10 august: ziua trecerii la Domnul a Fericitului Părinte Constantin Galeriu

Vineri, 10 august 2007.  Astăzi se împlinesc 4 ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui profesor Constantin Galeriu. Părintele Galeriu s-a născut la 21 noiembrie 1918, în comuna Răcătău-Răzeşi din judeţul Bacău. A urmat cursurile Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe“ din Roman, apoi Facultatea de Teologie din Bucureşti.

În 1973 a devenit doctor în teologie. A fost preot paroh în mai multe sate, după care a devenit „spiritual“ la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1973-1974). Între 1974-1977 a fost lector, iar între 1977-1991 profesor titular la acelaşi institut. Din 1992 era profesor consultant şi conducător de doctorat la Universitatea Bucureşti.

La 1 ianuarie 1990 a fost numit vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. A fost profesor la Universitatea din Târgovişte, unde a predat Teologie dogmatică şi la Facultatea de Drept a Universităţii Ecologice din capitală unde preda istoria şi filosofia religiilor. Între 7 august – 7 septembrie 1950, respectiv 16 august 1952 – 26 octombrie 1953 a fost deţinut politic pentru convingeri regilioase şi umanitare.

În contextul evenimentelor istorice din 1989, în calitate de vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi de membru în Grupul de reflecţie a militat deopotrivă pentru înnoirea şi stabilitatea Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Galeriu a fost preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO, membru fondator şi preşedinte de onoare al Asociaţiei medical-creştine „Christiana“, preşedinte al Editurii „Harisma“, preşedinte al Asociaţiei „Sf. Stelian – copiii străzii“, al Fundaţiei „Elena Doamna“, membru de onoare al Fundaţiei „Memoria“, preşedinte executiv al Asociaţiei „Frăţia Ortodoxă Română“.

A fost distins cu numeroase premii, fiind şi Doctor Honoris Causa al Universităţii Ecologice din Bucureşti. Părintele Galeriu este autor a numeroase lucrări şi cărţi bisericeşti. În ultimii ani de viaţă a fost preot paroh la Biserica „Sfântul Silvestru“ din Capitală. Părintele Constantin Galeriu a plecat la Domnul la 10 august 2003 şi rămâne unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei româneşti.

*

Într-o zi s-a descălțat de pantofi și i-a dat unui cerșetor. Se bucura, dar se și întrista de vorbele bune pe care le primea. Vorbea în felul său particular, dar lucid. Era un intelectual rafinat, dar și un trăitor al celor sfinte.

*

Predici audio ale sale:

Binecuvantare de Craciun a parintelui Galeriu
Pãrintele Galeriu despre post
Omul ca fiinta spirituala.mp3 (partea1)
Omul ca fiinta spirituala.mp3 (partea2).
Omul ca fiinta spirituala.mp3 (partea3)
Omul ca fiinta spirituala.mp3 (partea4)
Placerile lumii si bucuriile harului divin.mp3
0108-Pr_Galeriu-Invierea_Duhovniceasca.mp3
Pr-Galeriu_Psalmi.mp3
_0103-Pr-Galeriu__Psalmi.mp3

 Pr Galeriu – Adormirea Maicii Domnului 15-08-1998 – predica.wma
Pr Galeriu – Bogatul nemilostiv si saracul Lazar.wma
Pr Galeriu – Cateheza – A doua Venire a lui Hristos 15-02-98.wma
Pr Galeriu – cateheza – Sf 7 Mc Macabei 2-08-1999.wma
Pr Galeriu – Cateheza – Taina dumnezeiescului Cuvant 12-10-98.wma
Pr Galeriu – Cateheza – Taina inaltarii omului spre Dumnezeu 4-09-99.wma
Pr Galeriu – Cateheza – Vizita America 10-08-98.wma
Pr Galeriu – Cateheza Cuv Lazar 6-11-98.wma
Pr Galeriu – Cateheza despre sfinti 2-11-98.wma
Pr Galeriu – Cateheza Pilda Talantilor 11-02-2000.wma
Pr Galeriu – Cateheza Sf Cuv Onufrie 12-06-98.wma

Pr Galeriu – Cateheza Sf Elefterie – incomplet 12-98.wma
Pr Galeriu – Cateheza Sf Grigorie Teologul 25-01-99.wma
Pr Galeriu – Cateheza Sf Trei Ierarhi 25-01-99.wma
Pr Galeriu – Cateheza Spiritism, ghicit 19-02-99.wma
Pr Galeriu – Cateheza Trairea duhovniceasca 19-04-99.wma
Pr Galeriu – Cuvant de Craciun – Ierusalim 24 decembrie 1999.wma
Pr Galeriu – Cuvant despre post, despre hrana potrivita.wma
Pr Galeriu – despre crestinismul lui Eminescu_conf.wma
Pr Galeriu – Despre predica si corul bisericesc 19-04.wma
Pr Galeriu – Despre viata in Hristos – interviu radio Trinitas.WMA
Pr Galeriu – Duminica dinaintea Sf Cruci 09-99.wma
Pr Galeriu – Duminica infricosatei judecati 14-02-19.wma
Pr Galeriu – Duminica lui Zaheu 24-01-1999.wma
Pr Galeriu – Duminica ortodoxiei 19-03-2000.wma
Pr Galeriu – Duminica Sf Ap Toma 18-04-1999.wma
Pr Galeriu – Duminica Sf Cruci 09-1999.wma
Pr Galeriu – Duminica Sf Cuv Maria Egipteanca.wma
Pr Galeriu – Duminica Sf Grigorie Palama 7-03-1999.wma
Pr Galeriu – Informatia omului 19-02-1999.wma
Pr Galeriu – Moartea si Invierea noastra 2-08-1999.wma
Pr Galeriu – Nasterea Sf Ioan Botezatorul 26-06-99.wma
Pr Galeriu – O jertfa a omului de azi.wma
Pr Galeriu – Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina – predica.wma
Pr Galeriu – Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina.wma
Pr Galeriu – Pilda celor poftiti la Cina.wma
Pr Galeriu – Pilda samarineanului milostiv 14-11-19.wma
Pr Galeriu – Pilda talantilor 6-02-1999.wma
Pr Galeriu – Pogorarea Duhului Sfant.wma
Pr Galeriu – Predica de pe munte – Iubirea vrasmasilor 3-10-99.wma
Pr Galeriu – Schimbarea la fata.wma
Pr Galeriu – Sf Mare Mc Gheorghe 23-04-1999.wma
Pr Galeriu – Sf Trei Mari Ierarhi.wma
Pr Galeriu – Sfanta Cuv Parascheva 18-10-1998.wma
Pr Galeriu – Tanarul cel bogat_2 august 1999.wma
Pr Galeriu – Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor.wma
Pr Galeriu – Vindecarea femeii garbove in zi de sambata.wma
Pr Galeriu – Vindecarea slabanogului din Capernaum nr2 11-07.wma
Pr Galeriu -Tanarul cel bogat_1.wma

*

Primul său interviu televizat (rescript: 15 ianuarie 1990)

-Aveti dreptate, desavarsita dreptate… Am dobandit libertatea, dar ce facem cu ea? Intarim pacatul, raul, dezvaluim deodata si afirmarea libertatii, si pierderea ei? Altfel spus, noi avem libertatea, dar daca o folosim rau, atunci raul va domni. Libertatea de a face rau nu e libertate, ci robie. Ne inrobim raului. Si atunci, ganditi-va, in ceea ce ne priveste pe noi trebuie sa restauram omul asa cum il marturiseste Revelatia, dupa chipul lui Dumnezeu. Purtam adanc, fiecare, chipul lui Dumnezeu in noi.

Si suntem chemati la o continua asemanare cu El, cu Dumnezeu, iar aceasta asemanare ne-a descoperit-o deplin Mantuitorul Hristos. As vrea sa precizez aici: noi toti vorbim de umanism in ziua de astazi, dar daca vorbesti de umanism trebuie sa dai un model de umanitate. In toata istoria umanitatii, putem noi descoperi, dintre oameni, un model absolut la care sa te referi si despre care sa spui: „Iata un om nepatat si fara slabiciuni”? Nu. Si atunci pentru noi, in mod concret, modelul uman nu e un simplu om, ci e Dumnezeu-Omul, este Hristos, adica Fiul lui Dumnezeu facut Om; si atunci la El ne referim pentru zidirea noastra, El este modelul suprem… Am cautat o viata intreaga un criteriu fundamental care sa defineasca Binele si sa distinga Binele de Rau.

Mi-aduc aminte, acum aproape vreo 30 de ani, prin anii ’60, era si pe la noi un film Zorba grecul, dupa romanul lui Kazantzakis, si acolo Zorba, pe de o parte, se lauda ca el pe la 60 de ani era in stare sa faca nu stiu ce la nivelul biologic, dar nu la nivel spiritual, si spunea zeflemisitor: „Ei, ce e Binele, ce e Raul?”. Eram atat de chinuit si cautam un criteriu fundamental, mergeam pe drum, la serviciile mele, si eram permanent chinuit de acest gand. Pana cand am descoperit in freamatul meu launtric acest criteriu, si anume sensul creator al gandului meu, al cuvantului meu, al actiunilor mele, adica totul sa fie calauzit in lumea aceasta a creatiei de un sens creator. Si mi-am dat seama de ce mananca omul. Mancarea, bautura, toate sunt, daca vreti, materiale de constructie din care imi zidesc faptura mea umana, prin care mi-o mentin. Ce e casatoria? Leaganul generatiilor.

Pe cand desfraul este ruinarea mea si a generatiilor. O bucata de paine ma zideste, lacomia ma ruineaza… Un pahar de vin ma zideste, betia ma distruge… Bine e tot ceea ce zideste, ce da viata, ce salveaza; raul este tot ceea ce-i lipsit de sens creator, bunaoara patimile, poftele, placerile, adica acele lucruri in care nu mai guverneaza ratiunile, ci simturile… Deci, Binele creeaza, iar Raul distruge… Cum putem noi restaura ordinea in sanul neamului nostru? Sa facem asa incat neamul nostru sa ramana crestin, sa ramana in acel cuvant al omeniei noastre, care a fost lezat [de comunism]. Cuvinte pangarite. Noi visam sa ramana fundamental iubirea, bunatatea intre oameni, pacea, dreptatea sociala… Trebuie sa cred in puterea biruintei Binelui. Am fost agresat de talhari in noaptea de 7 spre 8 iulie 1989. Eu nu eram chinuit de loviturile pe care le-am primit.

Sincer, eram chinuit de decaderea umana. Cum poate cineva sa loveasca pe unul care nu i-a facut nici un rau si care ii spune: „Ia tot ce vrei!”?!… Aici e toata tragedia pe care o simteam in fiinta mea. Cum putem vindeca daca s-au produs, sa ma ierte oricine ar auzi, si monstri la noi? Ei, cum facem sa vindecam neamul nostru? Sa nu se mai intample. Neamul nostru este atat de bun in istorie incat, precum stiti, noi nu aveam calai, se importau calai, adica cei ce trebuiau sa execute pedeapsa cu moartea, intr-atat de buni eram! Candva calaii erau de origine straina, iar acum noi, fratii, ne talharim si ne ucidem, sau ne vrem moartea unii altora!…

Faca Dumnezeu ca orice cuvant al nostru smerit sa fie un cuvant de balsam si de vindecare, ca toti sa resimtim unitatea noastra in credinta, in adevar si in dragoste, ca sa ne intoarcem la bunatatea noastra dintai si sa zidim o Romanie libera in Bine, iar nu in Rau. Cu adevarat zice undeva in Apocalipsa ca neamurile isi vor aduce [in fata lui Dumnezeu] cinstea si slava lor. Sa aduca neamul nostru romanesc slava lui cu adevarat, nu haosul, sa descopere lumii unitatea si sanatatea spirituala, morala si fizica, dupa firea cea nepervertita, iar aceasta stare sa ne duca mereu la o mare constiinta si vrednicie creatoare! Asa sa ne ajute Dumnezeu.

http://www.greco-catolic.ro/media/stiri/images/galeriu.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *