Cel mai bun film postmodern romanesc

Regele luminat e prost ca noaptea. El trage cu tunul si arunca in aer casele subalternilor. Un talmes-balmes funambulesc, o satira fara scrupule, sublinieri negre ale realitatii.

Dragoste in mijlocul unui turnir intre Craiul frunzelor si Craiul conservelor. Gradinarul Mariei Sale devine iubitul copilei regelui.

Regele porunceste inecarea gradinarului.

Replici tampite, replici ascunse, replici cu duritate. Soricelul vine si asculta. Anii comunismului se strecoara in irealitate si irealitatea demasca uratenia momentului.

Soarecele devine liliac si intra la fata regelui. O s-o facem si mai, si mai lata… Liliacul e zmeu, dar un zmeu aiurea de tot.

Timpul trecut e vazut la televizor. Razboiul incepe. Arma secreta e pusa in joc. In mijlocul razboiul se consuma idila. Gradinarul e salvat si e alaturi de o fata foarte frumoasa. Paradisul din spatele unui vis ingrozitor.

Multe cantece in acest film, un musical cu mult umor, cu umor gros, incredibil pentru perioada comunista. Nu stiu daca a fost vizionat vreodata. Este incredbila satira de esenta a acesui film.

Fluierul fermecat. Gradinarul se intoarce in momentul razboi. Razboiul e cu cantec si in mijlocul cantecelor. Poezie si descantec. Fiica regelui e vizitata de vampirul Diaconu care vine la ea.

Fata nu vrea pe vampir ci un barbat frumos. Barbatul frumos asteptat…iar vampirul o mangaie pe fata. Si vampirii iubesc. Vampirul e dat afara.

Poezie patriotica la greu. Razboiul e o vraiste. Razboi vraiste. Imparatia zmeului. Claxonatul interzis! Jazz impuns de patriotardica poezie. Apar si note demente de caragialism societard.

Spaima lumii are o dragoste. Dragostea e un microb ii zice verisoara zmeului lui vampiru. Regele se scoala din nisip. Vrea sa se bronzeze dupa ce face razboiul.

Razboi sfant…sau crunt. E sfant pentru ca va fi crunt. Cu cat mai barbar va fi un razboi, cu atat trebuie sa para mai sfant .

Zmeul domiciliaza la subsol. Facem sapaturi. Istoria te invata multe matrapazlacuri. Rata pe varza. Rata e very big, dar ea este calul troian. Fata adoarme.

Din rata very big iese armata. Cantec spaniol. Zmeul e Romeo care ii canta in noapte. Imparatul iese din rata si incep cu …arama secreta.

-De ce am adunat atata ostire?
-Ca sa moara eroic.

Obuzul ocoleste globul si apoi loveste armata din spate. Rata troiana ataca cu arma secreta. Fiecare se omoara pe sine.

-Ne auto-distrugem.
-Dar e razboi?!

Ratoiul arde si toata armata e moarta. Se ridica stafiile armatei.

(publicitate)

E greu sa alergi dupa zburatoare, vers. Zana si barbatul. Al doilea fluier fermecat. Povestea zanei. Voinicul meu, de ce te-am omorat eu pe tine? Rock’n’roll. Ah, inima mea de piatra! Au, au, au…fluieraturi la adresa verisoarei zmeului.

Voinicul a inviat. Glasul vrajitoarei. Frumoasa si voinicul. Frumoasa e fiica regelui. Salveaza-ma, voinicule! Voinicul vine pe fereastra, vampirul zmeu e la usa. Frumoasa e in bratele zmeului dar voinicul vine pe fereastra. Voinicul si zmeul sunt fata in fata.

Bataia dintre cei doi. Pumni si suturi in fund. Hai, Voinicu! Sa impingem zidurile putin. Cum? Cu mana. Bataie fara sens. Zmeul farama decorul. Stau la taifas zmeul cu voinicul. Voinicul e invitat de zmeu la masa. Cantec. Un cantec frantuzesc.

Slujitorii zmeului evadeaza. Mitica Popescu e unul dintre cei doi care vor evada de la zmeu. Ce e iubirea? Iubirea vrea pace. Razboiul ofileste si desface iubirile petrecute pe pamant. Verisoara zmeului se indragosteste de voinic. Verisoara zmeului face piruiete.

Batai de clopot. Zmeul vrea sa il omoare pe voinic, dar se lamenteaza ca nimeni nu il iubeste. Cum sa omori pe prietenul tau? Nu o fac din rautate ci din necesitate. Il face taietei pe prietenul drag.

Vine alter-egoul ei, al fetei. O veste buna: vine voinicul sa te salveze. Doua frumoase pentru evadati. Dar alter-egoul este verisoara zmeului. Vine voinicul si…se sperie. Fantoma. Cei doi ies din frigider. Nu suntem la polul nord…dar nici la polul sud.

( reclama)

Verisoara si zmeul sunt incuiati in camera. Zmeul si…voinicul. Voinicul nu e mort. Zmeul omorase pe altul. Peste frumoasa intra alt inselator. Voinicul vine si nu mai e crezut de frumoasa. Fata il recunoaste. Fata il declara iubitul ei. Disco. Vor canta pana la batranete.

Stimata fantoma, daca vrei sa ne ucizi… ( nu poti sa nu razi). Au venit ai nostri! ( cand vad acum filmul parca vad ceva din zilele revolutiei, din cantecele de partid, din cenaclul Flacara… din cantecele pentru regimul Ceausescu).

Fata e orfana. Fata a fost crescuta de rege dar nu a fost a lui. Fata pleca in codru cu voinicul. Cei doi mafioti vorbesc tacut. Mafioti someri. Vor sa faca o carciuma la castel. Nu e nici o concurenta. Pacea are si ea farmecul ei. Fantoma se intoarce. Marele sfetnic se intoarce si el este Dem Raulescu.

Eroii au devenit fantome. E fantoma si nu mort. Fantomele vor sa vanda castelul unor turisti bogati. Fantomele vor razboi iarasi. Arma secreta a fost perfectionata. Arma trage acum in fata si nu inapoi. Fantomele trecutului vom fi de acum fantomele viitorului. Fantomele sunt vegetariene.

( reclama)

Razboiul fantomelor ( are o dimensiune vizionara acest film). Un suflet isi canta aicia drama. Fantomele lovesc rau de tot. Zmeul si ceilalti sunt la iarba verde. Fantome revansarde. Zmeul e negativ. Voinicul e chemat la duel. In ochi sa ne privim. Acum nu sunt disponibil, zice zmeul.

Cei doi si-au facut vinarie. Fantomele sunt pe deal si trag cu tunul. Zmeul zboara impreuna cu fantoma si se scuipa reciproc. Langa ei zboara un zmeu de hartie. Copii foarte multi. Fata i-a facut impreuna cu voinicul dar intr-un viitor ipotetic.

Final cu cantec leganat. Nu am crezut sa vad un film atat de bun asta seara. M-a luat pe nepregatite.

Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian.

Mai multe detalii din programul online al televiziunii B1TV:

Ora 20:00, Sâmbătă (27 ianuarie 2007), B1TV

Secretul armei…secrete
România, 1988, comedie, 88 minute
Recomandat acordul părinţilor

regizor: Alexandru Tatos
scenarist: Alexandru Tatos
operator: Vivi Dragan Vasile
Distribuţia:

Victor Rebengiuc
Mircea Diaconu
Carmen Galin
Mitică Popescu
Horaţiu Mălăele
Dem Rădulescu
Manuela Harabor
Emilia Dobrin
Aristide Teica
Coca Bloos

Promo:

Sub platoşa unui basm despre doi regi ce se urăsc şi încearcă să se distrugă, unul mai nătâng decât celălalt, regizorul ascunde nu foarte transparenta sa poveste satirică. Mircea Diaconu, în rolul gogomanului ce îşi nimiceşte cu ajutorul armei secrete (un tun ce trage înapoi) propria sa armată, este delicios. Ca şi zâna cea plângăcios liricoidă, de altfel.

Filmul este după părerea mea cea mai bună comedie românească, pentru că întrece în subtilitate mai comercialul „Nea Marin Miliardar”.

One comment

 • Perfect de acod cu comentatorul :
  -un film postmodern prin definitie; basca – unul „avant-la-letre”, nu doar in Romania…
  -n-am vazut demult un „musical” mai aiuritor-superb-intercultural-rau si sarcastic cu policul din toate timpurile…
  -poate am fo subiectiv, fiind hunedorean si am vazut ca e filmat in mare proportie in catelul din HD. Desi nu cred ca sunt subiectiv…
  -oricum E DE VAZUT, daca ai rabdare, cultura si deschidere.

  Imi doresc sa am acest film. De unde il pot cumpara ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *