A citi la viitor

ceai-informatic.jpg

Paradigma culturii personale a viitorului cred ca va fi aceea a standardului personal. Fiecare va avea o cultura personala formata dupa criteri proprii in mod majoritar, dupa interese proprii, dupa inclinatii proprii. Vom avea din ce in ce mai putine carti in comun, in comparatie cu cartile pe care nu le vom stii la nivel majoritar.

Presupun ca viitorul ne va transforma in oameni cu biblioteci virtuale imense, unde fiecare isi va lua ce ii place si ce ii convine si informatia nu va mai fi o problema inchisa in biblioteci cu lacate. Sper. Vreau sa cred ca asa va fi.

Insa, pe de alta parte, trebuie sa ne invatam cu o mentalitate de oameni care intelegem ca istoria cartii nu poate fi parcursa integral si ca trebuie sa avem in fata cartilor nu sentimentul ca ne cocoseaza vastitatea lor ci sa le privim selectiv, sa le privim in folosul a cat ne fac sa fim si sa avem o anume orientare realista a vietii.

Capacitatea de selectie si de adancire a unor probleme anume care ne framanta ne va face sa fructificam imensa informatie, o parte din imensa informatie de care dispunem. Fuga dupa carti, sper, se va transforma in atentia la selectarea cartilor, fara ca asta sa insemne ca cele pe care nu le pretuim noi trebuie sa le anulam, sa le desfiintam.

Intotdeauna povatuiesc pe cei care imi cer parerea in domeniul cititului si a modului cum trebuie sa privim informatia sa nu se teama de carti, de oricare carte ar fi vorba. Cititul mult educa. Cititul mult te invata sa vorbesti cu tine, sa te problematizezi, sa te clarifici. Iar cartea, oricat de demonica, eretica, nastrusnica, hulitoare sau pornografica ar fi te face sa tragi o concluzie, concluzii duhovnicesti despre modul, starea sufleteasca, scopul, animozitatile si placerile celui care a scris-o, daca citesti ca sa te luminezi asupra patimilor omului si nu sa te imbibi de ele.

Personal citesc carti dupa cum privesc oamenii. Citesc cartile contemplandu-le, mirosindu-le seva, respirandu-le. E adevarat multe mi se par foarte gretoase. Unele nu le mai pot suporta pe cand altele ma cutremura prin frumusetea si sfintenia lor. Cartile sunt ca oamenii care le-au scris. Poarta amprenta lor.

Tot ceea ce noi scriem in plan virtual, pe net, reprezinta literatura, o amprenta a vietii noastre. Si cei care au o anume configuratie interioara vor cauta sa citeasca intotdeauna ceea ce li se potriveste. Ne abonam la cei care ne plac si ii savuram zilnic, de oricate ori putem sa ajungem la scrierile lor.

Vom avea in continuare carti in foaie, ne vor placea cartile de colectie dar vom avea din ce in ce mai multe carti virtuale. Probabil scoala viitorului va include lectii si prelegeri online in paralel cu cele tete a tete. Nadajduiesc la o democratizare cat mai mare a informatiei pe masura ce asistam la o profesionalizare mult mai mare a celor care gireaza informatia ce se include in sistemul conexiunii mondiale a internetului sau in oricare alt sistem ce se va impune la un moment dat.

Cu siguranta ca vom citi tot la fel de mult si pe viitor. Dar vom citi lucruri din ce in ce mai diverse, disparate, pentru ca avem si vom avea o informatie din ce in ce mai specializata, mult mai punctuala.

Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *