Est-europenii şi conflictul interior cu capitalismul

Un articol semnat de Diana Lazăr în Cotidianul, din 3 iulie 2007.

„Si inversarea rolurilor sexelor, migratia in masa a barbatilor „educati si posibil sanatosi“, cresterea consumului de alcool si tutun se alatura factorilor care au contribuit la deteriorarea sanatatii barbatilor, reiese din studiul americanilor. Mai mult, „competitia barbat-barbat“ si in general concurenta intensa au sporit numarul problemelor psihice si au creat un mediu favorabil asumarii unor riscuri care pot provoca accidente mortale. De altfel, cifra sinuciderilor si omuciderilor s-a dublat in fostele tari sovietice tot in anii de tranzitie, cu diferente de la stat la stat”.

„Nici la capitolul sanatate mintala romanii si fratii lor de bloc comunist nu stau mai bine, unu din trei locuitori est-europeni fiind predispus la afectiuni psihice. Intrarea in capitalism a fost un soc pentru aproape toti romanii, obisnuiti pina atunci cu siguranta locului de munca, respectiv a venitului lunar. Disponibilizarile masive, dar si frustrarile ca unii reuseau mai bine decit altii au declansat probleme de natura psihica, sustin specialistii. „Depresiile au aparut pentru ca nu puteau sa accepte lipsa respectului de care se bucurasera la stat“, afirma recent pentru Cotidianul Jack Friedman, antropolog la Universitatea din Chicago, specializat in problemele de sanatate mintala din Romania. Vulnerabilitatile psihice au condus la neurastenii, tulburari anxioase si depresii, toate cauzate de imposibilitatea adaptarii la noua situatie”.

„In prezent, in clinicile din Romania, 206.000 de persoane sint tratate de o afectiune psihica, informeaza Institutul National pentru Sanatate Mintala”.

Pr. Dorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *