Banalitatea care are urechi lungi

Victor H. se intalnise cu banalitatea intr-o parcare, tocmai cand incerca sa faca un reportaj unor mitraliere aruncate aiurea prin Parcul Carol. Si el se intreba, ca si dv., ce rost mai are sa ai mitraliere daca tot nu e razboi sau de ce sa fie banalitatea cu obrajii rumeni, daca ea are urechi ca un catel deocheat de fata mare.

Interviul plin de emfaza, de balbe, de emotii avu un final neasteptat. O luasera spre Bruxelles
toate fabulele, incat nu mai aveam loc de masini, insa, cu tot compromisul ideologic dintre el si ea, sau dintre carnea de porc si halva, totusi interviul era un fiasco.

Incercand sa-i raspunda la interviu, Valter M. incurca de cateva ori razboiul de la 1500 cu cel din 2400, enerva toti polipii din nasul lui Axinte C., cauta brusturi de colivie prin scaietii din spatele Ateneului si reveni, intr-un final, la tema arzatoare a acestui lung interviu, interminabil parca, in care tot ce se mai spusese se mai spunea si tot ce nu vrea sa se spuna parca se inventa iarasi.

La urma urmei un interviu este o intalnire intre doi insi care se cunosc pentru ca nu se cunosc si curg cuvintele intre ei, ca intr-un infinit de clipe, gandul. Gandul cel mai periculos era ca primul nu ajungea pana la ultimul, in adancimile capului sau, fiindca nu stia cum sa ajunga, cu ce intrebari, pana in capul adversarului.

Dar cum sa-i fie adversar, daca il intreaba, ii ia un interviu?! Si de ce nu spunem nimic si de zona unde s-a luat interviul, cat si despre numarul de la pantof al domnului Victor H., acest inimitabil necunoscut, care nici nu stim prea bine cu cine sa-a insurat, daca se va insura, daca nu se va insura, daca se va mai calma…intr-un definitv, din atatea interviuri, intervii, intervante cate face.

Dintr-un sondaj de opinie sau de opinii, pe care d-na Anca B. l-a facut la inceputul acestui an, reiese faptul ca numarul de intervievatori este invers proportional cu numarul de nori care trec pe deasupra Bucurestilor sau cu numarul de ganduri pe care Madalin F. le vede la televizor. Chiar daca raportul comisiei de interviuri neaga acest infam sondaj de opinie, tragem concluzia onesta, ca in definitiv, daca tot mai sunt intervievati, inseamna ca totusi mai sunt si probleme si ca, daca nu mai avem nimic de facut, inseamna ca trebuie sa ne auzim unii pe altii ce mai zicem.

Victor si Valter, doi oameni plini de sperante, isi sorb cuvintele cu penseta, si le periaza, incearca sa stranga toata cavalcada de imperative benigne ale adversarului , sa le osmotizeze, ostracizeze, sa le bucurieze, constipeze, maioneze, abracadabreze, ahtieze…si sa le bandajeze, pentru ca acest interviu sa iasa in top ten anul acesta.

Dupa toate aparentele celor care l-au citit s-a dovedit extraordinar de bun. El este scris la niste taste extraordinar de bune, are un fomat 14 de te da peste cap, are un torent de elitism insatiabil, ochelari de soare tip potcoava de cal si multa savoare…

Nu l-am citit inca dar sunt foarte bucuros ca l-am recenzat. Un coleg al meu imi spunea ca e bine sa recenzezi cartile inainte sa le citesti, pentru ca dupa ce le citesti gasesti prea multe greseli de obisnuinta scriitoriceasca. De fapt nici nu e colegul meu, si nici prieten, prietenul care mi-a spus ca o carte e bine sa o citesti cand nu ai timp de ea sau ca trebuie sa scrii atat de mult, incat sa stii inainte de a scrie, ce nu poti sa scrii din ce vrei sa scrii.

E un fel de vecin, desi nu e de la noi din oras. Nici chiar de la noi din tara nu e, e din alte tari. Insa, dupa cum am auzit eu, si acolo, la el, se iau interviuri, insa ele nu se iau, se culeg. Sau , ca sa zicem asa, se tiparesc.

Sunt sigur insa ca interviul e mai mult decat bun, pentru ca il stiu pe Victor. Insa el nu ma stie pe mine…

Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian.

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *