Scrisoarea pastorului baptist Ted Doru Pope către noi

Părinte Picioruş,

dorind să încep într-o notă pozitivă, mai întâi vă felicit pentru activitatea pe care o duceţi în spaţiul virtual. Vă vizitez mereu şi găsesc materiale interesante. Este pentru prima dată că mă opresc să comentez ceva. Vă rog să cititi cu amabilitate comentariul meu.

1. Eu nu cred ca sunt un webmaster. Nici dvs. nu cred că sunteţi. Folosim nişte spaţii virtuale puse la dispoziţie de wordpress, blogspot şi alte servere pentru blog. Le mai aranjăm după cum credem noi că ne place, cu widget, mesaje, reclame, legături… şi cam atât! Deci când vă adresaţi mai sus webmasterilor, cui o faceţi? Dacă ne numiţi „falşi” pentru că nu suntem webmasteri în adevăratul sens al cuvântului (adică unul care alcătuieşte pagini de web cu ajutorul unui limbaj, coduri HTML, etc.) atunci aveţi dreptate. Dacă ne numiţi „falşi” pentru alte raţiuni, atunci va trebui să le explicaţi.

2. Pe cine acuzaţi de lipsă de vocaţie? Vocaţie nu înseamnă a fi vocal, sau vorbăreţ! Ba mai mult, pe tărâm spiritual nici nu putem vorbi prea mult de vocaţie, în sensul în care se vorbeşte în domeniul laic. Aici trebuie să vorbim despre „chemare” deoarece NIMENI nu se poate ocupa de domeniul spiritual (fie că e vorba de sufletele oamenilor, fie că e vorba de cunoaşterea lui Dumnezeu) fără să fie invitat sau chemat de Dumnezeu. Deci, de unde ŞTIŢI dvs. care este chemarea unora şi a altora? O măsuraţi prin CANTITATE, prin debit verbal sau prin CALITATE?

3. De unde ŞTIŢI că scrisul meu, de exemplu, este „opintit”? Pe alţii nu-i cunosc, deci nu pot vorbi decât despre mine. Dvs. sunteţi „de meserie” preot. Bănuiesc că aveţi o parohie (nu am găsit în postările dvs. precizarea aceasta) sau dacă nu, aveţi o funcţie într-un birou aparţinând Bisericii Ortodoxe sau Patriarhiei. Poate predaţi la o şcoală. Cu alte cuvinte, „ocupaţia” cu sufletele este ceea ce faceţi (iată, nu mă bag la chemare, pentru că aşa cum ziceam, este de domeniul lui Dumnezeu să cheme, şi al oamenilor să răspundă; rezultatele chemării se văd în viaţa şi comportamentul celui chemat şi în impactul pe care-l are asupra VIEŢILOR altora). Aveţi timp să scrieţi cât doriţi. Nu ştiu dacă aveţi copii şi cât vă ocupaţi de ei. Cât timp vă petreceţi cu Doamna Gianina (sper că măcar egal cu timpul petrecut la calculator!). Eu? Petrec o singură oră pe zi în interesul blogului. Cred că este prea mult şi s-ar putea să reduc. Am familie, mă ocup de o afacere (din care trăiesc, ca să nu fiu povoară bisericii), învăţ (nu sunteţi singurul doctorand pe lume), lucrez la predici, păstoresc o biserică. Scriu uşor, fără opintiri. O fac de peste 40 de ani! Trebuie să mă temperez nu să fiu încurajat! Aşa că, pe cine acuzaţi de opintiri?

3. Singurul care este in top este Marius Cruceru. Şi dvs. Eu nu sunt, nu caut să fiu (până am ţinut blogul pe wordpress.com am fost luni la rând între primii 10! Am ajuns la 100 de mii de hits în numai câteva luni!). M-am şi mutat de pe wordpress.com pe domeniul personal şi pentru a fi vizitat doar de cei mă caută înadins. Pe wordpress.com eram căutat de o mulţime de oameni care mă înjurau… cred că erau de altă credinţă decât baptişti şi penticostali! Nu ştiu! Ştergeam cu nemiluita la comentarii ce conţineau înjurături.

Pe Marius Cruceru nu-l cunosc dar este cert că nu scrie cu opinteli. Comentatorii lui nu sunt anonimi deoarece am observat că toţi îşi dau numele. Eu nu cred că dvs. nu aţi fi binevenit să comentaţi la blogul lui Marius, la al meu, sau la al altcuiva! Si de ce ar trebui toţi să îşi facă bloguri? Unii preferă să comenteze. La dvs. de ce comentează atât de puţini oameni? Văd mai multe comentarii de la neo-protestanţii pe care-i detestaţi decât de la credincioşii pe care-i păstoriţi!

4. Eu vă respect credinţa, este dreptul dvs. să credeţi în ce doriţi. De ce nu ar avea dreptul şi un baptist să creadă la fel? Cu ce că deosebiţi de talibanii care vor ca TOŢI să creadă ca ei? Dacă vi s-ar oferi posibilitatea şi libertatea, ce aţi face cu cei ce cred altfel decât dvs. Eu nu v-am vorbit de rău, nu o să mă cobor într-atât încât să o fac. În postul acesta aţi aruncat cu mai mult noroi decât se poate permite unui creştin care trebuie să fie model, dacă de altceva nu, măcar pentru vizibilitatea pe care o are.

5. M-aţi categorisit „baptist” fără să mă întrebaţi ce sunt. Ei bine, NU sunt baptist, nici penticostal, nici adventist, nici altceva! Sunt CREŞTIN. În biserica pe care prin harul lui Dumnezeu o păstoresc, am membri baptişti, şi penticostali, şi ortodocşi (DA DOMNULE! Chiar 2-3 familii!), creştini după Evanghelie, şi alţii. Şi dacă vreţi să disputaţi care este biserica adevărată, vă las să o faceţi împreună cu Papa Benedict al XVI-lea. El parcă zicea zilele trecute că doar Biserica catolică e singura biserică adevărată! Eu nu voi intra într-o asemena polemică cu nimeni, deoarece Christos are O TURMĂ, ea este alcătuită din OILE SALE, El îşi cunoaşte oile pe nume, oile Lui îi cunosc glasul şi nu se duc după un străin!

6. Si blogul meu e o pagina personala. Nu m-a obligat nimeni să-l scriu, dacă voi avea timp voi continua, dacă nu, îl voi închide. Cum spuneam, nu sunt în competiţie cu nimeni.

7. Mai sus dezaprobaţi faptul că unii neo-protestanţi au comentat în blogul dvs. Vă rog să mă iertaţi că m-am făcut şi eu vinovat de asta. Dacă doriţi, nu aprobaţi comentariul meu! Am dorit doar să precizez câteva lucruri din multele care mi-au sărit în ochi.

O duminică plăcută.

Ted Doru Pope

10 comentarii la „Scrisoarea pastorului baptist Ted Doru Pope către noi”

 1. De ani de zile traiesc in strainatate, lucrez ca jurnalist intr-o corporatie Mass-media, persoana cu studii universitare si post-universitare.ortodox si mai merg cateodata la o bierica ortodoxa din Diaspora. Am intrat pe blog-ul d-voastra in urma unei discutii cu un prieten roman – „pocait”, tocmai despre diferentele dintre confesiuni.

  El mi-a vorbit despre aceasta dezbatere si mi-a cerut o opinie. Legat de ceea ce ati scris d-voastra despe neo-protestanti poate am sa va raspund mai pe larg cu alta ocazie, daca voi avea timp. Pe scurt, cu tot respectul pentru d-voastra, nu pot sa nu observ dincolo de tonul malitios si rau-intentionat, afirmatiile false si nefondate pe care le faceti despre acesti oameni, doar pentru ca sunt de alta religie decat noi – este o atitudine pe care o avem de multe ori noi ortodocsii(daca ar fi sa ma consider si eu „drept credincios”, desi trebuie sa recunosc ca de cele mai multe ori nu traiesc ca unul, si va asigur parinte ca cei mai multi dintre „ortodocsi” n-o fac – mentionez acest lucru pentru ca acesti oameni despre care vorbiti d-voastra, dintre care pe unii ii cunosc, chiar traiesc ceea ce spun si cred, si fata de ei mi-e greu sa spun ca si eu sunt crestin, crestin ortodox, cu toate ca mai merg si eu din cand in cand la o biserica ortodoxa dupa cum am mentionat mai sus.

  As vrea sa fac doar o remarca acum. Desi „crestin ortodox”, vreau sa spun ca am cunoscut si in tara dar si in Diaspora cateva persoane de confesie neo-protestanta, de o inalta educatie si prestanta, si am fost foarte placut impresionat de ei ca oameni si de caracterul lor (si credeti-ma, nu sunt un om usor de impresionat sau bland la vorbire, dupa cum ati remarcat deja – defect profesional). Daca as fi vrut sa raspund si eu in vreun fel la ceea ati scris, v-as fi scris in maniera in care as face-o probabil de obicei ca jurnalist.

  Am citit insa unele dintre replicile la ceea ce ati scris d-voastrasa, printre care cea de mai sus, dar si cea a d-lui lector dr. Dan Aurelian Botica. Parinte, sa fiu sincer, dupa cate vrute si ne-vrute ati spus despre ei, sunt uimit de maniera, cumpatarea, inteligenta si blandetea cu care va raspund acesti oameni – tocmai ei, cei pe care i-ati criticat – la afirmatiile acide, rautacioase si unele mincinoase pe care le-ati facut. Impresionant. De-a dreptul impresionant. Mai avem mult, mult de invatat….

 2. cu sectantii & ereticii nu se negociaza nimic. citi Patericul. „crestin” fara Traditie, fara Cruce, fara Sfanta Maria, Maica Domnului, fara sfinti, fara icoane… ce le mai ramane?
  eu, sincer sa fiu, ii compatimesc pe sectanti.

  numai bine.

 3. Domnule Vasile T.,

  domnul pastor este baptist, nu e nicio incertitudine, numai că dânsul vrea să fie perceput ca un creştin genuin, ca un creştin neconfesionalizat ceea ce e utopic.

 4. Nesimtirea, nu are limite la voi ortodcsii. Nu stiu de ce o fost blestemata Romania cu voi. Tineti tara aia in gunoi si din cauza voastra nu va iesi nicioadata de acolo. CAnd o sa va civilizati si voi o data?
  PS A propos, nu sunt neo-protestant, ci ceva mai aproape de voi ca biserica istorica, dar dupa mintea voastra, te pomini ca si eu oi fi sectant, numai pentru ca nu sunt ortodox. Deschideti-va o data la minte ortodocsi cu mintea intunecata!

 5. Înseamnă că ne scrieţi din străinătate dacă folosiţi expresia: „ţineţi ţara aia”…Dacă aţi fi din năuntru aţi fi folosit : „ţineţi ţara noastră…”

  Daţi-ne o pagină web ca să vă cunoaştem mai bine domnule cu religie neidentificată!

 6. @stefan:
  in plus, „noi, ortodocsii” suntem majoritari aici, in tara asta, fie ca unora le convine sau ba.
  in plus, daca oti fi fiind greco-catolic, atunci e problema dvs. mare samavolnicie s-a facut la 1700. in ucraina, situatia a fost si mai dramatica.

  fara ecumenizme. Dreapta credinta!

 7. @sketis:
  Si ce daca sunteti majoritari, asta inseamna ca voi nu va supuneti legilor internationale privitoare la toleranta, libertatea de gandire, de exprimare, respectul fata de alte religii etc ? Si daca nu ar fi legi, asta ar trebui sa fie o lege nescrisa si o atitudine care sa porneasca din propria-ti constiinta de crestin cu „dreapta credinta” cum te lauzi. Stii ce ma mira la voi ortodocsii? Bun, aveti avantajul majoritatii ..bla bla bla; in loc sa va ocupati de demonizarea altor culte crestine pe care ca ar trebui sa le respectati pur si simplu (si daca ar fi numa’ 100 de insi, in comparatie cu voi „majoritarii” – dar asta poate ca se va intampla cand o sa ajungeti si voi sa respectati fiinta umana in general si legile si drepturile internationale in general), plus ca sunt culte crestine ca si voi, dincolo de diferentele teologice, ar trebui sa sa folositi mijloacele de comunicare, orala, scrisa, vizuala, de orice fel, sa adresati problemele adevarte din Romania, furtul, hotia, destrabalarea in care traiesc cei mai multi dintre „majoritarii vostri”. Oricine se uita la ce se intampla in Rom la nivel practic, se ingrozeste. Gradul de „necivlizatie, coruptie, minciuna, nu mai pomenesc intoleranta si ura pe care voi le promovati,etc” Ce fel de tara crestina pretindeti voi? Ce fel de tara europeana, libera si democratica pretindeti voi? Mai iesiti si voi in lume sa invatati si sa vedeti cum se respecta in alte tari civilizate religiile intre ele nu mai zic denominatiile aceleasi religii, si nu e vorba de ecumenism, ci de simplul si elementarul respect si toleranta, implicit in vorbire. Asemenea vorbe necugetate cum folositi voi despre alte religii, pot fi pedepsite foarte aspru,intr-o tara unde drepturile si libertatile persoanei sunte respectate si unde trebuie sa existe toleranta fata de oricine, indiferent de rasa, religie erc. DAr voi, nu numia ca nu respectati aceste valori divine si umane de baza, dar mai si inflamati spiritele si provocati intoleranta intre oamenii din comunitati, pe cand ar trebui sa faceti exact invers. Daca aveti asa mult timp si zel, ar trebui sa va faceti ceva sa imbunatatiti calitatea spirituala a poporului vostru majoritar, si nu sa atacati minoritarii, oricat de minoritari ar fi ei. Aveti asa mult de lucru in acest sens si pentru asta ar trebui sa folositi parghiile comune si democratice impreuna cu celelate culte (asta nu inseamna ecumenite d-le asa numit sketi) ca sa faceti ceva pentru ridicarea morala si spirituala a acelei tari, care comparat cu alte tari – nu asa „drept credinciose” si „majoritar ortodoxe”, este una din cele mai depravatee tari din Europa, si dintre tarile lumii cu pretentie de tara civilizata. Ma doare ca trebuie sa o spun, ar asta e realitatea. Si ce multe lucruri bune ati putea voi sa ii invatati pe oameni in loc sa va ocupati cu atacarea altor grupuri religioase si cu provocari la intoleranta. Cea din urma e usor de facut, e usor de dat din gura si de atacat pe altii, mai greu e sa puneti osul la munca si sa faceti ceva in sensul celor scrise mai sus, asta cere munca intr-adevar. Ma tem insa, ca obiceiurile rele mor greu, si lucrurile bune care trebuies facute, raman doar un vis pentru o Romanie mai buna, mai toleranta, mai democratica, cu oameni de o calitate morala si spirituala mai mare, vor rmane doar o utopie, pentru „majoritatea” romanilor. Dava sunteti in stare, demonstrati-mi contrariul – nu in scris – asa ca nu va grabiti sa imi raspundeti inainte sa cugetati; nu prin vorbe, ca de demagogie, fie ea si una religioasa e satula lumea,(desi si in aceasta privinta ar trebui schimbat tonul si modul de adresare vis a vis de alte grupuri religioase sau de orice fel ar fi ele si nu gandesc si nu zic ca voi „majoritarii”), ci prin atitudine si fapte. Cand ati sfatuit ultima data un alt preot, o biserica, sa fie toleranta si sa aiba dragoste si respect fata de ceilalti cu o opinie, religie, rasa, diferita de a voastra? Cand ai vorbit ultima oara bisercii tale de moralitate si de stilul e viata pe care ar trebui sa il aiba un adevarat „drept credincios” ortodox? Se urasc si se lupta oamenii destul intre ei, si voi ca si lideri religiosi, in loc sa combateti asta, o provocati mai mult? E timpul sa va schimbati in acest sens si sa fiti factori de incurajare a ridicarii morale si spirituale si a tolerantei si dragostei intre oameni, a convietuirii pline de pace si intelgere si respect cu orice om, de orice religie, rasa si asa mai departe. Nu ar fi rau daca si blogul asta l-ati folosi in acest sens si nu la atacarea altora.

 8. Iar cenzurati mesajele cum se scrie ceva ce nu va convine, domnu Piciorus? Sau unde e mesajul meu ca raspuns la cele scrise de Sketis vis a vis de „majoritari” etc ?

 9. @stefan:
  ati scris imens… oki, sa raspund pe scurt.
  eu nu am treaba cu nimeni, cat timp e liniste.
  insa nu poate fi toleranta prin ingradirea majoritatii…
  nu confundati toleranta cu corectitudinea politica si, mai general, cu stangismul ce pare a primi astazi un accept bizar… toata lumea se declara „progresista” etc. etc. eu nu sunt progresist.

  cat despre depravare: mergeti nu doar in bucuresti… mergeti in tara asta: sunt destui oameni eminenti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.