A vorbi despre minuni vii

Daca discutam persoana Fericitului Savatie Bastovoi, avem in fata o minune care umbla printre noi si stie-lucru esential de stiut- sa vorbeasca ca noi, pentru ca are mintea unui tanar postdecembrist si postmodern, care stie sa se adapteze la situatie, la oameni.

Cartile Sfintiei sale se vand nu pentru ca sunt mici si se cumpara, nu pentru ca sunt facile, ci pentru ca sunt altfel decat ale Fericitilor Parinti romani traitori in secolul XX. Un tanar care asculta hip-hop si stie sa dracuie in cateva limbi, va gasi discursul teologic al Fericitului Cleopa, al Fericitului Teofil sau al Fericitului Arsenie de la Techirghiol mai prafuit, mult mai impropriu lui, decat cuvintele Fericitului Savatie, care uimeste prin pocainta lui coplesitoare, prin rapiditatea cu care a ajuns pe niste culmi neajunse de altii, prin rapiditatea cu care stie sa dea rapsunsuri clare la niste probleme neclare si mai ales prin faptul ca e un fost poet care stie sa fie un Parinte actual al Bisericii Asta nu inseamna ca pe ceilalti Fericiti Parinti nu au cine sa-i citeasca. Exista un public pentru fiecare, cum exista un talk-show pentru fiecare.

Parintele nostru atinge probleme spinoase in cartile sale. Vorbeste despre arta, ateism, probleme ale tinerilor, despre bucurie si necadere in deznadejde, face exegeze cuceritoare le Scriptura si Parinti, stie sa fie acid dar si retinut, este concis dar si impunator. Este iubit frenetic si contestat frenetic. Daca eu fac parte dintre cei care il iubesc si il cinstesc mult, sunt si din aceea care il fac un impostor, un nebun sau un sarlatan.

El enerveaza. Si are si de ce.

El enerveaza pe teologii de profesie pentru ca este teodidact, adica invatat de Dumnezeu.

El enerveaza pentru ca tinerii il gusta, ii gusta opera teologica si devin mai transanti cu neregulile oamenilor Bisericii, oricare ar fi ei.

El enerveaza pentru ca indeamna la citire si la renuntare la vicii, la asceza si bun simt.

El enerveza pentru ca e un om duhovnicesc iar multi cred ca il inteleg, dar sunt prea departe de el.

Nu, pe mine nu ma enerveaza el, ci ma bucura! As vrea sa avem vreo 21 de milioane de-ale Savatie in tara, si nu as fi nici atunci enervat.

Cand ne nerveaza ceva, cred ca trebuie sa ne gandim ce e in neregula cu noi. E bine sa luam atitudini fata de rau, de pacat, insa sa ne cercetam bine, cat de mul acele lucruri pe care le detestam sunt si in noi. Va invit sa nu mai postati numai textele sale sau ale altor Parinti ci sa le si comentati! Prin faptul ca le postati opera aici aratati ca ii sitit. Cat de mult ii si intelegeti?! Despre asta as vrea sa citesc pe forumul Sfintei Manastiri Darvari. Si despre asta, iubitilor…

Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.