„Toleranţă” italiană extremă

Vă mai aduceţi aminte când comisarii pentru integrare ai Europei ne vorbeau despre non-discriminarea rromilor din România? Când ne învăţau ce înseamnă bună-convieţuire inter-etnică? În articolul de astăzi, 20 august 2007, din Gardianul, intitulat Epuraţi etnic prin foc , facem cunoştinţă cu vârful de iceberg al toleranţei europene. Cornelia Roşoga ne dă detaliile necesare.

„O grupare extremista italiana a revendicat incendiul dintr-o tabara de rromi veniti din Romånia in care patru copii au ars de vii. Extremistii se autointituleaza sugestiv GAPE – „Grupul armat pentru epurare etnica”. Intr-o scrisoare trimisa presei italiene, GAPE declara ca „incendiul ar fi trebuit sa aiba efecte mai devastatoare”. Gruparea a dat un ultimatum celor aproximativ 160.000 de rromi sa paraseasca teritoriul italian påna la 15 septembrie. In caz contrar ameninta ca în fiecare luna o tabara va fi incendiata.

„Scopul nostru este sa suprimam romii atât de numerosi care circula pe teritoriul italian, ei reprezinta drojdia umanitatii”, afirma gruparea GAPE. Parintii copiilor morti au fost arestati si inculpati pentru neglijenta, incendiere si abandonarea minorilor. Acestia au declarat ca s-au îndepartat de tabara pentru a urmari indivizi pe care nu îi cunosteau si care amenintau ca dau foc. Actiunile agresive s-au extins si la Genova, unde a fost incendiata casa unor romåni. UE face presiuni ca statele membre sa recunoasca rromii ca «un grup etnic distinct».

Cåteva zeci de reprezentanti ai diasporei, reuniti la Izvorul Muresului, au acuzat zilele acestea relatia «paralela» cu misiunile diplomatice si institutiile statului, care sunt incapabile sa gestioneze problemele sociale ale emigratiei. Ei au cerut ca situatia lor sa fie analizata in CSAT si elaborarea unei strategii pentru romånii din afara tarii. Majoritatea participantilor au optat pentru integrarea rromilor in comunitatile in care traiesc, in locul expulzarii”.

„Premierul Romano Prodi a declarat ca este vorba de „o problema politica foarte complicata“, care „priveste întreaga Europa“. El a subliniat ca „Italia este mai putin pregatita ca alte tari, deoarece aici fenomenul este mai recent“. Declaratiile au fost taxate de un oficial al Comisiei Europene care i-a atras atentia lui Prodi ca situatia rromilor este abordata de directiva UE împotriva discriminarii minoritatilor. Bruxelles-ul acorda sume mari de bani Italiei pentru a gestiona problema imigrantilor. Comisia Europeana a recomandat în 2005 recunoasterea rromilor de catre statele membre ca „grup etnic distinct care beneficiaza de prioritate de actiune în materie de politica de includere si locuri de munca“. Politicienii italieni s-au lansat zilele acestea in discutii pentru recunoasterea rromilor ca minoritate”.

Citiţi tot articolul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *