Criterii de selecţie şi echitatea muncii

Cine sunt oamenii cu care lucrezi? Dacă sunt nişte cifre oarecare poţi să ştergi cu ei praful de pe jos. Dacă sunt însă prietenii tăi, oamenii de care eşti responsabil atunci te gândeşti mai întâi la ei şi apoi la tine. Orice afacerist onest care angajează oameni trebuie să înţelagă că afacerea nu este o exploatare şi apoi o mazilire a subalternilor ci o sporire împreună cu ei a propriului său capital şi al lor.

În materie de muncă noi suntem pentru respectul datoriilor şi al obligaţiilor. Patronul trebuie să ofere un cadru legal de muncă iar subalternii, angajaţii trebuie să lucreze în perimetrul legalităţii şi al contractului de angajare. Acolo unde munca e făcută cu conştiinţă, cu respect şi cu frică de Dumnezeu este o muncă binecuvântată de Dumnezeu.

Angajatul nu trebuie să fie ridiculizat pentru defectele sale, ci înţeles. Angajatul trebuie învăţat să fie un muncitor onest şi responsabil. Angajatorul trebuie să ofere condiţiile legale în care să se desfăşoare munca subalternilor şi în acelaşi timp să primească de la angajaţii săi respectul cuvenit.

Numai pe baza respectului reciproc putem să avem o viaţă normală la locul nostru de muncă. Din punctul de vedere al credinţei ortodoxe oricine trebuie să muncească şi să preţuiască beneficiul muncii binecuvântate. Milostenia se face din munca proprie şi ea reprezintă jertfa personală, venită din dragoste, pentru fraţii noştri în suferinţă şi sărăcie.

Pentru că munca e un dar al lui Dumnezeu, o întărire a noastră spre fapta bună, pentru care trebuie să fim recunoscători. Orice lucru de conştiinţă se face în măsura în care ne dăruim puterea noastră de muncă şi de creaţie spre folosul comunităţii.

Pr. Drd. Picioruş Dorin Octavian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *