Oameni fără carte de identitate în România şi infracţiunile

Vă recomandăm un articol scris de Alex Nedea, în Jurnalul Naţional, numărul din 12-06-2007, despre situaţia în cauză.

Extrase din articol:

„Conform art. 148 lit. a din Codul de procedură penală, „măsura arestării inculpatului poate fi luată (şi n.r.) dacă (…) identitatea sau domiciliul inculpatului nu poate fi stabilit din lipsa datelor necesare”. Persoanele fără identitate nu ajung la puşcărie.

După ce infractorul care nu fusese declarat la naştere este arestat preventiv, încep demersurile de înregistrare tardivă a naşterii prin tribunal. Durata arestului preventiv este de 30 de zile, iar procedura de acordare a identităţii poate dura şi doi ani la rând. „Arestul preventiv se poate prelungi cât spune legea, până la cel mult două treimi din pedeapsă”, ne linişteşte Gheorghe Roibu, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj”.

„Zorilă are barbă sură. Zorilă are tatuaje înverzite, moda puşcăriilor, un pumnal şi un cuţit pe un umăr, un Răzvan pe celălalt. Căci Zorilă are un fiu de 18 ani. Şi o fată de 4 ani. Zorilă are casă cu o singură cameră, Zorilă are şi parabolică deasupra, care, la cât de mică e camera, nu i-ar încăpea înăuntru. Zorilă nu are însă acte.

N-are certificat de naştere. „N-am avut în viaţa mea. Maică-mea a înnebunit şi nu mai ştie unde m-o făcut.” Ştie că a apărut pe lume la 1 aprilie 1970, dar nu s-a ocupat nimeni să-i facă şi acte. Şi totuşi, Zorilă a făcut puşcărie doi ani. Cum a fost băgat la răcoare e un mister şi pentru el, pentru că se jură că în acel moment nu avea un CNP.

Cert e că s-a văzut când a fost eliberat cu un buletin provizoriu în mână. Cu care a şi fost internat la spital, că făcuse TBC. Primăria din Ghidigeni a demarat de curând procedurile să-i înregistreze tardiv naşterea în tribunal a lui Zorilă. Consilierul juridic de la primărie ridică din umeri. Nici el nu ştie cum a fost posibil să facă puşcărie fără o identitate. La poliţia din localitate apar mai mulţi de Zorilă Gheorghe.

Toţi au însă CNP. Un agent de acolo se jură că Zorilă despre care vorbim e acelaşi cu unul Gheorghe Zorilă, născut însă cu şapte ani mai târziu. Însă Zorilă pare mai degrabă de 50 de ani decât de 30. E tatăl unui copil cu acte care are 18 ani. Dacă ne-am lua după poliţişti, omul ar fi devenit tată la 12 ani”.

Pr. Dorin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *