Seara presedintilor, 100% cu Robert Turcescu ( 7 februarie 2007)

Presedintele Iliescu si presedintele Constantinescu.

D-l Iliescu multumeste pentru invitatie d-lui Turcescu. Reticenta sa. D-l Basescu presupune in mod gresit ca in spatele suspendarii sta Iliescu, spune domnul Iliescu. Domnul Basescu nu respecta spiritul Constitutiei. Basescu trebuia sa spuna poporului ca va schimba Constitutia. A fi jucator nu e in spiritul Constitutiei. Basescu nu isi respecta nici propria lui tabara. Constitutia spune ca presedintele este un factor de mediere.

Cere pedalarea pe subiecte, moderatorul. Devierele presedintelui Basescu.

D-l Constantinescu s-a declarat invins de securisti. Cartea sa. D-l Constinescu promitea un rol ofensiv impotriva mafiei. Haosul de acum vin din necunoasterea si nerespectarea regulilor jocului.
Se vrea respectat ca fost presedinte. Va propun sa nu pedalam, ci sa epuizam subiectele. Cere 5 minute de vorba, d-l Constantinescu.

Vorbesc doi fosti presedinti. Deciziile importante pana in 2004 le-au luat ei doi. Mi-am asumat si bunele si relele guvernarii noastre. Prima observatie: textele amandurora si ale domnului Basescu sunt reale si adevarate dar sunt extrase din contexte diferite. D-l Basescu nu e un presedinte intr-un moment de criza.

Am criticat un program al presedintelui Iliescu. Nu am pus epitete langa numele domnului Iliescu, ci am criticat regimul. Presedintele Basescu nu critica idei, ci oameni. Acum Romania nu trece printr-o criza.

Acum e timpul bunului simt, nu al eroismului, spune dl Constantinescu.

Dl Robert Turcescu: Presedintele are puteri?
Dl Constantinescu: Cum am caracteriza situatia de astazi? Metafora meciului de fotbal. In asteptarea meciului e o forfota imensa. Acum traim un zgomot, petarde…si nu meciul. Noi vedem acum numai galeriile. Acum galeriile se unesc impotriva statului.

Romania e un perpetuu meci cu scandal.

Dl Robert Turcescu: traim o agitatie intretinuta

Constantinescu: mandatele noastre au fost mandate cu crize mari. Cartile nu sunt subversive. Analiza se face in cartile de dupa terminarea mandatului.

Iliescu: Am valorificat texte pe care le-am folosit in cartile mele. Acum suntem intr-o criza politica si a guvernarii, pe care nu au provocat-o factori obiectivi, ci presedintele Basescu. Trebuia sa existe dialog intre partide si presedinte. Este o obligatie medierea pentru un presedinte.

Presedintele Basescu: nu revin la tipul de presedentie anterioara.

D-l Iliescu: o discutie ampla in societate. Trebuie sa respectam Constitutia de acum, a noastra. Presedintele Basescu trebuia sa spuna de la bun inceput ca nu vrea sa fie un presedinte care respecta Constitutia. Lui nu ii convine regula democrata. El nu e serif. Bagatelizeaza ce au facut presedintii anteriori. Eu nu am fost presedintele PSD in timpul mandatului meu, dar domnul Basescu este la PD. Este demagog in lupta impotriva coruptiei.

Coruptia e un fenomen perpetuu… Initiativa de suspendare nu a fost provocata de opozitie ci domnul Basescu a provocat criza actuala. ( publicitate)

{ Pentru a scrie mai repede: Robert Turcescu = T.; Ion Iliescu = I.; Constantinescu = C. }

T. : citat din domnul Iliescu. I. acuza fuga de raspundere a lui C.
I: am venit sa vorbim despre criza actuala. Se simte ofensat de Robert. Se intoarce la instabilitatea creata de presedintele Basescu.

R. Trebuie sa se impuna mai mult presedintele?
C: cere o vorbire asezata. Nu are rost sa mergem in trecut ( accepta pozitia lui I.), ci de prezent. Noi nu ne-am demoralizat premierii, ci i-am sprijinit. Radu Vasile: criza lui s-a realizat in trei zile.

{Robert nu ii lasa sa vorbeasca}

C: Avem un presedinte extravagant, dar economia merge mai departe. In timpul mandatului meu politica sprijinea econmia.
T: Basescu a primit o economie proasta?
I: Dupa 89 s-a prabusit un sistem si am reconstruit o alta societate. Lucrurile s-au asezat in timp. Pentru Constitutie am contribuit cu totii. La 2004 domnul Basescu a primit o economie buna.
T: De ce a primit poporul mesajul justitiar al dl Basescu in 2004?
I: presedintele Basescu a afirmat ca guvernul Nastase a fost mai bun.
C: actul de suspendare nu e un act penibil

I: Eu nu am adus jigniri la adresa celor care au dorit suspendarea mea. Afacerea caselor nationalizate.
C: ( cere acuvantul) despre recursul in anulare al presedintelui Iliescu. Obedienta structurilor juridice. Este impotriva suspendarii presdintelui in acest moment. Dupa demisia presedintelui nu s-ar petrece nimic, daca poporul nu intelege de ce fel de presedinte are nevoie.
Conceptia despre sef a romanilor. Suntem primii presedinti in viata si nu exilati sau omorati. Ne trebuie o alta Constitutie. Trebuie sa observam constitutiile celorlalte tari UE. Presedintii UE au rol reprezentativ iar parlamantul este legislativ.

T: Poate si noi preferam un presedinte jucator…

C: trebuie sa cunoastem constitutiile si realitatea celorlalte state. Formatorii de opinie trebuie sa isi faca treaba. O provocare pentru Realitatea TV: o dezbatere cu juristi pentru Constitutie, pentru ca sa stim rolul Constitutiei in Uniunea Europeana. Pericolul imens dupa 1989 a fost nationalismul extremist. Pericolul Romaniei e populismul.
I. …demagogia.
C: vom alege un presedinte Basescu 2 sau si mai rau, daca nu discutam ce presedinte vrem… ( publicitate).

Editie speciala. Ce a spus astazi grupul de intelectuali.
T: au intelectualii dreptate?
I: Intelectualii de acum fac o concesie la propriile lor convingeri pentru o pozitie eminamente politica. Nu cred ca nu il amendeaza pe domnul Basescu. Intotdeauna e un lucru bun discutarea Constitutiei. Initiativa suspendarii e legitima si constitutionala. Criticile se impun. A santajat PC-ul. A facut presiuni asupra partidelor si a ironizat oamenii politici din coalitie. Presiuni pentru alegeri anticipate. Toate sunt manifestari anticonstitutionale ale presedintelui Basescu.

T: daca ajungem la referedndum si e reales presedintele Basescu, ar trebui ca parlamentul sa se dizolve?
I: Nu! Constitutia noastra s-a inspirat din toate constitutiile. Nu ne-a impiedicat pana acum Constitutia.
I: Nu respecta Constitutia, presedintele Basescu.

C: comentatatorii sa se ocupe de Constitutie. Constitutia nu e grea, ci oricine poate sa o inteleaga. Sunt impotriva suspendarii presedintelui Basescu in acest moment si in nici un moment, ci vreau sa isi duca mandatul pana la capat. E o politica asiatica, politica presedintelui Basescu. Referendumul e o metoda nedemocratica, pentru o tara ca a noastra. Nu il vor mai alege aceeasi ca in 2004. Nu sunt populist acum. Acum avem alte treburi, europene. In mod normal ar trebui sa se prezinte adevaratele probleme. Nu se poate dizolva parlamentul. Deruta e un eufemis. Cetatenilor nu li se prezinta adevarul real. Propunerea mea e un armistitiu politic.

I: Premierul s-a substituti astazi presedintelui cerand amanarea suspendarii.
T: Un dialog cu Cotroceniul nu ar fi bun acum?
C: Propun o venire a presedintelui in parlament pentru a i se aduce la cunostinta atributiile.
I: e o propunere buna.
Ambii presedinti: e singura initiativa posibila, constitutionala.

De ce presedinte avem nevoie astazi?
I: presedintelui Romaniei ii trebuie cultura politica prin care sa respecte institutiile statului; sa fie un moderator
C: 1.lamurirea a ce inseamna presedinte european si presedinte din lumea a treia.
2. Romania trebuie sa faca alegeri parlamentare separate de cele prezidentiale. Asta vom intelege in 2009.

I: ne trebuie un presedinte european. Dau o bila alba poporului roman. Nu dau bila neagra.
C: o bila alba unui profesor de drept( nu i-am retinut numele), care nu a semnat depozitia de astazi a intelectualilor si a tinut un curs de drept despre ce inseamna presedintel european si o bila neagra pentru profesorul Mihaies si domnul Traian Ungureanu, care au introdus spiritul omagial in cazul presedintelui Basescu. Presedintele Basescu este elogiat de ei mai mult decat era Ceausescu.

T: accente critice. sa invatam de la oamenii, de la presedintii Romaniei. Final la 23:20.

Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.