Biserică creştină din secolul IV decoperită la Izvoarele, în Mehedinţi

Ruinele bisericii paleocrestine din staul Izvoarele, com Gruia, jud Mehedinti ce dateaza din secolul IV

În vara anului 2006, dupa revãrsãrile apelor Dunãrii, mai multe localitãti din Mehedinti au fost inundate, printre care si localitatea Izvoarele. Imediat dupã retragerea apelor, politia de frontierã a descoperit aici urme de zidãrie pe malul Dunãrii, printre nisip si stufis. Au fost anuntati imediat specialistii arheologi. Dupã ce s-a primit autorizatia de la Ministerul Cultelor, în august 2007 au început cercetãrile din locul de unde se vedea constructia.

Zidurile constructiei s-au arãtat la un metru si cincizeci centimetri adâncime, având o grosime de 60 cm. S-a stabilit cã este vorba de o constructie unicat, o biserica paleocrestinã din mediul roman rural, singura bisericã de acest fel descoperitã în lumea romanã ruralã din Dacia, fiind astfel un document istoric de mare importanţã pentru istoria crestinismului românesc. De asemenea, s-au descoperit monezi, un inel care are satonul în forma de cruce, precum si alte vestigii care dateazã, fãrã nici un dubiu, constructia din sec IV.

Descoperirea este importantã intrucât daca existã o bisericã crestinã în sec. IV la nordul Dunãrii, trebuie sã avem si o asezare importantã în jurul ei formatã mai ales din crestini. Este o dovadã concretã cã dupã retragerea romanã din Dacia, aici a continuat sã trãiascã efectiv o populatie de limbã si culturã latinã, dar ce este mai important, o populatie crestina.

Citiţi întreg articolul aici.

Dan Camen ne indică şi un reportaj TVR, în legătură cu aceasta.

Psa. Gianina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *