Oboseala de cuvinte incrucisate

Facilitate. Facilitati. Facil. In latina, de unde l-am luat noi, facilus insemna usor, repede de obtinut. Ceva care este facil este non-esential pentru fiinta noastra, e un lucru fara prea multa adancime. Bucuriile facile sunt bucuriile pe care le cumperi repede, in care te scalzi intr-o clipa si…nu-ti apartin. Iti apartine numai intelepciunea care trece prin tine, pentru care transpiri, suferi, pentru care te zbati cu tine insuti. Nu e facil sa te mentii intru Duhul: e o continua priveghere interioara. E usor insa sa te pierzi in uitare de tine insuti si sa crezi ca esti stapanul tau, ca te posezi.

*

Gratie. Multumire, bucurie, har. Cand esti gratioasa nu esti sexy, ci esti plina de har, de frumusete interioara. Cand iti faci tepi in cap gelatinosi nu esti viril (vir=barbat) ci doar te pregatesti sa te doara capul pana cand o sa mori, dand vina pe cine nu te-a pus sa iti pui caciula in cap la -20 de grade celsius. Gratiozitatea si virilitatea interioara sunt doua mari harisme. Gratiozitatea, frumusetea duhovniceasca si virilitatea, barbatia duhovniceasca sunt amprentele omului duhovnicesc. Daca extrapolezi continutul termenilor si faci din adjectivul gratios adjectivul sexy sau din virilitate faci potenta sexuala ( potentia= forta, putere), nu faci decat sa innobilezi cu termenii sfinteniei pe omul decazut. Si nu ii sunt proprii lui acesti termeni.

*

Dreptatea noastra, Doamne, e ca o carpa lepadata inaintea Ta… Cuvintele rugaciunilor liturgice, nascute din starea interioara inaintea lui Dumnezeu, creeaza imagini tari, contrastante. Sfintenia noastra e un nimic pe langa sfintenia lui Dumnezeu. In fata mortii, toti marii Sfinti ai Bisericii se regaseau foarte pacatosi, se regaseau ca unii care nu incepusera pocainta, pentru ca simteau cata distanta este intre pacatosenia noastra si maretia sfinteniei lui Dumnezeu. O carpa lepadata la cos. O carpa abandonata…

*

Tu, Doamne, faci din aripile mele, aripi tinere ca ale vulturuluiVultus inseamna fata, in aceeasi limba latina. Volo, volare, volavi, volatus…adica a zbura. Cu ce sa zbor? Unde sa zbor? Daca as avea aripi sa zbor in Rai sau in Iad si pana la marginile lumii Tu acolo esti si slava Ta ma impresoara pretutindeni. Stim expresia: sa te speli pe fata!. Stim si despre fata inimii, despre ochii inimii, despre fata sufletului, despre cartile constiintei, despre…fata spatelui. Cand Sfantul Moise a vazut spatele Domnului s-a umplut de slava Sa. Nu a putut sa cuprinda tot. A vazut in putin pe Domnul.

*

Ce inseamna sa fii in pericol?! Ca sa stii ce este pericolul trebuie sa stii cine te primejduieste, cine te ataca. Cine e dusmanul tau?! Cel mai tare raspuns, si singurul, e acela ca dusmanul tau esti tu insuti. Noi dam vina mereu pe dracu sau pe vecinul, pe sotie, pe copilul care a varsat ceaiul pe el. Insa pericolul consta in agerimea la rau pe care o avem, in graba spre rau. Este interesant ca agero, agerere inseamna a pleca, a muta, pe cand ager, agri inseamna pamant. Cand iti schibi repede solul inimii, cand schimbi repede sentimentele inimii, cand treci de la o extrema la alta e semn ca esti agitat, ca esti pe marea sarata a acestei vieti. Cine te pune in primejdie daca alegi bine?! Cine e dusmanul tau, dragul meu, draga mea?!

*

Sa fii funny!… Pe la inceputul secolului se spunea: nu mai rade ca proasta in targ. Cand radeai ca proasta, exagerat, adica atunci cand nu era momentul, cand nu se facea…erai de cacao ( a fi de cacao, in slangul optzecist insemna a fi penibil). Penibilul de situatie, de ocazie. Insa funny nu inseamna numai amuzant ci si caraghios. Cand esti penibil esti caraghios, esti de circ. Cand rasul devine bataie de joc sau josnicie nu are nimic de-a face cu umorul profund al omului duhovnicesc, al omului matur.

*

Ultimele randuri din aceasta postare o dedic iarasi lui La Vey. In Cuvantarea infernala, autorul Bibliei Satanice spune ca sfintenia si indumnezeirea reprezinta amandoua cea mai mare catastrofa pentru omul care vrea sa devina liber. Foarte multi oameni inteligenti, nota el, inca mai cred in sfintenie si deificare, in indumnezeire, idei care le-au fost inoculate din pruncie, de cand stateau pe genunchii mamelor lor. Cand i-am citit doamnei preotese ideea aceasta, imediat dupa ce o tradusesem, ea mi-a spus: De aia vor satanistii de astazi si postmodernii nostri sa faca din femeie o curva, pentru ca sa nu mai transmita copiilor nimic sfant, nimic curat…

I-am dat dreptate. Pentru satanisti si pentru atei cel mai mare pericol este crestinismul autentic, patristic, vazut intotdeauna ca lant care leaga pe om si nu il lasa sa fie… liber.
Iar definitia libertatii pentru fratele nostru satanist este aceasta: sa negi tot ceea ce nu te lasa sa iti faci mendrele.

Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *