Ultimele ore până la îngroparea Patriarhului nostru

The image “http://www.gardianul.ro/pics/size2/92747_pic.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Sfinţirea Sfântului şi Marelui mir, 05. 04. 2007

Prea Fericitul Patriarh Bartolomeu I al Constantinopolului a ajuns la Bucureşti pentru funeralii. Ştirea cf. Realitatea TV, cu două file video:

Joi 02 august 2007, 19:29

Aproape 30 de delegaţii bisericeşti, provenind de pe trei continente diferite – Europa, Asia şi Africa -, sunt aşteptate să sosească din mai multe ţări la funeraliile patriarhului Teoctist.

Una dintre cele mai importante delegaţii este cea a patriarhului ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, care a ajuns deja, în această după-amiază, la Bucureşti.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I a fost întâmpinat pe aeroportul Henri Coandă – cu Garda de Onoare şi covor roşu – de o delegaţie de înalţi prelaţi ai Bisericii române. Patriarhul Bartolomeu I a venit la Bucureşti de la Istanbul, cu un avion de linie al Turkish Airlines.
Oaspetele a transmis sincere condoleanţe în numele Sfintei Mari Biserici a Constantinopolului, a ierarhilor şi credincioşilor.

Patriarhul ecumenic şi-a exprimat mulţumirea şi a spus că este recunoscător pentru primire. El a evocat întâlnirile precedente cu Patriarhul Teoctist amintindu-şi de zâmbetul cald al lui Teoctist, cu care acesta îl întâmpina chiar pe acest aeroport. Sanctitatea Sa a spus că acest zâmbet îl putea vedea de departe: „N-am venit să ne bucurăm, ci să-l conducem spre veşnicie”.

„Lasă în urma sa foarte multe lucrări bune şi de asemenea o amintire foarte frumoasă cunoscuţilor lui. Am venit să-i mulţumesc pentru tot ce a săvârşit de-a lungul vieţii sale îndelungate, pentru tot ce a oferit Bisericii ortodoxe şi Bisericii sale”, a subliniat Bartolomeu I.

Bartolomeu I a mers de la aeroport direct la Patriarhie, la catafalcul Patriarhului Teoctist.

Declaraţiile lui Bartolomeu I, la sosirea pe Henri Coandă
Bartolomeu I, la catafalcul Patriarhului Teoctist

*

Măsuri speciale pentru mâine, 3 august 2007, în ziua îngropării sale, cf. Realitatea TV.

Joi 02 august 2007, 17:06

Busculadă astăzi în Dealul Patriarhiei. Sutele de credincioşi nu au mai avut răbdare să stea la coadă, iar unora dintre ei li s-a făcut rău. Tocmai pentru a preveni astfel de incidente, pentru ziua de mâine au fost luate măsuri speciale.

Peste 1.200 de poliţişti şi jandarmi vor fi prezenţi mâine pe Dealul Mitropoliei pentru a preveni producerea de incidente. De asemenea, vor fi amplasate corturi de prim-ajutor pentru credincioşii care vor veni la ceremonie şi se va asigura apa potabilă. Circulaţia din zonă Unirii va fi restricţionată, pe străzile 11 iunie, Şerban Vodă, Bibescu Vodă şi Regina Maria – VEZI VIDEO.

În ceea ce priveşte presa, Patriarhia Română a anunţat că va permite doar fotografului şi cameramanului oficiali ai instituţiei şi postului public de televiziune TVR 1 să preia imagini de la funeraliile Părintelui Patriarh Teoctist, care se desfăşoară vineri la Bucureşti.

„În timpul desfăşurării slujbelor religioase şi ceremoniilor funerare oficiate în memoria Prea Fericitului Părinte Patriarh singurele persoane autorizate pentru a prelua imagini vor fi cele aparţinând postului TVR 1, cameramanul şi fotograful oficiali ai Patriarhiei Române. Aceştia vor pune la dispoziţia reprezentanţilor mass-media materialele înregistrate”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române cu privire la măsurile speciale care vor fi luate cu ocazia funeraliilor.

Declaraţia purtătorului de cuvânt al Patriarhiei
Detalii despre măsurile speciale pentru funeraliile Patriarhului Teoctist

*
TVR1 : ultima zi de pelerinaj ( video)

Mâine, vineri, 3 august 2007, va fi zi de doliu naţional ( video)

*

Antena 3 ne oferă 30 de fotografii de la pelerinajul de astăzi de la Patriarhie.

Decorarea post-mortem a Prea Fericitului Părinte Teoctist

Preşedintele Traian Băsescu a conferit post-mortem Patriarhului Teoctist Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan. Teoctist este primul român care primeşte acest ordin. Patriarhul a fost decorat „în semn de adâncă preţuire pentru felul în care şi-a dedicat întreaga viaţă slujirii devotate a Bisericii Ortodoxe Române, a unităţii naţionale şi a idealului de apropiere prin dialog dintre toate bisericile creştine”.

După citirea decretului, medalia a fost depusă personal, de preşedintele Băsescu în catafalcul Patriarhului Teoctist. Inscripţia acestei decoraţii este „In fide salus” ceea ce înseamnă „În credinţă este salvarea”. Preşedintele a zăbovit doar câteva minute la ceremonia de decernare.

Distincţia cu care a fost decorat Patriarhul a mai fost oferită Regelui Abdullah II al Iordaniei şi preşedintelui Republicii Finlanda, Tarja Halonen.

Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan a fost instituit în 1877. Este confecţionat din argint aurit, iar stema României este ştanţată în email albastru. Modelul este acelaşi pentru femei şi bărbaţi, civili sau militari.

PATRIARHUL TEOCTIST A FOST DECORAT POST-MORTEM
Citiţi şi PELERINAJ LA CATAFALCUL PATRIARHULUI TEOCTIST
Citiţi şi MĂSURI SPECIALE DE SECURITATE LA ÎNMORMÂNTAREA PATRIARHULUI

*
Pr. Dorin Picioruş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.