Si pe noi ne bucura gazda pe care am gasit-o

Parinte Eftimie,

si pe noi ne bucura gazda pe care am gasit-o, adica pe Prea Cuviosia voastra. Desi nu cred sa va fi vazut vreodata sau cine stie (Bucurestiul este atat de mic cand esti preot, si toti te vad, chiar daca nu iti spun ca te vad sau nu se bucura sa te vada), am fost foarte bine primiti, cu toate scuzele de rigoare. Personal, face in face, nu cunosc pe nimeni de pe acest forum.

Deci sunt extra-comunitar in fata dv. Insa, cu harul lui Dumnezeu, ne bucuram de aceeasi mare harisma a preotiei, pe care o purtam cum putem fiecare. Postarile noastre au fost vazute (au tot dreptul) de unii din fiii dv duhovnicesti (presupun ca multi sau unii sunt) cu animozitate. Ne-au comparat cu dv si nu am prea iesit, pentru unii, la cantar. Adica dv cantariti mai mult, aveti carate mai multe, sunteti un aur de mai multe carate iar noi suntem neavenitii care au batut la poarta, si pentru ca nu sunt bine cunoscuti, sunt pusi in rand cu ceilalti. Exista si o astfel de ospitalitate, care nu face diferente, ci e o aspitalitate cu duiumul. Imi aduc aminte cum marele Nifon al Constantinopolului, intorcandu-se din Tara Romaneasca, ca un mare facator de minuni, treces drept calugar de rand ,in fata celor care nu il cunosteau si intr-o Manastire,il pun sa duca animalele la pascut.

Nu insinuez acum sa imi dati dv vreo functie sau sa ma puneti in icoana pe perete. Insa constat, nimic mai mult, ca fiind comparat cu dv, nu imi permit sa fiu dv si nici nu vreau sa fiu dv. Nici dv nu trebuie sa vreti sa fii altceva sau altcineva decat sunteti.

Mi s-a cerut sa fiu smerit si sfant si bun ca dv. Din pacate nu pot sa fiu. Nici macar nu pot sa am barba ca dv, desi, si noi, purtam barba si par lung, cum nu prea poarta doctorii in Teologie de astazi. Intr-un cuvant nu pot sa fiu ca dv si nici nu vreau sa fiu. Insa oamenii care va iubesc de aici, va dau in fata mea drept exemplu( si bine fac, daca chiar sunteti) iar eu scriu la dv in casa, adica pe forum, ca un om atent si disciplinat. Nici mai mult si nici mai putin. Sunt atent, ca un duhovnic atent si scriu, fara sa vreau sa va fur galeria de fani. Da, se intampla ca noi sa gandim altfel decat dv in unele puncte ( si e normal sa fie asa) pentru ca noi, in Biserica, nu avem o invatatura standard, batuta in cuie( asa cum pretind manualele de Teologie ca este invatatura noastra de credinta), ci una formata din zeci de mii de carti, din care dv si eu nu avem decat 1% citite.

Fiecare parinte si teolog vorbeste din cat a cuprins, din cat a trait, din cate i s-au revelat de catre Dumnezeu. Daca dv stiti mai mult eu nu va invidiez, dar daca vi se pare ca stiu mai multe, sa nu imi cereti sa stiu mai putin. V-am citit cateva din postari( ma refer la punctele teologice) si mi-am dat seama ca profilul dv in ce priveste cunoasterea teologica e mai mult scolaresc, rudimentar, ca sunteti un om caruia ii plac mai mult chichitele sau cel putin, raspundeti adesea la ele.

Nu stiu ce biblioteca aveti, nu stiti cat de mult puteti sa ajungeti la surse si sa cititi pe Sfantul Dionisei Areopagitul in greaca si pe Dumnezeiescul Augustin al Hipponei in latina, spre exemplu, si nici nu imi pot da seama cati ani aveti. Ce stiti si cum spuneti ceea ce stiti este treaba dv si vorbiti in numele dv. Nu trebuie insa sa va para rau si nici sa opturati glasuri care spun ceva mai mult sau au o parere diferita, nu divergenta, total divergenta, cu a dv. E spre binele comunicarii, in care fiecare s-a angajat aici de unul singur, fara sa fie platit de statul roman sau de Biserica ortodoxa romana, ca sa discute principial. Din partea noastra, daca binevoiti a ne ingadui prezenta, veti avea discutii principiale, la masura noastra si cu vorbirea noastra.

Cu dragoste, nevrednicul preot Dorin,
fratele dv in Domnul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *