Istoria dramatică a unei macedoromânce de 117 ani

Paula Anastasia Tudor, în numărul din 7 iulie 2007 al Jurnalului Naţional ne prezintă viaţa impresionanată şi dureroasă în acelaşi timp a unei femeie credincioase şi curajoase, care a ajuns la venerabila vârstă de 117 ani.

Jurnalul National

În Stejaru de Tulcea i se spune Agora a lui Arghir, chiar dacă e văduvă de 38 de ani. Iar ultimul domiciliu trecut în buletinul centenarei este satul Eschibaba, raionul Istria.

“Din cauza comuniştilor a rămas fără păr în creştet. Pe Arghir şi pe băieţi i-au bătut rău. Să spună unde ţin aurul. Au avut mult aur adunat, chiar dacă au trecut prin toate necazurile astea. Dar n-au vrut să spună. Aşa că pe bărbaţi i-au dus la Constanţa, i-au închis, iar pe ea au spânzurat-o de păr într-un cârlig până când i s-a smuls părul din vârful capului. De-atunci, nici nu i-a mai crescut. Aşa făceau cu machedoancele – le spânzurau de păr. Şi aurul tot l-au luat până la urmă.” Bătrâna se oprise din povestit şi se uita atentă la nora ei încuviinţând, iar când a văzut că aceasta s-a oprit a început din nou să vorbească şi mai agitată: “Comuniştii n-asparsi casa! N-asparsi casa!”.

“La logodna mezinei a făcut masă mare în curte, cum se obişnuieşte. Se întâmpla după ce le luaseră deja şi aurul, şi pământul, şi animalele. Mai rămăseseră cu vreo şase oi. Au tăiat una şi-au făcut pregătiri ca de logodnă. În toiul petrecerii a apărut miliţia economică în curte cu scandal mare. Că de ce fac adunări, ei nu ştiu că n-au voie? Mai ales că ei erau consideraţi chiaburi! Şi că de ce-au tăiat oaia, că n-aveau voie nici să taie animalele, că trebuia să dea cotă la Colectivă. Şi, atunci fără frică, fetişcana cea dornică de măritiş a pus piciorul în prag şi i-a spus miliţianului: «Aşa cum tu te-ai însurat şi eu vreau să mă mărit!». Bătrâna e foarte mândră că fata şi-a apărat nunta”, încheie nora privind la bătrânica pe faţa căreia se aşternuse un zâmbet satisfăcut. “Aşa le-a spus fata mea ălora!”, a întărit bătrâna. Apoi, văzând aparatul foto, s-a tras niţeluş mai spre lumină, pregătindu-se pentru imortalizare.

Citiţi tot articolul pentru că merită!

Psa. Gianina Picioruş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *