Trebuie sa avem o constiinta trans-frontaliera/ ecumenica a Bisericii

Pentru a vedea bine, adanc, corect Biserica Ortodoxa trebuie sa vrem sa vedem cum arata si cum este experiat adevarul credintei noastre in toate colturile lumii, pretutindeni unde exista o comunitate ortodoxa sau chiar un singur ortodox. Daca ne iubim si ne stimam numai pe noi, pe ortodocsii romani, dar nu ne intereseaza de ortodocsii filandezi, ungari sau americani sau mai stiu eu de unde, aratam ca avem o perspectiva egoista asupra Bisericii, o perspectiva restrictivista, non-autentica.

Internetul e un spatiu de comunicare si de con-cunoastere ideal pentru un ortodox. Cand vom avea, speram, pe viitor, biblioteci open free ortodoxe cat mai vaste pe net, se va observa cat de putine lucruri stim despre trecutul si despre prezentul din inimile noastre, cat de putin ne cunoastem si cat de putin ne dorim unii pe altii.

Teologia Bisericii nu poate fi un depozit preferential, un tort numai pentru noi. Menirea teologiei ortodoxe e aceea de a contamina orice suflet si de a-l face sa se intoarca acasa, in Biserica mantuirii, in Biserica de la inceput.

Cei care nu cunosc credinta noastra nu au cum sa o cunoasca daca noi nu vorbim despre ea, daca nu inflacaram si nu luminam prin cuvintele si viata noastra pe cei care nu cunosc pe Dumnezeu si cred ca o duc bine.

Iar daca facem Teologie numai pentru noi, fara sa vedem cum se raporteaza si alti frati ai nostri, de alta limba si alt neam la Ortodoxie, aratam ca nu slujim interesului Bisericii ecumenice, a Bisericii de pretutindeni, a Bisericii lui Hristos, ci unei Biserici inteleasa prea mult national, nationalist si prea putin sau deloc, internationalist, ecumenic.

Ecumenica, credinta ecumenica, inseamna credinta care e cunoscuta peste tot unde exista oameni, unde exista locuire a pamantului. Dimensiunea ecumenica, universalista, transfrontaliera a Bisericii este in acelasi timp o dimensiune apostolica, pentru ca oriunde se vorbeste despre Hristos se vorbeste dupa invatatura Apostolilor, conform cu ea si potrivit harului care vine prin Apostoli, de la Domnul Hristos.

Si daca vine de la Apostoli credinta noastra si e una, are unitate interioara si formala, si e sfanta si propovaduita sfant, cu acrivie, atunci se poate extinde la toti, pentru ca e cea de la inceput, a Apostolilor.

Trebuie sa vedem de deasupra Biserica si nu de jos, nu numai din spatiul de unde suntem noi, din Romania. Trebuie sa vedem de deasupra Biserica si in acelasi timp de jos. Nu putem fi universalisti daca nu ne cunoastem particularitatea noastra, daca nu stim cum se traieste ortodox in Romania.

Insa a ramane prizonieri numai viziunii romanesti asupra Bisericii si a credintei ortodoxe inseamna a ramane la mai putin decat putem avea, de cat putem cunoaste. Ne putem imbogati continuu acceptand particularitatile altor Biserici autocefale surori si ele se pot imbogati cunoscandu-ne.

Acolo unde se bate cu pumnul in piept, ca noi am fi mai buni decat altii si altii mai buni decat noi, nu se traieste autentic, smerit Ortodoxia. Insa unde se doreste cunoasterea curata, smerita a experientei ortodoxe de pretutindeni si a teologiei Bisericii universale exista imbogatire continuu, o imbogatire uluitoare, pentru ca luam de la toti lucruri care ne fac mai frumosi, mai deplini, mai fericiti.

Insa nu numai cunoasterea teologiei noastre ne imbogateste. Si cunoasterea altor teologii, contrare noua, a culturii, a tehnicii, a civilizatiei altor popoare, a filosofiei si a moralei lor ne imbogatesc.

Nu trebuie sa ne fie teama sa cunoastem, sa intelegem, sa iubim adevarul si frumusetea din oameni si din diferite culturi, atata timp cat ne imbogatim continuu in viata duhovniceasca ortodoxa, cat timp ne curatim de patimi si ne facem permeabili tuturor.

Cand vom pleca mai mult in lume, cand vom calatori mai mult, cand vom citi si cunoaste mai mult, cand vom iubi mai mult, vom intelege ca avem nevoie de toti, ca putem sa ne inteleptim din tot ce vedem, auzim, traim, intelegem, ca nu exista nimic care sa ne conturbe cu adevarat sa ne mantuim, decat prostia si delasarea noastra, vanitatile puerile si tot felul de complexe stresante si surprinzatoare, la niste oameni ca noi, care ne consideram rationali.

Multumesc pe aceasta cale tuturor care se implica in promovarea, cunoasterea si explicarea credintei ortodoxe in orice forma se face aceasta. Siteurile si blogurile ortodoxe sunt platforme de educatie si de contaminare frumoasa pentru oricine le citeste.

Nimeni nu ne plateste ca sa scriem. Nimeni nu ne obliga ca sa scriem, decat constiinta noastra intru Duhul Sfant. Nimeni nu ne obliga sa comunicam in afara de dragostea noastra de a comunica, de a fi liberi sa comunicam.

De aceea ne rugam si binecuvantam pe oricine se implica si scrie despre credinta noastra, pe oricine scrie despre experientele sale, despre iubirile si neimplinirile sale, pentru ca cine le citeste se foloseste de ele.

Chiar si cei care ne pot ironiza vor vedea ca nu putem sa ne pierdem timpul cu scrisul si comentatul daca nu ne-ar implini acest lucru, daca nu ne-ar bucura. Daca ar fi o povara sa scrii, o corvoada, nu ne-am mai avea rostul aici.

Insa credem ca crestinii ortodocsi, ca orice om de altfel, au dreptul sa spuna cine sunt, sa respecte pozitiile altora si sa discute cu amiabilitate cu altii, cu oricine, pentru a fii mai buni, mai intelegatori, mai cuprinzatori.

Intelegem pe cei care nu au cuprins prea mult in inima lor si care au pozitii extremiste, puerile, psihotice. E normal sa te comporti frivol atata timp cat nimic din tine nu te satisface, nu te impaca.

Insa cand intelegi ca tuturor le este deschisa calea mantuirii, ca Hristos Dumnezeu e Creatorul, Mantuitorul nostru al tuturor si Judecatorul tuturor si ca Raiul nu este un loc unde te impreuni cu unii, unde esti prieten cu unii iar pe altii ii ignori, intelegi ca trebuie sa ii iubesti pe toi, sa ii doresti pe toti, sa doresti mantuirea si fericirea tuturor fratilor tai, pentru ca sa le ai si tu.

Biserica e trans-frontaliera, pentru ca e pentru toti, dar e pentru toti cei care au un neam, o natie, o tara, un pamant al lor. Natiunile ortodoxe la un loc fac Biserica, sunt Biserica lui Hristos si Sfintii tuturor neamurilor sunt Parintii nostri.

Daca avem Sfinti comuni si pamant comun si suntem cu totii frati, cum de putem sa avem o Teologie care sa nu se intereseze de altii de alt neam ci numai de noi?

Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian

3 comentarii la „Trebuie sa avem o constiinta trans-frontaliera/ ecumenica a Bisericii”

  1. Rata blogului nostru pe data de 1 ianuarie 2007 a fost cea mai spectaculoasa in jurul orei 17, cand am ajuns in primii 10 blogari romani ai wordpressului, ocupand pozitia a 7-a. Multumim tuturor celor care ne sprijina si care ne-au ajutat sa ajungem la 1735 de vizitatori in nici o luna de la aparitia noastra pe wordpress. Pe 6 ianuarie 2007 vom implini o luna de munca pe wordpress si deja bucuria noastra e pe deplin asigurata datorita dv. Va multumim si va suntem recunoascatori!

  2. Pe 1 ianuarie 2007, pana la sfarsitul zilei am inregistrat cel mai mare numar de vizitatori, adica 283 intr-o zi, iar astazi, pana la ora 13: 28 avem 117 intrari pe blog, ajungand pe pozitia a 5-a a blogurilor romanesti din wordpress.

    Va multumim tuturor si va asteptam colaborarea, spre folosul tuturor!

    Stiu ca si dv. puteti sa fiti frumosi si sa comuncati frumos!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *