Richard Wurmbrand s-a botezat ortodox pe patul morţii

Găsiţi paşii apropierii pastorului Wurmbrand de Ortodoxie şi botezul său ortodox, în extenso, într-o traducere detaliată din limba engleză, pe care ne-o oferă siteul ortodox Odaia de sus. Găsiţi aici întregul material.

Finalul articolului: convertirea sa

„Nu cu mult timp în urmă, am luat parte la o masă oferită de una dintre bisericile ortodoxe americane, apartinând de OCA (Orthodox Church of America) si atunci am aflat de la preotul paroh, care este si misionar în Africa, despre ultima dorintă a pastorului Wurmbrand de a deveni crestin ortodox. Ultimele luni de viată le-a petrecut într-o mânăstire ortodoxă din California, alături de doi buni prieteni, călugărul Gherasim si ucenicul acestuia. Într-o dimineată, cu o voce fermă, Richard Wurmbrand i-a cerut călugărului Gherasim să-l împărtăsească. Călugărul a fost surprins de această cerere, pentru că pastorul nu era de religie ortodoxă. Dar Wurmbrand a cerut călugărului să facă toate cele necesare pentru a deveni crestin ortodox. După slujbă, a primit Sf. Impărtăsanie cu seninătate si o bucurie ce-i lumina toată fata. Trei zile mai târziu, Richard Wurmbrand a trecut la cele vesnice, încheindu-si misiunea pe acest pământ”.

Pr. Dorin.

5 comments

 • Stimate domnule,
  Într-adevăr sună senzaţional. „Presa on-line” din Romania a mai pus in discuţie acest aspect o dată.
  S-a lamurit ca a fost o gogorita folosita la vremea aceea pentru ca se incerca confiscarea personalitatii lui R. W. din cauza programulu „MAri Romani”.
  Va rog sa mai insistati un pic pentru a descoperi adevarul.
  Pacat ca, dupa excelenta si lucida interpelare a colegului Neamtu, va cufundati in umbroasa lume a zvonului de cartier.
  Daca imi oferiti o adresa privata, va pot comunica raspunsul unuia dintre fiii spirituali ai lui R. W.

  sa auzim de bine (si de adevar)

 • Faptul ca Richard Wurmbrandt s-ar fi convertit la Ortodoxie e, fara indoiala, un detaliu care se inscrie ca atare in fisa autobiografica a acestui om al lui Dumnezeu pe care il stim (unii din noi) de dinaintea ceasului adormirii sale.

  Ce as dori sa intreb eu e: cum e privit Richard Wurmbrandt cel de dinaintea convertirii sale? Botezul sau din clipa mortii schimba natura lucrarii sale anterioare? Sau: lucrarea sa anterioara convertirii la Ortodoxie (independent de atitudinea sa ultima care poate ca nu a acoperit toate tainele Bisericii adevarate) e una reala si acreditata? Inaintea acestei convertiri ce fel de crestin si credincios era Richard Wurmbrandt? Unul ratacit? Sau, de care?

  Stiu ca Simone Weil a refuzat botezul, intr-un exemplu totalitar si extrem, deoarece a simtit mantuirea lui Dumnezeu administrata dupa o programa mult prea stricta, deci suspecta. Gestul ei temerar, nerecomandat de Sfanta Biserica, fara indoiala, face din ea, pentru mine, cel putin, un erou (in ciuda neajunsurilor ei, neajunsuri care ne incearca pe toti intr-o forma oarecare), un erou totusi al unei credinte personalizate acut.

  Deci, doar atat, va rog: cum il priveste Biserica pe acest Richard Wurmbrandt daca (sa zicem!) nu s-ar fi convertit, l-ar fi privit ca pe un mare… ce?! (Tot in paranteza spus: parerea mea e ca ne e de folos tuturor ca s-a convertit la Ortodoxie, dar asta e parerea mea si atat.) In afara Ortodoxiei, oamenii, ceilaltii, semenii mei, sunt ce fel de credinciosi?

  Va multumesc,
  Catalin

 • Hai mă lasaţi-ne cu astea…. 😐
  Cine mai poate s-o creadă şi pe asta :)).

 • Daca domnul Wurmbrand a cerut botezul ortodox asa cum se spune,eu cred ca prin asta se vede inca odata spiritul adevat liber,profund ecumenic,un spirit ce va razbate peste veacuri dincolo de generatia actuala si despre care se va mai vorbi.Daca e doar un zvon si se incearca confiscarea personalitatii acestui mare om…o incercare tardiva. R.W a trait liber si ce a avut de spus a spus,cei ce l-au cunoscut,stiu ca singura lui religie a fost ISUS HRISTOS,Laudat fie Numele Lui !In rest,vorbe-n vant.Se vede ca fiecare generatie-si cere purtatorii de steag,cu siguranta vin si urmatorii lucratori in via Domnului! CINE SE INSCRIE? URMATORUL ?

 • eu zic ca conteaza credinta lui, religile sunt facute de oamenii! este important si avem de invatat de la el ca nu stiu cati ar putea suferi asa cum a suferit el, sa marturiseasca si sa spuna despre Dumnezeu in timp ce era batut si sa ii priveasca pe schingiuitori cu dragoste, in vremea de azi daca cineva iti da o palma intrebi de ce? in loc sa intorci obrazul, ba din contra ripostezi. unde este dragostea? cred ca s-a pierdut in timpul maturizari omului sau societati.
  Mersi, fiti binecuvantati si Doamne ajuta!

  …………
  R:
  Nu există dragoste adevărată fără credinţă adevărată. Şi contează foarte mult faptul că fostul pastor…a murit ortodox.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *