Despre regasirea linistii proprii
Iubiti frati si surori intru Domnul,
Sarbatorile Nasterii Domnului sunt momente de regasire, daca le intampini cu inima fina, lina, deschisa bucuriei. Bucuria duhovniceasca a sarbatorilor este o intalnire cu iubirea lui Dumnezeu, Care S-a facut tuturor toate pentru ca sa ne mantuiasca pe noi. Cand asteptam Nasterea Domnului o asteptam insa renascandu-ne zilnic pentru ea. Daca nu ne renastem zilnic prin Hristos si prin Duhul Sau cel Sfant nu putem sa fim stapaniti de bucuria acestei mari sarbatori.
Nasterea Sa este un inceput, este inceputul mantuirii noastre. Insa in fiecare zi traim viata ca pe un nou inceput. Intoarcerea la noi, la linistea noastra, inseamna trairea sarbatorii nu ca pe un sfarsit, ci ca pe un inceput continuu, ca pe un inceput care ne face si mai profunzi, pentru ca ne face si mai buni.
Nasterea Domnului este un imn al simplitatii si al curatiei pentru cel care o contempla duhovniceste. Prea Curata Fecioara naste mai presus de fire pe Fiul lui Dumnezeu, pestera era simpla, umila, nu era a lor, desi Pruncul Iisus era Stapanitorul lumii.
Stapanitorul lumii nu are un lacas ca sa Se nasca. Animalele isi cunosc mai bine Stapanul decat oamenii. Insa si oamenii ii aduc daruri. Vin pastorii, vin magii, Ingerii se minuneaza.
Bucuria inunda intreaga lume care astepta venirea Lui. Crestinii ortodocsi care au asteptat prin post, prin curatirea mantuitoare a postului pe Fiul lui Dumnezeu, ca Sa se nasca in ei, cred ca sunt bucurosi.
Bucuria noastra inseamna tocmai renuntarea la noi pentru El. Gasirea Lui se petrece, tocmai cand uitam de noi si ne concentram, cu mare dor, spre persoana Lui.
Nasterea Sa inseamna pecetluirea faptului ca Dumnezeu ne-a iubit incredibil mai mult decat ne putem inchipui noi. Nasterea Sa inseamna iubirea Lui pentru noi, iubirea Lui inspaimantator de frumoasa.
Traind iubirea Lui, iertarea Lui, curatia Fiului lui Dumnezeu intrupat, a Domnului nostru, ne gasim linistea proprie, cu care putem sa mancam si sa sa veselim crestineste de sarbatori. Cand simti ca El te-a schimbat, ca El te sensibilizeaza continuu sa fii bun, iertator, sa fii omenos, stii sa te bucuri! Cand primesti sa te bucuri atunci te linistesti prin El si El Se face casa in tine.
Bucuria inseamna sa fii locuit de Hristos.
Curatia bucuriei de a fi cu Hristos se revarsa din noi, este evidenta, pentru ca e candoare, e pace, e liniste, e curatie frumoasa.
Fiti frumosi, iubitii nostri, si lasati pe Hristos sa va arate cat de frumoasa e bucuria Lui!
Bucurati-va de nasterea Lui zilnica in voi si veti fi fericiti pe deplin.
Domnul sa binecuvinteze si sa infrumuseteze cu harul Sau pe toti, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
Pr. Drd. Picioruş Dorin-Octavian