Despre ierarhia Bisericii în sec. I d. Hr. [5]

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Studii
de Teologie Dogmatică Ortodoxă

(vol. 3)

 *

Partea întâi, a doua, a treia și a 4-a.

*

***

Sfântul Apelles a fost episcop al Smirnei, Sfântul Aristobulus a fost episcop al Britaniei, Sfântul Narcissus a fost episcopul Atenei, Sfântul Irodion a fost episcop de Tarsus, Sfântul Rufus a fost episcop de Tibe, Sfântul Asingcritos, a fost episcop de Ircania, Sfântul Flegon a fost episcop de Marathon, Sfântul Ermas a fost episcopul Dalmației, Sfântul Patrobas a fost episcop în Puteoli, Sfântul Ermas a fost episcop în Filippupoli[1].

Al 39-lea din cei 70, Sfântul Linus, a fost episcopul Romei, Sfântul Gaios a fost episcopul Efesului, Sfântul Filologus a fost episcop în Sinopi, Sfântul Luchios a fost episcopul Laodiceei Siriei, Sfântul Iason a fost episcop de Tarsus, Sfântul Sosipatros a fost episcop în Iconium și la fel și Sfântul Tertius. Sfântul Erastos a fost episcop în Panellas, Sfântul Cuartos a fost episcop în Beritus, Sfântul Apollos a fost episcop în Cezareea, Sfântul Sostenis a fost episcop în Colofonia și la fel a fost și Sfântul Tihicos, Sfântul Epafroditos a fost episcop în Andriaca, Sfântul Caesar a fost episcop în Dirrachium, Sfântul Marcos, vărul Sfântului Varnavas, a fost episcop în Apollonia[2].

Sfântul Iustos a fost episcop al Eleutheropolisului, Sfântul Artemas a fost episcop în Listra, Sfântul Climis [Clement] a fost episcop de Sardis, Sfântul Onisiforos a fost episcop de Corone, Sfântul Tihicos a fost episcop de Halchidon/ Calcedon, Sfântul Carpos a fost episcop de Beritus în Thracia, Sfântul Evodios a fost episcopul Antiohiei, Sfântul Aristarhos a fost episcop de Apamia, Sfântul Marcos a fost episcopul Bibloupolisului, Sfântul Zinas a fost episcop de Diospolis, iar Sfântul Filimon a fost episcop de Gaza[3].

Sfântul Iacov, episcopul Ierusalimului și fratele Domnului, e pomenit pe 23 octombrie. El a fost episcop al Ierusalimului timp de 30 de ani și la 66 de ani a fost martirizat[4], fiind aruncat de evrei de „pe aripa Bisericii”[5], apoi i s-a zdrobit capul cu un lemn[6].

Ierarhie 35ierarhie 36Sfântul Ananias l-a botezat pe Sfântul Apostol Pavel[10] și a fost martirizat prin ucidere cu pietre[11]. Mormântul său se află în Armenia[12] și este acesta[13]:

mormantul Sfantului Apostol AnaniasSfântul Prohor, unul dintre cei 7 diaconi, a devenit mai apoi episcopul Nicomidiei, în Bitinia și este pomenit pe 28 iulie[14] și a fost martirizat în Antiohia[15].

Sfântul Timon al Bostrei e pomenit pe 28 iulie și pe 30 decembrie, el fiind, la început, unul dintre cei 7 diaconi[16].

Sfântul Parmenas, episcop de Soli, a fost martirizat în Filippi, în Macedonia, în anul 98 d. Hr., fiind pomenit pe 4 ianuarie dar și pe 28 iulie, pentru că a fost, mai întâi, unul dintre cei 7 diaconi[17]. Însă, potrivit sursei de aici[18], există Soli de Cipru[19] dar și Soli de Cilicia[20].

Nicolae, episcopul Samariei, nu e pomenit pe 4 ianuarie la Soborul Sfinților 70 de Apostoli. Pentru că, potrivit Sfântului Irineu de Lyon, Nicolae a fost fondatorul sectei nicolaiților[21]. El era unul dintre cei 7 diaconi.

ierarhie 37ierarhie 38Sfântul Evanghelist Marcos, episcopul Alexandriei Egiptului, a fost martirizat în anul 68 d. Hr. și este pomenit pe 25 aprilie[26]. El a hirotonit episcopi, preoți și diaconi și în Libia și Pentapolis[27].

În Alexandria, Sfântul Marcu, Evanghelistul, îl hirotonește episcop pe Anania și îi hirotonește pe preoții Maleon, Sabin și Cherdon. Alături de 7 diaconi și alți 11 clerici[28].

În jurul Pentapolisului, Sfântul Marcu hirotonește „episcopi, preoți și clerici”[29]. El a fost martirizat în a doua zi de Paști, fiind sugrumat cu funia și târât peste pietre ascuțite[30].

Sfintele sale Moaște sunt în Basilica romano-catolică Sfântul Marcu din Veneția[31]:

mormantul Sfantului Evanghelist MarcuCopții susțin însă că în catedrala coptă Sfântul Marcu din Alexandria Egiptului se află capul Sfântului Evanghelist Marcu[32]. În 1968, romano-catolicii au dat copților o parte dintre Sfintele Moaște ale Sfântului Evanghelist Marcu, care fuseseră furate în 828 d. Hr. din Alexandria și duse în Veneția, și care acum se păstrează în aceeași catedrală din Alexandria[33].

Sfintele Moaște ale Sfântului Evanghelist Marcu, din catedrala coptă din Alexandria Egiptului, se păstrează astfel[34]:

My beautiful pictureSfântul Evanghelist Luca e unul dintre cei 70 de Sfinți Apostoli ai Domnului, amintit de Sfântul Ipolit în lista lui la nr. 15, dar fără indicarea că ar fi fost episcop[35]. El este pomenit pe 18 octombrie, pe 22 aprilie, pe 20 iunie și pe 4 ianuarie, fiind primul iconograf al Bisericii[36]. Sfântul Apostol Luca a hirotonit preoți și diaconi în Bisericile din Beotia și a adormit în pace pe la vârsta de 80 și ceva de ani[37].

ierarhie 39În imaginea de mai jos e mormântul său din Tive, Grecia[44]:

Sfinte Moaste ale Sfantului Evanghelist LucaSfantul Apostol SilasSfântul Apostol Silas[45]

ierarhie 40Sfântul Apostol Crescent, care a fost episcop de Carchedon, în Galia, e pomenit pe 30 iulie[51]. El l-a hirotonit episcop de Vienne[52] pe Sfântul Zaharia, ucenicul său, care a fost martirizat în timpul împărăției lui Traian, în 106 d. Hr.[53]. Și Sfântul Crescent a murit martiric, în Galatia, în timpul împărăției lui Traian[54].

ierarhie 41Din pagina citată ultima oară, am fost trimis la ziua de 22 februarie, când se face pomenire de „Aflarea Moaștelor Sfinților Mucenici celor din Evghenia”. Și aici se spune că printre Sfintele Moaște găsite în Evghenia au fost și cele ale „Sfântului Andronic, unul din[tre] cei 70 de Apostoli, și ale Iuniei, ajutătoarea lui”[59]. Din sursa de aici[60], aflăm însă că Sfintele Moaște au fost descoperite „at Constantinople, near the gates and tower in the Eugenius quarter [la Constantinopol, în apropierea porților și a turnului, în cartierul Eugenius]. De unde rezultă că Evghenia nu este o localitate ci un cartier din Constantinopol.

În imaginea iconografică următoare avem martirizarea Sfinților Apostoli Stahie, Amplias și Urban[61]. Conținută în Menologionul lui Vasile al II-lea[62].

martirizarea Sfintilor Apostoli Stahie, Amplias si UrbanSfântul Apostol Amplias, episcopul de Odyssus, e pomenit pe 31 octombrie. A fost martirizat. Localitatea în care a fost episcop este Lydda a Odyssopolisului din Iudea. În mod prescurtat: Diospolis[63]. E vorba de actualul Lod[64].

Sfântul Apostol Urban, episcopul Macedoniei, e pomenit pe 4 ianuarie și 31 octombrie. A fost martirizat[65].

ierarhie 42Sfântul Apostol Apelles, episcopul Smirnei, este pomenit pe 31 octombrie. Însă aici[67] și aici[68] el este pomenit ca episcop de Iraclia Thraciei și nu de Smirna.

Sfântul Apostol Aristobul, primul episcop al Britanniei romane[69], e pomenit pe 16 martie[70], pe 4 ianuarie și pe 31 octombrie[71]. El i-a convertit pe britanici, care erau „oameni sălbatici”[72] și „le-a sfințit preoți și diaconi”[73].

Sfantul Apostol Aristobul, episcopul BritannieiSfântul Apostol Aristobul, episcopul Britanniei[74]


[1] Cf. Appendix to the Works of Hippolytus, ed. cit., p. 256.

[2] Ibidem.

[3] Ibidem.

[4] Viețile Sfinților pe luna octombrie, ed. cit., p. 292.

[5] Idem, p. 291-292.

[6] Idem, p. 292.

[7] A se vedea:

http://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Cleopa.

[8] Idem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ananias_of_Damascus.

[9] Idem: http://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Anania.

[10] Viețile Sfinților pe luna octombrie, ed. cit., p. 16.

[11] Idem, p. 18.

[12] Cf.

http://en.wikipedia.org/wiki/Surb_Zoravor_Church_of_Yerevan.

[13] Imaginea e preluată de aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Surb_Zoravor_Church_of_Yerevan#mediaviewer/File:Ananias%27_tomb_in_Armenia.jpg.

[14] Viețile Sfinților pe luna iulie, retipărite și adăugite cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române după ediția din 1901-1911, Ed. Episcopiei Romanului, Mănăstirea Sihăstria, 1997, p. 539.

[15] Idem, p. 540.

[16] A se vedea: http://orthodoxwiki.org/Apostle_Timon.

[17] Idem: http://orthodoxwiki.org/Apostle_Parmenas.

[18] Idem: http://en.wikipedia.org/wiki/Parmenas.

[19] Idem: http://en.wikipedia.org/wiki/Soli,_Cyprus.

[20] Idem: http://en.wikipedia.org/wiki/Soli,_Cilicia.

[21] Sfântul Sfințit Mucenic Irineu al Lyonului, Aflarea și respingerea falsei cunoașteri sau Contra ereziilor, vol. 1, trad. din lb. engl., introd. și note de Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș, Teologie pentru azi, București, 2007, p. 138.

Cartea poate fi downloadată de aici:

http://www.teologiepentruazi.ro/2009/11/03/sfantul-sfintit-mucenic-irineu-al-lyonului-contra-ereziilor-vol-1/.

[22] Idem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Salamis,_Cyprus.

[23] Idem: http://en.wikipedia.org/wiki/Barnabas.

[24] Viețile Sfinților pe luna iunie, ed. cit., p. 183.

[25] A se vedea:

http://www.whatson-northcyprus.com/interest/famagusta/salamis/barnabas.htm. Imaginea supra e preluată din articolul de aici:

http://blogs.messiah.edu/barnabas_in_cyprus/2011/10/02/sufi-muslims-praying-at-the-tomb-of-barnabas/.

[26] Cf.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_the_Evangelist.

[27] Viețile Sfinților pe luna aprilie, retipărite și adăugite cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române după ediția din 1901-1911, Ed. Episcopiei Romanului, Mănăstirea Sihăstria, 1995, p. 311.

[28] Idem, p. 314-315.

[29] Idem, p. 315.

[30] Idem, p. 316.

[31] Imaginea e preluată de aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Patriarch_of_Venice#mediaviewer/File:St._Mark%27s_Basilica_%28altar%29.jpg.

[32] A se vedea:

http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Mark%27s_Coptic_Orthodox_Cathedral_%28Alexandria%29.

[33] Ibidem.

[34] Imagine este preluată de aici:

http://www.touregypt.net/images/touregypt/Saint-Mark_Chest__Relics_Shrine_Cathedral_Alexandria.jpg.

[35] Cf. Appendix to the Works of Hippolytus, ed. cit., p. 255.

[36] A se vedea:

http://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Luca.

[37] Viețile Sfinților pe luna octombrie, ed. cit., p. 228.

[38] A se vedea:

http://en.wikipedia.org/wiki/Luke_the_Evangelist.

[39] Idem: http://en.wikipedia.org/wiki/Boeotia.

[40] Idem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Luke_the_Evangelist.

[41] Idem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Abbey_of_Santa_Giustina.

[42] Idem:

http://en.wikipedia.org/wiki/St._Vitus_Cathedral.

[43] Idem: http://en.wikipedia.org/wiki/Thebes,_Greece.

[44] Imaginea e preluată din articolul de aici:

http://www.johnsanidopoulos.com/2010/10/authenticating-relics-of-saint-luke.html.

[45] Sfânta frescă e preluată de aici:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Silas%2C_apostle.jpg.

[46] A se vedea: http://en.wikipedia.org/wiki/Silas.

[47] Idem: http://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Sila.

[48] Viețile Sfinților pe luna iulie, ed. cit., p. 560.

[49] A se vedea:

http://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Silvan.

[50] Idem: http://en.wikipedia.org/wiki/Thessaloniki.

[51] Viețile Sfinților pe luna iulie, ed. cit., p. 560.

[52] A se vedea:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bishop_of_Vienne.

[53] Idem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Zachary,_Bishop_of_Vienne.

[54] Viețile Sfinților pe luna iulie, ed. cit., p. 560.

[55] A se vedea:

http://en.wikipedia.org/wiki/Epenetus_of_Carthage.

[56] Idem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Andronicus_of_Pannonia.

[57] Viețile Sfinților pe luna iulie, ed. cit., p. 561.

[58] Viețile Sfinților pe luna mai, retipărite și adăugite cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române după ediția din 1901-1911, Ed. Episcopiei Romanului, Mănăstirea Sihăstria, 1996, p. 347.

[59] Viețile Sfinților pe luna februarie, retipărite și adăugite cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române după ediția din 1901-1911, Ed. Episcopiei Romanului, Mănăstirea Sihăstria, 1992, p. 246.

[60] A se vedea:

http://oca.org/saints/lives/2014/02/22/100579-uncovering-of-the-relics-of-the-holy-martyrs-at-the-gate-of-euge.

[61] Preluată de aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Urban_of_Macedonia#mediaviewer/File:Stachys,_Amplias,_Urban_%28Menologion_of_Basil_II%29.jpg.

[62] A se vedea:

http://en.wikipedia.org/wiki/Menologion_of_Basil_II.

[63] Idem: http://orthodoxwiki.org/Apostle_Amplias.

Ca episcop de Diospolis apare în Viețile Sfinților pe luna octombrie,ed. cit., p. 407.

[64] A se vedea: http://en.wikipedia.org/wiki/Lod.

[65] Idem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Urban_of_Macedonia.

[66] Idem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Stachys_the_Apostle.

În Viețile Sfinților pe luna octombrie, ed. cit., p. 407, ni se spune că a fost episcop de Bizantium timp de 16 ani. Lucru care confirmă sursa citată anterior, pentru că între 38-54 d. Hr. sunt tocmai 16 ani.

[67] Viețile Sfinților pe luna octombrie, ed. cit., p. 407.

[68] A se vedea:

http://orthodoxwiki.org/Apostle_Apelles.

[69] Idem:

http://en.wikipedia.org/wiki/Aristobulus_of_Britannia.

A se vedea și: http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Britain.

[70] Idem: http://oca.org/saints/lives/2014/03/16/100816-apostle-aristobulus-of-the-seventy-the-bishop-of-britain.

[71] Viețile Sfinților pe luna octombrie, ed. cit., p. 407.

[72] Viețile Sfinților pe luna martie, retipărite și adăugite cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române după ediția din 1901-1911, Ed. Episcopiei Romanului, Mănăstirea Sihăstria, 1995, p. 250.

[73] Ibidem.

[74] Sfânta Icoană e preluată de aici:

http://images.oca.org/icons/lg/March/0316Aristobulus.jpg.

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *