Tehnologia mantuieste ?

Avand de lucru undeva prin zona Piata Sfanta Vineri din Bucuresti (mai nou botezata Corneliu Coposu) si obisnuind sa ma uit pe unde merg (recunosc, obicei capatat dupa cateva scaltoace primite de la tatal meu in copilarie), m-am oprit blocat in sinea gandului meu principal la vederea unei reclame impunatoare, viu colorata si cu un indemn mobilizator care suna cam de genul: “Inroleaza-te voluntar umanitar !”

Nici nu m-am dezmeticit bine ca m-a si abordat o persoana zambitoare, care, vorbind o romaneasca vadit stricata, m-a poftit într-un fel de librarie-birou, înainte sa apuc sa citesc ce scria pe reclama jos de tot, cu litere mici. Inauntru, tehnica de media de ultima ora, teveuri cu plasma, ultrasubtiri; alaturi, pe niste piese de mobilier scump o droaie de brosuri. Frumos colorate, din hartie lucioasa, cu titluri incintante: “Cum sa iti cresti copiii”, “Cum sa rezolvi conflictele”, “Cum sa ai succes la serviciu”, “Cum sa ai o casnicie fericita”…Nici nu stiam pe ce sa pun mana prima data.

Gazda ma invita politicos sa citesc cateva pliante lipite pe pereti, si, greseala fatala pentru el, vad o sigla care aducea a elemente francmasonice, insa mai jos, cu litere ceva mai mici, scria “scientology movement”, adica, altfel spus “biserica scientologica”. Ca un om informat, fac repede conexiunea si il întreb pe individul care m-a poftit înauntru: “Scrie undeva pe la voi de Domnul Iisus Hristos ?”. Mi se raspunde sec: “Daca stiti ungureste, ne putem intelege mai bine” si continua sa imi explice ca aceasta “biserica” scientologica a pus la punct o tehnologie revolutionara prin care oamenii pot scapa de absolut toate problemele.

Preiau repede mingea aruncata la fileu si intreb: “Cum sa fac sa ajung în Rai? Cum sa am viata vesnica ?”. Mi se raspunde la fel de sec: “Prin tehnologia noastra”. Intrebat in ce consta tehnologia magica, omul ezita din nou motivand ca nu stie bine romaneste si ca am nevoie de initiere pentru a intelege mecanismul. Am insistat: “Cum adica, voi ziceti ca se poate ajunge în Cer fara Hristos ?”. Replica veni ferm: “Da, de aceea am pus la punct aceasta tehnologie”. Intervin brutal: “Exista vreo Biblie pe aici ?”. “Nu, mi se raspunde, noi nu folosim asa ceva”. Incerc sa prezint ceea ce spune Scriptura legat de cate cai duc la cer si cate în iad, insa bariera lingvistica pare din nou de netrecut. Vadit, gazda mea evita raspunsuri la obiect atunci cand subiectul depasea zona de confort proprie.

A aparut apoi un romanas. Rasuflu usurat. In sfarsit cineva care nu se mai poate plange ca nu intelege ce vreau sa spun. Dar m-am inselat amarnic. Noul personaj, altfel un credincios ortodox autodeclarat si cu credinta mostenita din generatie in generatie, incerca sa ma convinga ca Iisus Hristos nu a fost decat un simplu om, ca iadul nu exista, ca Dumnezeu este o idee frumoasa si doar atat, si ca faptele lui bune il vor salva, desi nu prea stia de la ce o sa il salveze aceste fapte bune, atata timp cat plecase de la premisa ca iadul nu exista. Nu citise niciodata nimic din Scriptura, nici macar din curiozitate, cu toate astea imi dadea lectii despre crestinismul “aplicat”, pus in practica in biserica lui scientologica.

Foarte repede mi-am dat seama ca tehnologia pusa la punct de biserica lui scientologica chiar functioneaza. L-a scapat pe omul nostru de toate problemele. Si asta pentru ca, odata fiindu-i spalat creierul, omul nostru nu mai avea nici o problema. Cel putin pe lumea asta.

In aceasta stare de inocenta redescoperita cu ajutorul tehnologiei revolutionare pusa ingenios la punct de un anume Lafayette Ronald Hubbart si urmat de Tom Cruise, John Travolta, Chick Corea, Sonny Bono si altii ca ei, omului nostru i se pune inainte faptul ca pentru a-si recapata o stare de curatie sufleteasca (sa zicem un echivalent al neprihanirii), trebuie sa puna la dispozitia “Bisericii Scientologice” intreaga lui avere. Nesansa romanilor fara avere este ca, dupa regulile scientologilor, doar starurile hollywoodiene pot ajunge la acest deziderat, factura pentru evitarea spalarii totale a creierului fiind greu de platit de oamenii de rand.

Pe scurt, scientologii cred (daca mai sunt capabili de asta dupa aplicarea tehnologiei), pe scurt, urmatoarele erezii de baza (sunt multe tare, am retinut doar cateva):

– Dumnezeu este o idee frumoasa. Atat. Cugetatorii scientologi au toata libertatea sa creada daca exista sau nu vreun dumnezeu. Pentru scientologi, nu este important daca exista Dumnezeu si ce ar implica asta.

– Omul, dupa scientologi, este de fapt o fiinta eterna, natura omului fiind buna si perfecta (???). Atata doar ca omul, jucandu-se de-a lumea, a ajuns sa nu mai constientizeze starea lui perfecta. Probabil ca tehnologia “scientoloaga” este pusa la punct tocmai de persoane inconstiente de perfectiunea lor.

– Despre mantuire se vorbeste putin, dar se face mult la scientologi. Adica nu se prea dau detalii cu privire la tehnologie, fiind secret de serviciu. Totusi, am aflat ca obedientii obisnuiti, proaspetii recruti, urmeaza un ritual de initiere, prin care sunt “convinsi” de starea lor curata, nepacatoasa, apoi, daca si contul bancar este alimentat la timp, trec prin mai multe trepte ierarhice de sfintenie.

– Scientologii declara sus si tare ca tehnologia lor le conduce adeptii catre un nivel de moralitate mult superior celui corespunzator altor religii sau legi umane. Cu toate acestea, marturia lor (vezi viata lui John Travolta, Tom Cruise si altii) ar cam spune ca tehnologia lor mai da gres cateodata. De altfel, cand am intrebat pe gazda mea cum deosebeste binele de rau, n-a prea stiut sa raspunda. Probabil ca era in starea de inocenta la acel moment …. Mai mult, scientologilor li se permite sa isi trateze criticii ca si cum ar fi dusmanii lor. Interesant nivel superior al moralei…

– Iisus Hristos este absent aproape total din invatatura si “tehnologia” scientologica.

Dincolo de nota uneori satirica, dar grava, a relatarilor, as dori sa atrag atentia credinciosilor din Romania (si nu numai) asupra pericolului din ce in ce mai mare al amagirilor religioase, a organizatiilor cultice care promoveaza tot felul de hristosi falsi si conducand astfel multi oameni în ratacire si catre pierzarea vesnica. Printre acestea se afla si “biserica scientologica”, recent aterizata in Romania prin grija, toleranta si indiferenta liderilor spirituali care au azi preocupari prea elevate ca sa se mai uite în jurul lor catre gaurile negre care atrag catre ele mii si mii de oameni, conducandu-i în ghearele nemiloase ale iadului.

Articol preluat din locatia Ministerul Afacerilor Eterne.

PS: Dam marturie si noi ca asa se petrec lucrurile in noua locatie a Bisericii Scientologice din strada Corneliu Coposu.

Update: 22 iunie 2008.

Între timp Biserica Scientologică a dat faliment în această locaţie…acum, în locul ei, fiind o bancă.

Pr. Dorin.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *