Secretul sinceritatii in sfatuire
A te simti util prin ceea ce spui e prima parte a secretului. Mai mult decat atat e sa simti ca cuvintele tale rostite cuiva nu au trecut pe langa el ci au ramas, multe din ele in inima lui. Cuvintele care nasc oameni. Sinceritatea naste oameni. Sinceritatea la timp, sinceritatea cand o cere formarea unui om inseamna un aport solid la dezvoltarea lui.
Tinerii au nevoie de sinceritatea celor mai in varsta ca sa isi gaseasca calea in viata, propria lor cale. Sinceritatea fata de un om tanar nu inseamna dadacirea lui ci insufletirea lui spre culmi inalte, spre realizari inalte. Daca indemnam pe cineva la ceva trebuie sa il indemnam la lucruri gigant, pentru ca sa poata face, cat va dori Dumnezeu sa facem fiecare.
Nu sunt de acord ca sa indemnam pe tineri la lucruri marunte, caldute. Trebuie sa ii indemnam sa aiba o viata duhovniceasca incandescenta, aprinsa, plina de valvataie si in acelsi timp sa se integreze intr-un propiect de viata unde sa se dedice deplin, cu totul.
Viitoarea meserie sau vocatie a unui tanar crestin ortodox trebuie sa il implineasca total nu doar pe jumatate. Formatorii de tineri, prin sinceritatea fata de ei, trebuie sa aiba darul dumnezeiesc de a intui ce se potriveste fiecaruia. Trebuie ca sa fie indemnati cei care vor sa se faca monahi sa se faca monahi daca este evidenta vocatia lor, iar pe cei care vor sa se faca preoti la fel.
Insa Biserica are nevoie si de poeti straluciti, si de ingineri, doctori, avocati, mestesugari unul si unul, de politisti ortodcsi, de politicieni, de actori, de cofetari, mineri, vanzatori sau mai stiu eu ce, crestini ortodocsi contienti de ce sunt ei.
Sinceritatea unui duhovnic cu toti acesti oameni e sa ii ghideze spre implinirea propriei lor meniri, conform cu posibilitatile si temperamentele pe care le au. Insa trebuie sa fie primita sinceritatea sfatuitorului pe masura, adica fiind deplin sincer si responsabil pentru viata si profesia ta.
Sinceritatii trebuie sa i se rapunda cu o sinceritate debordanta. Cei care sporesc foarte repede in viata duhovniceasca sunt oameni care asculta mult, bine si responsabil pe duhovnicii lor. Sunt oameni care doresc toata iubirea si toata virtutea si de aceea primesc mult: pentru ca iubesc mult pe Dumnezu si pe oameni.
In viata oamenilor preotii duhovnici si crestinii care sfatuiesc pe cei tineri si parintii tinerilor au rolul nu de a-i forta sa o ia pe o cale anume, ci de a-i face sa isi recunoasca propria cale, sa isi constientizeze propria cale. Trebuie sa fim niste sfatuitori constienti de urmarile sfaturilor noastre. Trebuie sa ne punem in locul celor pe care ii sfatuim. Si daca cei pe care i-am sfatuit au luat-o pe o cale buna, pe calea pe care au inteles ei, luminati de Dumnezeu ca e buna, trebuie sa continuam sa ne rugam pentru fiii nostri duhovnicesti, pentru ca sa aiba putere si curaj sa continue buna asezare a vietii lor.
Sinceritatea sfatului bun se intelege in timp si se transforma in recunostinta vie, adanca. Cei care au inteles rostul nostru in formarea lor, vor fi cei care ne vor pastra in inimile lor, ca pe niste chipuri iubite si venerate.
Daca sinceritatea noastra este si sinceritatea lui Dumnezeu pentru cineva atunci sfatuim bine si cu mult folos.
Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian