Se împlinesc 13 ani de la adormirea Fericitului Paisie Aghioritul

Colegii noştri de la Război întru Cuvânt au cinstit această zi printr-un articol anamnetic al persoanei şi al sfinţeniei Fericitului Paisie. Fragmente din articolul citat:

paisie-aghioritulmic.jpg

Astazi, 12 iulie, se implinesc 13 ani de la sfanta adormire a Cuviosului Paisie Aghioritul, aceasta zi fiind foarte probabil in curand si ziua sa de praznuire oficiala (Biserica Greaca pregateste acest lucru, ca si pentru alti cativa Parinti duhovnicesti traitori aproape de vremurile naostre).

paisios3.jpg

– Parinte, ce loc are logica in viata duhovniceasca?

Care logica? Cea lumeasca? Aceasta logica nu are niciun loc in viata duhovniceasca. Intra prin fereastra ingerii, sfintii, ii vezi, vorbesti cu ei, pleaca… Daca incerci sa le explici pe acestea cu logica, nu reusesti nimic. In epoca noastra in care s-au inmultit cunostintele, increderea numai in ratiune a zguduit, din nefericire, credinta din temelii si a umplut sufletele de semne de intrebare si de indoieli. De aceea suntem lipsiti de minuni, pentru ca minunea se traieste si nu se explica prin logica. Dimpotriva, credinta in Dumnezeu atrage puterea dumnezeiasca si toate concluziile omenesti le intoarce anapoda. Face minuni, invie morti si lasa stiinta cu gura cascata. Toate lucrurile vietii duhovnicesti se vad anapoda la exterior.

– Parinte, ati spus ca nu ajungeti niciodata la incordare nervoasa. Cum se face asta?

– Da, nu ajung, pentru ca lucrurile nu le infrunt cu mintea. Pe mine daca ma doare capul, ma doare sau din pricina racelii sau a tensiunii scazute. Si am atatea de rezolvat. In fiecare zi am pe cei ce vin cu problemele lor, cu durerea lor. Ma gandesc apoi si la cei ce au trecut pe la mine cu diferite greutati, la bolnavi etc. Si daca cineva se face bine, nu-mi spune ca s-a facut bine, ca sa ma bucur si eu putin, si astfel continui sa ma rog pentru el.

– Parinte, cum poate un monah sa-si puna in randuiala gandul sau, ca sa nu osteneasca doar cu logica?

– Sa il puna in randuiala cu ratiunea cea duhovniceasca, nu cu logica lumeasca. Sa roteasca butonul la frecventa duhovniceasca. Sa gandeasca duhovniceste si aranjarea sa va fi duhovniceasca. Chiar si la un mirean care este om duhovnicesc, logica lumeasca nu are ce cauta. Logica lumeasca este buna pentru un om bun care nu crede.

– Parinte, cum intelegeti aranjarea duhovniceasca?

Aranjarea duhovniceasca este sa te bucuri de cele potrivnice celor de care se bucura mirenii. Sa te bucuri, de pilda, atunci cand nu te baga nimeni in seama. Numai cu cele potrivnice celor urmarite de mireni ne vom putea misca in spatii duhovnicesti. Vrei bani? Da si portofelul. Vrei tron? Stai pe scaunel.

– Noi, parinte, cat la suta logica avem?

Voi aveti nevoie de putina “nebunie”. Si ma rog ca aceasta sa fie pentru dragostea lui Hristos, care este o nebunie dumnezeiasca, pentru ca altfel mai bine este pentru cei ce merg la Lembeti decat pentru crestinii stapaniti de rationalism, adica de logica cea plina de mandrie.

……………..

Aici găsiţi acatistul Fericitului Paisie.

Pr. Dorin.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *