Nouă ne place să ştim cine sunt anti-ortodocşii români ideologizaţi ai momentului

Despre ce e vorba? Despre un articol care are/va avea şi continuare. Despre articolul: Cine sunt anti-ortodocşii de serviciu ai momentului? de pe siteul Asociaţiei Civic Media.

Cine sunt cei luaţi în vizor în articolul de astăzi: domnii

Dorin Dobrincu

şi

Cristian Vasile.

Biserica Ortodoxa Romana in primul deceniu comunist (1945-1959)

Pasaje din textul pe care îl publicităm:

Apartenenta cuplului Dorin si Ligia Dobrincu la Cultul Evanghelic (Neoprotestant), de altfel legal recunoscut de Statul Roman, are ecouri negative in opinia publica din mediul universitar iesean.

Controversata este si persoana Ligiei Dobrincu. Sotia lui Dorin Dobrincu a activat pana in 2006 ca profesor de istorie la Colegiul iesean “Richard Wurmbrand”, din cadrul fundatiei cu acelasi nume, cunoscut si sub denumirea Filocalia – Centrul de Întalnire si Studii Crestine, al carei presedinte este Pavel Romaniuc. S-a stabilit ca membrii acestei fundatii actioneaza in vederea racolarii de tineri, iar scopul ei consta in obtinerea de fonduri pentru finantarea Cultului Evanghelic. Fundatia “Richard Wurmbrand” coodoneaza la nivel local toate gruparile de cult evanghelic, grupari semnalate cu actiuni de prozelitism.

Conform revistei “Confesionala”, editata si distribuita de Alin Cristea din Oradea, Dorin Dobrincu apartine grupului de intelectuali evanghelici “Agora Christi”, care-si declara ca preocupare evolutia din spatiul public al Romaniei europene si reflectia critica din perspectiva teologica asupra agorei.

Cristian Vasile este un tanar cercetator, angajat al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucuresti, care in ultimii doi ani „a avut o ascensiune de-a dreptul spectaculoasa”, ca sa folosim termenii articolului din Cotidianul dedicat patriarhului Iustin Moisescu. Cunoscut inainte pentru studiile sale controversate referitoare la viata religioasa din Romania din perioada comunista si pentru colaborarea la revista „22”, Cristian Vasile a devenit unul dintre actorii importanti ai „Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania” (prima „Comisie Tismaneanu”), in prezent ocupand functia de secretar al „Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania” (a doua „Comisie Tismaneanu”). Ca membru al primei comisii Cristian Vasile a fost unul din semnatarii capitolului dedicat Cultelor din cunoscutul raport care urmeaza sa fie in cele din urma publicat la Editura Humanitas.

Asa cum a aratat intr-un articol din „Ziua”, din 14 martie 2007, cunoscutul publicist Dan Ciachir, pasajele subscrise de Cristian Vasile sunt lesne recognoscibile deoarece domnia sa nu face altceva decat sa preia in raport paragrafe intregi din propria carte intitulata „Biserica Ortodoxa Romana in primul deceniu comunist” publicata in 2005.

Dupa cum se stie, chiar in perioada activitatii „Comisiei Tismaneanu I”, s-a facut caz de necesitatea imperioasa a accesului nemijlocit la documente din Arhivele SRI sau din Arhivele Nationale. In mod firesc s-a pus intrebarea ce au studiat in plus acesti istorici daca capitolul dedicat cultelor din Raport este intr-o proportie foarte mare tributar lucrarii mai vechi a d-lui Cristian Vasile, informatiile noi putandu-se numara pe degetele de la o mana. In acest caz, autorul capitolului a invocat numarul redus de pagini pe care l-a avut la dispozitie, dar acest lucru nu explica totusi de ce multe pagini din capitolul dedicat Cultelor nu sunt decat preluari fragmentare, adesea fara logica, din cartea amintita.

*

Al doilea articol pe surse clare, îl are în vizor pe domnul Ticu Dumitrescu şi se numeşte: Faţa ascunsă a lui Ticu Dumitrescu.

Image

Deocamdata va prezentam doar cateva documente despre calitatea morala a lui Ticu Dumitrescu de a da verdicte. Fara comentarii. Tot aici veti afla incepand de maine cine l-a creat pe Mircea Dinescu si ce ii leaga pe cei doi animatori antiortodocsi.

Ticu Dumitrescu si brigada sa – „un nucleul de comunisti” – in Organul PCR „Scinteia” din 1988

Ceausescu ii confera lui Ticu Dumitrescu Ordinul Muncii clasa III

Ticu Dumitrescu – coloana a II paragraful 3

Expunerea de motive pentru decorare – colegii lui Ticu Dumitrescu

Ticu Dumitrescu dovedeste o “buna pregatire politica si ideologica” conform cu standardele PCR

Securitatea si “obiectivul” Ticu Dumitrescu

Un fost subaltern despre maistrul Ticu Dumitrescu p. 1, p. 2

Detinutul politic Nicolae Gheorghiu despre Ticu Dumitrescu in inchisoare: „un tortionar”

*

Autorii siteului ne ameninţă şi cu un articol dedicat domnului poet şi editor Mircea Dinescu. E posibil?!

Pr. Dorin.