Scoaterea Religiei din şcoli…la un pas de împlinire

Odată cu iniţierea discuţiilor pe marginea noii legi a învăţământului zilele acestea au început dezbaterile cu sindicatele din învăţământ pe marginea obligativităţii menţinerii religiei ca materie din trunchiul comun de la clasele 1 pana la 12. Discuţiile se pare că au luat o altă întorsătură ajungându-se acum să se discute despre oportunitatea menţinerii religiei ca materie obligatorie la clasele I-VIII (cf. Europa FM ) .

In urma discuţiilor se pare că s-a ajuns la un punct comun provizoriu care stipulează că religia va deveni un fel de cenuşăreasă a sistemului de învăţământ argumentându-se faptul că aceasta îndoctrinează copiii şi nu le lasă liberatatea de conştiinţă. Principalii artizani ai acestor hotărâri sunt reprezentanţii sindicatelor din învăţământ FSLI şi Spiru Haret.

Analizând faptele din ultimii 2 ani cu privire la situaţia religiei din şcoli se observă loviturile graduale cu care cei cu „libertate de conştiinţă” le-au aplicat Bisericii Ortodoxe dar şi celorlalte culte. Problema nu se găseşte în oportunitatea sau inoportunitatea situării religiei ca materie obligatorie în trunchiul comun, ci în imposibilitatea multora din organizaţiile atee de a pătrunde în şcoli cu ideile lor.

Expun aici stirea in caz ca link-ul va dispare:

Discutii intre Ministerul Educatiei si sindicalisti pe tema religiei in scoli

Studiul religiei in scoli continua sa genereze polemici.

Expertii MinistErului Educatiei si cei ai sindicalistilor din FSLI si Spiru Haret tind sa accepte scoaterea religiei din rindul materiilor comune si sa lase la latitudinea fiecarei scoli studiul acestei discipline.

Actuala lege a invatamintului stabileste că religia se invata obligatoriu de la clasa 1 pina intr-a 12-a.

In discutie se afla acum o varianta de modificare a legii, in sensul ca religia să devina optionala pentru elevii de liceu.

Federatia Nationala a Educatiei Nationale NU participa la discutiile pe marginea modificarii legii invatamintului.

Sindicalistii spun că propunerile ar fi trebuit supuse consultarilor cu toti partenerii sociali, intr-o perioada mai lunga de dezbateri.

Chiar si in aceste conditii, responsabilii din invatamint au de rezolvat mai multe probleme controversate.

Directorul executiv al Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, Remus Cernea, spune că studiul religiei nu ar trebui sa fie un prilej de îndoctrinare a elevilor, ci acestora trebuie sa li se respecte dreptul la informatii neutre.

In acelasi timp, Remus Cernea atrage atentia asupra faptului că nimeni nu poate fi obligat sa studieze religia, dar in acest moment, elevii nu stiu că au dreptul sa aleaga.

O alta problema pe care trebuie s-o rezolve noua lege a invatamintului este cea a elevilor de alte confesiuni.

In Romania exista 18 culte recunoscute oficial, dar elevii de altă religie decit cea ortodoxa nu sunt bine vazuti, afirmă Remus Cernea.

Bogdan-Ioan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *