Interviuri de conștiință (vol. 1) [36]

Interviuri de conștiință

  (vol. 1)

*

Realizate

de Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

***

Partea întâi, a 2-a, a 3-a, a 4-a, a 5-a, a 6-a, a 7-a, a 8-a, a 9-a, a 10-a, a 11-a, a 12-a, a 13-a, a 14-a, a 15-a, a 16-a, a 17-a, a 18-a, a 19-a, a 20-a, a 21-a, a 22-a, a 23-a, a 24-a, a 25-a, a 26-a, a 27-a, a 28-a, a 29-a, a 30-a, a 31-a, a 32-a, a 33-a, a 34-a, a 35-a.

***

Cuvintele comuniunii

(fotografie)

Cu Masterand Bogdan Ioan Stârceanu

13 august 2008. Prima parte[1].

Pr. Dorin Picioruș: Domnilor și doamnelor, dragi ascultători ai platformei Teologie pentru azi, avem ca invitat în această zi specială pe domnul Masterand Bogdan Ioan Stârceanu, cel care a fost colaboratorul nostru cel mai fidel în proiectul Colocviul internațional al comentariului decent[2]. Adică atunci când am dorit o oază de colocvialitate la nivel online…

Însă, din păcate, teologii ortodocși români și credincioșii noștri s-au dovedit refractari la dialog – mă refer la cei pe care i-am invitat. Nu doresc dialog onest dar doresc să ne vedem negrul de sub unghie…

Dar azi, acest prieten al nostru de suflet, domnul Bogdan Ioan, dorește să ne împărtășească opiniile sale pe diverse teme. Ca spre exemplu, despre blogging[3] – pentru că și dumnealui are blog[4] –, despre teologie – dânsul e masterand în teologie ortodoxă și a fost colegul nostru de an la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București, Profesor de Religie, tată a două copile[5]– despre experiența sa de viață, despre experiența sa de online, despre experiența sa teologică.

Domnule Bogdan, prima noastră întrebare din această zi e următoarea: cum vedeți onlineul românesc ortodox și, totodată, onlineul în general? Care e situația creatorilor de online în materie de blogging? Nu vă mai întreb de saituri, pentru că – și cred că sunteți în asentimentul nostru –  vremea saiturilor a cam trecut…Oamenii vor acum  conectivitate, vor ca lucrurile să fie updatate zilnic.

Cum vedeți, pentru început, onlineul românesc?

Mast. Bogdan Stârceanu: Înainte de toate aș vrea să vă mulțumesc pentru acest interviu…Iar în ceea ce privește întrebarea dumneavoastră aș vrea să spun, în principal, următoarele lucruri: primul dintre ele e acela, că onlineul, în general – pentru că vreau să merg de la general spre particular –,

Pr. Dorin Picioruș: Da, e un lucru bun!…

Mast. Bogdan Stârceanu: se confruntă cu o mare problemă…

Pr. Dorin Picioruș: Cu un simptom…Care e acest simptom?

Mast. Bogdan Stârceanu: Da, da, da!…Simptomul e: tentația anonimatului. Căci în online, persoana X are posibilitatea sau, mai bine spus, are șansa să se exprime lăsând la o parte prejudecăți, anumite tare pe care le are, anumite frici pe care le are vizavi de orice lucru.

Însă tentația anonimatului reprezintă un lucru negativ și, în același timp, un risc. Un risc foarte mare dar și o șansă foarte mare.

Pr. Dorin Picioruș: Da!…

Mast. Bogdan Stârceanu: De ce? Pentru că, din punctul de vedere al șansei, persoana respectivă are posibilitatea de a crea

Pr. Dorin Picioruș: de a face ceva serios

Mast. Bogdan Stârceanu: serios…cinstit…

Pr. Dorin Picioruș: Da!…

Mast. Bogdan Stârceanu: și de folos celorlalți…Numai că partea negativă e aceea că foarte ușor poate cădea în lucruri mărunte, fără semnificație. Iar aceasta e o pierdere de timp. Și de aceea cred că onlineul, așa cum e el astăzi, trece prin niște schimbări capitale.

Dacă privim istoria internetului în general, observăm că, la început, acesta era limitat la spații elitiste. Era un spațiu pentru universitari. Dar când a ajuns în casa fiecăruia…

Pr. Dorin Picioruș: Adică atunci când a ieșit din sfera militară…

Mast. Bogdan Stârceanu: Da, da!…Din sfera militară a trecut în spațiul elitist al universităților…Apoi când acest spațiu virtual, o altă lume…

Pr. Dorin Picioruș: a început să fie populat de oricine…

Mast. Bogdan Stârceanu: atunci a devenit banal, așa cum a ajuns acum curentul electric, apa la robinet…

Pr. Dorin Picioruș: Da, atunci când s-a banalizat!…

Mast. Bogdan Stârceanu: Când el s-a banalizat și oricine poate avea acces la el, onlineul a început „să trăiască” criza lipsei de personalitate. De personalitate reală.

Pr. Dorin Picioruș: Da!…

Mast. Bogdan Stârceanu: Pentru că personalitatea onlineului e creată de fiecare dintre noi.

Pr. Dorin Picioruș: E creată de fiecare creator de online!

Mast. Bogdan Stârceanu: Da, exact!…Însă, în ceea ce privește onlineul românesc, pot spune că el, în general, urmărește tendința globală. Dar, în particular, putem caracteriza onlineul românesc ca fiind lipsit de responsabilitate

Pr. Dorin Picioruș: Pentru ceea ce scrie…

Mast. Bogdan Stârceanu: Exact: pentru ceea ce scrie!…Și dacă tot vorbim despre onlineul românesc, nu ne putem debarasa de ceea ce e acum…nu neapărat la modă, ci care răspunde foarte bine nevoilor oamenilor de azi, și anume bloggingul

Pr. Dorin Picioruș: Da!…

Mast. Bogdan Stârceanu: Și cred că despre acesta trebuie să vorbim…

Pr. Dorin Picioruș: Da, e important să vorbim!

Mast. Bogdan Stârceanu: Iar bloggingul românesc se caracterizează printr-o desuetudine extraordinară. O desuetudine ieșită din orice fel de limite. Dacă observăm atent, marea majoritate a blogurilor românești, cu mici excepții – nu putem să generalizăm! – se caracterizează printr-o pronunțată lipsă de originalitate.

Mulți au dorința de a fi în față, de a părea originali dar fără să aibă ceva în spate. Vor să fie lăudați…

Pr. Dorin Picioruș: pentru că sunt prezenți online,

Mast. Bogdan Stârceanu: Exact, exact!…

Pr. Dorin Picioruș: pentru că sunt și ei printre alții…

Mast. Bogdan Stârceanu: Da!…Dar fără a munci. Fără a aduce, într-adevăr, ceva nou

Pr. Dorin Picioruș: Fără a veni cu unicitatea ta pe…

Mast. Bogdan Stârceanu: Exact!

Pr. Dorin Picioruș: piața onlineului.

Mast. Bogdan Stârceanu: Iar lucrul acesta nu există din păcate – din păcate pentru noi – sau există, dar există într-o mică măsură, nici în bloggingul din Occident. Din Statele Unite…

Spre exemplu, să vorbim despre platforma Engadget[6], care se ocupă de IT și nu de teologie. Pe care eu o accesez de câteva ori pe zi…Nu neapărat pentru a afla noutăți – pentru că ele devin banale în scurt timp – ci de a observa cu câtă rapiditate, cu cât…

Pr. Dorin Picioruș: profesionalism

Mast. Bogdan Stârceanu: profesionalism, exact!…persoanale care scriu

Pr. Dorin Picioruș: relaționează cu alții…

Mast. Bogdan Stârceanu: Dar nu numai că relaționează dar aduc știri realmente noi. Și unele dintre ele sunt foarte folositoare în privința anumitor lucruri. Și uneori aceste știri nu sunt numai din IT ci și din știință, în general.

Altă platformă online, tot din domeniu: Daily Tech[7] – care e un intermediar între blogging și sait –  la fel ca primul, aduce ceva nou în mod permanent. Însă nu din când în când…ci de mai multe ori pe zi, fiind updatat constant.

Ce vreau să spun [prin asta]? Că onlineul românesc și, în perspectivă, bloggingul românesc, are șanse de revitalizare, numai dacă în el se vor implica persoane serioase, persoane care au dorința de a aduce ceva nou.

De aceea, eu fac apel la oamenii care stau retrași…La oamenii de cultură, de știință…din domeniul teologic, la oamenii de creație în general, care poate că nu știu acum să editeze online, dar care pot crea, pot aduce un suflu nou, în spațiul bloggingului românesc.

Pr. Dorin Picioruș: Pentru că sunt reticenți, în definitiv, față de relaționarea directă cu cititorii dumnealor…

Mast. Bogdan Stârceanu: Pentru că observ, că foarte mulți dintre oamenii de creație de astăzi au o reticență

Pr. Dorin Picioruș: Da, e evidentă!…

Mast. Bogdan Stârceanu: față de online, suspectând domeniul de superficialitate.

Pr. Dorin Picioruș: De infantilism. Considerând că de asta trebuie să se ocupe numai tinerii ăștia, care nu știu prea multe

Mast. Bogdan Stârceanu: Însă trebuie să fim conștienți de faptul că tinerii ăștia, pe care noi îi criticăm, sunt viitorul țării ăsteia.

Pr. Dorin Picioruș: Da!…

Mast. Bogdan Stârceanu: Și că…

Pr. Dorin Picioruș: așa arată viitorul!

Mast. Bogdan Stârceanu: Din păcate!…Dar o updatare în acest spațiu ar fi mult mai folositoare decât [metodele tradiționale de prezentare a culturii]…

Și dau un exemplu! O carte o publici…apoi o…

Pr. Dorin Picioruș: o mediatizezi

Mast. Bogdan Stârceanu: într-un anume fel într-un ziar…apoi într-un spațiu clasic: într-o librărie, într-o bibliotecă…Însă cea mai bună mediatizare a cărții respective,

Pr. Dorin Picioruș: ți-ai face-o tu însuți, scriitorul, cel care ai scris cartea!…Dacă vorbești despre modul cum ai creat-o…despre cum ai vrea să fie receptată…despre cui îi este adresată…

Mast. Bogdan Stârceanu: Cam așa văd eu lucrurile!

Pr. Dorin Picioruș: Dar nu v-ați referit la bloggingul ortodox (râd)…

Mast. Bogdan Stârceanu: Nu! Despre el mai la sfârșit (râde)…pentru că are o specificitate anume…


[1] Prima filă audio are 40. 26 minute.

[2] Derulat timp de o lună de zile, între 15 septembrie-15 octombrie 2007.

[3] Scrisul online.

[5] Acum are trei fete: Maria, Ioana și Ana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *