Intoleranta si credinta noastra

Discutiile intre forumisti sufera cel mai adesea de intoleranta si culmea, noi, crestinii ortodocsi, suntem cei mai intoleranti cu cei care nu sunt ca noi sau nu sunt la nivelul nostru. Imediat ti se cere sa fii ca grupul lor. Ti se cere sa te conformezi si mai niciodata nu ti se face supriza de a se conforma tie.

Cum am putea sa fim la fel, daca nici nu ne cunoastem? Si chiar daca ne-am vedea fizic, cat ar trebui sa stam de vorba, ca sa ne cunoastem cat de cat?

Baiul vine de acolo, ca cel ce te citeste nu intelege ca tu faci un efort ca sa scrii, tu, oricare, si ca nu vrei in nici un caz sa fii deranjat interior de cel care te citeste. Eu citesc orice, pe oricine, fara sa pun conditii. E si normal sa fie asa. Cel care scrie scrie la nivelul lui, ce crede el, daca vrei il citesti, daca nu vrei nu il citesti. Iar daca nu il citesti, tu ai de pierdut si nu altul.

Insa a transforma cititul intr-o ideologie si a considera ca cine nu e ca noi e impotriva noastra, asta e o ingustime de minte. Daca tu ai o intelegere, un crez si crezi cu putere in anumite valori, vorbeste deschis despre ele si cine le vrea, sa se ralieze la ele in mod liber, fara sa ii impuna nimeni.

Ce are credinta in Dumnezeu cu forta sau cu lovirea peste gura, cu cuvantul, a celui care nu crede ca mine? Nimic! Daca credinta inseamna iubirea mea pentru Dumnezeu, care ma implineste, cum m-ar putea deranja in mod fundamental, atat de fundamental unul care nu crede si spune numai prosti, daca eu sunt absorbit de iubirea mea pentru Dumnezeu?

Insa intoleranta la parerea altuia arata ca nu vrem sa auzim pe celalalt, ci vrem sa-i anihilam personalitatea, crezurile, experienta. Daca nu toleram, daca nu admitem parerile sincere ale oamenilor, in care ei cred, nu facem altceva decat sa ii oprimam moral si afectiv si sa ne aratam niste tortionari ai spiritului.

Credinta ortodoxa nu admite lipsa de noblete sufleteasca, marlania, datul in barba la fiecare cuvant, strambatura fetei cand ne vedem cu cineva, impunsaturile de prost gust. Nu le admite pentru ca nu ii sunt proprii. Toleranta inseamna sa stii sa vezi pe altul si sa il accepti daca vrea sa vorbeasca sincer cu tine.

Intoleranta inseamna sa te crezi singurul posesor al intregului adevar in orice problema si sa nu vezi, ca tocmai iubirea si comunicarea te fac mult mai incapator pentru adevar, ca adevarul intra in sufletul tau pe masura ce vezi mult mai profund pe oameni si lumea in care traim.

Suntem intoleranti, in concluzie, pentru ca nu vedem frumosul din oameni, nu vedem micul frumos din marele urat sau marele frumos, care mai are si mici pete.

Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.