Simbolul Băsescu reiterare a simbolului Iliescu ( nuanţele simbolului în mentalul public)

Preşedintele Iliescu a fost simbolul preşedintelui din popor care este pentru popor. Preşedintele Băsescu a fost simbolul poporului care luptă împotriva simbolului Iliescu şi l-a învins, discutabil, la alegerile din 2004. Că este sau nu constituţional sau moral actul de astăzi în opinia învinşilor, suspendarea din Parlament a avut un cvorum corect, constituţional, potrivit Constituţiei in vigoare.

De ce Piaţa Universităţii devine efervescentă? Pentru că oamenii apără simbolul Băsescu şi nu persoana preşedintelui Băsescu. Pe omul de rând nu îl interesează că preşedintele încalcă legi, Constituţie, că foloseşte agenţiile secrete cum vrea, că măsluieşte dreptatea şi legea, ci pe el îl interesează că simbolul anti-PSD a fost distrus de fiarele parlamentare coalizate.

Se adună din ce în ce mai mulţi în Piaţă şi lucrurile pot lua o turnură urâtă. Domnul Boc a dat o declaraţie de presă în jurul orei 17, care a instigat subteran la violenţă, în timp ce domnul Geoană a chemat pe preşedintele Băsescu şi pe liderii politici la calm şi la neaţâţarea oamenilor la răzmeriţi de stradă.

Vom avea instabilitate în capitală, în ţară? Mă rog să nu ne facem mai mult rău decât ne-am făcut. Însă oamenii sunt inflamaţi pentru că a fost detronat mitul Băsescu, simbolul Băsescu, care, om din popor fiind şi luptând pentru popor a fost răpus de mafii.

Dacă aş fi sociolog, în aceste momente, aş studia impactul simbolului public în mentalul oamenilor. Dacă aş fi psiholog aş observa adevăratele motive ( dacă pot fi expuse fără patimă) ale prostestelor de stradă. Însă ca duhovnic privesc degringolada de acum ca pe o furie haotică a unei mase de oameni, căreia i se detronează, peste noapte, idolul, şi se vede fără obiectul adoraţiei.

Nu preşedintele, nu persoana lui este importantă pentru manifestanţi! Ci ideea de Băsescu, ideea de preşedinte muncitor, jucător, dansator, care e ca noi şi care nu ne cere o verticalitate prea mare sau niciuna. Oamenii protestează acum pentru ideea lor de preşedinte şi nu pentru stabilitatea României! Din păcate ei protestează pentru un preşedinte european care să încalce Constituţia, pentru un om care să pozeze dar să nu realizeze şi pentru un om care să arunce, să paseze răul, dilema, pe seama altora.

Soluţia nu are orizont. Trebuie să gândim orizontul României de după preşedintele Băsescu. Probabil politicienii, unii, deja au demarat proiectul noilor alegeri. Însă, dacă domnul Băsescu face aceeaşi eroare ca domnul Boc de acum trei sferturi de oră, va vorbi despre cum a fost linşat pe nedrept de parlament, despre jocuri de interese şi despre o eventuală nouă candidatură, pe fondul mulţimii care îl va aclama.

Însă va veni preşedintele Băsescu în Piaţa Universităţii?

Pr. Drd. Picioruş Dorin Octavian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *