Pelerinajul de la catafalcul PFP Teoctist şi data îngropării sale

La 20: 29, Agenţia Mediafax posta următorul anunţ, cu fila video de pe PRO TV:

Trupul Patriarhului Teoctist a fost mutat, marţi seară, în jurul orei 19.00, din Catedrala Mitropoliei, unde a fost depus cu o seară înainte, în Palatul Patriarhiei, a declarat Prea Sfinţitul Sebastian Ilfoveanu, arhiepiscop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului.

Sicriul a fost purtat pe braţe de mai mulţi preoţi, care au înconjurat biserica înainte de a fi depus în holul mare al Palatului Patriarhiei.

Arhiepiscopul vicar Sebastian Ilfoveanu a spus că slujba înmormântării va începe vineri, la ora 11.00, după şedinţa comemorativă a Sfântului Sinod la care sunt aşteptaţi reprezentanţi ai tuturor bisericilor ortodoxe din lume, dar şi ai celorlalte biserici.

Sebastian Ilfoveanul a anunţat o slujbă specială în cadrul funeraliilor, întrucât Teoctist a fost în trecut călugăr, ceea ce implică mai mult decât cântece şi rugăciuni, aşa cum se întâmplă în cazul mirenilor.

Fila video o găsiţi apăsând pe sigla agenţiei de ştiri.

*

Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că Patriarhul Teoctist va fi înmormântat, vineri, la ora 11:00, în Catedrala Patriarhală. Adică pe 3 august 2007.

*

Tot din această agenţie de ştiri:

Mitropolitul Daniel al Moldovei va asigura locotenenţa până la alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a decis, marţi, Sinodul Permanent al BOR, a anunţat episcopul vicar patriarhal Vincenţiu Ploieşteanul.

Sinodul Permanent a mai decis că şi Mitropolitul Daniel poate candida pentru calitatea de Patriah al Bisericii Ortodoxe Române iar, în cazul în care îşi va depune candidatura, locul lui va fi luat de cel mai în vârstă Mitropolit, respectiv cel al Banatului, Nicolae Corneanu.

Episcopul vicar a mai spus că exact în data de 3 august, a anului 1986, era înmormântat înaintaşul lui Teoctist Arăpaşu, Patriarhul Iustinian.

Referindu-se la ceremonialul înhumării, episcopul vicar a explicat că, după Sfânta Liturghie de vineri, va avea loc şedinţa comemorativă a Sfântului Sinod, apoi trupul neînsufleţit va fi înmormântat în Catedrala Patriarhală, unde se află şi mormântul Patriarhului Iustinian. Slujba de înmormântare va fi cea a călugărilor, puţin diferită de slujba tradiţională.

Când va fi gata Catedrala Mântuirii Neamului trupul Patriarhului Teoctist va fi mutat acolo.

Vincenţiu Ploieşteanu a precizat că nu există nici un testament sau menţiune specială privind locul în care să fie înmormântat Patriarhul Teoctist.

Episcopul vicar a mai spus că într-o discuţie pe care a avut-o cu Patriarhul Teoctist, duminică seară, a stabilit o întâlnire pentru ziua de joi, acesta neintuindu-şi sfârşitul.

*

Potrivit Hot News. ro

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat marti Decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului National „Steaua Romaniei” in grad de Colan Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Seful statului a semnat decretul „in semn de adanca pretuire pentru felul in care Patriarhul Teoctist si-a dedicat intreaga viata slujirii devotate a Bisericii Ortodoxe Romane, a unitatii nationale si a idealului de apropiere prin dialog dintre toate Bisericile crestine”.

*

Agenţia de presă Rompres

Funeraliile Patriarhului Teoctist vor avea loc vineri, 3 august, în aceeaşi zi în care în urmă cu 21 de ani era înmormântat fostul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române Iustin Moisescu.Sinodul Permanent a decis că slujba de înmormântare să aibă loc la ora 11,00, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, unde va fi şi înhumat.

Potrivit BOR, la slujba de înmormântare vor fi prezenţi ierarhi, cler şi credincioşi ai BOR, delegaţi ai bisericilor ortodoxe surori şi ai altor biserici, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii de stat şi ai unor organizaţii internaţionale creştine.

Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a murit, luni, la ora 17,00, la Institutul Clinic Fundeni.

Patriarhul Teoctist a fost internat duminică, pentru a fi supus unui control medical, iar în cursul zilei de luni a fost supus unei intervenţii chirurgicale la prostată.

Potrivit dr. Constantin Popa, managerul spitalului, operaţia a decurs bine însă postoperator au intervenit complicaţii cardiace care au dus la un stop cardiac.

Corpul neînsufleţit al Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost depus, luni seara, în jurul orei 22,00, în Catedrala Patriarhală.

Patriarhul a fost adus în Dealul Mitropoliei cu o maşină mortuară, escortată de motociclete ale Poliţiei.

Peste 300 de credincioşi au întâmpinat cortegiul funerar cu lumânări aprinse, în timp ce în Patriarhie se citeau psalmi şi erau trase clopotele.

Mai mulţi preoţi, alături de vicarul patriarhal Vincenţiu Ploieşteanul şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor Varsanufie Prahoveanul, au scos din maşina mortuară sicriul pe mâini.

Slujba de priveghere în care se citesc stâlpii a fost oficiată de un sobor de 7 arhierei şi aproximativ 30 de preoţi.

Printre cei care au dorit să îi aducă un ultim omagiu Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române s-a numărat şi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului s-a aflat, luni seara, pentru aproximativ jumătate de oră, la Patriarhie, a aprins o lumânare la catafalcul Prea Fericitului Teoctist şi s-a recules preţ de câteva momente lângă sicriul acestuia.

*

Pe News In:

NewsIn, 31 iulie – Patriarhul Teoctist, ce a decedat luni, la vârsta de 92 de ani, din cauza unei crize cardiace, va fi înmormântat vineri, la ora 11.00, la Catedrala Patriarhală, a hotărât marţi Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe.

La slujba de vineri vor participa „ierarhi, cler şi credincioşi ai Bisericii Ortodoxe Române, delegaţi ai bisericilor ortodoxe susori şi ai altor biserici, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii de stat şi ai unor organizaţii internaţionale creştine”, potrivit unui comunicat al Bisericii Ortodoxe.

Slujba va fi precedată de Sfânta Liturghie, apoi va avea loc o şedinţă comemorativă a Sfântului Sinod în care se vor prezenta mesaje de condoleanţe, potrivit secretarului Sinodului, Vincenţiu Ploieşteanu.

Ceremonia va fi cea a înmormântării călugărilor, puţin deosebită de cea a înmormântării preoţilor, a explicat Ploieşteanu. Teoctist va fi îngropat în coşciugul în care se află în acest moment, şi care a fost depus în Catedrala Patriarhală încă de luni seara.

Înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi în care a fost îngropat şi Iustin Moisescu (1977 – 1986), cel de-al patrulea Patriarh al Bisericii Ortodoxe, ce a decedat pe 31 iulie, în urmă cu 21 ani, „o coincidenţă”, potrivit lui Ploieşteanu.

Trupul neînsufleţit al lui Teoctist va fi înmormântat alături de cel al înaintaşul său, Iustin, însă va fi mutat la Catedrala Mântuirii Neamului, după ce construcţia va fi definitivată, pentru că această biserică a fost visul Patriarhului. „Asta a fost ce-a iubit, dorit şi pentru ce a luptat”, potrivit lui Ploieşteanu.

Totuşi, Teoctist nu a lăsat un testament în care să spună unde şi-ar dori să fie înmormântat. „Era un om deosebit de optimist, privea spre viitor”, a spus Ploieşteanu, care a adăugat că, duminică, atunci când a vorbit cu Patriarhul după operaţia la prostată, acesta a convocat o întâlnire pentru joi. „Nu s-a gândit că va veni un astfel de moment, nu a lăsat niciun testament, nicio însemnare.”

Conducerea Bisericii doreşte o ceremonie cu mult fast, după cum a declarat, luni, pentru NewsIn, un Înalt Oficial al Bisericii, deoarece este prima înmormântare a unui Patriarh după căderea comunismului, iar înainte de 1989, patriarhii erau înmormântaţi discret.

După decesul lui Teoctist, scaunul patriarhal este vacant timp de 41 de zile, timp în care locotenenţa patriarhală (interimatul – n.r.) va fi asigurată de Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a hotărât Sinodul Permanent. Cel care asigură interimatul nu poate candida la alegerile pentru noul şef al Bisericii Ortodoxe. În cazul în care Daniel decide să candideze totuşi la şefia Bisericii Ortodoxe, interimatul va fi asigurat de cel cu cea mai mare vechime în funcţie, adică în hirotonie, ÎPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, a explicat Ploieşteanu.

Noul Patriarh, al şaselea din istoria Bisericii Ortodoxe Române, va fi ales prin vot secret de Colegiul Electoral Bisericesc, dintre candidaţii eligibili propuşi de Sfântul Sinod, ce are 52 de membri. În general există doi, trei candidaţi, propuşi dintre mitropoliţi, arhiepiscopi sau episcopi în funcţie.

Alegerile se desfăşoară într-o singură zi. De dimineaţă se stabilesc candidaţii, iar după-amiază se întruneşte Colegiul Electoral, format din circa 180 de persoane, printre care membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naţionale Bisericeşti, dar şi câte un decan de facultate şi un director de seminar din fiecare mitropolie, preoţi delegaţi ai consiliilor metropolitane şi ai centrelor eparhiale.

Numele candidaţilor, însoţite de câte un CV, sunt comunicate, confidenţial, membrilor Colegiului Electoral Bisericesc, odată cu convocarea pentru alegerea respectivă, potrivit regulamentului.

Candidaţii nu pot participa la consultările din pauza care precede alegerea. Procesul verbal rezultat la finalul votului se înaintează Sfântului Sinod pentru examinarea şi cercetarea canonică a alegerii. La încheierea lucrărilor colegiului, buletinele de vot se distrug prin ardere în prezenţa membrilor colegiului.

Examinarea canonică a celor aleşi se face de către Sfântul Sinod, după care, numele acestora se comunică autorităţilor de stat competente. Înscăunarea şi instalarea se fac potrivit datinii Bisericii Ortodoxe Române. În cazul în care alegerea nu va fi aprobată de Sfântul Sinod, se va proceda la o nouă alegere, în termenul fixat de Sfântul Sinod în acest scop.

*

Realitatea TV

Preafericitul Părinte Teoctist va fi înmormântat vineri, 3 august, în Catedrala Patriarhală. Slujba de înmormântare a Patriarhului va începe la ora 11. Potrivit Episcopului Vicar Patriarhal, Vincenţiu Ploieşteanul, Patriarhul Teoctist nu a lăsat niciun testament, „fiind o fire optimistă” şi neaşteptându-se ca momentul acesta să vină atât de brusc. PS Vincenţiu Ploieşteanul a mai adăugat că dacă va fi posibil, trupul Patriarhului Teoctist va fi mutat în Catedrala Mântuirii Neamului, în momentul finalizării acesteia.

Sicriul Patriarhului a fost depus la Palatul Patriarhal

Miile de credincioşi din toată ţara care vor să îşi ia rămas bun de la Patriarhul Teoctist sunt aşteptaţi începând din această seară la Palatul Patriarhal. Într-un ritual special, sicriul cu Preafericitul a fost scos din Catedrală pe umeri preoţilor care i-au stat alături la liturghie în tot anul. Clopotele şi toaca au bătut întruna – VEZI VIDEO.
Preoţii care au scos sicriul cu Patriarhul Teoctist din Catedrală au făcut trei opriri: una în dreptul altarului şi două în dreptul stranelor. Un ritual care este făcut doar pentru preoţi. Este ceremonia din Vinerea Patimilor, când este scoasă crucea din biserică. Ritualul de astăzi va fi reluat vineri, atunci când Patriarhul Teoctist va fi condus pe ultimul drum.

Printre sutele de credincioşi care au mers la Catedrala Patriarhală încă din această dimineaţă s-au numărat şi multe personalităţi ale vieţii publice. În această dimineaţă au venit să aprindă o lumânare la căpătâiul patriarhului preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, Prinţul Paul de România sau liderul PLD, Theodor Stolojan.

Locotenenţa patriarhală

ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va asigura locotenenţa patriarhală (interimatul – n.r.) după moartea lui Teoctist, a decis Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe întrunit astăzi, potrivit secretarului Sinodului, Vincenţiu Ploieşteanu.

După decesul lui Teoctist, scaunul patriarhal este vacant timp de 41 de zile, adică până pe 8 septembrie. Cel care asigură interimatul nu poate candida la alegerile pentru noul şef al Bisericii Ortodoxe, potrivit statutului bisericii. În cazul lui ÎPS Daniel se va face o excepţie, a hotărât Sinodul Permanent, iar dacă mitropolitul decide să candideze la şefia Bisericii Ortodoxe, interimatul va fi asigurat de cel cu cea mai mare vechime în funcţie, adică în hirotonie, ÎPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, a explicat Ploieşteanu.

Declaraţia reprezentanţilor bisericii
Vincenţiu Ploieşteanul: Patriarhul Teoctist n-a lăsat niciun testament
PS Sebastian Ilfoveanu vorbeşte despre funeraliile Patriarhului Teoctist
Trupul neînsufleţit al Patriarhului Teoctist este purtat în jurul Catedralei Patriarhiei

*

Antena 3

Patriarhul Teoctist va fi înmormântat vineri, 3 august, la ora 11, la Catedrala Patriarhală. Trupul său va fi depus în ultimul loc rămas liber, alături de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea (1925-1939) şi de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948 ) şi Iustin Moisescu (1977-1986 ), acesta din urmă înmormântat tot pe 3 august. Pentru că Patriarhul şi-a dedicat ultimii ani din viaţă realizării proiectului Catedralei Mântuirii Neamului, trupul său va fi mutat acolo, atunci când monumentul va fi gata.

Trupul Patriarhului Teoctist, depus în Catedrala Patriarhală, a fost mutat, după terminarea slujbei de marţi seară, în Palatul Patriarhiei, unde va putea continua pelerinajul credincioşilor care vor să îi aducă un ultim omagiu. Mutarea este necesară pentru a permite începerea lucrărilor la mormânt. Sicriul a fost purtat pe braţe de mai mulţi preoţi, care au înconjurat biserica înainte de a-l depune.

Slujbă specială în ziua înmormântării

Sfântul Sinod are programată pentru vineri o şedinţă comemorativă ce se va desfăşura în prezenţa delegaţiilor venite din diferite ţări. Slujba înmormântării va fi una specială, dedicată în general monahilor, întrucât Prea Fericitul Teoctist s-a călugărit de la vârsta de 13 ani.

„Toţi ierarhii sunt monahi şi de acea Biserica a hotărât să li se săvârşească, la trecerea la cele veşnice, slujba înmormântării călugărilor. Aceasta conţine în afara de rugăciunile şi cântările întâlnite la înmormântările mirenilor şi antifoane ale învierii pe fiecare glas. La slujba înmormântării nu trebuie să fie atât de multă întristare şi lipsă de speranţă, pentru că noi, de fapt, din viaţa aceasta nu mergem nicăieri, ci mergem în împărăţia lui Dumnezeu, acolo unde ne-am şi străduit o viaţă întreagă să ajungem”, a afirmat episcopul vicar patriarhal Sebastian Ilfoveanul.

Prea Fericitul Teoctist va fi înmormântat cu toate însemnele patriarhale, cum ar fi mitra, cârja şi entgolpionul.

Vineri România va fi în doliu naţional

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că pentru ziua funeralilor Patriarhului Teoctist va fi declarat doliu naţional, urmând ca drapelul României să fie arborat în bernă. Guvernul a mai declarat doliu naţional la 8 aprilie 2005, la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, când drapelul ţării a fost arborat în bernă la sediul tuturor instituţiile publice, dar şi al partidelor, sindicatelor, patronatelor, misiunilor diplomatice, aeroporturi, gări, porturi, nave sub pavilion românesc.

Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau reşedinţă. Hotărârea adoptată în 2005 mai prevedea că posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul în mod corespunzător.

Teoctist decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului român

Patriarhul Teoctist a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan, cel mai înalt ordin al statului român. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul prin care conferă Prea Fericitului Părinte cea mai înaltă distincţie a statului român, acordată pentru prima dată unui cetăţean român. Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan este deţinut doar de şeful statului şi numai pe perioada mandatului şi a mai fost conferită până acum doar unor preşedinţi importanţi care au vizitat ţara noastră.

MII DE OAMENI ÎN PELERINAJ LA PATRIARHIE:
ULTIMELE CLIPE ALE PATRIARHULUI POVESTITE DE DOCTORI:
MESAJ DE LA VATICAN LA MOARTEA PATRIARHULUI:
FAMILIA PATRIARHULUI NU ARE BANI SĂ VINĂ LA ÎNMORMÂNTARE
O DELEGAŢIE DE LA VATICAN VINE LA FUNERALII
LIGA I ÎŞI VEDE DE PROGRAM ÎN ZIUA DE DOLIU NAŢIONAL

BĂSESCU ÎNLĂCRIMAT LA SICRIUL PATRIARHULUI:

BIOGRAFIA PATRIARHULUI TEOCTIST CONFORM B.O.R. (pdf)

IMAGINI DE ARHIVĂ CU PATRIARHUL TEOCTIST:

O viaţă închinată bisericii – Galerie foto

Citiţi PROCEDURA DE ALEGERE A NOULUI PATRIARH
Citiţi DOLIU NAŢIONAL ÎN ZIUA ÎNMORMÂNTĂRII PATRIARHULUI
MOARTEA PATRIARHULUI ÎN PRESA EXTERNĂ
Reacţiile foştilor şefi de stat: Ion Iliescu:
Emil Constantinescu:

*

TVR1 şi rugăciunile pentru Patriarhul nostru ( video)

*

Gazeta de Sud

*

Roportal. ro face o trecere în revistă a articolelor despre PFP Teoctist din 30-31 iulie 2007, pe unele discutându-le şi noi în cele două articole anterioare.

85% – Testamentul Patriarhului
82% – Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe…
80% – Patriarhul Teoctist a murit (VIDEO)
79% – Preafericitul Teoctist – 20 de ani la conducerea Bisericii…
77% – BIOGRAFIE: Teoctist a condus Biserica Ortodoxa Romana peste 20…
76% – Patriarhul Teoctist a incetat din viata
75% – Preafericitul a urcat in ceruri
74% – Lacrimi la moartea Parintelui Teoctist
73% – Ultima ora: Patriarhul Teoctist a decedat
71% – Calea imparateasca (196 afisari)
70% – Patriarhul Teoctist a trecut la cele vesnice
69% – Actualitate: A MURIT TEOCTIST (31-07-2007)>
68% – Patriarhul Teoctist va fi inmormantat, vineri, in Catedrala…
67% – Patriarhul Teoctist va fi inmormantat vineri la ora 11:00
65% – Noapte de rugaciune pentru Preafericitul Patriarh Teoctist
64% – Moartea Patriarhului Teoctist, deplansa in bisericile din toata…
63% – Stolojan: Patriarhul Teoctist a contribuit la renasterea…
62% – Patriarhul Romaniei PF Teoctist a trecut la cele vesnice
61% – Moartea Preafericitului Teoctist, reactii
60% – Patriarhul Teoctist va fi inmormantat vineri, la Catedrala…
59% – Romania in doliu. Patriarhul Teoctist s-a stins din viata (VIDEO)
58% – Trupul Patriarhului Teoctist a fost depus in Catedrala…
56% – O delegatie de la Vatican va participa la funeraliile…
55% – Moartea patriarhului in presa internationala
54% – Romanii se roaga pentru sufletul Preafericitului Teoctist
53% – Patriarhul Teoctist a fost internat in spital
52% – Patriarhul Teoctist a incetat din viata
51% – Patriarhul Teoctist a decedat
50% – Trupul neinsufletit al Preafericitului Teoctist va fi depus…
49% – O delegatie de la Vatican va participa la funeraliile…
48% – IPS Nicolae Corneanu si-a recunoscut, in urma cu cativa ani,…
47% – Tariceanu exprima regrete pentru decesul Patriarhului Teoctist…
46% – Vacaroiu: Am pierdut un mare om si un adevarat conducator si…
45% – Procedura de alegere a noului Patriarh. Posibili succesori
44% – Ultima ora
43% – IPS Andrei: Pentru intreaga lume crestina este o mare pierdere
42% – Ruga pentru sufletul Patriarhului Teoctist, in satul natal
41% – Slujbe de pomenire in bisericile romanesti din Europa
40% – Presedintele Basescu, alaturi de crestinii ortodocsi din Romania…
38% – Trupul ninsufletit a fost depus la Patriarhie
34% – Familia Patriarhului nu are bani sa ajunga la inmormantare
33% – Ora 19.00: In semn de doliu fata de moartea Patriarhului…
31% – Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Colan pentru…
30% – Fara emisiuni de divertisment in ziua inmormantarii Patriarhului
29% – Mesajul de condoleante al ministrului Cristian David
26% – Interviu cu Preafericitul Teoctist, 7 februarie 2005
23% – Subiectele serii de luni, 30 iulie
22% – Parlamentul a recunoscut rolul primordial al ortodoxiei in…
21% – Sinodul permanent al BOR se intruneste maine
20% – Donatii pentru biserica

*

Articolul d-lui Teodor Baconsky: Doliu în alb în ziarul Cotidianul 1 august 2007.

Ne obisnuiseram cu figura sa. Pina si cei mai abjecti dintre „liderii nostri de opinie“ renuntasera la rechizitoriile lor fariseice, in vreme ce amatorii de succesiune isi pierdusera speranta ca i-ar putea supravietui. Fara a fi neaparat stralucitor, omul avea un secret. Nu poti parcurge 92 de ani de istorie romaneasca – doua razboaie, teroarea comunista si declinul societal din tranzitie – daca nu esti „cineva“. Dar cine era, in fond, Patriarhul? Veti parcurge zilele acestea amintirile unor „martori privilegiati“, care vor cauta sa-si dovedeasca intimitatea cu cel plecat. Abia atunci veti intelege cit de multor oameni le-a fost Patriarhul mentor, binefacator, nas de calugarie sau episcopie, aliat important sau „dusman exemplar“, pe care moartea il preface acum in prieten din pacate nedreptatit…

Nu voi dezvalui aici nimic din relatia pe care am avut-o cu batrinul. Voi puncta doar acele citeva adevaruri pe care experienta mi le-a certificat. Nascut sub zodia Varsatorului, Patriarhul era chemat sa fie lider si inca unul care stie sa combine manevra cu viziunea de ansamblu. A traversat, providential, intinse cimpuri minate. Sa te acomodezi cu Dej si Ceausescu, dupa ce ai crezut in Romania nationalista a lui Staniloae si Nae Ionescu inseamna sa cunosti infernul si sa nu disperi. Sa asisti la travestiul democratic al fostei nomenclaturi si sa nu-ti pierzi respectul fata de oameni inseamna sa faci proba umorului metafizic. In aparenta, Patriarhul lucra defensiv si isi amina deciziile. Pe dedesubt, el conserva Traditia Bisericii prin actiuni obstinate si inventive. Reteta lui? O combinatie de bun-simt taranesc, smerenie patericala, tandrete sufleteasca si ironie subtila, de ins care-si onoreaza rangul. Pretuia frumusetea slujbelor si agapele de dupa liturghie, cind se apuca sa „depene amintiri“ fabuloase, pe tonul cel mai relaxat. Detesta prostia, dar ii tolera, evanghelic, pe numerosii sai exponenti. Refuza slugarnicia baroca a laudatorilor de serviciu, pe care ii intepa fin, cu grija de a nu-i sparge. A fost un incasator redutabil. Nici un atac nu l-a demobilizat, asa cum nici o glorie lumeasca nu l-a smintit.

Ce ramine? Biblia lui Serban Cantacuzino, reeditata somptuos. Reluarea dialogului cu greco-catolicii. Reuniunea „Oameni si religii“, de la Bucuresti, in conlucrare cu organizatia catolica Sant Egidio. Vizita lui Ioan Paul al II-lea, cu tot impactul ei panortodox. Mitropolia Basarabiei. Promovarea unei noi generatii de ierarhi, in selectarea careia au contat deopotriva diplomele si responsabilitatea ecleziala. Prima gospodarire canonica a diasporei romanesti de data recenta. O puzderie de locasuri facute sau refacute, printre care Sf. Spiridon Vechi. Solidaritatea cu sirbii (martirizati) si curajul de a-l „supara“ pe Alexei al II-lea, omologul sau moscovit. Ospitalitatea permanenta pe care i-a oferit-o Patriarhului ecumenic de Constantinopol. Iubirea fata de mirenii „anonimi“ care-i sarutau mina, facindu-l sa simta ca Hristos nu l-a parasit. E oare mult? E prea putin pentru o existenta atit de indelungata? Nu noi – cei ramasi de veghe la catafalcul patriarhal – sintem chemati sa raspundem. Dumnezeu e singurul care va hotari soarta vesnica a robului sau Teoctist, insa hotarirea Lui ne scapa.

*

Pr. Drd. Picioruş Dorin Octavian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *