Relatiile online ale bloggarilor ortodocsi

5733.jpg

Dupa o evidenta statistica a WordPress-ului, 42, 9 % din cei care citesc Teologie pentru azi ne au in bookmarks-urile personale. Timp de doua luni de zile de cand fiintam, din cei 13 000 de vizitatori, nu ne-au dat feedback-uri nici macar 30, ca sa nu spun mai mult. De fiecare data cand am gasit ceva bun la cineva, la vreun blogar sau webmaster al vreui site, l-am elogiat, l-am introdus imediat in blogroll-ul nostru, desi nu toti meritau si unii nu au nimic de-a face cu teologia ortodoxa sau cu Ortodoxia in genere.

Credem ca acest mod de a te raporta la munca altora este un act de generozitate, de bunacuviinta si de transparenta. Daca imi place ceva multumesc pentru ceea ce primesc. E un gest firesc, foarte firesc.

Platforma noastra face reclama oricarui blogar ortodox care munceste, insa invidia nu ne vede cu ochi buni. Tocmai de aceea avem mai multi cititori decat comentatori. Pentru ca am inteles ca intre noi, ortodocsii online se merge pe tactica clicii, a corporatiilor de prietenie si josnicia trocului te pun eu pe blogroll ma pui si tu functioneaza din plin, asta arata ca nu pretuim oamenii ci pretuim furtul calificat, prefacatoria si unilateralitatea.

Cele mai multe dintre locatiile ortodoxe pe care le cunoastem sunt biblioteci formate din furt intelectual. Blogarii ortodocsi si webmasterii ortodocsi nu fac majoritatea articolelor special pentru platformele lor, adica din generozitate ( iar unii nu fac deloc articole ci le preiau), ci publica pe blog sau in site articole pe care le-au mai publicat in reviste, pentru care au fost deja remunerati sau le fura cu totul de la altii.

Spre exemplu Credo si Crestin ortodox, unele din cele mai vizitate platforme ortodoxe au numai articole preluate aproape, care nu le apartin in mare parte, iar in Gruparea Aproape sunt puse articole publicate in afara si pe blog, ca totul sa mearga si mai bine.

Exemplele pot fi multiple, insa ma indispun prea mult sa le insir pe toate.

Daca unii vin si se umplu de cuvintele tale, se lumineaza in vreun fel anume, altii vin ca sa ne citeasca si sa vada daca nu cumva gresim cu ceva ca sa ne scoata ochii maine. Adica practica un fel de citit securistic, unde nu adancimile textului si ale omului conteaza ci cat sari sau nu sari de nivelul lor de asteptare sau de pregatire.

Insolenta unui astfel de citit merge mana in mana cu nesimtirea celor care vin sa arunce, acolo, la sto, vreo insemnare de duzina, pentru ca apoi sa ii vezi pe bloguri de cancanuri sau porcoase, cum discuta in note extinse. Invidia se masoara in putinatatea notelor care se fac la articolele noastre.

Articolele pe care le publicam aici nu au fost publicate in nicio alta parte cu foarte mici exceptii. Noi am colaborat in prima faza cu revista online Clopotul, am scris acolo la inceput, pentru ca mai apoi, sa ne distantam de grupare si sa facem aceasta paltforma de unii singuri. Asa ca aceste articole sunt facute special pentru dv. si sunt o munca personala, dupa munca pe care o avem noi de facut ca preot si om de teologie, prin care pretuim cititorii cu bun simt.

A nu se confunda articolele acestea de pe blog cu cartile, articolele, traducerile noastre stiintifice, cu comentariile teologice si duhovnicesti pe care le facem si care sunt aparte de ceea ce scriem aici. Aici muncim numai pentru dv., fara sa furam caciula din cealalta parte.

Una e sa preiei un articol bun, exceptional pentru ca e foarte bine scris ( nimeni nu spune sa nu faci asta in limitele decentei), dar alta este sa iti faci un brand blogistic cu nimic, numai cu preluari, adica pe baza de furt intelectual calificat.

Deci multa ipocrizie, indiferenta, lejeritate la blogarii ortodocsi, care neaga pe marii teologi si traitori ai neamului dar le folosesc operele sau ne dau pagini intregi din vreun Sfant Parinte sau Fericit Parinte fara niciun comentariu. Bineinteles nu o fac din smerenie, ci din neputinta de a se raporta personal la textele pe care le posteaza.

In spatele faptului ca ajuta oamenii, un webmaster ca Gigel Chiazna, foloseste orice carte tiparita pentru a face diverse siteuri personalizate, insa la care el nu are nicio contributie scriptica, decat pe aceea ca monteaza cadrul siteului pe net. Proiectul Orthodox Wiki , caruia i-am facut si ii facem reclama se ocupa si el cu furtul calificat de informatie, la care nu se adauga decat rareori nuante personale.

Adica majoritatea ortodocsilor care creeaza siteuri si platforme web merg pe principiul noi nu gandim ci noi pastram. Tocmai de aceea nu ii poti acuza de nimic pentru ca pozitiile personale cam lipsesc. Maica Siluana se zbate ( una din putinele) si face cursuri de una singura pentru te miri ce persoane cu probleme. Dansa munceste cu smerenie, spune ce are de spus si se vede.

Parintele Savatie Bastovoi a scris si scrie din experienta personala, cu multa sfintenie pentru contemporanii sai, dar unul ca Laurentiu Dumitru vine si preia, altii i-au facut un site, nu stiu daca cu sau fara voia lui, insa nimeni nu da niste note, nu se posteaza afirmativ sau negativ fata de el. Cu alte cuvinte cine a devenit brand e preluat imediat si vandut la negru pe net.

Parintele Marcel Hanches, cu cartile sale, traduceri la Sfantul Ioan Gura de Aur e piratat de catre toti, in timp ce editura Sofia a instituit embargou pentru Apologeticum, pentru ca sa nu mai distribuie carti gratuite ortodoxe pe net.

In spatele usilor inchise ale blogurilor si siteurilor ortodoxe stau niste minti si niste inimi care ar trebui sa se gandeasca mai bine, mai profund, pana unde duce minciuna. Putem spune mai multe insa dezamagirea noastra e prea mare, pentru niste oameni care nu vor sa munceasca gratuit pentru altii dar vor sa aiba rating mare pe net.

Atata timp cat nu demonstrezi in fiecare zi ca poti sa faci ziaristica crestin ortodoxa pe net oamenii vor incepe sa caste. Si nu ma refer la cei care iti cauta un nod in papura, ci la oamenii asezati, duhovnicesti, care vor veni din ce in ce mai mult pe net, care vor cunoaste media ortodoxa si vor aprecia reperele ei ca atare.

Inca netul este populat de fiinte tinere, care sunt majoritare si nu apreciaza la reala lor valoare eforturile noastre pentru dansii si inca nu am inteles cu totii, toti crestinii ortodocsi, ce dinamism are informatia venita instant in casele intregii planete.

Daca pretuiti ceea ce facem si daca tot ne cititi regulat din linkul computerelor dv. si ati inteles ca noi ne raportam la dv., la asteptarile dv., atunci faceti pasul onestitati si spuneti-va sentimentele pe blog, ceea ce va caracterizeaza pe dv. ca ortodocsi sau ca oameni de diferite religii care stiti sa bifati cu bun simt un demers extrem de onest.

Asteptam colaborarea dv. scriptica, nu numai citirile dv., daca vreti sa fiti ortodocsii care cereti respect si intelegere de la altii. Daca fiecare sta acasa si rumega ce a spus altul dar el e o fiinta muta, nu a arata ca e un ortodox ci un om las, un om indiferent, un om fara coloana vertebrala. Daca traiti credinta noastra, daca va bucurati de mantuirea care a venit prin Hristos, Domnul nostru, atunci va asteptam sa ne scrieti si sa scrieti pe paginile dv. web despre ce credeti dv., nu despre ce cred altii, sa spuneti inima dv. daca vreti sa se lumineze cineva si sa fim cunoscuti cu fidelitate.

Sa trecem, va rog, de la autism la dialog, de la indiferenta mascata la unitate intre cei care propovaduim credinta ortodoxa si modul de viata ortodox! Altfel voi inceta, unul, sa mai vizitez locatii ortodoxe in care nimeni nu vorbeste dar toata lumea citeaza. Si sper sa mai fie si altii care s-au plictisit de duplicitatea de a nu avea opinii personale.

Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian.

5 comments

  • da ,multi va citesc ,putini va scriu;poate ca multi au un respect exagerat ca sa va traga de maneca unde nu sunt de acord,poate ca nu au ce sa adauge ;faptul ca aveti trafic e semnul ca este interes ( cu siguranta nu numai al celor ce va „pandesc” ,ci si al celor ce cu adevarat”cauta” cuvantul ziditor);cred ca ati scris unele articole special pentru a provoca cititorii sa interactioneze cu dumneavoastra ,sa va raspunda ,ati „vanat” reactia ,cu cele mai bune ganduri ,fara nici o indoiala(pentru o adaptare a discursului la „nevoile” celor ce va citesc);reactia dumneavoastra e legitima va aflati in situatia de a turna apa dar nu vedeti unde cade ,pe nisip sau ….;
    va raspund din punctul meu de vedere:
    – reactia la discurs duhovnicesc cere alte resurse ale creierului si sufletului decat reactia la discursul „trupesc” al majoritatii blogurilor;
    -poate ca cei care va citesc va vad in fata Sf.Altar si reactioneaza ca si cum ar fi acolo in biserica :va asculta ,apoi iau „anafura” si pleaca acasa;poate ca viata reala e translatata(gresit-in mintea unora) in virtual:o reactie ar fi ca o spovedanie iar eu ma spovedesc la duhovnicul meu (ar spune unii);
    -ecumenismul este un cal troian ;
    -unele articole sunt prea lungi;
    -blogroll-ul :mult prea stufos -senzatie de inflatie de link-uri(cel mult 10 cele mai importante+pe alta pagina celelalte).

    Doamne ajuta!

  • Multumim frumos pentru detalii, cred ca aveti dreptate in tot ce ne-ati spus, insa blogroll-ul se va imbogati pana la refuz pentru ca fiecare sa inteleaga ca exista o munca imnensa pe net care trebuie pretuita.

  • Unii scriu, altii gandesc ce scriu. Unii fac site-uri ca sa creasca in ranking, altii pentru a raspandi scrierile celor care gandesc ce scriu.

  • PS: Cei mai multi dintre noi nu au decat un talant. Persoane ca sfintia voastra, care si scriu si fac si site-uri, sunt mai putine. Din pacate. Sau nu…

  • Domnule Marius, toti putem gandi si scrie la nivelul nostru, numai sa nu ne fie rusine de cine suntem si de ceea ce stim. Pe mine ma intriga faptul ca vrem sa fim cunoscuti ca ceea ce suntem noi, vrem sa fim cunoscuti in adancimile noastre dar nu facem niciun efort spre a fi cunoscuti cu adevarat.
    Nu nivelul fiecaruia e de vina ci lipsa de responsabilitate pentru credinta noastra, pentru intelegerea ei si pentru modul cum ne percep ceilalti, care asteapta de la noi sa punem semnul egal intre ce spunem si ce facem.
    Va multumesc frumos pentru mesaj si puteti trimite oricand un articol spre publicare pe adresa noastra de email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *