Talk-show-urile…manipulare sau informare?
În ultimii ani pe canalele de informare există o adevărată manie a talk-show-urilor. În cadrul acestor întâlniri se pune o temă, un moderator şi sunt invitaţi tot felul de persoane şi unde se discută …se discută…se discută. Astfel persoane reprobabile atât din punct de vedere moral cât şi intelectual devin eroi naţionali, modele de urmat.
Putem spune că aceste talk-show-uri au devenit adevărate căi de „catehizare” ale omului contemporan. Se discută de mamă, de tată, de religie, de ţară, de starea oului, de starea naţiei etc.
De multe ori aceste discuţii se transformă în adevărate „ciorbe mediatice” în cadrul cărora informaţia pusă ca temă sau motto nu mai are nici o relevanţă în iconomia „dialogului”. Găsim pe piaţa media mai multe specii de talk-show-uri. În ultimul timp cea mai mediatizată emisiune este cea a Domnului Tatulici în cadrul căreia se „aprofundează” teme din cele mai diverse şi în cadrul cărora moderatorul cu aureolă de justiţiar îşi dă cu părerea ca şi cum ceilalţi invitaţi ar fi la interogatoriu.
De cele mai multe ori talk-show-ul cu pricina se transformă într-o ceartă generală, pumni în ochi, palme peste ceafă (eufemistic vorbind) ridiculizându-se tema pusă în discuţie. Psihologia este una tipic de dezinformare şi ridiculizare mediatică. În timpul unei astfel de discuţii moderatorul pune astfel întrebările în aşa fel încât interlocutorul nu poate da un raspuns concret, ci doar poate mima.
Moderatorul nu vine cu întrebări limpezi, în urma cărora telespectatorul să se lămurească, ci foloseşte atacul subtil pentru a încâlci tema şi a o arunca în braţele ridicolului. Astfel de discuţii se poartă zi de zi pe posturile tv. Deci ne punem întrebarea: Ce vedem aici, manipulare sau informare?
Bogdan-Ioan