Prezenta harului in noi. Un raspuns unei doamne doctor.

Mi-a scris cineva ca sa imi dea lectii si mi-a spus, ca harul lui Dumnezeu nu atinge mintea noastra, ci numai sensibilitatea noastra. Dumneaei credea ca inima inseamna sensibilitate si nicidecum si minte. Adica am avea o minte fara inima si o inima fara minte si implicit o prezenta imperfecta a harului in noi.

Doamna este o crestina si in acelasi timp si medic.

Si mi-a mai spus si altceva, vazand postarile mele aici, ca noi, cei care am facut o facultate de Teologie, falsificam intru totul denumirea de Teologi, pentru ca nu avem nicidecum har.

Avem diplome de absolventi de Teologie dar nu si har, spunea dansa.

Insa noi spunem ca toti crestinii ortodocsi traiesc in har si trebuie sa traiasca in har, pentru ca harul lui Dumnezeu e cel care ne-a facut crestini la Botez si noi fara simtirea harului in noi suntem mai putin crestini sau niste crestini cazuti.

Insa harul lui Dumnezeu, daca il simtim, nu il simtim numai cu o parte a fiintei noastre, in inima, cum imi spunea dansa, ci in tot tupul nostru si in tot sulfetul nostru.

Dansa nu stie ca frazele pe care le-a spus sunt o erezie din secolul 3, care se numeste apolinarism. Ereticul Apolinarie, care era un om invatat, nu un prost, credea totusi ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu, dar ca El nu avea minte umana, ci in locul mintii a venit persoana Logosului , adica a lui Dumnezeu Cuvantul.

Doamna a spus ceva asemanator lui Apolinarie, dar atacand o problema soteriologica. Dansa a spus ca harul lui Dumnezeu nu atinge intreaga noastra fiinta, ci numai o parte a fiintei noastre, si acea parte unde nu e har, este mintea noastra. Adica noi suntem niste animale la cap, oameni fara o minte luminata de har, dar avem inima buna, simtitoare.

Teoria cu pricina, ca femeia este simtitoare, ca ea simte tot, dar barbatii mai putin sau deloc, face parte din ideologia feminista, unde femeia este de 3 ori femeie sau de 10 ori, pentru ca sa fie o contrapondere la cat de vizibil e barbatul astazi in societate.

Harul e in noi, doamna draga, daca il simtim prezent, prin lucrarea poruncilor dumnezeiesti. Iar daca preotii au sau nu au har trebuie sa imi spuneti dv., daca il simtiti sau nu. Daca nu il simtiti la slujbele lor inseamna ca sunteti un alt fel de crestin-ortodox, care mie nu imi place deloc. Daca il simtiti, atunci el exista si dv. sunteti bucuroasa.

Dar daca doriti doar sa va dau dreptate pe nimic, asta nu se poate. Progresati deopotriva si in cunoastere teologica si in iubire fata de toti oamenii, lasati-va mai mult de a judeca pe altii si sa va dea Dumnezeu sa doriti sa faceti cat mai multe fapte bune, ca avem cu totii nevoie de asa ceva.

Altceva nu va pot spune, decat Sarbatori fericite!

Nevrednicul preot Dorin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *