CV-ul PS. Dr. Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor

S-a nascut in orasul Craiova, la 14 septembrie 1940, din parinti dreptcredinciosi, Ioan si Elisabeta, primind la Botez numele Sfantului Mare Mucenic Dimitrie.

A urmat cursurile scolii primare si elementare in comuna Borăscu-Gorj (1946 – 1953) iar apoi si-a indreptat pasii spre studiile teologice:
1956 – 1961 – Seminarul Teologic din Craiova;
1961 – 1965 – Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucuresti;
1965 – 1968 – studii de doctorat in Teologie la Bucuresti, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Romane;
1970 – 1979 – studii de doctorat in Teologie la Universitatea din Atena, unde obtine titlul de doctor in Teologie cu lucrarea Rugaciunea Domneasca. Studiu filologic, istorico – teologic si ermineutic (1979).

In urma desavarsirii studiilor a fost numit profesor la Seminarul Teologic din Craiova (1968 -1970 si 1979 -1980).

La 16 iulie 1980 a fost ales episcop – vicar al Arhiepiscopiei Craiovei (1980 – 2000), instalarea avand loc la data de 21 septembrie 1980.

Preasfintitul Damaschin Coravu a indeplinit si urmatoarele functii:
– din 1986 – membru al Societatii Elene de Studii Biblice;
– din 1990 – presedinte al colegiului de redactie al publicatiei „Vestitorul Ortodoxiei” – periodic de informatie bisericeasca, teologie si spiritualitate al Patriarhiei Romane, si ulterior si al periodicului „Chemarea Credintei”;
– din 1992 – vicepresedinte al Societatii Biblice Interconfesionale din Romania;
– din 1992 – profesor la Facultatea de Teologie din Craiova;
– 1992 – 2000 – decan al Facultatii de Teologie din Craiova;
– 1997 – 2000 – presedinte al comitetului de redactie al periodicului „Analele Universitatii din Craiova. Seria – Teologie”;
– 2000 – ales senator pe viata al Senatului Universitatii din Craiova.

Episcop al Sloboziei si Calarasilor

La data de 24 februarie 2000 a fost ales de catre Colegiul electoral bisericeasc Episcop al Sloboziei si Calarasilor si recunoscut prin decretul presidential nr. 81/2000.

Intronizarea a avut loc la data de 25 martie 2000, la praznicul Bunei Vestiri, in Catedrala episcopala Sfintii Voievozi din Slobozia in prezenta PF Teoctist, patriarhul Romaniei, IPS Nestor, mitropolitul Oltenieisi un impresionant sobor de preoti si ierarhi, precum si a unei mari multimi de credinciosi.

Ca arhipastor al Eparhiei noastre desfasoara o bogata activitate pastoral-liturgica si social-misionara spre slava lui Hristos si a Bisericii noastre stramosesti.

Preasfintitul Damaschin Coravu a reprezentat Biserica Ortodoxa Romana la peste 50 de congrese, conferinte ecumenice, simpozioane si alte intruniri teologice din tara si strainatate (Grecia, Cipru, Austria, Ungaria, Spania), cu referate si comunicari, dintre care multe s-au publicat in limbile romana, greaca si germana.

Activitatea stiintifica a P.S. dr. Damaschin este foarte vasta, cuprinzand peste 60 de titluri, carti, studii, articole, reportaje, recenzii, etc., publicate in tara si strainatate, din care amintim:

Rugaciunea Domneasca. Studiu filologic, istorico – teologic si ermineutic” Teza de Doctorat, Atena, 1979, 346 p. (in limba greaca);
– „Tipografi de la Ramnic din prima jumatate a secolului al XVIII-lea„;
– „Aspecte ale activitatii de tiparire si de raspandire a cartilor bisericesti romanesti in Transilvania, Muntenia si Moldova in secolul al XVIII-lea;
-„Precizari si contributii la Bibliografia romaneasca veche”;
– „Viata si activitatea episcopului Stefan al Ramnicului (15 ianuarie 1673 – 1693)
– „Monumente istorice bisericesti din Arhiepiscopia Craiovei” (in colaborare);
– „Manastirea din Peri si importanta ei istorica„;
-„Sensul Rugaciunii Domnesti„;
– „Sfantul Grigorie Decapolitul de la Bistrita – Valcea„;
– „Studiu biblic la 1 Corinteni 14, 19 (in limbile romana si greaca)”;
– „Das Vater Unser – exegetische Darstelung des gesmeinsamen Gebetes der getrennten Christen” (Tatal nostru – prezentare exegetica a rugaciunii comune a crestinilor dezbinati);
– „Procedura de conducere sinodala in Biserica primara dupa Faptele Apostolilor” (in limbile romana si greaca);
– „Scrisori ale Sfantului Vasile cel Mare si Epistola Bisericii Gotiei catre Biserica din Capadocia. Izvoare importante pentru Istoria Bisericii Ortodoxe Romane„;
– „Relatiile Bisericii Ortodoxe cu protestantismul in secolul al XVI-lea„;
– „Misiunea Bisericii azi si maine. Misiunea filantropica„;
– „Mitropolitul Veniamin Costachi si cultura greaca (1768-1846)

Un comentariu la „CV-ul PS. Dr. Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor”

  1. În acest an se împlinesc 7 ani de la înveşnicirea P.S. Părinte D.D.Dr.+DAMASCHIN, ales fiu al Olteniei, care a păstorit cu vrednicie Bărăganul Ortodox.

    Om blând, smerit, ales intelectual, discret, destoinic Ierarh al Bisericii noastre şi un bun profesor de Istoria Bisericii Române, din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, la a cărei înfiinţare a contribuit şi pe care cu pricepere a condus-o.

    A fost ales senator pe viaţă al Senatului Univ. din Craiova şi multe alte distincţii a primit. Bun cunoscător al Limbii greceşti, s-a înscris în pleiada Ierarhilor de seamă ai Bisericii Ortodoxe Române!

    Veşnică să-i fie pomenirea şi fie ca Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace cu Drepţii şi Sfinţii Săi! Amin!

    MIRON.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *