma cred, fiind un pacatos.

  Insa incerc sa le urmez sfintilor, dupa indemnul apostolului:
  „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui
  Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le
  credinţa”(Evrei 13:7)si indemnul sfantului Teodor Studitul:

  “Atunci cînd Credinta e primejduitã, porunca Domnului este de a nu
  pãstra tãcere. Dacã e vorba de Credintã, nimeni nu are dreptul sã zicã:
  “Dar cine sunt eu? Preot, oare? N-am nimic de-a face cu acestea. Sau un
  cîrmuitor? Nici acesta nu doreste sã aibã vreun amestec. Sau un sãrac
  care de-abia îsi cîstigã existenta?”.

  …Nu am nici cãdere, nici vreun
  interes în chestiunea asta. Dacã voi veti tãcea si veti rãmîne
  nepãsãtori, atunci pietrele vor striga, iar tu rãmîi tãcut si
  dezinteresat?”(Migne PG Epistola II.81).

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Andrei,

   ipocrizia dumneavoastră deja m-a plictisit!

   Ocupați-vă de ce vă ocupați dumneavoastră toată ziua…dar nu mai mimați cunoașterea teologică.

   Numai bine!

 • Cum ziceti dvs. parinte. Eu va doresc o viata frumoasa in continuare!

 • Părinte, nu sunt de acord cu blogurile pe care le criticați, dar în ceea ce-i privește pe legionari, critica dvs merge prea departe.

  S-a ascuns adevărul istoric despre ei. Eu am studiat fenomenul legionar și am citit câteva cărți de-ale lor.

  Dacă le-ați citi, a-ți rămâne impresionat.

  ÎPS Bartolomeu Anania a criticat Legiunea, dar a spus: „Marturisesc insa ca in „Fratia de Cruce” din Seminar nu se facea politica, nici antisemitism, ci doar educatie, si ca nu am avut de invatat decat lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam si de patrie, corectitudine, disciplina in munca, cultivarea adevarului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu”.

  Căpitanul a salvat un evreu de la înec.

  Așa cum despre Inchiziția catolică se spun diverse falsuri, același lui se întâmplă și cu Mișcarea Legionară.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Avem dreptul să avem opinii, domnule Cristian!

   Iar dacă opiniile noastre nu se potrivesc întotdeauna…înseamnă că trăim lucrurile diferit sau citim surse diferite.

 • Din peripetiile autointitulatilor legionari de azi: cautati afilierile d-lui Ilie Badescu, citat ca un mare traitor roman si pus la mare cinste pe varii bloguri.

  O sa constatati ceva dragut.

  Legionarii de azi inalta ditirambi masonului Dinu Sararu.

  Daca luati la mana lista celor laudati ca mari romani, o sa mai vedeti niste tulburatoare coincidente: care nu e mason, e rusofon. Care nu e rusofon, e securist.

  Legio…ce?

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Am observat și eu acest lucru, domnule Alexandru!

   Neolegionarii îi laudă chiar și pe torționarii lor…dacă cred că asta „le aduce” un beneficiu.

   Mulțumesc pentru privirea clară!

 • Pentru adevaratii ortodocsi care au postat mai sus!

  De ce va luptati cu un popa de internet, care sta toata ziua si citeste comentariile unor anonimi?

  Am vazut ca se ia in ras activitatea marilor sfinti de la sfintele noastre sinoade. E posibil sa se vorbeasca in asemenea hal despre ei?

  Luati asa la pachet? Cine este acest Piciorus mai intai de toate?

  De ce va jertfiti timp pretios sa discutati cu un ecumenist de talie modesta, in loc sa cititi articole sau sa vizionati documentare ale marilor nostri parinti duhovnicesti?

  Va rog domnule parinte pseudoortodox, nu va pierdeti din timpul atat de pretios in a lauda activitatea glorioasa a Patriarhiei Romane sub comanda inegalabila a PF-ului, nu-l pierdeti, raspunzandu-mi mie cu insultele grosiere pe care am vazut ca le emiteti atunci cand cineva nu este de acord cu „viziunea” dumneavoastra.

  Asa ca mai bine scrieti, in timpul asta, o epistola de multumire catre „prea fericirea” sa, poate va ofera un galon in plus.

  Oricum, a doua oara nu mai fac greseala de a mai intra pe acest blog negru de urat.

  Prima greseala nadajduiesc sa-mi fie iertata.

  Dumnezeu sa ma ierte daca am gresit scriind aceste randuri si nadajduiesc ca dumneavoastra bunul Dumnezeu sa va dea intelepciune si blandete!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Adrian,

   Dumnezeu, cu siguranță, vă vede ca pe unul dintre „cei mai mari Sfinți ai Săi”, de aceea, aveți dreptate: nu vă mai pierdeți timpul printre noi!

   Citiți cărți, vizionați documentare, mergeți la Patriarhie și luați binecuvântare de la Părintele Patriarh pentru nevoința de a învăța și pe alții „tainele” neolegionarismului și ale anti-ecumenismului, și, din când în când, atunci când mai coborâți din buna părere despre dumneavoastră…mai scrieți-mi câte o depeșă cu mustrări și învățăminte…că nu strică.

   „Cu blândețe și înțelepciune” sau drum de vară până-n-seară!

 • Odiosenia inselarii vine in nenumarate feluri dar am sa-l citez pe cel important: avutia nationala.

  Nu mai sunt ortodocsi cei care leapada ale lumii si se ingrijesc de ziua a opta, este „erou al neamului” ala care arde orele, saptamanile si lunile pe net, unii chiar anii, aparand un concept masonic, lansat oficial de Goethe: averea natiei bazata pe moneda hartie.

  „Sa stie toti, biletu-acesta are/ o mie de coroane ca valoare/ drept chezasie stau, nenumarate/ averile in solul tarii ingropate” invata dracul pe Faust sa scrie pe prima bancnota. Si din acel moment intra dihonia in toti.

  Fluctuatia banului hartie indreptateste pe Gheorghe, pana atunci sarac lipit sau bogat, dar bogat strict pe ce a muncit si produs, sa se considere parte din treburile cetatii in numele unor bogatii „garante” pe care nu le-a vazut si nu le va avea niciodata.

  si asa, din cetateni ai lui Hristos, devenim cetateni ai rosiei montane, ai gazelor de sist, au iesit energumeni de nu stiu cate ori cu parul valvoi sa apere orase, combinate, fabrici.

  raportul intre bogatia germaniei si a romaniei e cel dintre a romaniei si senegal. totusi umblam cu ochii scosi dupa europeni malefici. slovacia n-a cunoscut o zi de recesiune lucrand cu aceeasi ue, totusi romanii sunt convinsi ca masonii vor sa faca si sa dreaga in romania.

  Au reușit. ati lasat si munca si munca in Hristos ca sa umblati cu anii dupa naluciri. e suficient sa scrie saccsiv ca nu stiu ce e in pericol, va incolonati. au scris pe un blog ca ungureanu e evreu – evreu l-au proclamat, de bine ce are nume de botez in familie haralambie sau stefan.

  nu exista minciuna sfruntata sa nu treaca drept adevar ortodox si umbla unii din duhovnic in duhovnic sa gaseasca cuvant de osanda si cand nu il gasesc il pun in gura duhovnicului aceluia cu nerușinare, odiosenie maxima, ca sa isi parafeze mincinos osanda inchipuita cu cuvintele oamenilor harului.

  acupunctura a fost dovedita de medicii chinezi, culmea bataii de joc pentru noi, drept fenomen material si electric si se pot masura punctele cu aparate de masurat rezistenta cutanata si energumenul danion o proclama taoism pentru ca asa a auzit la cursurile lui Bivolaru, si pentru ca dracul nu iese usor din om, lasa cozi si gheare peste tot.

  profesorul ionescu targoviste a injectat radioizotopi in puncte de acupunctura si s-a vazut ca sunt fenomen magnetic si electric inca din 84 iar „duhovnicestii nostri” vazand ca nu le iese la socoteala sa osandeasca o metoda laica si cu rezultate complet independente de credinta practicantului au pus in gura lui Paisie Aghioritul cuvant de osanda care e un fals ordinar, cum i s-a pus si lui Damaschin Grigoriatul osanda homeopatiei ca nu stiu ce vrajitorie in gura si desi omul s-a lepadat si a spus ca vorbesc unii in numele lui, a ramas ratacirea pana azi. Asta e roada duhului?

  Indraciti cu acte care umbla cu parul valvoi sa proclame eretic pe unul si pe altul si ei sunt mama ereziei? Credinta gresita a cuiva despre o metoda medicala se transmite metodei?

  Asa a zis Maxim Marturisitorul, ca inteligibilele omenesti se transmit sensibilelor cu efecte in suprasensibile? Mama, doamne. Pai atunci daca grecii credeau ca un magnet e puterea  lui Hermes, voi sunteti idolatri… Astia sunt „fratii indreptatori” ai ortodoxiei? Sa mergem mai departe. Nespălaților, îndrăzniți să scrieți pe net că trebuie caterisit Serafim Joantă.

  … Că va da cu rest că a aprobat căsătorii mixte. bun. rafail noica pe vremea cand il chema razvan noica e fructul unei asemenea casatorii mixte.

  deci sa fi fost anatema mama unuia din cei mai mari monahi de azi că nu ați auzit că e la înțelegerea, judecata și răspunderea chiriarhului acest canon tocmai ca chiriarhul trebuie sa isi puna raspunderea ca sa nu ajungeti voi la tronul de sus judecati ca ati cerut sa fie anatema un pantec care a nascut pe unul de ale carui rugaciuni nu sunteti vrednici.

  si mai urmeaza sa zic: fericiti capsunarii din parohiile ortodoxe din UE, ca aia nu umbla dupa masoni si sunt 300 de biserici unde romania intoarce UE la ortodoxie prin marturie directa si ati numit ecumenist pe Baconsky ca le-a obtinut recunoastere oficiala in Spania si Italia.

  si numiti in toate felurile pe cei care fac ca BOR sa trimita slujire ortodoxa peste hotare si faceti asta pentru ca nu vorbiti de la voi ci rusia, mama relelor, curva beata de sange de mucenic roman si geloasa ca i s-a dat romaniei ortodoxie in limba latina, isi intinde balele peste voi.

  umbla printre voi doua nevointe grele: marea truda de a nu va fi nascut jidani si uriasa asceza de a nu fi homosexuali si cu astea in gura osanditi occidentul ca si cum nu ortodoxia trebuie sa converteasca occidentul.

  despre asta s-a spus „fiii lui efraim arcasi inarmati au intors spatele in zi de razboi”. au fost scosi parintii vostri de la faraon ceausescu care oprea inchinarea si-i punea sa trudeasca la caramizi, cu mana tare si cu brat inalt si ca intotdeauna cu sange de mucenic si nenorocitii de parinti care v-au nascut carteau, ca sa nu fie nimic nou sub soare, ca la faraon ceausescu aveau case si crapelnita, in desertul unde iti asumi libertatea singur nu erau cele de trebuinta.

  si acum v-a dat Dumnezeu sa va fete pe afara cum s-a scris si romania e plina de obezi care predica cum ii infometeaza UE si de nesimtiti care se cred sfintii puscariilor desi lor nu le-a tras nimeni o palma nici pentru obraznicie si au murit duhovnicii puscariilor care au vazut, ca Iosua, minunile mari si semnele facute acolo si au aparut, ca sa nu fie nimic nou sub soare sodomiteni si oameni care iau cele sfinte in usor adica voi.

  va pozati sub codreanu si gata, sunteti legionari.

  scrie un energumen ce nerozii ii vin in cap, gata, e de la Domnul.

  vorbiti de ierarhi ca si cum sunt chistoace de tigara, ca pentru aia s-a dat canonul care spune că cel mai rătăcit ierarh cu hirotonie validă e păstor,iar cea mai virtuoasă oaie rămâne oaie.

  l-ati auzit pe Sofian Boghiu sa spuna de un episcop ce luati voi in gura? pe Cleopa? si care din voi are nevointa acelora ca sa va revendicati discernamantul de la aceeasi sursa? nu-mi raspundeti mie, ratacitilor.

  raspundeti constiintei voastre, nu cumva sa vedeti curvele din italia si capsunarii din spania socotiti deasupra voastra, ca aia poftesc un catolic la parastas romanesc si poate nici nu stiu ce bine lucreaza iar voi cerneti tantarul si aduceti roada de ocari si va intitulati ortodoxie.

 • Asta ca sa nu intreb ceva direct: nu cumva mama rusia v-a bagat in cap schisma atat de adanc ca voi socotiti tot Sinodul ratacit si pe voi dreptii dreptilor, bai, blasfematorilor?

  Ca stie tot prostul alfabetizat canonul care spune sa nu asculti de episcopul care slujeste cu eretici (mai spune si ce sa nu slujeasca cu eretici dar va da cu rest…

  Dar spune ca pronuntarea drept ratacit a cuiva se face cu Sinod daca e ierarh sau cel putin cu 2 ierarhi daca e cleric.

  urmeaza intrebarea grea.

  Câte conversații știți să fi avut Saccsiv cu Teofan, Mitropolitul Moldovei, Șeful Comisiei de canonizare a Sinodului?

  a, scuze.

  duhovnicesc si atlet al credintei pana da de proceduri.

  la proceduri e doar infractorul care a fugit de puscarie. cunosc si eu puscariasi in Hristos, dar sa stiti ca talharul de-a stanga nu era indreptatorul apostolilor.

  nici al ucenicilor apostolilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *