Articole din presă şi bloguri la adormirea PFP Teoctist al României [I]

Prima zi: 30 iulie 2007

Sunt foarte multe articole şi am să încep în mod aleatoriu prezentarea noastră, după introducerea momentului aflării ştirii.

Am primit ştirea prin telefon de la un prieten, la 17: 30.

Am primit un newsletter de la Creştin ortodox la 17: 45.

Ulterior au fost publicate alte două articole: 1, 2, 3

predica-la-hirotonia-intru-arhierie-5-martie-1950.doc

Noi am postat ştirea, aici, pe blog, la 17: 50.

În jurul orei 18 am primit un email de la Claudiu Târziu,

care postase şi el un articol.

Realitatea TV

Primele informaţii şi condoleanţe

Doctorul Constantin Popa: La ora 17.00 s-a consemnat decesul Preafericitului Părinte
Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României
Imagini de arhivă cu Părintele Teoctist: „Am căutat să împlinesc voia Domnului”
Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, regretă pierderea Preafericitului Părinte
Sosirea trupului Patriarhului la Catedrala Patriarhală de pe dealul Mitropoliei
Preşedintele Traian Băsescu s-a recules la catafalcul Patriarhului Teoctist

Interviuri recente ale PFP teoctist

 

Mărturisirile Patriarhului Teoctist la 92 de ani

       

Patriarhul Teoctist povesteşte despre lupta sa cu comunismul
Sfântul Părinte vorbeşte despre greutăţile prin care a trecut în viaţă

 

Mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, la trecerea la cele veşnice a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist

Preşedintele României a aflat cu adâncă tristeţe vestea trecerii la Domnul a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, care a călăuzit Biserica Ortodoxă Română vreme de peste 20 de ani.

Cu echilibru şi înţelepciune părintească, Prea Fericirea Sa a străbătut grelele încercări ale istoriei recente a Bisericii, luând mereu asupra sa grijile, durerea şi fragilitatea umană pe care un regim opresiv le-a provocat. Întâlnirea cu Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, de care l-a legat o profundă afecţiune spirituală, va rămâne un moment plin de speranţă în istoria universală a creştinismului. Prima vizită a unui papă într-o ţară majoritar ortodoxă, precum şi eforturile Bisericii Ortodoxe Române de a răspunde provocărilor unui nou ciclu istoric deschis după Revoluţia din 1989, vor fi legate mereu de numele său.

În aceste momente, Preşedintele Traian Băsescu este alături de creştinii ortodocşi din România care au avut mereu în Prea Fericirea Sa un părinte a cărui simplitate şi căldură umană l-au însoţit pe cea mai înaltă treaptă a demnităţii ierarhice la care a fost chemat.

Dumnezeu să-l odihnească!

*

Antena 3

16 fotografii cu Prea Fericirea sa.

Condoleanţe: preşedintele Iliescu şi preşedintele Constantinescu ( audio)

Marius Tucă intervievând pe PFP Teoctist (video)

Acelaşi interviu în formă scrisă [16 noiembrie 2006].

*

Cel mai cald şi autentic articol, după părerea noastră, îl conţine Jurnalul Naţional. Aici găsim 33 de fotografii ale Părintelui patriarh.

Preafericitul Părinte Teoctist a decedat ieri la ora 17:00, în urma unui stop cardiac, la Institutul Clinic Fundeni. Sâmbătă, Patriarhul Teoctist a fost internat la Centrul de Urologie şi Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni pentru efectuarea unei operaţii la prostată. Intervenţia chirurgicală de adenom de prostată era programată şi se impunea, deoarece Patriarhul acuza „probleme serioase de sănătate”, a declarat prof. dr. Ionel Sinescu, şeful Centrului de Urologie şi Transplant Renal. Operaţia a fost efectuată luni de către o echipă coordonată de prof. dr. Ionel Sinescu şi prof dr. Dan Tulbure, şeful Centrului Anestezie Terapie Intensivă. Trebuie spus că însuşi Patriarhul a ales să fie operat în ţară şi s-a internat cu un tonus psihic excelent. Adenomul de prostată presupune o mărire în volum a prostatei, fiind cea mai frecventă tumoare benignă întâlnită la bărbaţi după vârsta de 60 de ani.

Intervenţia chirurgicală s-a derulat „fără complicaţii”, atât medicii, cât şi clerul sperând în însănătoşirea Patriarhului. „Dumnezeu este sus şi mare. El ne-a ajutat pe amândoi”, îi spunea Patriarhul profesorului Sinescu după operaţie. Cei doi – medic şi preot, pe patul spitalului, au apucat să stea de vorbă. Din păcate, a fost un bine care la un moment dat s-a oprit. După două ore de la operaţie, inima Patriarhului prezenta serioase tulburări de ritm. Pentru echipa de medici au fost clipe dramatice pentru salvarea Patriarhului. Dar a venit ceasul al 17-lea al zilei de 30 iulie, când medicilor nu le-a mai rămas decât să constate decesul înaltului prelat. Potrivit unui comunicat prezentat ieri de prof. dr. Constantin Popa, directorul Institutului Clinic Fundeni, în perioada postoperatorie, pe fondul unor suferinţe cronice, Patriarhul „a dezvoltat o suită de complicaţii cardiace, care au culminat cu o oprire a cordului”. Câteva ore, medicii au încercat manevre de resuscitare, dar inima Patriarhului, în vârstă de 92 de ani, nu a mai reacţionat. Cel care a fost aproape de Patriah după operaţie, profesorul Ionel Sinescu, relata, la scurt timp după anunţarea decesului, că Patriarhul i-a povestit, sâmbătă şi duminică, despre proiectele lui, prioritară fiind conferinţa ecumenică de la Sibiu, programată la începutul lunii septembrie şi pe care urma să o patroneze. Dar proiectele Domnului cu slujitorul lui, Patriarhul Teoctist, au fost altele. La 30 iulie l-a chemat la cele veşnice.

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ieri că va discuta cu premierul Călin Popescu Tăriceanu modul în care Guvernul se va implica în realizarea ceremoniei de înmormântare a Patriarhului Teoctist stabilind cu acesta ca de ziua funeraliilor să fie instituit doliu naţional. Ministrul a susţinut că în ultimii ani a colaborat cu Prea Fericitul Teoctist şi că a fost impresionat de inteligenţa şi de dăruirea cu care acesta a condus Biserica Ortodoxă Română.

Alături de preşedintele Traian Băsescu şi-au exprimat regretul faţă de dispariţia Părintelui Teoctist foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu,Regele Mihai, Principele Radu, liderul PC Dan Voiculescu, preşedintele PD Emil Boc, preşedintele UDMR Marko Bela, vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş şi mulţi alţi politicieni.

Şi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, şi-a exprimat ieri profundul regret faţă de decesul Patriarhului Teoctist, membru de onoare al Academiei. “Amintirea lui va rămâne vie, pentru că a fost un om blând, al cărui cuvânt era întotdeauna ascultat cu respect. A fost un înţelept printre academicieni şi a adus în Academie gândirea unui om deosebit”, a spus Ionel Haiduc.

*

D-l Costin Anghel va scrie un articol în noapte, despre priveghiul de la Patriarhie tot în Jurnalul Naţional.

*

În Cotidianul, un articol semnat de Răzvan Mihai Vintilescu, Oana Munteanu şi Mirela Corlăţan.

Patriarhia Romana a aflat de la posturile tv despre moartea Patriarhului Teoctist, dupa cum a declarat pentru NewsIn un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane. Cu nici doua ore inainte de decesul Patriarhului, Biserica Ortodoxa Romana remisese un comunicat in care preciza ca starea acestuia era buna dupa operatia la prostata. Comunicatul mai anunta ca Teoctist era „asteptat sa se intoarca cit mai curind la resedinta patriarhala“.

Din momentul anuntului decesului Preafericitului Teoctist, clopotele au inceput sa bata incontinuu la Patriarhie. Pe peretele din holul central al Patriarhiei a fost asezat un tablou cu chipul lui Teoctist, peste care a fost asezata o panglica neagra de doliu. Patru preoti si doi diaconi au tinut o slujba de pomenire incepind cu ora 18.00, in fata a citorva sute de oameni adunati spontan. Ritualul slujbei s-a sfirsit cu cintarea „Vesnica pomenire“, la care au participat toti oamenii din biserica. Trupul neinsufletit urma sa fie adus in cursul noptii la Patriarhie. Preotii de la Patriarhie au spus ca, in cazul Preafericitului Teoctist, inmormintarea se va tine cu ritualul unei slujbe de calugar, mai bogata decit cea a unui preot obisnuit.

*

În ziarul Gardianul avem un articol semnat de d-l Dumitru Manolache.

Ministrul Adrian Iorgulescu si-a exprimat regretul pentru decesul Patriarhului Teoctist si a declarat ca va discuta cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a stabili modul în care Guvernul se va implica în realizarea ceremoniei de înmormântare si daca se va institui doliu la nivel national. Ministrul culturii si cultelor spune ca a colaborat mai ales în ultimii doi ani cu Patriarhul Teoctist, fiind impresionat de inteligenta si daruirea cu care a condus Biserica Ortodoxa Româna (BOR). „Am avut îndeosebi în ultimii doi ani raporturi strânse cu Patriarhul Teoctist, am colaborat îndeosebi în ceea ce priveste punerea pietrei de temelie la Catedrala Mântuirii Neamului, dar si în legatura cu proiectele legate de asezamintele culturale. De fiecare data mi-a dat sentimentul ca si-a pastorit cu maxima inteligenta si daruire domeniul pe care l-a gestionat. A fost un om de o profunda credinta si îi revine meritul de a fi stabilit raporturi ecumenice deosebite si de a fi contribuit la vizita unui Papa pentru prima data în România, tara ortodoxa. Este o pierdere importanta pentru BOR si îmi exprim regretul si compasiunea. Sper ca BOR va gasi resurse umane în asa fel încât sa se continue opera sa“, a declarat Adrian Iorgulescu.

*

În Evenimentul zilei avem articolul doamnelor Mihaela Naftanailă şi Ramona Samoilă intitulat: Cinci ore între chirurg şi Dumnezeu. D-l Florian Bichir continuă articolul celor două doamne cu date biografice:

A condus timp de 21 de ani Biserica Ortodoxa


Patriarhul Teoctist s-a nascut pe 7 februarie 1915, in satul Tocileni, din judetul Botosani, si a intrat in monahism la 14 ani, ca frate la Schitul Sihastria, apoi la Manastirea Vorona, din judetul Botosani. Intre anii 1940 si 1944 a urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii Bucuresti, devenind licentiat in Teologie.

Episcop la 35 de ani

Pe 6 august 1935 a depus voturile monahale la Manastirea Bistrita, judetul Neamt, primind la calugarie numele de Teoctist, iar pe 25 martie 1945 este hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

De-a lungul timpului devine, pe rand, episcop-vicar patriarhal, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului (1962), Episcop al Episcopiei Ortodoxe din America si Canada (1963), Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei (1973), Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei (1977).

Pe 31 iulie 1986, dupa moartea Patriarhului Iustin, a devenit loctiitor de Patriarh, iar pe 9 noiembrie 1986 a fost ales ca Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungrovlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind inscaunat pe 16 noiembrie 1986.

S-a retras in 1990

In ianuarie 1990, invocand varsta inaintata si probleme de sanatate, in realitate fiind acuzat de colaborationism, Patriarhul Teoctist s-a retras la Sinaia, dar a revenit in scaunul patriarhal, la cererea clerului, dupa numai trei luni. Imediat dupa Revolutia din 1989, seful Bisericii Ortodoxe Romane a fost acuzat ca, sub mandatul lui, Ceausescu a daramat mai multe biserici. Vina lui Teoctist fiind aceea ca nu a protestat si nu s-a opus proiectului megalomanic al dictatorului.

In cele doua decenii de patriarhat ale lui Teoctist au fost infiintate 12 noi eparhii in tara, a fost reactivata Mitropolia Basarabiei, s-a infiintat Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Europa Centrala si de Nord, respectiv Occidentala si Meridionala, precum si Episcopia Ortodoxa Romana pentru romanii din Ungaria si Serbia.

De asemenea, au fost infiintate sau reactivate aproape 400 de manastiri, s-au construit peste 2.000 de noi lacasuri de cult si s-a realizat reintegrarea invatamantului teologic preuniversitar si universitar in invatamantul public, concomitent cu introducerea predarii religiei in scolile publice si reintroducerea asistentei religioase in armata, spitale si penitenciare.

Politica si intalnirea din 1989

Fara indoiala, momentul sau de glorie l-a reprezentat vizita din 1999 a Suveranului Pontif Ioan Paul al II-lea, prima facuta de un papa intr-o tara majoritar ortodoxa, o vizita care marcheaza istoria nu doar a crestinismului, ci a secolului. Legaturile si prietenia sa cu Papa Ioan Paul al II-lea au ramas insa invaluite in mister, pentru ca in ianuarie 1989, in plina clandestinitate, Patriarhul si Papa au avut o intalnire la Vatican, intalnire care, cine stie, a contribuit si ea la caderea Cortinei de Fier.

In ciuda faptului ca oficial nu a facut politica, Patriarhul a avut o influenta enorma in societatea romaneasca. In 1992, fara niciun sprijin si cu un curaj pe care multi nu i-l banuiau, a reinfiintat Mitropolia Basarabiei, atragan-du-si furia Rusiei. In 1996 l-a sprijinit discret pe Emil Constantinescu, cuvantul de ordine fiind „votati schimbarea”, iar la Mineriada din 1999, Pacea de la Cozia a fost realizata si cu sprijinul sau.

Turul doi al alegerilor prezidentiale din 2000 a fost si el hotarator pentru ca Teoctist i-a oferit girul lui Ion Iliescu, rugand crestinii sa nu voteze cu extremistii, aluzie clara la celalalt candidat, Corneliu Vadim Tudor.

In 2004, in ciuda presiunilor la care a fost supus de PSD, Patriarhul a anuntat ca preotilor le este interzis sa faca politica, iar cuvantarea sa dinaintea alegerilor era, dupa 20 de minute, intoarsa pe toate partile de specialistii Ambasadei SUA la Bucuresti!

Instalarea la Cotroceni a lui Traian Basescu i-a mai adus o victorie Patriarhului pentru ca, dupa cateva contre pe tema Catedralei, la depunerea juramantului, Basescu i-a sarutat mana Patriarhului, un gest unic, dar si simbolic. De numele Patriarhului Teoctist se leaga si reluarea formalitatilor pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, problema care a provocat numeroase discutii, in special, in legatura cu amplasamentul constructiei.

*

În ziarul Gândul găsim articolul d-nelor Elena Hirtan, Liana Subţirelu şi Sînziana Ionescu:

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, s-a declarat bulversat de vestea morţii Patriarhului Teoctist. „Toţi românii, toţi credincioşii simt o durere profundă şi un regret nemăsurat. Este greu de vorbit şi de mărturisit, pentru noi toţi a fost un părinte, Dumnezeu să-l ierte!”, ne-a declarat arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

Ultima întrevedere a celor doi ierarhi a fost la Sfântul Sinod. „A fost de curând, iar patriarhul se îngrijea de statut în mod special. Avea un optimism, o tinereţe inconfundabilă, nu îi dădeai vârsta, ţinea audienţe dimineaţa şi după-amiaza. A fost un exemplu de jertfire şi dăruire. Am primit hirotonirea de la Preafericirea sa, i-am fost ucenic şi ultima povaţă pe care ne-a dat-o a fost să avem răbdare, că Dumnezeu le va îndeplini pe toate după voia Sa”, a spus arhiepiscopul Tomisului. „Îmi voi întrerupe misiunea pentru a merge la Bucureşti, la căpătâiul Patriarhului”, a adăugat arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

*

În agenţia de ştiri Newsin.ro avem un articol în engleză.

Patriarch Teoctist has passed away today at the age of 92 because of heart complications occurring after a prostate surgery at Fundeni Institute in Bucharest.

The new patriarch of the Orthodox Church will be elected in the next three months from the active members of the Holy Synod, according to Bartolomeu Anania, Archbishop of Cluj, Alba, Crisana and Maramures.

Patriarch Teoctist was the fifth patriarch of the Orthodox Church between 1986 and 2007. Teoctist was the one to promote the ecumenic spirit among young people building churches in the university centers in Bucharest and approving the coexistence of three different theological faculties within the same university.

The ecumenic spirit of the patriarch reached its zenith with the visit of the Pope John Paul II to Bucharest in 1999. An year earlier Teoctist had organized the biggest ecumenic gathering worldwide, “People and Religions”.

“The first visit of a Pope in a country mostly orthodox as well as the Orthodox Church‘s efforts to respond to the challenges of a new historical cycle following the 1989 revolution will always be connected to the name of His Beatitude,” President Traian Basescu said.

One of the patriarch’s biggest projects was to build the People’s Salvation Cathedral, a symbol of revival after 50 years of communism; however financial strains resulted in postponing the project. Around 87 percent of the Romanian people are followers of the Orthodox Church, according to statistics.

30 iulie 2007 20:17:04

*

În ziarul Ziua avem unul din cele mai mari articole dedicate PFP Teoctist, intitulat „Testamentul Patriarhului”

Desi alegerile in care se va stabili cine va fi viitorul Patriarh vor avea loc abia peste trei luni, au aparut deja variante referitoare la ocuparea Tronului Patriarhal. Favoritul este Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Olteniei, ierarh apreciat chiar de catre Prea Fericitul Patriarh Teoctist. Calugar autentic, acesta a fost un apropiat de-al PF Teoctist care, in 1989, l-a hirotonit Episcop-vicar-patriarhal. In momentul de fata, Mitropolitul Teofan este un ierarh la care se gandesc multi din Biserica Ortodoxa Romana ca la un viitor Patriarh. Chiar si PF Teoctist ar fi vazut in acesta un posibil succesor de-al sau.

 

Mitropolitul Olteniei IPS Teofan Savu

O mare pierdere

Mitropolitul Olteniei IPS Teofan Savu a declarat ca moartea Patriarhului Teoctist Arapasu reprezinta o mare pierdere pentru Biserica Ortodoxa. Inalt Prea Sfintitul Teofan Savu, arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, a aflat vestea mortii Patriarhului Teoctist Arapasu in timp ce se afla intr-o vizita la schitul Cioclovina (Gorj). „Moartea Prea Fericirii Sale reprezinta o pierdere grea pentru Biserica Ortodoxa si deopotriva pentru mine personal”, a declarat, citata de Mediafax, IPS Teofan. (R.G.)

IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului

Sunt consternat

„Sunt consternat, este o pierdere grea pentru Biserica Ortodoxa Romana. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l fericeasca”, a spus mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania. Cei doi se cunosteau inca din anii ’40 cand slujeau impreuna la manastirea Antim. Ulterior, cand au devenit amandoi ierarhi, se consultau in mod frecvent la telefon asupra problemelor BOR. IPS Bartolomeu a anuntat ca nu intentioneaza sa-si depuna candidatura pentru postul ramas vacant. (A.I.)

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie

„Pentru noi toti a fost un parinte”

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care i-a fost ucenic Patriarhului Teoctist, s-a declarat bulversat de vestea mortii acestuia. El a adaugat ca a plecat spre Bucuresti pentru a sta la capataiul celui care a fost un exemplu de jertfire si daruire. „Nu pot sa cred vestea, dar daca s-a intamplat sa treaca la cele vesnice, toti romanii, toti credinciosii simt o durere profunda si un regret nemasurat. Este greu de vorbit si de marturisit, pentru noi toti a fost un parinte, Dumnezeu sa-l ierte!”, a declarat pentru Mediafax arhiepiscopul Tomisului. (A.H.)

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae

„O veste care m-a coplesit”

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae, este ravasit de vestea mortii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist. „E o veste care m-a coplesit si imi este tare greu sa vorbesc acum. Va rog sa ma iertati! Sa-l odihneasca Dumnezeu in pace!”, a spus Nicolae, citat de Rompres.

PS Ioachim Bacaoanul, arhiereul vicar al Episcopiei Romanului

„Este o veste trista”

Vestea mortii Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, i-a socat pe toti reprezentantii bisericii din judetul Neamt. Timp de jumatate de ora, clopotele bisericilor au batut neincetat in memoria Patriarhului Teoctist si pentru a chema lumea la slujba de vecernie, informeaza Rompres. „Este o veste trista care a zguduit din temelii Biserica Ortodoxa din Romania. Patriarhul – pe langa ceea ce reprezinta el ca persoana – este un simbol al unei biserici, iar pierderea simbolului inseamna tristete, neliniste si chiar nesiguranta. Insa, BOR este destul de bine organizata si, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, sub inspiratia Duhului Sfant, vom putea depasi acest moment trist”, a marturist PS Ioachim Bacaoanul, arhiereul vicar al Episcopiei Romanului. (R.G.)

Salvarea bisericilor

„In 1986, cand Sfantul Sinod si Maritul Colegiu Electoral Bisericesc m-au chemat la slujirea patriarhala, am gasit biserica Sf. Spiridon Nou cu zidurile Sfantului Altar in primejdie de a se darama, din pricina lucrarilor de construire a metroului, ce au provocat sfantului locas si casei parohiale un adevarat dezastru, intamplat chiar in noaptea Sfintelor Pasti, fapt care m-a cutremurat. Am simtit atunci o mare tristete si mi-am amintit de anii cand vrednicul de pomenire Patriarh Justinian s-a confruntat cu pericolul prabusirii bisericii Domnita Balasa, in urma amenajarii si canalizarii raului Dambovita, si cum a izbutit el atunci, cu sprijinul unor ingineri specialisti, ca Gh. Beles si Dumitru Popescu, sa inlocuiasca, metru cu metru, pilonii de lemn de la temelie, cu o fundatie trainica din beton armat.

Ma gaseam, in 1986, in situatia dureroasa si dificila a demolarii bisericilor in Bucuresti, care insa nu m-a descurajat, ci mi-a dat taria de a face ceva pentru salvarea lor. Dumnezeu m-a luminat, atunci si mi-a scos in cale un suflet credincios, pe cunoscutul inginer constructor Suman, care conducea lucrarile de constructii ale caminului studentilor Facultatii noastre de Teologie. Cu sprijinul si intelegerea acestuia si cu daruirea familiei de arhitecti si ingineri in rezistenta Constantin Pavelescu, in conditiile si cu posibilitatile de atunci, am consolidat si refacut aceasta frumoasa biserica, iar pictorul I. Samoila a restaurat admirabila pictura a celebrului Gh. Tatarascu. Daca nu se intervenea urgent si cu curaj, n-am mai fi avut astazi aceasta adevarata catedrala in Bucuresti.”

In ianuarie 1990, invocand varsta inaintata si problemele de sanatate, Patriarhul Teoctist s-a retras la Sinaia, dar a revenit in scaunul patriarhal, la cererea credinciosilor si a intaistatatorilor celorlalte Biserici ortodoxe dupa numai trei luni.

„In 22 decembrie, pe la orele 11, eram in birou, inconjurat de episcopii vicari de la Patriarhie si de consilieri cand la televizor a aparut cunoscutul actor Ion Caramitru, in mijlocul unei cete de revolutionari, spunand cu emotie: Si-a intors Dumnezeu fata catre noi! Fratilor, veniti si va spuneti bucuria! Privindu-ne unii pe altii, am auzit pe cineva spunand ca in fata resedintei se afla o masina cu tineri revolutionari care strigau in fata multimii: „Biserica este cu noi!”

Venisera sa ma conduca la Televiziune, de unde se transmiteau comunicate diferite, asigurand populatia ca situatia se afla sub control. In acest fel s-a comunicat de la Televiziune ca Aurel Dragos Munteanu roaga pe Patriarh sa vina pentru un scurt cuvant. In clipa cand ma consultam cu I.P.S. Mitropolit Nicolae, venit de la Constantinopol, daca sa merg, fiindca se auzeau strigatele tinerilor, a sosit arhitectul Sorin Vasilescu din cadrul Universitatii Bucuresti, care s-a oferit sa ne ia pe mine, pe IPS Nicolae de la Timisoara si pe secretar, preotul Ion Banateanu, la Televiziune. Afara, in fata resedintei, ne astepta camionul cu tinerii care fluturau steaguri albe si strigau: „Cu noi este Biserica!” si, aratandu-ne cu steagurile lor, strigau cu bucurie si se inchinau: „Cu noi este Patriarhul!”.

Multimea din fata catedralei canta Tatal Nostru, aplauda, avea lumanari aprinse. Bucuria a fost scurta. Cateva ore mai tarziu, revenind la resedinta, in timp ce primeam telefoane de multumire, am auzit pe unii, la televizor, comentand negativ prezenta mea, intelegand ca era vorba de o telegrama de felicitare adresata lui Ceausescu. Am ramas adanc mahnit, mai ales cand am auzit ca a aparut in Scanteia, unde nu era permis sa se scrie ceva despre Biserica. Da, aceasta m-a impresionat mult atunci!

M-a impresionat rasturnarea de atitudine, chiar si cea a colaboratorilor mei, a profesorilor de teologie. Cu constiinta ca mi-am facut datoria fata de Sfanta Biserica, am convocat Sfantul Sinod pentru a doua oara dupa Revolutie. Am deschis sedinta, s-a aprobat Ordinea de zi, si, imediat, am adresat plenului rugamintea scrisa, cerand retragerea, pe care am si motivat-o. Retragere temporara. Aveam 75 de ani, deci aveam motiv de ingrijire a sanatatii, desi toata lumea stia ce insemna retragerea mea. Cererea era scrisa mai dinainte si o purtam cu mine. Retragerea a fost de trei luni, dupa care Sfantul Sinod m-a renumit Patriarh al BOR”, a explicat, PF Teoctist, intr-un interviu, gestul sau din ianuarie 1990.

Pr. Drd. Picioruş Dorin Octavian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *