Nimeni nu poate confisca numele de Teolog
Desi din punct de vedere tehnic, oricine este licentiat in Teologie ortodoxa este teolog ortodox, totusi numele de Teolog, inteles duhovniceste, implica a avea harisma Teologiei, adica a fi un om Sfant care ti s-a revelat si ti se reveleaza in viata ta curata dogmele credintei crestine. A fi Teolog, dupa cum spunea Evagrie (el este in randul ereticilor si nu al Sfintilor, atentie!) inseamna sa stii sa te rogi, adica sa ai o viata de sfintenie dar inseamna si a cunoaste cu de-amanuntul teologia Bisericii, credinta Bisericii de la inceputul lumii pana astazi.
Biserica ortodoxa isi asuma tot adevarul revelat si traditional al Bisericii mozaice pana la venirea Domnului, hotararile Sinoadelor Ecumenice si viata si scrierile tututot Sfintilor de pana azi.
Ca sa fii Teolog nu trebuie sa fii numai toba de rugaciune, dar si toba de carte, sa stii sa evidentiezi fiecare frantura a teologiei Bisericii. Au existat si exista teologi de exceptie, insa trebuie cunoscuti in profunzime ca sa te bucuri de ei si sa ii respecti. A arunca in derizoriu numele de Teolog, ca si pe acela de ziarist, de politician, de scriitor, de medic, de ofiter in armata etc. nu inseamna decat a da detalii despre nepriceputii profesiilor si vocatiilor amintite si nu a vorbi despre cei mai straluciti reprezentanti ai lor.
Daca vorbiti de Teologi ortodocsi, atunci trebuie sa dati numele si opera marilor nostri Teologi ai secolului 20 si 21 si sa va bucurati de ea. Insa cred ca dv. spoliati acest domeniu si credeti ca daca ati cunoscut vreo 10 preoti care nu au citit nicio carte intr-un an, toti Teologii ei sunt la fel. Teologii secolelor din urma sunt coplesitori si lor le datoram cam tot ce stim noi despre Dumnezeu. Parintii secolului 20 sunt tributari Fericitului Dumitru Staniloae, Sfantului Iustin Popovici sau Parintelui George Florovsky intr-un cuantum foarte ridicat.
In Romania toate marile discutii teologice au fost duse de Fericitul Dumitru Staniloae, corifeul Teologiei romanesti in sec. 20. Teologii, care traduc pe Sfinti in romana, dau fiecarui cititor de limba romana un cuantum din datele credintei sale. Alaturi de traducerea Scripturii si a Parintilor, ce auzim noi cantandu-se la Biserica si tot ce traim reprezinta credinta noastra.
Daca Teologii nu ar fi tradus si stabilit credinta, intr-o traducere pe care noi sa o intelegem a cartilor de cult si teologice, dv. nu ati fi stiut astazi sa bombaniti cateva lucruri despre credinta dv. Deci, mai multa consideratie fata de Teologi, mai multa consideratie fata de medici, juristi, econimisti etc., de toti cei care isi fac cu brio munca si nu depreciati numele si vocatia lor, pentru ca mai exista si uscaturi prin preajma acelora. Sa laudam o meserie si o vocatie prin prisma celor mai buni dintre ei!
Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian