In ce consta proiectul post-aderare al Romaniei?
Aseara domnul Ion Iliescu spunea ca cearta actuala din sanul politicii camufleaza lipsa unui proiect pentru perioada post-aderare, pe termen scurt sau mediu, a Romaniei. Multi altii sunt de acord cu aceasta parere.
Interviul presedintelui de la TVR 1 din seara de 22 ianurie 2007 a fost caracterizat ca un moment de slabiciune ( domnii Iliescu si Cristoiu) al presedintelui, ca o incercare de a se infiltra si la sate cu politica sa( domnul Mircea Badea) si ca o tutelare nepermisa a televiziunii publice de catre stat ( domnul Cristian Tudor Popescu).
Presedintele a atacat partide intr-un mod nepermis,nefiind echidistant in relatiile cu ele, a atacat josnic pe fostii lideri ai statului roman, s-a amestecat in treburile parlamentului mai mult decat trebuia, a trecut peste legitimitatea constitutionala a premierului in discutiile sale cu ministrii statului si a devoalat secrete de stat si ale serviciilor secrete intr-un mod injust.
Acestea ar fi conluziile mai multor oameni politici si analisti politici. Presedintelui Iliescu nu i s-a dat dreptul la replica de catre TVR 1, fapt pentru care a aparut aseara la Antena 3.
Domnul Dan Voiculescu vorbeste despre subminarea economiei nationale si influentarea actului de justitie in cazul presedintelui Basescu.
Nu am aflat nimic insa despre proiecte pentru Romania, doar ca, mai sunt cateva luni in care judetele pot sa inainteze catre presedentie si guvern proiecte locale de infrastructura, de dezvoltare agrara etc., pentru a fi stampilate de Uniune tocmai la inceputul lui 2008.
Banii Uniunii vin spre noi incepand cu jumatatea acestui an iar noi nu stim inca pe ce sa ii cheltuim. In acelasi timp trebuie sa dam acea suma de bani Uniunii, uriasa pentru Romania, pana la sfarsitul anului.
Suspendarea presedintelui nu este ceea ce ii trebuie Romaniei. Ne trebuie stabilitate, liniste, sa ne vedem de treburi. Daca PD si PNL bat iarasi palma iar presedintele devine amiabil cu premierul, ramne totusi coalitia de ocazie dintre PSD si PRM, la care vine si PC-ul cu unele clauze, pentru a debarca pe presedinte.
Cat va costa referendumul, daca il vom avea? Mai mult sau mai putin ca revelionul integrarii? Daca parlamentul si guvernul functioneaza, ce motive are presedintele sa se lupte cu premierul, daca alternativa revenirii PSD-ului la guvernare il sperie? Iar daca schimbam guvernul si il reparam intr-un anume fel, cand va apare proiectul post-aderare pentru Romania?
Intuim insa, din declaratiile oficiale, unele prioritati pentru anii viitori: dezvoltarea infrastructurii si proiecte de urbanism, dezvoltarea si rentabilizarea agriculturii si a turismului, profesionalizarea armatei, reconfigurarea justitiei, a invatamantului si a spitalelor, atragerea de investitori straini si aparitia unor noi locuri de munca pentru romani, precum si re-atragerea romanilor din strainatate pentru a munci in Romania.
Eu ca simplu cetatean presupun ca aceste lucruri ar trebui sa framante pe conducatorii nostri si despre ele sa ni se vorbeasca. Sa ni se vorbeasca despre eradicarea saraciei, cresterea nivelului de trai si a calitatii vietii, cresterea salariilor, aparitia unor noi locuri de munca, grija pentru mediu, grija pentru cultura, grija pentru institutiile bisericesti si de patrimoniu.
Consternarea majoritatii romanilor vine din aceea ca ni s-a stricat prea repede imaginea tarii, in nici macar o luna de la aderare, prin tot felul de actiuni penibile ale factorilor de putere locali sau nationali.
Noi ne de-credibilizam singuri si nu mai e nevoie de alte remarci negative ale altora. Marea noastra neliniste este ca la orizonturi nu se profileaza nici o alternativa care sa ne impace suta la suta…
Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian.