Cand Icoana isi gaseste acasa ei

clip_image002.jpg

Nu sunt sigur ca veti putea gasi in vreo carte care se refera la credinta ortodoxa ( tocmai pentru ca Traditia este o Traditie orala), zic, nu sunt sigur, ca se poate explica ce inseamna Traditie. Multi mi-au spus ca ceea ce am auzit este mai mult decat orice altceva. Si mi-am dat si eu seama ca este adevarata aceasta afirmatie.

Asta stau lucrurile si cu Icoanele. Ele ne gasesc pe noi si nu noi pe ele. E neindoielnic acest fapt.

Exista o tendinta dominanta printre noi, deloc surpinzatoare insa, care se manifesta ca dorinta de a cumpara cat mai multe icoane, la inceputul convertirii noastre la Ortodoxie. In ceea ce ma priveste am o Icoana intr-un colt al camerei la care privesc de multe ori cu atentie, mai mult decat la un Sinod Ecumenic, la care ar fi participat o multime de Sfinti Parinti.

Si pentru ca ma bucura compania Icoanelor, cele mai multe din Icoanele pe care le-am cumparat, le-am luat din simplul motiv ca le-am dorit. Mie daca imi place una, o cumpar numai decat.

Si aceasta este, cu siguranta, una din multiplele functii ale Icoanelor ( facute in serie) ca sa nu fie prea scumpe la pret iar daca invatam tehnica prelucrarii ei pe calculator, tehnica decupajului, atunci nu sunt scumpe deloc.

Cineva mi-a spus candva, ca nu trebuie sa cautam Icoanele, pentru ca ele ne gasesc pe noi. Insa aceasta, bineinteles, nu este o regula pentru toti si nu apare scrisa nicaieri. Dar de cand mi s-a spus acest lucru am inceput sa dau o mare atentie sfatului pe care il primisem. Mi-am ingrijit cu mare atentie coltul meu de perete plin cu Icoane, am mai pus acolo si altele si acel colt al camerei mele a devenit foarte important pentru mine.

Peste ani mi-am dat seama ca Icoanele m-au gasit pe mine. Aveam sa cunosc tot mai multe Icoane de Sfinti pe care nu le cunosteam deloc. Una dintre Icoane, o Icoana mica, o Icoana a lui Hristos, am gasit-o intr-un magazin de vechituri din Carolina de Sud. Atunci mi-am spus ca El m-a gasit pe mine, fiindca au disparut toate lucrurile uzate din jurul meu si eu L-am vazut numai pe El. Nu aveam sa cumpar de aici decat Icoana aceasta si am cumparat-o si am adus-o acasa. Acea mica Icoana a lui Hristos a ramas Icoana mea favorita.

Cu timpul am auzit multe povestiri despre faptul cum Icoanele au gasit pe oameni. Nu toate Icoanele pe care eu le am au o astfel de poveste in spatele lor. Insa multe dintre ele au povestea relatiei lor cu mine, adica a relatiei dintre un pacatos si un Sfant. Insa Icoanele care au astfel de povesti in spatele lor ne pot spune de ce noi ne rugam la Icoane si nu vedem mai degraba o teoretizare a reprezentarii ipostatice in ele, cum putem gasi intr-un curs despre Icoane.

Daca citim povestiri despre astfel de Icoane mari, facatoare de minuni, multi dintre noi vor intelege corect rolul Icoanelor. Vom auzi ca una a fost gasita plutind in ocean sau ca alta a fost gasita in radacina unui copac. Vom gasi ca una dintre Icoane prefera sa stea mai mult atarnata la poarta manastirii unde se afla, decat in Biserica. Alte Icoane de acest fel au zburat din tara in timpul revolutiei si s-au intors numai dupa plangere mare si cinstire mare a lor, asemenea reintoarcerii regelui in tara sau a intrarii lui Hristos in Ierusalim.

Nici una din micile mele icoane de pe frumosul meu perete iconizat nu au o astfel de mare poveste in spatele lor, insa au micile lor povesti. Fiecare dintre ele sunt legate de mine foarte adanc si ma insotesc spre Rai. Ele ma trag pe mine din Iadul cel mai de jos, spre adevarata mea casa, adica spre tot mai inalt si mai inalt.

Traducere din limba engleza de Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian,

Cf. locatiei

This is a small ghift for Father Stephen on the day of his name.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *