Mircea fa-te ca lucrezi sau despre elite

Emisiunea Altfel de duminica seara, 3 decembrie 2006, de pe Realitatea TV, le-a prilejuit domnilor Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu o discutie admirabila despre elite, despre rolul lor in societate si despre repugnarea, respingerea si ostilitatea impotriva elitelor, a celor care se fac ca fac si ei ceva pe lumea asta.

Tocmai de aceea am pus ca titlu spusa celebra, revolutionara, a fostului ministru al culturii la adresa lui Mircea Dinescu: Mircea fa-te ca lucrezi! Fa-te ca faci si tu ceva, ca oamenii sa zica, ca esti mare ganditor.

Asa se face, ca cel care nu cam face, are repulsie pentru cei care fac prea multe. Repulsia fata de elite, fata de cei care au facut din viata lor un program punctual, de implinire interioara si profesionala, este neavenita si nu ne ajuta deloc ca tara. Pentru ca Romania sa functioneze exista elite in toate sectoarele societatii, care fac sa mearga guvernul, institutiile statului, sa ni se aprinda becul in casa, sa ne curga apa pe teava din bucatarie, sa avem cat de cat securitate interna si externa. Daca prostii ar conduce lumea si in spatele lor nu ar exita baietii destepti, s-ar duce totul de rapa. Si mai presus de toate, daca Dumnezeu nu ar conduce lumea si prin cei rai, dar mai ales prin cei buni, unde ne-am putea trai oare viata?

Fuga de elite, denigrarea lor, inseamna sa iti dai singur foc la casa. Daca nu te opereaza doctorul cel bun, cum spunea aseara domnul Andrei Plesu, daca nu ai meditatorul cel bun care sa te invete o limba straina, daca nu ai parte de o educatie pe masura, nu poti sa ajungi unde vrei, nu poti sa ajungi in frunte. Iar daca ai ajuns in frunte pe cai cinstite si dovedesti ca esti bun in ceea ce faci, oamenii trebuie sa te respecte pentru asta, sa te iubeasca si sa fie impulsionati la randul lor sa te urmeze iar tu sa faci si mai mult pentru toti deopotriva.

Munca elitelor, a celor care stiu sa faca ceva bine si foarte bine este in folosul tuturor. Asteptam cu gura cascata cate un program bun pentru calculator, cate o enciclopedie, cate o carte buna, cate un joc bun. Daca nu le-ar face o suma de oameni care se pricep foarte bine la asta, degeaba am astepta noi sa curga ceva la noi pe net, daca nu are cine sa le faca.

Ieri sau alaltaieri in media romaneasca a aparut stirea ca un tanar de numai 22 de ani, din Romania, din Transilvania, a intrat de cateva luni in computerele de la NASA, le-a destabilizat sistemul, serverele, si i-a panicat pe marii informaticieni americani de le-au mers fulgii. Daca nu ar exista tineri ca baiatul asta, care sa dea lectii de inteligenta, am crede ca toti suntem mitocani, prosti, nesimtiti, ca suntem niste animale care doar toarcem la gura sobei. Dar unul ca asta, si sunt multi care ne uimesc prin darurile pe care li le-a dat Dumnezeu, dovedesc ca munca cu tine insuti, staruinta in lucru este adevarata implinire si impacare, este adevarata bucurie ca traiesti si faci lucruri importante.

Elitele sunt pretutindeni, sublinia Andrei Plesu aseara. Exista elite ale taranilor, adica taranii care stiu sa isi lucreze pamantul, sa creasca animele, sa creasca albine si sa aiba o buna gospodarie de unii singuri. Sunt elite bune, ca ale constructorilor, ale profesorilor, ale cercetatorilor, ale brutarilor, tricotorilor etc., dupa cum existe elite negative, adica elita hotilor, a depravatilor, a drogatilor, a deviatilor sexual etc. Acolo unde apar super bunii si super raii avem de-a face cu elite, insa adevaratele elite sunt cele bune, cele care construiesc si nu care darama in mod prosteste, tot ce e bun in jurul lor.

Mircea, fa-te ca lucrezi!, nu e buna de deviza personala! Construirea de sine sta in munca, in corectitudine fata de tine, fata de potentele tale si in viziunea de ansamblu a muncii tale. Trebuie sa stii ce poti, cine esti, cum trebuie sa faci ceea ce faci si pana unde poti sa faci, sa iti faci munca. Si daca stii astea toate, atunci faci parte, cu siguranta, din elite, din oamenii de frunte, din oamenii alesi ai lumii.

Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.