Despre Sfinţii lui Dumnezeu în Ortodoxie

Mai de-a dreptul fiind spus, un creştin ortodox care nu se sfinţeşte, care nu devine Sfânt, e un om ratat. Sfinţenia unui ortodox reprezintă viaţa sa plină de Duhul Sfânt şi totala racordare interioară la învăţătura şi Tradiţia Bisericii Ortodoxe ecumenice. În măsura în care îţi asimilezi tot trecutul Bisericii, modul de a vieţui, modul de a gândi şi a trăi ortodox, urmând Sfinţilor anteriori, făcând din pocăinţă şi din fapta bună ritmul vieţii tale asta înseamnă mântuire sau sfinţenie.

Nimeni nu te face Sfânt, ci relaţia ta cu Dumnezeu, în Biserică, te sfinţeşte. Orice om care nu a primit Botezul şi nu a intrat în Biserică prin Botez, prin Mirungere şi Euharistie este în afara Bisericii şi nu poate fi niciodată acreditat ca om credincios sau ca ortodox. Orice om din afara Bisericii ortodoxe este un păgân mai mult sau mai puţin, un eretic, un rătăcit sau un om nerenăscut prin har.

Acest lucru poate fi dedus din Scriptură, din slujbele noastre, din vieţile Sfinţilor Bisericii. Din această cauză nu putem împărtăşi un om nebotezat şi nici nu trecem în calendarul Bisericii oameni care aparţin altor Biserici sau religii. Fostul pastor Wurmbrand, odată botezat, a devenit membru al Bisericii, a fost curăţit de toate păcatele făcute mai înainte şi i s-a socotit dorinţa lui de îndreptare spre mântuire.

Credem acest lucru, atâta timp cât în Tradiţia Bisericii au fost oameni care s-au mântuit pe patul morţii, prin pocăinţă, prin Botez, ca în cazul discutat, sau prin martiriu. Fără botezul primit , Richard era un eretic, ceea ce sunt toţi din afara Bisericii. Iar ereticul nu este un criminal sau un tâmpit în mod neapărat, ci numai un om care se dezice de învăţătura deplină a Bisericii Ortodoxe şi ori se rupe de ea ori nu a fost niciodată botezat şi a fost dintotdeauna în afara Bisericii.

Acest răspuns este dedicat domnului Cătălin, care ne-a întrebat aceste lucruri în mesajul său. Sfinţii lui Dumnezeu sunt oameni greu de înţeles de oricine, pentru a-i înţelege întru câtva trebuie ca şi tu să ai o viaţă curată şi sfântă iar ei nu sunt înlocuitorii lui Dumnezeu, ci mijlocitorii în faţa Lui pentru mântuirea noastră, ca unii care s-au umplut din viaţa asta de slava Sa şi sunt cu El.

Pr. Drd. Picioruş Dorin Octavian.

2 comments

  • Frate nu stiu de ce credinta esti tu dar eu nu cred ca esti ortodox.Nici nu am stat mult timp pe ganduri sa constat asta.

    Mi-am dat seama ca esti fals prin faptul ca nu prezinti materiale crestin-ortodoxe profunde si adevarate astfel incat sa nu se confunde cu alte religii sau secte ce se imprumuta din ortodoxism pt.a se promova in ochii celor slabi in credinta si pe care oricum nu ii intereseaza sau prea putin,ce,cum,in ce fel si asa mai departe Domnului.

    Ai grija sa nu manii pe Dumnezeu cu indrazneala ta si scoate macar poze cu fete ce macar nu se imbraca decent.

    E culmea nesimtirii si a batjocorii lui Dumnezeu sa dai asemena lucruri pe un site care se vrea crestin-ortodox.E blasfemie nene!Ai grija sa nu te duci unde nu-si doreste nimeni la sfarsitul vietii datorita acestui site ca de vei convinge o pers sa urmeze unei invataturi gresite tu rasp.pt ea.

    Iarta-ma daca te-am ofensat prin mesal meu dar roaga-te mai mult Domnului si iti va arata El ce sa faci ca sa ajuti oamenii sprea a se mantui,altfel fata de a crea un site cum e si al tau!Te rog sa ma cauti daca am gresit iar daca nu am gresit..trimite un mail.Vreau sa aflu ce zici tu despre asta..

  • Trăiţi în alte sfere…e adevărat…Se pare că în sfera dv. nu există oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *