Mitropolitul și extremiștii

O întâmplare halucinant de adevărată. Toată discuția e despre îndrăzneala nerușinată a 4 inși, mai negri la față, de a-l forța pe ÎPS Teofan Savu să iasă din Biserică și să stea cu ei de vorbă. Lucru care, la București, s-ar fi rezolvat printr-o luare a indivizilor de către Jandarmerie și prin ducerea lor la niște întrebări…directe.

Marea „problemă” a lor? Ca Mitropolitul „să își retragă” semnătura dată la Sinodul de la Creta.

Iese Mitropolitul, după cum vedeți în imagini, stă cu ei de vorbă, le explică pe înțelesul lor, cu o răbdare lungă, frumoasă, condescendentă, le spune că el e ortodox, că niciunul dintre Ierarhii noștri nu s-a „unit” cu nimeni, cu niciun eretic, și că Sinodul a fost ortodox…iar ei pun întrebări peste întrebări învățate „dă pă net”.

Ce mi-au spus mie, de câteva zile, la articolul cu o sută de comentarii…i-au spus și Mitropolitului Moldovei. Iar, la final, i-au spus fraza bombă: că dacă el nu își „retrage” semnătura, e pentru ei ca Arios, ereticul.

Acum, în mod evident, huliganii cu pricina, care au fost nesimțiți din cale afară, nu aveau de-a face cu teologia. Ce spuneau ei…li se spusese, fuseseră învățați, montați, și au spus-o ca pe-o poveste. Pentru că au venit cu aparatul de fotografiat, l-au filmat pe Mitropolit, pentru ca ei să pară „eroii” credinței.

Eroi?!!! Nu! Ci penibili. Numai că în capul lor ei cred că toată lumea „e de acord” cu ei. Nu, nu e de acord! Ci extremismul moldovenesc, emanat de la Starețul Iustin Pârvu, cât și de la alții din jurul lui, a născut astfel de oameni. Care nu sunt oameni ai credinței, ci oameni ai ciomagului. Ți-ar da în cap cu ce au la îndemână, dacă afirmi că „nu ești de acord” cu ei.

Eu cred că Mitropolitul și Ierarhii din Moldova au nevoie de oameni de protecție pe viitor. Pentru că extremiștii s-au radicalizat și, pe viitor, pot da cu pumnul, pot înfige cu cuțitul, pot trage cu arma. Ce spun ei e una, dar ceea ce fac e alta. Și ceea ce fac ne aduce aminte de legionarismul secolului trecut, care a omorât „în numele” credinței. Adică al fanatismului din capul lor.

23 de comentarii la „Mitropolitul și extremiștii”

 1. mai bine nu te nasteai faci greseli mari fata de Sfantul tarii noastre Iustin Parvu si Sfintii legionari!!!! Vei vedea la Judecata lui Hristos in ce slava sunt acestia si vei regreta!!!!

  1. Doamnă Florentina,

   sunteți o ucenică a Părintelui Iustin Pârvu?

   Orice naștere e o mare binecuvântare pentru familie și pentru Biserică. Tocmai de aceea, milioanele de avorturi ale românilor nu sunt „o bucurie” pentru nimeni.

   Iar afirmațiile „toți suntem credincioși” și „toți suntem păcătoși” sunt ambele corecte.

   Dacă e sau nu e Sfânt…vom vedea. Dumneavoastră, dacă știți că e „Sfânt”, înseamnă că sunteți o mare văzătoare de cele dumnezeiești.

   Până la Judecata Domnului…eu zic să învățăm să scriem și să vorbim limba română. După aceea să ne suflăm nasul în batistă…și să ne vedem lungul nasului.

   Vă doresc numai bine, doamnă!

 2. ma iertati , dar mie imi pare si cel cu barba mai negru la fata , iar Staretul Iustin cred ca e in pace , nu am vazut la parintele nimic extremist . l ati cunoscut ?

  1. Domnule Gabriel,

   Dumnezeu să ne ierte!

   Ce, sunteți rasist?

   L-ați văzut dumneavoastră în Rai pe Starețul Iustin Pârvu sau v-au spus-o alții? Dacă nu ați „văzut” nimic la el extremist, atunci totul e „bine”.

   Nu, nu l-am cunoscut! Dar mi-e de ajuns să-i cunosc pe ucenicii săi din online. Când îi văd…îmi trece cheful să-l cunosc…și să-i cunosc.

   Numai bine! Pe la noi e soare…

 3. esti o javră ordinară, popă mincinos.tu singur marturisești că „nu ești de acord” cu ei, nu esti de acord cu Adevărul.pocăiește-te ereticule, că iadul e plin de teologi destepti ca tine.

  1. Insultele nu vă fac mai înalt și nici mai chipeș. Nici măcar mai inteligent.

   Eu zic să vă feriți de Iad la modul concret. Adică făcând ceva.

   Dacă înjurați online nu vă dă nimeni nicio diplomă de absolvent de facultate.

   Soarele va răsări și mâine!

 4. Domnule Chiciorus esti sanatos? Sau te au spalat si pe dumneata masinile de spalat creiere? Domnule Piciorus de curiozitate ai citit ce spune parintele Staniloaie despre ecumenism si de cei ca tovarasul Teofoan? Ai auzit de prigoane? Nu te gandesti ca facand asemenea afirmatii tampite incurajezi ca jandarmeria sa abuzeze de oamenii care marturisesc credinta? Dupa ce in ultimii ani majoritatea europopilor si au mintit proprii ucenici dandu le liber la orice patima, s-a ajuns acum ca oamenii normali sa fie foarte putini, iar acestia doresc sa isi revina si ceilalti din boala patimilor si din lanturile diavolilor. Pe cei ca dumneata , iadul cel vesnic o sa va manance.

  1. Sunt perfect sănătos din punct de vedere clinic și apt ca să slujesc, să scriu și să comunic chiar și cu…huliganii.

   Iar pe cap mă spăl cu șampon, pe mâini cu săpun din plante aromate și la subraț mă dau cu „șprai”. Vă vine să credeți?

   Când o să-l citiți și dumneavoastră pe Părintele Stăniloae, să-mi dați de știre! Vă voi da un premiu.

   Am auzit de prigoane…cât și de Silviu Prigoană. Dar cred că pe dumneavoastră nu v-a vizitat nicio prigoană până azi. Dacă sunteți din București, poate că v-au vizitat mașinile lui Prigoană, ca să vă care murdăria din tomberoane.

   Poliția și Jandarmeria nu au de-a face cu oamenii care stau liniștiți la slujbe. Ci organele coercitive ale statului îi saltă în dubă doar pe cei care țipă, urlă și agasează Ierarhi și Preoți, pentru că nu știu să vorbească cu frumosul.

   Iadul e o realitate, în mod potențial, pentru toți. Vom mai vedea cum stau lucrurile!

   Până atunci, eu zic să vă lăsați de huligăneală și să treceți pe studiu. Numai bine!

   1. Prea cucernice parinte Piciorus,

    Va felicit pentru raspunsurile dvs. echilibrate si pentru ca il aparati pe IPS Teofan. Acesta este un ierarh integru, care s-a dus la Sinodul din Creta cu cele mai bune intentii de pace si fratietate cu ceilalti ierarhi ortodocsi si care A MARTURISIT ORTODOXIA acolo, asa cum o face si in tara noastra.
    Acest ierarh este un sfant si cu rugaciunile lui sfinte ne ajuta si pe noi, pacatosii.
    Cei care lovesc in el – si erau cat pe-aci sa il loveasca la propriu – nu sunt decat niste fanatici care nu inteleg ortodoxia si care au fost incitati la rascoala de catre un grup de agitatori din Grecia.
    Va rog sa nu va lasati, sa raspundeti tot asa de calm si echilibrat la toate insultele, sau sa ii ignorati pe cei care va ataca.

    1. Doamnă Andreea,

     scrierile mele, adică cărțile, predicile, articolele, munca aceasta imensă, de 10 ani, la nivel online…sunt pline de echilibru, de bun simț, de muncă de cercetare, de îngăduință față de oameni, dar și de multă iubire față de ei.

     Eu scriu după cum sunt, după cum trăiesc în fața lui Dumnezeu și a oamenilor.

     Și, cu toate acestea, confrații ortodocși aleg să comenteze mai degrabă la extremiștii noștri sau pe bloguri insignifiante, unde toată „munca” e să copieze texte din cărți sau de la alții și să le republice online…și nu aici, unde este echilibru, muncă și duhovnicie.

     Cărțile mele nu sunt comentate, nu sunt discutate, nu sunt șeruite pe diverse bloguri, saituri sau forumuri, deși sunt dăruite în mod gratuit și cu mult bun simț…și sunt în număr de 141 și nu de două-trei.

     Dumneavoastră ați venit să comentați la un articol unde, înainte, au venit doar extremiștii. Și ei au venit să scrie…pentru ca acest articol să fie în prim-plan pe Google, unde se vorbește despre ei, și nu cărțile mele, nu predicile mele.

     La acelea veniți cu toții, citiți, priviți…plecați…și nu spuneți niciun cuvânt!

     Așa că, degeaba sunt eu echilibrat, bun, frumos cu oamenii…dacă toți se duc acolo unde impostura și dezechilibrele primează, unde negarea Bisericii primează, unde minciunea primează.

     Mai pe scurt: extremiștii ortodocși români există pentru că ortodocșii români îi vizitează, îi comentează și îi încurajează. Și astfel aveți parte de cei pe care îi ajutați să își manifeste patimile la nivel online.

     Căci, la urma urmei, vorba cântecului, ce am eu…și nu au ei, dacă „toți suntem credincioși”? Dacă ei, extremiștii, sunt „cei mai buni”, „cei mai comentați”, „cei mai sfinți”…de ce vă plac liniștea și echilibrul meu?

     De ce vă plac eu…dar până azi nu m-ați comentat niciodată și nici nu știu cine sunteți?

     Întrebări pentru reflecția dumneavoastră…și pentru toți cititorii mei, care nu vor să și dialogheze cu mine.

     1. Preacucernice parinte Piciorus,

      Aseara a fost prima data cand am intrat pe site-ul dvs, despre care nu stiam nimic dinainte.
      De aceea a fost si primul meu comentariu pentru dvs.

      As vrea sa va spun ca nu sunteti singur in lupta impotriva fanatismului si a extremismului, ci mai
      sunt si eu si cred si sper ca mai sunt si altii care suntem adepti ai …intelepciunii si ai nejudecarii aproapelui, mai ales a ierarhilor nostri, care sunt lasati de Dumnezeu sa ne calauzeasca spre Imparatia Cerurilor.

      Nu va pot spune prea multe despre mine, decat ca sunt cadru didactic universitar, la o facultate de arte din Bucuresti. Iubesc Biserica noastra stramoseasca, pe preoti si pe ierarhi, precum si pe toti cei de o credinta cu mine.

      Dar sunt oripilata cand vad ce limbaj folosesc unii si ce hule apar chiar pe saiturile de teologie. NIci macar nu sunt in stare sa citesc aceste comentarii pline de venin, si sar peste ele.

      Imi pare nespus de rau ca in Biserica noastra s-a starnit un astfel de iures in care sunt angrenati „credinciosi” de tot felul, adica oameni care, in vreme de incercare, se leapada de mai-marii lor.

      Eu stiu ca noi trebuie sa ne rugam pentru ierarhii nostri, nu sa ii ponegrim.

      Pe IPS Teofan il admir si il respect, il consider cel mai bun ierarh pe care il avem, si ma intristeaza ca este lovit si atacat si insultat de catre niste oameni care, daca ar fi credinciosi adevarati, ar trebui sa aplice in practica ceea ce a spus Sfantul Apostol Pavel, adica „dragostea nu se poarta cu necuviinta”.

      Va urez succes in ceea ce faceti aici pe internet, adica in lupta cea buna, si sper sa mai am timp sa ma uit pe acest site.

      Cu stima,

      Andreea N.

     2. Doamnă Dr. Arh. Andreea Neacșu,

      mă bucur că ați descoperit platforma noastră în cele din urmă și că sunteți un om care nu pactizați cu extremismul religios din România!

      Pentru că este lucru firesc faptul de a respecta tot Sinodul Bisericii și toată ierarhia Bisericii și nu preferențial.

      Vă doresc numai bine!

 5. cine esti tu barbosule?Crezi ca nu stim multi dintre noi ca te’ai vandut pe tine cat si pe Hristos? Jeg uman ce esti, vei da socoteala la judecata de Apoi. Cand ai sa fii macar 1% ca Pr. Justin sa iti dai si tu cu parerea. Cat despre Pr. Justin este un sfant tu esti o iuda mason nenorocit satanist jegos. 

  1. Parcă și Părintele Iustin Pârvu avea barbă, nu?!

   Iar Domnul, în toate Sfintele Sale Icoane, are barbă.

   Oare de ce? Pentru ca să ne dea exemplu de cuviință duhovnicească.

   Cât am luat pe „vinderea” mea, dacă tot sunteți „înainte-văzător”? Și cine mi-a dat banii? Mi i-au dat masonii, mi i-au dat americanii, mi i-au dat legionarii, mi i-au dat echipa de fotbal Astra? Dacă tot știți „totul” despre mine, de ce nu mă dați „în vileag” cu totul? Deci cui m-am vândut și pe câți bani? Eventual, care sunt conturile în care îi țin?

   Dacă eu sunt „jeg”, înseamnă că dumneavoastră sunteți…ucenicul Părintelui Iustin Pârvu. Cel mai bun dintre ei.

   M-ați văzut în vreo lojă masonică? Sau la vreo întrunire satanică? Eu zic să clarificăm lucrurile, nu?!

   Însă, dacă masonii și sataniștii au început să scrie teologie ca mine înseamnă că sunt ortodocși.

  1. Domnule George,

   e urâtă atitudinea mea firească și normală față de agresarea Mitropolitului Moldovei sau agresiunea e frumoasă?

   Încă mai e luna august. Încercați să faceți ceva cu viața dumneavoastră. Ceva care să aibă greutate, importanță. Așa, să tăiați frunze la câini pe net, nu cred că vă aduce nicio frumusețe în suflet. Nu credeți?!

 6. si ce conteaza ca sunt negri la fata?..judecati oamenii dupa culoare?..sunteti rasist?..orice om indiferent de culoare ce e in credinta ortodoxa, e un madular viu al Bisericii..vai tie popa piciorus..Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării.Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri.

  1. Dar ce înseamnă, domnule Claudiu, rasist? Ceva de rasă? Ceva nobil?

   Eu știam că a fi rasist e o „virtute” legionară. Ce, sunteți împotriva legionarilor? Înseamnă că nu sunteți ucenicul Părintelui Iustin Pârvu. Pentru că Preacuvioșiei sale i se cânta „Sfântă tinerețe legionară” în loc de La mulți ani!

   Pentru dumneavoastră ce înseamnă „sminteală”?

   Eu zic să fiți atent cu termenii…pentru că nu veți mai fi primit pe „războinicele” bloguri ortodoxe. Dacă află ăia că persiflați legionarismul…sunt în stare să vă vopsească în verde din cap până în picioare. Așa cum au vopsit cimitirul de la Petru Vodă. Eu v-am avertizat!

   De la bine în sus!

 7. Domnul Vasile Vieru, zis și saccsiv, m-a publicitat cu o filă video, pentru ca toți să îmi cunoască față. Îi mulțumesc frumos pentru amabilitate!

  La schimb, nu pot să vă ofer decât o poză de la Roncea…cu publicitatorul meu.

  Adică acesta e saccsiv: primul din dreapta.

  Eu zic că e un tip bine! Voi?

 8. Incetul cu incetul transformam ortodoxia in tiganeala si pe preotii care au fost prigoniti si au facut ani multi si grei de inchisoare in vremea lor, in vinovatii ortodoxiei de azi!Prefer si eu un ortodoxism legionar, daca pana aici s-a ajuns cu „metaforele” din partea fratilor de aceeasi credinta, decat un ortodoxism milog!

  1. Doamnă Ana-Maria,

   Mișcarea Legionară din România a fost „o organizație paramilitară teroristă de orientare naționalistă-fascistă, creată după modelul organizațiilor naziste, cu un caracter mistic-religios, violent anticomunist, antisemit și antimasonic”.

   Așa că, dacă vorbiți de un „ortodoxism legionar” vorbiți de o politică religioasă extremistă.

   Partidul legionar a venit la putere cu ajutorul tancurilor germane, mareșalul Antonescu i-a sprijinit până ce, tot el, i-a și desființat, iar, când au venit comuniștii, majoritatea legionarilor au intrat în Partidul comunist și numai o mică parte dintre ei au înfundat închisorile. Iar acum, legionarii nu au niciun respect pentru cei care au făcut pușcărie dar nu au fost legionari, socotind că aceștia, care nu au fost legionari, au făcut pușcărie „degeaba”.

   Ce înseamnă pentru dumneavoastră „un ortodoxism milog”, când noi trăim, cu toții, din mila lui Dumnezeu?

   Părintele meu duhovnicesc, a cărui operă o găsiți aici, a suferit 12 ani și jumătate de închisoare, în cele mai crunte închisori ale României comuniste, pentru că unii au crezut că a fost „legionar”, dar el nu era. Adică a făcut închisoare în locul altcuiva, în mod nedrept, pentru că nu îi plăcea regimul politic.

   Iar Părintele meu duhovnicesc și toți creștinii ortodocși care s-au sfințit în închisorile comuniste, nu s-au sfințit din cauza că erau într-un partid, ci pentru că au cerut, în continuu, mila lui Dumnezeu, care să îi întărească întru toate.

   De aceea, eu zic că Ortodoxia noastră e plină de milă, e plină de răbdare, e plină de jertfelnicie, dar nu și de extremism, dar nu și de ură bolnavă nestăpânită.

 9. nu dai accept la comentarii fututi mortii ma’ti sa’ti fut de barbos chior si vandut, satano. Fututi mortii ma’ti de iuda, pisa’m’as pe tine. 

  1. În acest comentariu a ieșit la lumină întreaga „frumusețe” care vă bântuie.

   Și cam așa arătați cu toții, cei cărora eu v-am tot domnit în sus și în jos, adresându-mă cu domnule și cu doamnă, fără ca să meritați acest lucru.

   Pentru că nivelul vostru de viață și de exprimare e grobian, răzbunător, fără legătură cu Biserica lui Dumnezeu.

   Și tocmai de aceea e nevoie de oameni de forță ai Statului pe la Biserici și Mănăstiri: pentru ca să oprească manifestările de ură împotriva ierarhiei Bisericii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *