Articole din presă şi bloguri la adormirea PFP Teoctist al României [II]

Scurtă biografie video de la Antena 3. Venirea preşedintelui Băsescu la catafalcul Părintelui Patriarh, Antena 3.

În România liberă avem un articol biografic.

Eveniment - Moment de rascruce pentru Biserica Ortodoxa Romana

Ioan Paul al II-lea in Romania ramane una dintre cele mai importane gesturi de apropiere facute de cele doua biserici crestine. Cei doi inalti prelati au impartasit ideea ca Biserica Ortodoxa si cea Catolica „trebuie sa contribuie impreuna la o misiune de unitate in si prin credinta”.

Mircea Pacurariu, preot profesor

„Sfantul Sinod se va intruni imediat dupa inmormantarea sa si va alege un loctiitor interimar, urmand ca in 90 de zile sa se hotarasca data Sinodului de alegeri. Sub imperiul unor urgente, aceasta perioada poate fi mai scurta.

Viata indelungata i-a permis o activitate de 57 de ani de Arhierie, in BOR nu am avut parte de ceva atat de longeviv. Mutarile sale de «politica» ecumenica, in calitate de Mitropolit al Moldovei si Sucevei din 1977, au tinut de implicarea directa in miscarea ecumenista, cu participari la Congresul Mondial al Bisericilor, eforturi concretizate prin vizita Papei la Bucuresti din 1999.

Ca urmas, eu cred ca trebuie sa vina un Patriarh mai tanar, avem mare nevoie de revigorare si sper sa avem parte apoi si de un Sinod intinerit.”

Articol ştire în Adevărul

http://www.adevarul.ro/zoom_image.php?img=2209-121169-patriarhul

Al doilea articol din Adevărul, semant de d-l Dan Boicea : „Patriarhul a plecat senin”

Înmormântat la Mănăstirea Vorona sau în Catedrala Patriarhală

Reprezentanţii BOR nu au stabilit încă unde va fi înmormântat Teoctist, dar există variante. Dacă Sinodul Permanent va fi de acord, Patriarhul Teoctist ar putea fi înmormântat la Mănăstirea Vorona din satul său natal sau în ultimul loc rămas liber în Catedrala Patriarhală din Capitală, au declarat, pentru Mediafax, surse din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa citată a menţionat că Patriarhul a construit „o mănăstire de suflet în Vorona (judeţul Botoşani), unde şi-a exprimat intenţia de a fi înmormântat. Cu toate acestea, Patriarhul Teoctist le-a spus apropiaţilor, în repetate rânduri, că şi-ar fi dorit ca locul său de veci să fie primul din Catedrala Neamului, construcţie a cărei temelie nu a mai apucat să o vadă.

Totodată, a fost exclusă posibilitatea ca trupul Patriarhului să fie depus pentru odihna de veci la mănăstirea cu hramul Duminica Sfinţilor Români, inaugurată recent la marginea Capitalei, lăcaş de cult pentru a cărui construcţie Patriarhul a militat vreme îndelungată. Ritualul premergător ceremonialului de înmormântare a Patriarhului Teoctist a început ieri-seară, la Catedrala Patriarhală din Capitală, cu citirea psalmilor.

*

Pastorul baptist Marius Cruceru a scris două articole ieri despre eveniment : articol-ştire şi articol-ironic. Cităm din al doilea articolului al pastorului David:

Daniel este un ecumenic declarat, dar numai atît, în declaraţii.

Nicolae a rămas în conştiinţa naţiunii prin mărturisirea sa foarte timpurie legată de colaborarea cu Securitatea încă din anii 90.

Daniel, bine şcolit după experienţa elveţiană, foarte inteligent, un diplomat de excepţie, dar cu mulţi duşmani în Sinod (umbla vorba la un moment dat de o tentativă de asasinat), are toate şansele să fie următorul “Prea Fericit”, în conformitate cu tradiţia care plasează Scaunul Moldovei ca favorit în ceea ce priveşte alegerea noului patriarh. Mînă de fier, a realizat foarte multe pentru Mitropolia Moldovei. Este un negociator foarte abil, un administrator excelent al puterii. Dezavantaj pentru ceilalţi concurenţi: este prea tînăr! Aceasta înseamnă o longevitate foarte mare în scaunul patriarhal.

Nicolae, mai în vîrstă, spirit pacinic, simpatizant al neoprotestanţilor, o voce respectată între “cei vechi”, are şanse mai multe să fie numai patriarh interimar şi să conducă procesul de alegere al următorului patriarh.

Alegerea lui Nicolae ar fi un semn că se începe o rezolvare a trecutului, alegerea lui Daniel ar fi un semnal că realizările politice şi administrative sînt mai importante decît transparenţa şi dialogul.

Dacă m-ar întreba cineva pe mine, eu l-aş prefera pe Nicolae. Acesta ar asigura o tranziţie pentru cîţiva ani, pînă se mai dumireşte toată lumea şi atunci s-ar putea impune o nouă direcţie în BOR, alegerea unui Patriarh mai tînăr care să garanteze nu numai stabilitatea, dar şi un proces de clarificare şi limpezire a tuturor curentelor teologice care tulbură la această vreme BOR.

Să ne ferească Dumnezeu de Teodosie al Tomisului.

Poate că cineva totuşi se gîndeşte la Mitropolitul Iosif, Mitropolitul bisericilor din diaspora Europei de Vest.

*

Articol-ştire şi în Theologhia colegului Dan Camen.

The image “http://theologhia.files.wordpress.com/2007/07/teoctist-2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

*

D-l Bogdan Stanciu a preluat sub titlul : „S-a stins părintele Patriarh” articolul România a rămas fără Păstor a domnului Dr. Artur Silvestri.

patriarhul.jpg

Articolul de pe Resurse ortodox
reprezintă comunicatul de presă al Patriarhiei, care apare şi pe blogul Arhiepiscopiei Clujului.

Aici este comunicatului biroului de presă al Patriarhiei Române:

Părintele Patriarh Teoctist a trecut la cele veşnice

TEOCTIST

Nr. 3052/30 iulie 2007

COMUNICAT DE PRESĂ

Părintele Patriarh Teoctist a trecut la cele veşnice

Cu profundă durere, Biroul de Presă al Patriarhiei Române anunţă trecerea la Domnul a celui ce a fost Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al Cezareei Capadociei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte Teoctist Arăpaşu.

Născut pe plaiuri botoşănene, atras de la o vârstă fragedă de viaţa monahală, Părintele Patriarh Teoctist a urcat treptele ierarhiei bisericeşti începând din anii 1940. Vrednic ucenic al Patriarhului Justinian Marina, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist s-a dovedit a fi un slujitor de nădejde în ogorul Domnului şi în activitatea sa de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

Păstorind Biserica împreună cu ceilalţi înalţi ierarhi, în vremuri de prigoană a credinţei creştine, a ştiut, prin Harul Sfântului Duh, să conducă corabia Bisericii în misiunea încredinţată ei de Mântuitorul Iisus Hristos.

În aceste momente de durere, suflarea ortodoxă românească se roagă Bunului Dumnezeu să aşeze sufletul Prea Fericirii Sale în corturile drepţilor, în sânul lui Avraam să-l odihnească şi cu drepţii să-l numere.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

*

Comunicatul de presă al Episcopiei romano-catolice de Iaşi

*

Pr. Picioruş Dorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *